Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 06.11.2012 10:59 Viestin aihe: Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa? |
|
|
Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa?
Oman näkemykseni mukaan hirvi päätyy taimikosta pöytään lähinnä seuraavanlaisten askelien kautta, joista jokainen on kohtuu merkityksellinen siihen, minkälaatuista lihaa lautaselta suuhun lapioi:
- Hirven saaminen tähtäimeen
- Kaatotilanne
- Suolistus
- Nylky, sisuskalujen poisto ja riiputus
- Ruhon leikkaus
- Lihojen kokkaus
Esimerkiksi omalla osalla monella noista osa-alueista on jonkinmoista osaamistasoa, mutta ruhon leikkuuhommissa olen ”lähes kädetön”, vaikka hirviuraa on takana vajaa 30 vuotta. Tuohon on varmasti vaikuttanut vuosien varrella monta asiaa, mutta ilman muuta pidän tuota omalla kohdalla erittäin suurena händikäppinä.
Olisi mielenkiintoista tietää, minkämoinen tilanne muissa seurueissa on:
- Käsittelettekö lihat seurueen omissa tiloissa vai toimitatteko jollekin ”kolmannelle osapuolelle”?
- Onko useampikin seurueen jäsen ”oikeasti lihanleikkuutaitoinen”, vai leikkaako kaikki seurueen ruhot muutama asian hyvin osaava kaveri? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21322 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 06.11.2012 11:05 Viestin aihe: |
|
|
Käsittelemme omissa tiloissa. Varsinaisen leikkuun hoitaa yksi ammattimies ja hänen oikeana kätenä lihanjakovastaava. Lisäksi paloittelussa on mukana vaihtuvat kolme muuta kaveria, jotka hoitavat jakoa sekä siivousta. Hirviä käsitellään n. 30 kappaletta syksyssä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 06.11.2012 11:09 Viestin aihe: |
|
|
Meillä on porukka jaettu 3 ryhmään ja yksi ryhmä viime vuonna käytti leikkuuseen ammattilasta. Oma ryhmäni vie lihat jaolta aika isoina paloina koteihinsa ja leikkaa itse oman mielensä mukaan. Itse siihen tyytyväinen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16754
|
Lähetetty: 06.11.2012 11:14 Viestin aihe: Re: Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa? |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Ruhonleikkaus: Perustaitoja vaiko specialistihommaa?
Oman näkemykseni mukaan hirvi päätyy taimikosta pöytään lähinnä seuraavanlaisten askelien kautta, joista jokainen on kohtuu merkityksellinen siihen, minkälaatuista lihaa lautaselta suuhun lapioi:
- Hirven saaminen tähtäimeen
- Kaatotilanne
- Suolistus
- Nylky, sisuskalujen poisto ja riiputus
- Ruhon leikkaus
- Lihojen kokkaus
Esimerkiksi omalla osalla monella noista osa-alueista on jonkinmoista osaamistasoa, mutta ruhon leikkuuhommissa olen ”lähes kädetön”, vaikka hirviuraa on takana vajaa 30 vuotta. Tuohon on varmasti vaikuttanut vuosien varrella monta asiaa, mutta ilman muuta pidän tuota omalla kohdalla erittäin suurena händikäppinä.
Olisi mielenkiintoista tietää, minkämoinen tilanne muissa seurueissa on:
- Käsittelettekö lihat seurueen omissa tiloissa vai toimitatteko jollekin ”kolmannelle osapuolelle”?
- Onko useampikin seurueen jäsen ”oikeasti lihanleikkuutaitoinen”, vai leikkaako kaikki seurueen ruhot muutama asian hyvin osaava kaveri? |
Itse käsitellään ja ihan siistiä tulee ja eikä koiranlihaa ole juuri nimeksikään. Ammattilainen on käsitellyt muutaman kerran ja olivat vielä parempia.
Suurin osa on "lihanleikkuutaitoisia" ja osaavammat neuvoo, jos tarvetta.
Onhan se nyt päivänselvää, että amatöörejähän sitä ollaan, mutta kyllä porukka ne hirven eri osat tuntee ja eikä me tolskata paisteja ja fileitä kymmeniin osiin. Se on speciaalihommaa ja me möllikät vajalla tehdään sitä vain perustaidolla, jossa on parantamisen varaa ammattilaiseen verrattuna. Näin taitaa olla monessa seurassa.
Lihakursssille voisi mennä.
Kun viisi vuotta käsittelee ruhoja ammatikseen, niin sitten alkaa sujua. Näin sanoi yksi ammattilainen. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Viimeinen muokkaaja, 9.3x622 pvm 06.11.2012 11:54, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 06.11.2012 11:16 Viestin aihe: |
|
|
ulkopuolinen ammittilainen leikkaa meidän tiloissa, muu porukka avustaa, jakaa ja siivoaa jos useampi elukka kerralla. yksittäinen puukotetaan porukan kesken. kukin jauhaa itse jauhelihansa kotona joko semmosenaan tai itse vielä kalvot ja veriset pois. plokaten _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RKMJ Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Lok 2010 Viestejä: 574
|
Lähetetty: 06.11.2012 11:42 Viestin aihe: |
|
|
Omissa tiloissa käsitellään. Aikanaan ammattilainen kävi näyttämässä kuinka paloittelu pitäisi hoitaa mutta muuten homma menee "veren perintönä" eteenpäin. Eli paloittelu hoidetaan kokonaisuudessa omalla väellä ja vielä toistaiseksi tyytyväinen on saanut olla. Eihän se toiminta ole niin kliinisen tarkkaa kuin ammattimiehillä mutta hyvin hirvet on paistipaloihin saatu. Reilusti vaan lihat irti luista ja sitten hiukan kalvoja kattelen paloiksi. Tekemällä oppii, itsekin on kun roikunut mukana reilusta kymmenkesäsestä, alkaa nyt 15 vuoden "harjoittelulla" jo lihat luista irrota. Välillä tulee vieläkin niitä ahaa elämyksiä, että mikäs pirun paisti se täältä löyty
Tietenkään meillä ei ole iso porukka mutta kyllä kaikki parista kymmenestä miehestä/naisesta jokainen on sen verran lihoja pöyritellyt, että homma onnistuu välttävällä tavalla. Ja niin kun kysyy, jotta mitäs nyt aina joku muistaa neuvoakin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 06.11.2012 12:57 Viestin aihe: |
|
|
LG1 kirjoitti: | Meillä on porukka jaettu 3 ryhmään ja yksi ryhmä viime vuonna käytti leikkuuseen ammattilasta. Oma ryhmäni vie lihat jaolta aika isoina paloina koteihinsa ja leikkaa itse oman mielensä mukaan. Itse siihen tyytyväinen. |
Meillä on vuosikymmenten varrella lihanleikkaussysteemit vaihdelleet melkoisesti. Muistini varhaisimmilta ajoilta on se, että lihaa tuli isän puolikasosuudellakin aika rapsakasti. Tuolloin homma toimi pitkälle juuri noin, että syksyn aikana rapsahti etu tai takaneljännes aina silloin tällöin. Tuolloin jokaisen omalla kontolla oli, miten lihat käsittelee siitä eteenpäin ja silloin leikattiin ”omaa lihaa”.
Nykyisellään liharyhmässä on meillä nelisen osuutta (osuudella voi olla enemmän kuin yksi kaveri) ja ryhmää kohti ravahtaa näillä lupamäärillä iso ja vasa. Tuolloin pyritään saamaan ruhon lihat neljään tasa-arvoiseen kasaan, joten ruhoa ei oikein voi neljänneksittäin jakaa. Ainakin omalla kohdalla tuo nostaa lihanleikkauskynnystä melkoisesti, kun omalla soheltamisella pystyisi pilaamaan jahtikavereidenkin lihoja...
Itse kun en ole mikään kädentaitojen ihmelapsi ja omasta mielestäni hyvä lihanleikkaus vaatii jonkinmoista geeniperäistäkin lähtötasoa, on tuo jäänyt suosista opettelematta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 06.11.2012 13:07 Viestin aihe: |
|
|
tuhola kirjoitti: | Käsittelemme omissa tiloissa. Varsinaisen leikkuun hoitaa yksi ammattimies ja hänen oikeana kätenä lihanjakovastaava. Lisäksi paloittelussa on mukana vaihtuvat kolme muuta kaveria, jotka hoitavat jakoa sekä siivousta. Hirviä käsitellään n. 30 kappaletta syksyssä. |
Oletan, että tuo ammattimies on myös seurueen jäsen. Käsittääkseni tuo malli johtaa siihen, että seurueen jäsenille osuu lihanjakoon tekijänä osallistuminen ”silloin tällöin”, mutta leikkaajalle joka kerta.
Miten olette kompensoineet kyseistä kaveria lihaa saavien puolelta, sillä muutenhan homma tuskin voi vuosientasolla toimia, ilman että jonkinmoinen uloke kasvaa leikkaajalle otsaan? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
össi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Kes 2010 Viestejä: 1926 Paikkakunta: Etelä-Savo
|
Lähetetty: 06.11.2012 14:03 Viestin aihe: |
|
|
Porukkassa nuo passimiehet palottellee lihat ja sillä välin on nuo koiramiehet metässä ehtimässä lisää lihaa. Lihat jaetaan kristillisesti osallistujien mukaan sankoihin. Kukin jauhaa kotonaan sitten itse jos jauhelihaa mielii. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 06.11.2012 14:36 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: | ... kukin jauhaa itse jauhelihansa kotona joko semmosenaan tai itse vielä kalvot ja veriset pois. plokaten |
össi kirjoitti: | ... Kukin jauhaa kotonaan sitten itse jos jauhelihaa mielii. |
Meillä vuosien varrella porukka on aika pitkälle tottunut siihen, että jauhelihat tulee muiden lihojen mukana ”itsestään”. Homma on toiminut, kun lihoja käsiteltiin porukan ulkopuolella tai sitten lihaporukka on saanut lainattua jonkun porukan jäsenen ”isoa myllyä”. Joskus moisen hankinnasta seurueellekin keskusteltiin, mutta en ole ihan varma, minkämoisessa hapessa tuo pysyisi ”yhteiskäytössä”. Tiedä sitten, kuinka järkevää on parinkymmenen äijänkään vuosien varrella ostaa satasen oma mylly...
Itse päädyin hommaamaan tuollaisen pikkumyllyn kotiin, kun jossain vaiheessa tuli lihoja myös leikkuun jäljiltä. Mutta aika suuri ongelma lihankäsittelyssä tuntuu olevan myös se, että tosi monelta puuttuu kotoa valmius jauhaa lihoja. Aika moni on kyllä koittanut vuosien varrella esimerkiksi käsimyllyllä . |
|
Takaisin alkuun |
|
|
LG1 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2004 Viestejä: 8291
|
Lähetetty: 06.11.2012 14:39 Viestin aihe: |
|
|
Löytyy myös niitä, jotka jaksavat kehua käsimyllyä.
En ole kokeillut sitä vuosiin, enkä kokeile, kun 10-20 kg jauhelihaa kerralla teen.. Luulen, että aika ei kultaa muistoja. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 06.11.2012 15:03 Viestin aihe: |
|
|
Juur viikonloppuna jahdista palatessa juteltiin jahtikaverin kanssa ja kertoi jonain syksynä käsimyllyllä jauhaneensa osuutensa lihoja pitkälle aamuyöhön. Sanoi olleen viimeinen kerta.
Ja jotain utuisia lapsuusmuistoja on, että kotonakin olisi joskus käsimyllyllä lihoja jauhettu. Kun aikoinaan muutin pois kotoa, oli käsimylly ensimmäinen peli mikä annettiin muuttokuormaan mukaan...
Ja muistaakseni joskus mummun yleiskoneellakin noita jauhettiin. En muista mikä lämpeni eniteten, kone, mummu vai isäukko. Ainakin sitä konetta purettiin joka välissä ja kalvoja reuhdottiin sisuskaluista.
Eli kyllä se taitaa olla kokemuksen tuomaa, kun väki osaa arvostaa ”valmista jauhelihaa” lihanjaossa .
Itse hommasin aikoinaan moisen. Pärjännee tarvittaessa ehkä yhden maltillisen lihaosuuden kanssa, kun jauhaa tulleet lihat kertavedolla.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hemingway Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Lok 2005 Viestejä: 1044
|
Lähetetty: 06.11.2012 15:38 Viestin aihe: |
|
|
Kuulun pariin hirviporukkaan ja ammun silloin tällöin peuroja.
Porukka 1: vähän lupia, ei kylmäsäilytystiloja - lihat leikataan yhteistalkoilla melko pian (1-2vrk) jahdin jälkeen. Jauhelihat jauhetaan valmiiksi. Ongelmia: isohko porukka ja vähän jaettavaa - melko sälää tulee eli ei isoja paisteja eikä muita isoja yhtenäisiä arvopaloja. Koska paistit ja fileet eivät ole kokonaisia vaan paloina, on pienemmistä paloista vaikea erottaa mikä on paistia ja mikä filettä (ja kumpaa) tai minkä paistin mistä osasta on kysymys. Tämä olisi kuitenkin pidemmälle viedyssä ruuanlaitossa oleellinen kysymys.
Porukka 2: paljon lupia, kylmäsäilytystilat, iso seurue. Lihoja leikataan kerralla koko porukalle n 1-2 viikon välein. Vanhemmat ukot, joista osa ei enää edes käy metsässä, hoitavat kaikkien lihojen leikkuun. Jokainen jauhaa jauhelihat itse. Ongelmia: fileet edelleen turhan pienissä paloissa, helposti jäävät vaille ansaitsemaansa käyttöä (ottaisin mieluummin vaikka yhden kokonaisen sisäfileen kerran syksyssä kuin monta pikkupalaa). Koska leikkuuväli on pitkä, ei lihapussista voi tietää onko siellä oleva paisti riippunut jo viikon vai vasta pari päivää.
Itse aloitin lihanleikkuun peuroilla. Jos leikkaa säännöllisesti riittää kun joku käy kerran näyttämässä, sitten työ neuvoo tekijäänsä.
Jos haluan erityisen hyvät lihat, teen homman edelleen 100% itse (suku auttaa pussituksessa). Olen leikkaajana hidas mutta huolellinen. Leikkuuseen menee valmisteluineen ja jälkisiivouksineen päivä. Leikkaan heti ruhon jäähdyttyä. Pussitan vakuumiin ja teen huolelliset merkinnät (ruhonosan nimi, päivämäärä, paino). Kokonaista ruhoa riiputtaessa pinta helposti kuivuu, joten raakakypsytän lihat vakuumissa jääkaapissa. Lisäksi jääkaapin lämpötilaa on helppo hallita ja vakuumipussissa on hygieenistä riiputtaa. Fileet saattaavat olla pussissa raakakypsymässä jopa 2-3 viikkoa. Ja todella hyvää tulee! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
dxman ***
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 7525
|
Lähetetty: 06.11.2012 16:17 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | tuhola kirjoitti: | Käsittelemme omissa tiloissa. Varsinaisen leikkuun hoitaa yksi ammattimies ja hänen oikeana kätenä lihanjakovastaava. Lisäksi paloittelussa on mukana vaihtuvat kolme muuta kaveria, jotka hoitavat jakoa sekä siivousta. Hirviä käsitellään n. 30 kappaletta syksyssä. |
Oletan, että tuo ammattimies on myös seurueen jäsen. Käsittääkseni tuo malli johtaa siihen, että seurueen jäsenille osuu lihanjakoon tekijänä osallistuminen ”silloin tällöin”, mutta leikkaajalle joka kerta.
Miten olette kompensoineet kyseistä kaveria lihaa saavien puolelta, sillä muutenhan homma tuskin voi vuosientasolla toimia, ilman että jonkinmoinen uloke kasvaa leikkaajalle otsaan? |
Meillä ammattimies kävi näyttämässä mallia takavuosina ja sen jälkeen "oppipoikana" olleet ovat hoitaneet homman. Oppipojat on kaikki alle seitenkymppisiä. Yksi ehtii jopa passailemaan, mutta muut majamiehiä ja hoitavat homman viikolla vuodesta toiseen. Omassa porukassa puolet on "siviilipalvelusmiehiä" ja heistä valiot hoitelevat tuon paloittelupuolen. eli kolmisen heppua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
pietarinen Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Hei 2010 Viestejä: 1248
|
Lähetetty: 06.11.2012 16:45 Viestin aihe: |
|
|
Hemingway kirjoitti: | Kuulun pariin hirviporukkaan ja ammun silloin tällöin peuroja.
Porukka 1: vähän lupia, ei kylmäsäilytystiloja - lihat leikataan yhteistalkoilla melko pian (1-2vrk) jahdin jälkeen. Jauhelihat jauhetaan valmiiksi. Ongelmia: isohko porukka ja vähän jaettavaa - melko sälää tulee eli ei isoja paisteja eikä muita isoja yhtenäisiä arvopaloja. Koska paistit ja fileet eivät ole kokonaisia vaan paloina, on pienemmistä paloista vaikea erottaa mikä on paistia ja mikä filettä (ja kumpaa) tai minkä paistin mistä osasta on kysymys. Tämä olisi kuitenkin pidemmälle viedyssä ruuanlaitossa oleellinen kysymys.
Porukka 2: paljon lupia, kylmäsäilytystilat, iso seurue. Lihoja leikataan kerralla koko porukalle n 1-2 viikon välein. Vanhemmat ukot, joista osa ei enää edes käy metsässä, hoitavat kaikkien lihojen leikkuun. Jokainen jauhaa jauhelihat itse. Ongelmia: fileet edelleen turhan pienissä paloissa, helposti jäävät vaille ansaitsemaansa käyttöä (ottaisin mieluummin vaikka yhden kokonaisen sisäfileen kerran syksyssä kuin monta pikkupalaa). Koska leikkuuväli on pitkä, ei lihapussista voi tietää onko siellä oleva paisti riippunut jo viikon vai vasta pari päivää.
Itse aloitin lihanleikkuun peuroilla. Jos leikkaa säännöllisesti riittää kun joku käy kerran näyttämässä, sitten työ neuvoo tekijäänsä.
Jos haluan erityisen hyvät lihat, teen homman edelleen 100% itse (suku auttaa pussituksessa). Olen leikkaajana hidas mutta huolellinen. Leikkuuseen menee valmisteluineen ja jälkisiivouksineen päivä. Leikkaan heti ruhon jäähdyttyä. Pussitan vakuumiin ja teen huolelliset merkinnät (ruhonosan nimi, päivämäärä, paino). Kokonaista ruhoa riiputtaessa pinta helposti kuivuu, joten raakakypsytän lihat vakuumissa jääkaapissa. Lisäksi jääkaapin lämpötilaa on helppo hallita ja vakuumipussissa on hygieenistä riiputtaa. Fileet saattaavat olla pussissa raakakypsymässä jopa 2-3 viikkoa. Ja todella hyvää tulee! | aikuisen fileitä ja paisteja kannattaa kuusikin viikkoa mureuttaa.etenkin ulko.kulma ja pyöröpaistia.tietenkin myös etupään lihoja,lapaa ja etuselkää pitempään kannattaa pitää,ei tarvihe pureskella kuin purukumia,ja kypsennyskin helpompaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|