Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 30.08.2023 19:43 Viestin aihe: Käristys – Etelän porosta kulttuuriruokaa? |
|
|
Käristys – Etelän porosta kulttuuriruokaa?
Vaimo raahasi meikäläisen ”Isoon Prismaan”. Siellä otti silmään supertyrkyssä olevat poronkäristyslihat lihatiskiskissä, meikä tsiigas, että nyt on priimaa, eikä pelkkii sattumii...
Kotona aloin sitten värkkäilemään poronkäristystä, pirusti voita ja lihalastuja pataan.
Käteen lyötiin keittokirjaa ja sitä tavailin läpi. Poronkäristykseen sen mukaan olisi kuulunut homejuustoa, soijakastiketta, kermaa… Sormeni napsautti varmistimen auki, oluttölkistä.
Eli miten tuollainen poronkäristys oikeasti kuuluisi tehdä?
Ja onko toi poronliha jotenkin ”käsiteltyä” ja onkohan toi siivutus tehty millä vehkeellä, sulana vai jäisenä.
Kerettiläisestihän ajattelin, että moista voisi tehdä vaikka peurasta tai kauriista.
”Omasta päästä tehtynähän ateriasta tuli tosi maukas”…
Ihan keskeinen hommahan tässä oli, tuo "sopivaksi lastutettu" raaka-aine. Semmoista kun saisi työstettyä pakkaseen vaikka peurasta, niin olisi ihan hyvää arkiruokamateriaalia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10297 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 30.08.2023 20:09 Viestin aihe: |
|
|
Jos ei jaksa veistä heiluttaa, niin kohmeista lihaa siivutuskoneeseen. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tumpeelo Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2014 Viestejä: 5996 Paikkakunta: 06/09
|
Lähetetty: 30.08.2023 20:41 Viestin aihe: |
|
|
Eikä siinä siivuttamisessa kauaa nokka tuhise hyvällä puukolla vuoltuna. Hirvestä mä oon käristykseni aina vuollu. Paisti parasta mutta hyvin onnistuu huonommistakin lihoista kun hauduttelee. Ja kun pitkään hauduttaa, kannattaa samalla tehdä 2-3pv satsi. Paranoo vaan lämmitelles.
Veikkaan että onnistuisi naudastakin käristys mallikkaasti kun oluella ja katajan marjoilla maustelisi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jopelius Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Maa 2023 Viestejä: 443
|
Lähetetty: 30.08.2023 20:54 Viestin aihe: |
|
|
Ompa hyvän näköistä ja nälkä tuli vaikka syötiin vasta..
Olen tehnyt kymmeniä jopa satoja kertoja vastaavaa evästä..hirvestä, peurasta, kauriista ja muutaman kerran jopa karhun lihoista..Toki myös porosta ja uuden seelannin saksanhirvestä jne.
Pikku tipsejä..
Käristyslihat (sopii toki muuksikin) kannattaa sovittaa jo ennen pakastusta siten että myöhemmin leikatessa lihojen syyt ovat suurin piirtein samaan suuntaan. Ei ole kovin tarkkaa. Lihoilla on oma merkityksensä..mitään fileitä tai nuoren otuksen paisteja en suosittelisi käristykseen. Mieluummin lapaa, potkapaisteja vanhemman eläimen kulma-/ulkopaisti+ministeri ym. Pidempää haudutusta vaativa liha on parasta käristykseen.
Ruuanlaittoa suunnitellessa kyseiset lihat otetaan pakastimesta ja annetaan hieman sulaa. jääkohmeiset lihat leikataan syitä vasten ohuiksi siivuiksi. Terävällä veitsellä onnistuu helposti, eikä tässäkään tarvita mitään millimetrin tarkkuutta.
Sitten pataan tai kattilaan pohjalle voita maun mukaan ja lihat perään. Jos haluaa niin lihoja voi jopa hieman käristellä paistinpannulla jotta saa paistopintaa (se antaa oman makunsa käristykselle). Mukaan voi leikata sian kylkeä,pekonia jos haluaa. Ei tässä ole mitään ehdottomia sääntöjä. Sopivasti suolaa joukkoon ja vettä sen verran että lihat juuri ja juuri peittyy. Kansi päälle ettei liemi haihdu kokonaan.
Annetaan hautua hellalla alkuunsa pari tuntia ja maistellaan suolaa sekä kypsyyttä. Haudutetaan niin pitkään että lihat pehmenee sopiviksi.
Sitten kun näyttää yhtä hyvältä kuin tuossa Lahtisen kuvassa (yllä) nostetaan pata pöytään perunamuusin kaveriksi.
Jos keittää aterialle esim. perunoita (puikuloita jne.) niin olen yleensä hieman suurustanut käristystä kermalla(+maissiplöräyksellä). Mutta sitäkään ei välttämättä tarvita.
Kaikista riistalihoista tulee niin hyvää käristystä että mausteeksi riittää mainiosti pelkkä suola ja voi. Itsellä on tapana pakastaa myös ydinluunpätkiä, muutama sellainen (tai muukin luinen pala, tyyliin osso puco)) sopii hyvin lihojen kaveriksi makua antamaan.
Lautaselle vielä samat rehut kuin Lahtisellakin, puolukkaa ja suolakurkkuja.
10+ Lahtiselle kokkailusta ja kuvista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
mehtäinssi Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Tam 2019 Viestejä: 379
|
Lähetetty: 30.08.2023 21:10 Viestin aihe: |
|
|
Hyvältä näyttää!
Meidän perheessä riistakäristykset ovat ehkä suosituinta riistaruokaa jos ajatellaan kaiken ikäisiä osallistujia. Peurasta tulee mielestämme paras, vähempiarvoisistakin osista. Hirvi on tietenkin älyttömän hyvää. Ja kauris. Viime vuosina on tullut hurjia rusakkosaaliita. Niinpä on siitäkin tehty ja hyvin on kaikille maistunut.
Tulevana viikonloppuna taidankin veistellä rusakkokäristystä kun ei vielä pakastimesta pohja näy |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jjsotto Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 21 Tam 2009 Viestejä: 91
|
Lähetetty: 30.08.2023 22:02 Viestin aihe: |
|
|
Kaikesta voi tehdä käristystä mutta käristys teerestä tai mistä vaan kanalinnusta tulee herkkua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
VeeMu Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Syy 2016 Viestejä: 178 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 30.08.2023 23:08 Viestin aihe: |
|
|
Oma versio käristyksestä.
Otetaan puolisen kiloa nuoren elukan paistia ja yks sopivan kokonen sipuli.
Vuoleskellaan liha ohueksi siivuksi ja laitetaan syrjään oottelemaan.
Silputaan sipuli ja paiskataan se nyrkin kokosen voi kappaleen kanssa pannulle.
Sitte ko sipulit on vähäsen kerinny paistua niin nakattaan lihat päälle ja sekotellaan, myös suolaa voi halutessaan laittaa tässä välissä.
Otetaan kaapista kylmä karhupurkki ja mietitään että jokku hullut etelästä haaskaa tätäki kaatamalla käristyksen sekkaan ja juot sen itte.
Käristystä käännellään pannulla sen aikaa että kerkiää vähän vaihtaa väriä ja syyään pois pottumuusin tai makaroonin kanssa.
Haudutukset jätetään karjanpaisteihin yms. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 31.08.2023 08:14 Viestin aihe: |
|
|
Jopelius kirjoitti: | Ompa hyvän näköistä ja nälkä tuli vaikka syötiin vasta..
Käristyslihat (sopii toki muuksikin) kannattaa sovittaa jo ennen pakastusta siten että myöhemmin leikatessa lihojen syyt ovat suurin piirtein samaan suuntaan. Ei ole kovin tarkkaa. Lihoilla on oma merkityksensä..mitään fileitä tai nuoren otuksen paisteja en suosittelisi käristykseen. Mieluummin lapaa, potkapaisteja vanhemman eläimen kulma-/ulkopaisti+ministeri ym. Pidempää haudutusta vaativa liha on parasta käristykseen.
|
Muistaakseni viime syksynä pakastelin erikseen käristyslihoja pussin tai pari vakumoituna. Lihassyyhommaa en kyllä huomannut huomioida. Pitäskin pöyhyä pakkasta, onko nuo jossain jemmassa vielä.
Tulevana syksynä pitää ihan oikeasti jokunen pussi laittaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 31.08.2023 08:16 Viestin aihe: |
|
|
VeeMu kirjoitti: | Oma versio käristyksestä.
Otetaan puolisen kiloa nuoren elukan paistia ja yks sopivan kokonen sipuli.
Vuoleskellaan liha ohueksi siivuksi ja laitetaan syrjään oottelemaan.
Silputaan sipuli ja paiskataan se nyrkin kokosen voi kappaleen kanssa pannulle.
Sitte ko sipulit on vähäsen kerinny paistua niin nakattaan lihat päälle ja sekotellaan, myös suolaa voi halutessaan laittaa tässä välissä.
Otetaan kaapista kylmä karhupurkki ja mietitään että jokku hullut etelästä haaskaa tätäki kaatamalla käristyksen sekkaan ja juot sen itte.
Käristystä käännellään pannulla sen aikaa että kerkiää vähän vaihtaa väriä ja syyään pois pottumuusin tai makaroonin kanssa.
Haudutukset jätetään karjanpaisteihin yms. |
Ite koitin mennä ihan perusohjeella, voita, sipulia, katajanmarjoja, suolaa.
Aika monessa ohjeessa tuntuu olevan ton lihojen käristyksen jälkeen veden lisäys ja sen jälkeen jonkun mittainen haudutus. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tumpeelo Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2014 Viestejä: 5996 Paikkakunta: 06/09
|
Lähetetty: 31.08.2023 08:56 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: |
Ite koitin mennä ihan perusohjeella, voita, sipulia, katajanmarjoja, suolaa.
. |
Poron lihan kanssahan ei tarvita muuta kuin silavaa tai voita, ja suolaa. Kaikki muut peitttää poron maun.
Hirven kanssa ei niin nuukaa. Esim: https://kotiliesi.fi/resepti/hirvikaristys/
Käristys on kyllä siinä mielessä mahtava ruoka, että sinne voi vuolla mitä tahansa lihaa, kun vaan jaksaa haudutella kunnon padassa uunissa.
Edit*: Mitä muuten makso marketissa poron käristysliha? Joskus ostin Kylmäsen tekemää ja oli niin hirvittää roskaa se tavara että jäi syömättä, kun ei hauduttamallakaan mureutunut.
Viimeksi tilasin aitoporo.fi. Se oli erinomaista tavaraa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ollari Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Hei 2006 Viestejä: 12377
|
Lähetetty: 31.08.2023 09:03 Viestin aihe: |
|
|
Paremman makuistahan siitä pitkään haudutettavasta tavarasta tulee, sidekudoksesta siis. Eikai sitä paisteista kannata tehdä, jos ei ole aivan mahdoton kiire. Paisteille muut käyttötarkoitukset.
Tai no, saa siitä paistikäristyksestäkin tykätä. Ei se väärin ole. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 31.08.2023 09:07 Viestin aihe: |
|
|
Tumpeelo kirjoitti: |
Edit*: Mitä muuten makso marketissa poron käristysliha? Joskus ostin Kylmäsen tekemää ja oli niin hirvittää roskaa se tavara että jäi syömättä, kun ei hauduttamallakaan mureutunut.. |
Alle 20e kilo ja vaikutti tehdyn ihan priimapaikasta
Emäntä totes syömisen jälkeen, että "on niin hyvää, että ostaa joka kerta kun on näitä lihoja irtotiskissä". |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tumpeelo Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2014 Viestejä: 5996 Paikkakunta: 06/09
|
Lähetetty: 31.08.2023 09:14 Viestin aihe: |
|
|
^ Olipa halpaa!
Tuota olisi voinut ostaa jo sen 5kg pakkaseenkin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kalmo Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Tam 2006 Viestejä: 1647 Paikkakunta: Tampere
|
Lähetetty: 31.08.2023 09:22 Viestin aihe: |
|
|
jjsotto kirjoitti: | Kaikesta voi tehdä käristystä mutta käristys teerestä tai mistä vaan kanalinnusta tulee herkkua. |
Kyllä. Isommat metson rintapalat on tullut laitettua käristyksenä, erittäin hyvä tapa valmistaa vanhemman kukon isosyistä lihaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peltsu Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 7177
|
Lähetetty: 31.08.2023 10:07 Viestin aihe: |
|
|
Jopelius kirjoitti: | Lihoilla on oma merkityksensä..mitään fileitä tai nuoren otuksen paisteja en suosittelisi käristykseen. Mieluummin lapaa, potkapaisteja vanhemman eläimen kulma-/ulkopaisti+ministeri ym. Pidempää haudutusta vaativa liha on parasta käristykseen. |
Näin sen itsekin näen. Eli paistista ei saa kunnon maistuvaa käristystä. Ompahan vain jotain liharuokaa. Potka minun mielestä parasta.
Historiasta sen verran että käristystän on alunperin pikaruokaa. Joten sen tekeminen onstuu näinkin...
Vuollaan ne perhanan suikaleet ohuina lastuina ja ruvetaan voissa käristämään pienissä erissä, varmaan max 300g lihaa per/erä. Hella koko ajan täysillä ja välmätään satsia niin kauan että padassa ei ole enää nestettä. Miksi pienissä erissä ? Ainakin sähköhellan lämpötila putoaa liian alas jos nakkaat kilon jäistä lihasuikaletta pataan, se luovuttaa nesteensä ja liha kiehuu siinä, ei käristy.
Kun kaikki erät on käristetty, laitetaan ne pataan ja perään vähän vettä. Vähän tarkoittaa vähän eli haluaako kastiketta ? Jos haluaa niin 10 min kannen alla miedolla lämmöllä. Jos ei kastiketta halua niin liha on jo syömävalmis. Ei sitä tarvi hauduttaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|