Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
**RIP** Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Huh 2007 Viestejä: 212
|
Lähetetty: 02.10.2007 14:31 Viestin aihe: |
|
|
metsäamatööri kirjoitti: | meillä jahdin alussa päätetään ryhmät sopiviksi suhteessa lupa- ja osallistujamääriin. Yleensä ollu neljän porukoita, jotka jakaa keskenään hirven niinkuin parhaaksi näkevät. Omassa porukassani on yleensä tehty niin että jaetaan ns. samantasoisia lihojasamanlainen läjä kaikille. Eli sisäfile, ulkofile, isot paistit pienemmät paistit, jauheliha, soppaluut jne. Paistien silppuamista vältellään viimeiseen asti. Vaakaa ei välttämättä käytetä lainkaan, sille se juuri aiheuttaisi sitä silppuamista. Tehdään silmämääräisesti samanlaiset kasat ja ne arvotaan. TOIMII.
Hirvien painot laitetaan ylös ja viimeisistä tasataan niille, joilla on ollu pienimmät hirvet. Usein päästään hyvin pieniin eroihin. |
Lähes täysin samanlainen tapa on täälläkin päin, pienillä poikkeuksilla: Sama 4:n porukka jakaa useamman hirven esim. aikuisen ja vasan.
Painoja ei ole koskaan laitettu ylös, ja tuskin laitetaankaan, ei se ole sen 100g päälle.. Kuitenkin mikäli jostakin jakoryhmästä on suuri osa lihasta mennyt pilalle, saavat he tasoitusta jäännöshirvistä.
Ja kuten metsäamatöörikin totesi: toimii! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
irwin Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Maa 2004 Viestejä: 199
|
Lähetetty: 02.10.2007 19:56 Viestin aihe: |
|
|
yleensä kirveellä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 03.10.2007 19:37 Viestin aihe: |
|
|
naapuri porukassa 70 kilonen vasa 42 kasaan |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jari87 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 25 Huh 2005 Viestejä: 16 Paikkakunta: kuopio
|
Lähetetty: 09.10.2007 21:46 Viestin aihe: |
|
|
meillä tehdään paistilihoista ja muista ns:hyvista paloista samankokoisia kasoja jotka numeroidaan ja sitten vedetään laput että kuka saakunkin lihakasan sen verran kasoja kuin lihaosuuksia ja sitten jauhenlihat ajetaan myllystä läpi ja puntaroidaan samankokoisiksi.hyvin toimii ja saa kunnon paistipaloja kun on hirviporukassa oikea lihamestari joka leikkaa paistit niin ei mene tavan pulliaiset silpimään niitä! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hammerhead Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 28 Syy 2007 Viestejä: 24 Paikkakunta: Pori
|
Lähetetty: 09.10.2007 22:06 Viestin aihe: |
|
|
jari87 kirjoitti: | meillä tehdään paistilihoista ja muista ns:hyvista paloista samankokoisia kasoja jotka numeroidaan ja sitten vedetään laput että kuka saakunkin lihakasan sen verran kasoja kuin lihaosuuksia ja sitten jauhenlihat ajetaan myllystä läpi ja puntaroidaan samankokoisiksi.hyvin toimii ja saa kunnon paistipaloja kun on hirviporukassa oikea lihamestari joka leikkaa paistit niin ei mene tavan pulliaiset silpimään niitä! |
Meillä sama systeemi tyytyväisiä on kaikki. Sisäfileet jaetaan vuorotellen ja jos tulee sen verran,ettei kaikki saa samaa määrää, ni syödään pois hirviporukan saunaillassa. _________________ Hirvet ammutaan läjälle, ettei tarvi ympäri mettiä haeskella. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hiomalaikka Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Huh 2004 Viestejä: 114
|
Lähetetty: 10.10.2007 17:25 Viestin aihe: |
|
|
Otus pannaan väärtin kanssa puoliksi, helppoa ja tasapuolista eikö totta... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
gubbe Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 29 Lok 2006 Viestejä: 39
|
Lähetetty: 10.10.2007 20:16 Viestin aihe: |
|
|
Lihanjakopäivänä, joita lämpötilasta riippuen on 2-4 päivän välein, pilkotaan hirvet, erotellaan paistit ja fileet ja muut lihat erilleen, pilkotaan lihaluut. (Joukossa pari ammattilaista). Sitten rakennetaan 15 kasaa (15 lihaosuutta) jotka pussitetaan. Pussit arvotaan. Ei punnita.( Pari koepunnitusta joskus, painot heittää pari kiloa 25 kg:n pusseissa). Hyvin toimii. Päät ampujille. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16755
|
Lähetetty: 10.10.2007 21:49 Viestin aihe: |
|
|
petra kirjoitti: | naapuri porukassa 70 kilonen vasa 42 kasaan |
Tuostahan saa jokainen muutaman siivun mieheen. Me viedään nyt tästä lähtien teurastamolle laitettavaksi valmiisiin osuuksiin. Joku paikalle jäänyt hakee ne sitten viikolla, pistää pakastimeen ja arvotaan sitten, kun ollaan kaikki seuraavan kerran metsällä. Menee muuten hankalaksi, kun porukkamme hajoaa viimeistään sunnuntaina pitkin suomen maata. Tuo teurastamolle vienti on kätevää ja ei ole hinnan kiroissakaan. _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
joni_t Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Maa 2004 Viestejä: 201 Paikkakunta: Pohjoinen Keski-Suomi
|
Lähetetty: 22.11.2007 13:47 Viestin aihe: |
|
|
Meillä jako-osuuksia 12 kpl ja jahdin ensimmäisenä aamuna arvotaan kuka saa mistäkin hirvestä osuutensa. Hirvet, niin aikuiset kuin vasatkin jaetaan 2 "osuuden" kesken. Eli pistetään sahalla selkärankaa myöten halki ja punnitaan puoliskot jonka jälkeen saa tehdä puolikkaallaan mitä tykkää. Viimeisistä hirvistä sitten tasaillaan niin että kaikille tulisi osapuilleen sama määrä, ja mikäli joku jää vieläkin heikoille niin seuraavana syksynä sitten enemmän. Lisäksi aikuiset ja vasat jakaantuvat eri tahtiin, eli numerot 1 ja 2 saavat ensimmäisen aikuisen ja numerot 11 ja 12 ekan vasan. Näin ollen lihat jakautuu tasaisin välein eikä tule kiirettä käsittelyssä (paitsi tietysti keskivaiheilla olevat saavat hirveän mätkyn kerralla )
Tämä toiminut hienosti nyt kun lupia riittänyt ja mikäli vähenevät niin sitten jaetaan 3 tai 4 osuuteen/hirvi. Joku sanoikin kokouksessa kun keskusteltiin lihanjaosta että "ei nyt jumakankauta sitä muuteta, ainoa toimiva asia koko porukassa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
30-06 Spr Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Tou 2005 Viestejä: 137 Paikkakunta: Lappi/Keski-Suomi
|
Lähetetty: 22.11.2007 14:53 Viestin aihe: re |
|
|
Meilä 12 henkeä porukassa ja luvat 10+7. Täyet jaetaan 1 hirvi/6 ukkoa. Paistit jaetaan 6:een n.saman kokosseen kassaan. Selkäruoto halki ja vannesahala virroiksi ja laatikkoon. Lavat vannesahala virroiksi ja laatikkoon.Kyljet vannesahala pieniksi ja laatikkoon.Potkat vannesahala pieniksi ja laatikkoon. Kaula halki ja vannesahala pieniksi ja laatikkoon.
Paistit siis jaetaan 6:een suunnilheen saman kokoseen kasaan. Tämän jälkeen mennään laatikko kerrala ja jaetaan jokasseen kasaan tietty kappalemäärä kilpukoita niin kauan ko tavaraa riittää ja se on siinä. Jokhainenhan tietenki punnittee aina paljonko tullee;yli kilon heittoja ei ole tullu koskaan. Nuila lupamäärilä on aivan sama vaikka joskus saiski kilon vähempi ko toinen,kaikki saa varmasti tarpheeksi.
Niin ja vasikoista 1,5 jaetaan maanomistajille ja loput myyhään. Eipä tarvi kenenkään huolehtia lupamaksuista eikä jäsenmaksuista ko semmosia ei tule ko kulut katethaan vasikan lihoista saauila rahoila. _________________ V*tuttaa aivan v*tusti! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|