OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Oodi poliisin ase"tuntemukselle"
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 20.04.2004 18:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täysin totta mitä Anttiman sanoo tuosta tornin aseenkäsittely opetuksesta. Ei minunkaan aikanani kukaan koskaan huomauttanut "tyhjän aseen" käsittelystä silloinkaan jos jonkun piippulinja osoitti suoraan toista kohti. Kyllä tuo PV:n aseenkäsittely on monellekin vain haitaksi turvallista rauhanajan asekäsittelyä silmälläpitäen, kunnioitus aseen vaarallisuutta kohtaan katoaa siellä kyllä todella helposti juuri noiden "tyhjien aseiden" kanssa. Laitoin nuo "tyhjät aseet" lainausmerkeillä juuri sen takia että KAIKKI ASEET OVAT LADATTUJA ja niitä on käsiteltävä sen mukaisesti.
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 20.04.2004 18:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Anttiman kirjoitti:

Tottakai tyhjäkin ase laukaistaan poispäin ihmisistä ja turvalliseen suuntaan. Erillisen hiekkatynnyrin asentaminen aseentarkastus paikalle tuntuu silti kyllä liioittelulta. Turvallisuus on tärkeää, mutta ei silti siinäkään pidä älyttömyyksiin mennä (vrt armeijan ampumaratasäännöt)

Armeija ei muuten opeta turvallista aseenkäsittelyä. Ainakin siellä missä minä suoritin varusmiespalvelukseni aseita käytettiin suunnilleen kävelykeppeinä ja niitä heiteltiin miten sattuu. Koskaan en muista kenenkään kouluttajan huomauttavan siitä miten aseita käsiteltiin kun ne olivat "tyhjiä". Ampumaradalla kyllä oltiin tiukkana. Turvallisen aseenkäsittelyn neljästä kultaisesta säännöistä ensimmäinen sanoo, että kaikkia aseita on aina käsiteltävä siten kuin ne olisivat ladattuja.


Hiekkatynnyri ei konttoritiloissa (!) ole lainkaan liioittelua, koska siellä ei nk. turvallista suuntaa ole.

Millä perusteella muuten voit arvioida koko armeijan aseenkäsittelyn opetusta, eiköhän kokemuksesi kuitenkin perustu muutamaan kouluttajaan? Totta kuitenkin on, ettei kapiaisen/poliisin ammatti tee automaattisesti hyväksi aseenkäsittelijäksi, mutta ei kyllä tee metsästyskorttikaan.
Takaisin alkuun
Anttiman
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 2647

LähetäLähetetty: 20.04.2004 19:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Anonymous kirjoitti:
Hiekkatynnyri ei konttoritiloissa (!) ole lainkaan liioittelua, koska siellä ei nk. turvallista suuntaa ole.


Turvallinen suunta on määrittelykysymys. Eiköhän betoniseinän nurkka aja saman asian.

Anonymous kirjoitti:
Millä perusteella muuten voit arvioida koko armeijan aseenkäsittelyn opetusta, eiköhän kokemuksesi kuitenkin perustu muutamaan kouluttajaan? Totta kuitenkin on, ettei kapiaisen/poliisin ammatti tee automaattisesti hyväksi aseenkäsittelijäksi, mutta ei kyllä tee metsästyskorttikaan.


En ole tosiaan ollut kuin sen yhden kerran armeijassa, joten koemukseni on siten rajallinen. Koska kaikki asiat kuitenkin pyritään armeijassa toteuttamaan samalla tavalla riippumatta varuskunnasta tai kouluttajasta, en voi kokemusteni perusteella pitää aseenkäsittelyn tasoa kovin korkeana. Vaikka eri kouluttajia tuli ja meni en kertaakaan kuullut kenenkään huomautettavan siitä, jos joku osoitteli kiväärillään miten sattui tai että joku hiplasi aseensa liipaisinta vaikka ei ollutkaan ampumassa mitään. Itseasiassa en edes muista mitään koulutusta, jossa olisi korostettu kiväärin piipun suuntaa ja liipaisinsormen oikeaa paikkaa , turvallisen aseenkäsittelyn peruspilareita. Jos niistä olikin puhetta, ei niitä mitenkään valvottu, paitsi tietysti ampumaradalla. Jos näitä asioita ei tarpeeksi valvota ja painoteta voidaan olla varmoja, että vahinkoja tulee jos ja kun pitäisi toimia jatkuvasti kovat piipussa.

En tiedä varmasti, onko seuraava tarina totta, mutta en yhtään ihmettelisi vaikka olisikin. Varusmiehet olivat olleet leirillä ja heidän saapuessaan yksikköönsä heidät käskettiin tuomaan RK:nsa öljyttäviksi. Homman piti mennä niin, yksi mies työnteli öljyrassia kiväärinpiippuun samalla kun aseenhaltija piteli liikkuvia takana. No yksi varusveijari oli jättänyt lippaan kiinni ja lippaaseen vielä räkäpäitä. Kun piippurassia vedettiin pois, ampui tämä varusveijari ns. tyhjälaukaisen kuten tapana oli. Rassi lensi kattoon, mutta onneksi kenellekään ei sattunut mitään.

Varusmiesaikanani oli kaksi tapausta, joissa ampuja ei ollut poistanut RK:staan sysäriä vaan ampui sen läpi. Molemmilla kerroilla A-tarvikkeena oli ALS ja aseisiin ei tullut vahinkoa. Myös serkkuni kertoi vastaavasta tapauksesta. Ase oli lentänyt etumaastoon, ilmeisesti siksi että luoti oli ollut normaali taysvaippainen kahdeksan grammainen.

Kyllä kaikkien aseitten parissa toimivien täytyy aina välillä skarpata omaa toimintaansa ja miettiä onko siinä mitään parannettavaa. Uudessa Jahti lehdessä oli tästä aiheesta asiaa. Kokeneemmillekin aseenkäyttäjille sattuu vahinkoja, jos asenne on väärä ja tullaan huolimattomiksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 20.04.2004 20:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juuri siksi varovaisuutta ei voi liioitella. Lisäksi moni poliisilaitos on nk. maisemakonttori ilman niitä betoninurkkia.
Takaisin alkuun
B448
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 317
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 20.04.2004 22:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

bzoom kirjoitti:
Hyvä konsti, jolla aseesta näkee heti päällepäin ettei se ole ladattu, on lukita sellaisella lukolla joka estää sulkulaitteen toiminnan. Esimerkiksi revolverin saa tavallisella munalukolla lukittua yläaisan ympäriltä, kun ensin kääntää rullan sivulle. Pistooli lukitaan vaijerilukolla lipaskuilun kautta vaijeri sisään ja luistin hylsynpoistoaukon kautta vaijeri ulos ja päät lukolla yhteen.
Lukitusta aseesta numerot tarkistaa helposti ja turha räplääminen jää tekemättä vaikka miten mieli tekisi... "avain? se on kotona..."

B448: juuri noin itsekin toimisin, ensin tarkistus, sitten vireenpäästö turvalliseen suuntaan ja sitten vasta tarkistetaan merkinnät.

En minä sitä noin tarkoittanut, lukaseppa edellinen viestini uudestaan ja tarkemmin.

Otetaan nyt vieläkin esimerkki kun ei tunnu kaikille menevän perille. Minulla on hieman vanhempi Valmet haulikko toisena aseena ja jos nyt olisin tätä asetta tarkastamassa niin ensimmäiseksi avaisin (taittaisin) aseen turvalliseen suuntaan suunnattuna ja siitä jo heti näkisin piippujen läpi, että ase on lataamaton, ase edelleen taitettuna voin tarkastaa aseen valmistusnumeron ja kaliiperimerkinnän piippuparin takapäästä patruunapesän sivulta, jotka ase suljettuna eivät näy. Aseen merkki on meistetty sekä piippuun, että lukon kehykseen. Aseen numero on myös meistetty lukonkehyksen pohjaan sisäpuolelle ja etutukin runkoon numerosarjan kolme viimeistä numeroa. No niin, nyt on aseen tiedot tarkastettu, ase suljetaan ja suunnataan se nyt vaikka siihen "hiekkalaatikkoon" ja päästetään lopuksi laukaisemalla vireestä.

Elikkä mitä hel....in "tyhjälaukauksia" tässä välillä tai ensimmäiseksi pitäisi suorittaa, ei kai tässä nyt ihan umpiluisia holmöläisiä olla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
762-39
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Huh 2004
Viestejä: 1293

LähetäLähetetty: 21.04.2004 06:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin, ei kai sitä asetta tarvitse siellä asemalla laukoa yhtään minkään takia.
Kyllä sen ihan varmasti ehtii kotona vireestä päästää.
Ei meilläpäin kukaan virkailija / konstaapeli kliksuttele noita aseita, ja jos sellainen tulee tavaksi niin sitten pitää opetella kysymään onko klikkipatruunat mukana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jvkkulj.väl as 2/96
Vieras





LähetäLähetetty: 21.04.2004 07:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

anttiman kirjoitti: En tiedä varmasti, onko seuraava tarina totta, mutta en yhtään ihmettelisi vaikka olisikin. Varusmiehet olivat olleet leirillä ja heidän saapuessaan yksikköönsä heidät käskettiin tuomaan RK:nsa öljyttäviksi. Homman piti mennä niin, yksi mies työnteli öljyrassia kiväärinpiippuun samalla kun aseenhaltija piteli liikkuvia takana. No yksi varusveijari oli jättänyt lippaan kiinni ja lippaaseen vielä räkäpäitä. Kun piippurassia vedettiin pois, ampui tämä varusveijari ns. tyhjälaukaisen kuten tapana oli. Rassi lensi kattoon, mutta onneksi kenellekään ei sattunut mitään.

jep, taisi olla 96-97 huovinrinteellä!!
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 21.04.2004 07:47    Viestin aihe: Re: Vartijat Vastaa lainaamalla viestiä

Sinibaretti kirjoitti:
Keskimääräinen amiskurssit läpikäynyt vartija nyt ei ymmärrä aseista yhtään mitään (jos muustakaan)



Taitaa sinibaretilla olla melko korkeat käsitykset itsestään kun on kanttia arvostella toisten ammatteja ilman mitään asiantuntemusta.
Takaisin alkuun
varovainen
Vieras





LähetäLähetetty: 21.04.2004 08:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aseiden kanssa ei voi olla koskaan liian varovainen. Miksiköhän lehdissä on monesti uutisia ase laukesi vahingossa? Kun aseen tarkistus suoritetaan sisätiloissa ja vieraalle aseelle varovaisuus on vielä tärkeämpää. Mitä haittaa on aseen omistajalle jos asetarkastus suoritetaan varovaisuutta noudattaen? Aseiden numeroita joutuu monesti etsimään aseista ja silloin ne joudutaan osittain purkamaan. Haulikoille ja muillekkin aseille suoritetaan tyhjälaukaus jottei jousi jää puristukseen. Tuttavapiiriin kuuluu poliiseja joista jokainen harrastaa metsästystä ja omaa varmaan yhtäsuuren asetuntemuksen kuin muukin keskiverto metsästäjä. Aseita tarkastukseen tuovia henkilöitä on nuoria ensimmäisen aseen ostaneita kavereita joilla asetuntemus ei aina ole kaikkein parhain. Monesti kun seuraa hirviporukan aseenkäsittelyä tulee mieleen että olisi melkopaljon parantamisen varaa hommissa. Miksi hirviradan kopissa on moniaita luodin jälkiä niin katossa kuin aukon karmeissa?
Takaisin alkuun
Vieras






LähetäLähetetty: 21.04.2004 11:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitä luulette iltalehden kirjoittavan tilanteesta jossa poliisin asetarkastuksessa virittämä(mutta ei siis laukaistu) ase laukeaa sitten kotona pussista pois otettaessa, tappaen pari perheen pienokaista. Eiköhän se vireenpoisto kuitenkin ole pakollinen toimenpide.
Takaisin alkuun
B448
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 317
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 21.04.2004 11:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

762-39 kirjoitti:
Niin, ei kai sitä asetta tarvitse siellä asemalla laukoa yhtään minkään takia.
Kyllä sen ihan varmasti ehtii kotona vireestä päästää.
Ei meilläpäin kukaan virkailija / konstaapeli kliksuttele noita aseita, ja jos sellainen tulee tavaksi niin sitten pitää opetella kysymään onko klikkipatruunat mukana.

Niinpä.

Itse en kyllä missään tapauksessa säilytä aseitani vireeseen jätettynä, siinä mielessä on aivan sama jos vireestäpäästön tekee tarkastustilaisuudessa ja jos nyt vielä kotona varmistaa esim. aseen lataamattomuuden, niin sulun voi avata, mutta ei taita asetta kokonaan auki, tällöin ase ei virity, eikä tarvitse turhaan naksutella. Kivääripuolellahan (pulttilukkoinen) tällaista tyhjänä laukomista ei tarvita ollenkaan. Muut esim. itselataavat on sitten tyypin mukaan.

Olen kyllä sitä mieltä, että esim. haulikon tyhjänä laukomista kannattaa välttää ainakin ilman klikkipatruunaa, ei se nyt niin harvinaista ole, että nallipiikki menee poikki.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
B448
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 317
Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 21.04.2004 11:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Anonymous kirjoitti:
Mitä luulette iltalehden kirjoittavan tilanteesta jossa poliisin asetarkastuksessa virittämä(mutta ei siis laukaistu) ase laukeaa sitten kotona pussista pois otettaessa, tappaen pari perheen pienokaista. Eiköhän se vireenpoisto kuitenkin ole pakollinen toimenpide.

Höpö höpö !!! meinaakko, että se polliisisetä ois laittanu paukukki piippuun???
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Petsamo
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 13 Huh 2004
Viestejä: 46

LähetäLähetetty: 21.04.2004 23:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Juu, tuleekin elävästi mieleen kun konstaapeli tarkasti erästä pistooliani. Aivan oikein varmistui ensin lataamattomuudesta hivuttamalla luistia taakse sen verran, että patruunapesään saattoi nähdä. kuitenkin tuo sama liike riitti myös aseen virittymiseen ja näytti siltä ettei hän sitä edes huomannut! No, numero tuli tarkastettua ja setä pakkasi aseen takaisin laukkuuni, tosin viritettynä. Enpä viitsinyt asiasta mennä ammatti-ihmistä neuvomaan...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vieras






LähetäLähetetty: 23.04.2004 15:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse olen -98 vuoden jälkeen, kun uusi aselaki tuli voimaan, tarkistattanut kahdella eri poliisiasemalla (ja varmaan 10 eri konstaapelilla) n. 40 asetta. Ei minulla ole ollut mitään ongelmia.

Jos tarkastaja ei ole tuntenut tuomani aseen, joskus erikoistakin mekanismia tarkastaessaan aseen lataamattomuutta taikka ei ole löytänyt heti sarjanumeroa, niin olen kyllä pystynyt ilman mitään hirveää mesoamista opastamaan ko. toimenpiteen suorittamisessa. Tämä on mielestäni viläpä ihan luonnollista.

En itsekkään asekeräilijänä ja aktiiviampujana osaa kaikkia mailman aseita heti ne käteen saatuani käyttää. Kysyn silloin aseen haltijalta neuvoa.

Ei kai tämä nyt voi olla ihan oikeasti näin pirun vaikeaa?
Takaisin alkuun
varovaisuus tavaksi
Vieras





LähetäLähetetty: 23.04.2004 19:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Näköjään montaan tapaa varmistua aseen lataamattomuudesta. Itse noudatan tälläistä. Aina kun otan aseen haltuuni (kaapista, kassista, kaveri ojentaa ym.) avaan ensimmäiseksi (tätä ennen lipas pois jos aseessa semmoinen on) sulun, varmistan että aseessa ei ole patruunoita ja "ammun" tämän jälkeen tyhjän laukauksen sellaiseen suuntaa jonne ammuttu kova laukaus ei aiheuttaisi henkilövahinkoja ja mahdolliset aineelliset vahingotkin jäisivät minimiin. Tämänkin jälkeen ase on edelleen "ladattu" eli sitä käsitellään edelleen turvallisuussääntöjä noudattaen. Piippu siis pysyy vaarattomaan suuntaan ja sormi ei lepää liipaisinkaaren sisällä. Kun luovun aseesta (laitan sen kaappiin, annan kaverin käteen ym) niin myös silloin tarkastan että aseessa ei ole patruunoita sisällä. Kaverille luovuttaessa ojennan aseen sulku avattuna, kaappiin laittaessa "ammun" jälleen tyhjälaukauksen. Eli voi näyttää varsin koomiselta "maalaisjärkeen" luottavan mielestä kun tarkistan asekaapissa olevan pistoolin sarjanumeroa... ase käteen, auki, tyhjälaukaus, sarjanumero ylös, ase auki, tyhjä laukaus ja ase takaisin kaappiin.

Itse muutaman vahingonlaukauksen läheltä nähneenä suosittelen kaikille lämpimästi tätä minun tapaani.
Takaisin alkuun
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Lainsäädäntö ja politiikka Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Seuraava
Sivu 4 Yht. 10

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com