Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
salvelinus Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Maa 2010 Viestejä: 235 Paikkakunta: toholampi
|
Lähetetty: 03.01.2021 18:37 Viestin aihe: Savustus ja palvauskalusto |
|
|
Ihan vihjeenä ajattelin laittaa tähän uuden osion kun innostuin värkkäilemään savustuskaapin ja jollekin saattaa tulla tuostakin innostus asiaan.Tuota voi lämmittää alta kaasupolttimella ja tuossa pöntössä tuottaa savun briketeillä,lämpö riittää kyllä vaikka ei kaasua käytäkään. , , , vähän on vielä vaiheessa tuokin projekti mutta eilen testasin ja hienosti pelaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 03.01.2021 20:39 Viestin aihe: |
|
|
Hyvinnaamioitu pontikkapannu _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
pihkat Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Syy 2007 Viestejä: 4619
|
Lähetetty: 04.01.2021 07:53 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: | Hyvinnaamioitu pontikkapannu |
Ainakin hyvät tarpeet käytetty osittain turhaan. _________________ Voi pihkat |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 18.01.2021 12:24 Viestin aihe: |
|
|
Lainataas tätä säijettä.
Eli homma rupeaa lähestymään kohta...
Tein jo savusaunaan palvaustason, GN Vuoat tuli viimeviikolla ja toimivat siis rasvapelteinä. Verkkokorit tulee tuohon päälle sitten ja laitaa ettei pääse pyörimään alas. Alaa noin 200x50 eli melko monta kinkkua.
Teen ehkä vielä alakorin pikkulihoille alemmas.
Nyt keittelen suolaliuosta, sillä ruiskuttelen peuranlihat ja kinkut menee vain uppoliemeen tasaantumaan kun ovat jo kaupansuolassa.
Ja itse kinkut ovat nyt sulamassa olleet la asti, nyt jo sisältä asteen plussalla.
Tästä tää lähtee, sitä mitä tulee ei tiedä mutta jossei koita niin ei voita. . Ja kumma juttu kun lisää lihaa "ilmestyy" jostain koko ajan.... ja omat palvirusakotkin vielä lähettelee kuvia, ihanku tietäsivät että nyt ei kannattas tulla peltoon. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 18.01.2021 16:25 Viestin aihe: |
|
|
No juu siellä on parvi valmiina... Kiukaassa piisaa kokoa kuten näkyy.
_________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
sinttivintturi Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2018 Viestejä: 811 Paikkakunta: Pohjois-Häme
|
Lähetetty: 18.01.2021 16:34 Viestin aihe: |
|
|
Hyvät on vermeet.En epäile etteikö tulis hyviä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
vekev Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Jou 2016 Viestejä: 15775
|
Lähetetty: 18.01.2021 17:37 Viestin aihe: |
|
|
Huuda valtsu ku on valmista, tuun ison puukon kanssa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 19.01.2021 07:46 Viestin aihe: |
|
|
Peurankinkku irrotettu ja toki pikkukoira mukana katsomassa.
Suolausruisku on tuonnäköinen härveli, imee itse ampäristä ja lie 8 reikää neulassa. Aika tehokas ja voimakas ruisku... Tais mennä vähä seinällekin... Loppuajan voi painaa coronarokotetta vaikka jossei suolattavaa satu olemaan. Ovh on 200e, itse maksoin käytetystä 25e.
Kinkkujen sisälämpö just passeli +10
Siellä saavat nyt tasaatua vuorokauden, pistin liinaa ettei karkaa enää.
_________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 20.01.2021 08:58 Viestin aihe: |
|
|
Ja sitten aletaan.
_________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
phh Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2004 Viestejä: 463
|
Lähetetty: 20.01.2021 12:42 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: | No juu siellä on parvi valmiina... Kiukaassa piisaa kokoa kuten näkyy.
|
Jotain tällaista haluaisin itsellekin. Vanha haave on ollut ihan oikea savusauna, mutta kun huomioi käytännölliset syyt, niin taitaa jäädä haaveeksi. Pitänee tehdä tavallinen sauna ja savuvermeet sitten erikseen. Kahteen saunaan kun ei oikein rahkeet riitä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 21.01.2021 09:30 Viestin aihe: |
|
|
Lihaa tupaan
Ja sitten se odottelu ja jännäily miten lämpötila käyttäytyy.
Lihat sisään
Ja lämmöt ylöspäin.
Ihan paras peli tämä bluetooht-mittari, saa istua sohvalla ja katsella netflixiä samalla kun näkee ikkunasta saunan ja mittarista lämmön.
Räppänän sovellettu etäsuljentalaite
Pärekaton lämmöneristävyys lie niin ja näin...
Nyt menossa palvuun 22 tunti, kinkun sisälämpö näytti puoltuntii takasin +64c eli hetkinen vielä... Hyvälle vaikuttaa, lämmöt pysyny hanskassa ja vartoon että saa lihat pois, parvi pois ja saunaan, senjälkeen rehdit päikkärit ja pääseekin lihaa maistelemaan. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
overkill Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Hel 2009 Viestejä: 1489
|
Lähetetty: 21.01.2021 10:00 Viestin aihe: |
|
|
Pikku pirkka niksi tuossa on kääriä kinkku folioon tuossa 60-65 asteen sisälämmössä ja jatkaa lämmitystä entiseen malliin. Lyhenee kypsymisaika olennaisesti ja melkein väittäisin että pysyy jopa mehukkaampana niin ja sitä kautta parempi lopputulos. Savua ei toki enää lihaan sen jälkeen imeydy mutta se on maku asia kuinka paljon sitä lihaan haluaa. Jenkki tyylisesti ilmaistuna "barkia" lihaan ei luonnollisesti tule eikä noilla matalilla lämmöillä muutenkaan kovin helposti. Mutta tosiaan joulun jälkeen piti alennus kinkkuja muutama palvata ja 6 kilon luuton kinkku valmistui noin 15 tunnissa tuolla kikalla ja lopputulos ei käytännössä eronnut kaupan palvikyljestä ollenkaan rakentaan osalta. Mökin lämmöt pyöri siinä alle 90 asteen paikkeilla koko ajan ja loppu sisälämpö 82 astetta. Folioon käärimisen jälkeen en ole huomannut isompaa muutosta lihassa vaikka lämpö nousisi päälle sadan mökissä mutta ilman foliota alkaa pinta kuivamaan.
Oma palvimökki on hiukan saaristolais tyylistä savustinta mukaillen tehty mutta pää idea on lihan palvauksessa joten ei ihan ole perinteinen saaristolaismalli.
Viimeinen muokkaaja, overkill pvm 21.01.2021 12:13, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
phh Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2004 Viestejä: 463
|
Lähetetty: 21.01.2021 10:18 Viestin aihe: |
|
|
overkill kirjoitti: | Pikku pirkka niksi tuossa on kääriä kinkku folioon tuossa 60-65 asteen sisälämmössä ja jatkaa lämmitystä entiseen malliin. Lyhenee kypsymisaika olennaisesti ja ei melkein väittäisin että pysyy jopa mehukkaampana niin ja sitä kautta parempi lopputulos. Savua ei toki enää lihaan sen jälkeen imeydy mutta se on maku asia kuinka paljon sitä lihaan haluaa. Jenkki tyylisesti ilmaistuna "barkia" lihaan ei luonnollisesti tule eikä noilla matalilla lämmöillä muutenkaan kovin helposti. Mutta tosiaan joulun jälkeen piti alennus kinkkuja muutama palvata ja 6 kilon luuton kinkku valmistui noin 15 tunnissa tuolla kikalla ja lopputulos ei käytännössä eronnut kaupan palvikyljestä ollenkaan rakentaan osalta. Mökin lämmöt pyöri siinä alle 90 asteen paikkeilla koko ajan ja loppu sisälämpö 82 astetta. Folioon käärimisen jälkeen en ole huomannut isompaa muutosta lihassa vaikka lämpö nousisi päälle sadan mökissä mutta ilman foliota alkaa pinta kuivamaan.
Oma palvimökki on hiukan saaristolais tyylistä savustinta mukaillen tehty mutta pää idea on lihan palvauksessa joten ei ihan ole perinteinen saaristolaismalli. |
Omat pienemmän mittakaavan palvaukset tukevat havaintoa: kun palvausta on jo useampi tunti alla, ei lopputulos eronnut havaittavasti, vaikka loppukypsennyksen teki sähköuunissa. Jouluna paistoin kinkun takkaleivinuunissa niin, että takassa oli samalla pieni tuli tai kytevä leppäpulikka. Kinkkuun tuli selvä palvin maku, mutta tarkemmalla maistelulla selvisi, että tämä oli vain ihan pinnassa. Käy järkeen, kun paistoaika oli muutenkin lyhyempi kuin palvatessa, eikä savuakaan ollut kuin vähän. Toinen havainto oli, ettei savu tarttunut käytännössä ollenkaan rasvakerroksen alle. Paksua kinkkua en ole palvannut koskaan, mutta arvelisin, että siinä on sama tilanne: palvin maku on enemmän tai vähemmän kokonaan pinnassa. Korjatkaa kokeneemmat, jos olen väärässä? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 22.01.2021 18:37 Viestin aihe: |
|
|
Ja valmista tuli. Noin 30h oli saunassa ja lämmöt 70-80.
Kyllä uni maittoi saunomisen päälle ja tänäaamuna sitten pääsi maistelemaan tuotoksia.
Peurankinkusta ei vielä osaa sanoa, se ei ollut oma niin en avannut.
Täytyy yhteevetona sanoa että yllättävän rankka homma tehdä, ainakin näin ensikertaa. Valvominen ja lämpötilojen tarkkailu, saunan palamisen pelko perssiissä ja lopputuloksestakaan niin takuita.
Ei tuolla saunannurkalla puoli kolmenaikaan yöllä haalareissa saa*anallisessa lumituiskussa väsyneenä niin täysjärkiseltä tuntunut touhu.... Turhaakin stressiä varmaan ja 10000 askelta tuli jo täyteen ensimäisenä iltana, lämmönkanssa pelaaminen oli muuttuva koko ajan, ensin - 2 ja tyyni, kiristyi - 8 tuuleen ja lopuksi lumimyrskyksi - 5, sauna reagoi selvästi varsinkin tuuleen aika äkkiäkin, onhan se kivijalastaan auki.
Lopputulos kuitenkin erinomainen, suorastaan sulaa suussa ja savunmakua on. Yllätyksemä tuli tuo väri, yllättäen tuommoinen pronssi eikä mattamusta kuten usein näkee...?
-puut oli kuivaa kuorellista leppää, kalahtavan kuivaa. Kinkkujen suola just passeli.
Jaa koska seuraavaksi... Ehkä ensi jouluna.
_________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
pikkuhornet Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Maa 2008 Viestejä: 2524
|
Lähetetty: 22.01.2021 21:23 Viestin aihe: |
|
|
Hienoa kuvainfoa. Kyllä kiinnostaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|