OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Beef jerky, kuivalihaa uunissa
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5 ... 14, 15, 16  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Finnbatt
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Tam 2009
Viestejä: 705

LähetäLähetetty: 06.09.2010 00:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitenkäs jos jättäis nestemäisen marinadin kokonaan väliin. Lautaselle suolaa ja chiliä. Kääntelee niissä ja sitten uuniin kuivamaan?

Sitten varsinainen kysymys: Suolan määrä. Eli pitäiskös sitä olla aika reippaasti? Vähänkuin parantamaan säilyvyyttä...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
00002345
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 21 Lok 2005
Viestejä: 21
Paikkakunta: Satakunta

LähetäLähetetty: 06.09.2010 10:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

[quote="Finnbatt"]Mitenkäs jos jättäis nestemäisen marinadin kokonaan väliin. Lautaselle suolaa ja chiliä. Kääntelee niissä ja sitten uuniin kuivamaan?[/quote]

Tarkoititko, että heti maustamisen jälkeen kuivumaan? En ole kokeillut, koska kaikissa ohjeissa neuvotaan jättämään lihat maustumaan jääkaappiin yön yli. Pelkillä kuivamausteilla voi totta kai maustaa, niin olen itsekin pari kertaa tehnyt.

[quote="Finnbatt"]Sitten varsinainen kysymys: Suolan määrä. Eli pitäiskös sitä olla aika reippaasti? Vähänkuin parantamaan säilyvyyttä...[/quote]

Kokeilin kerran vähän "roots"-meininkiä, ja maustoin lihat pelkällä suolalla.

Eli ihan vaan ripottelin hienoa suolaa joka siivun päälle, ja ladoin astiaan. Sitten muhimaan jääkaappiin ja seuraavana päivänä kuivuriin.
Suolaa tuli raakasti liian vähän, ja muutenkaan lopputulos ei ollut paras mahdollinen, oli melko sitkeää. Muistaakseni kaupasta haettu naudan sisäpaisti kyseessä.

Jälkeenpäin olen ajatellut, että jos käyttää pelkkää suolaa, on valittava paremmin raakakypsytettyä lihaa, ja maustumisaikaa jatkettava reilusti.
Voisi katsella suolan määrät ja maustumisajat tuolta seinäliha-topicista, ja niistä soveltaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
huti-kuti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Lok 2008
Viestejä: 1813
Paikkakunta: periferia

LähetäLähetetty: 06.09.2010 10:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Finnbatt kirjoitti:
Mitenkäs jos jättäis nestemäisen marinadin kokonaan väliin. Lautaselle suolaa ja chiliä. Kääntelee niissä ja sitten uuniin kuivamaan?

kerran tein noin jerkkyä. ei hyvä ratkaisu, tahtoo mausteet jäädä pintaan ja aika ytyä maunpuolesta ja osassa lihoista sitten vastaavasti ei makua ollenkaan. helpommalla pääsee marinaadin kanssa ja se tasaa makujakin
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Finnbatt
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Tam 2009
Viestejä: 705

LähetäLähetetty: 06.09.2010 23:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Loistavan paljon kiitoksia neuvoista.
Kipaisin citymarketista Texas Longhorn Rodeo Jalopeno Barbeque soosia pullollisen ja loppuviikosta kokeillaan sillä ja savusuolalla.
Raporttia seuraa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
huti-kuti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Lok 2008
Viestejä: 1813
Paikkakunta: periferia

LähetäLähetetty: 06.09.2010 23:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

netistä poimittua:

Lainaus:
"BEEF JERKY

Mahdollisimman vähärasvaista naudan ulkofilettä kokonainen pala. Kaikki rasva ja mahdolliset kalvot poistetaan huolellisesti. Voi käyttää myös sisäfilettä, mutta ulkofileestä tulee todella hyvää, ja edullisemmin. Tarjouksesta ostettu naudan kulmapalakin oli oikein hyvä, kun valitsi mahdollisimman kalvottoman kappaleen. Jotkut kuivaavat myös possun paistia, en ole kokeillut.

Leikkaamisen helpottamiseksi lihaa pakastetaan pari-kolme tuntia niin, että se on kiinteä, mutta ei kivikovaksi jäätynyt. Leikataan noin 3 mm:n paksuisia suikaleita. Siitä leikataanko syyn suuntaan vai poikittain vaiko 60:n asteen kulmassa on monia mielipiteitä, itse leikkasin niinkuin parhaiten tasakokoista siivua sai aikaan, pikku retaleita on hankala käsitellä.

Viimeisin marinadi 1,3 kg:lle lihaa oli seuraava:

1½ dl tanakkaa espanjalaista punaviiniä
1½ dl soijakastiketta
½ dl chiliöljyä (muistaakseni Santa Marian grillauskastike)
2 tl vastarouhittua mustapippuria
3 tl savustettuja chilihiutaleita
ja sitten vielä vähän lisää chiliä

Tämä on aika tulinen versio kun meillä rakastetaan chiliä. Löytämässäni alkuperäisessä reseptissä käytetään sipuli- ja valkosipulijauhetta mutta minusta ne ovat inhan makuisia joten olen jättänyt pois. Myös Kikkomanin teriyaki kastike, Worschesterchirekastike ja HP:n BBQ kastike olivat samassa reseptissä, niitäkään en ole käyttänyt kun ei sattunut kaapissa olemaan, enkä niistä pidä.

Viipaloitu liha laitetaan marinadiin, ja sekoitetaan niin, että kaikki lihaviipaleet peittyvät, lihojen ei tarvitse kellua marinadissa, vähempikin piisaa. Jätetään marinoitumaan jääkaappiin vähintään kahdeksan tuntia, mieluiten yön yli, muttei yli 24 h. Sekoitetaan välillä, niin että kaikki lihaviipaleet marinoituvat tasaisesti. Jos vaikuttaa liian kuivalta lisää viiniä ja soijaa.

Marinoinnin jälkeen kuivataan ylimääräinen marinadi pois talouspaperilla. Lihan pinnan ei tarvitse jäädä märäksi. (tämä työvaihe on ikävä jos marinadia on liikaa)

Levitellään lihasuikaleet kuivurin ritilöille, jos tuli erikokoisia suikaleita kannattaa ne lajitella omille ritilöilleen. Kuivauslämpötila 50 astetta. Ritilöiden paikkaa vaihdetaan välillä. Lihaa ei kannata kuivata rutikuivaksi koppuraksi. Tuota alla selostettua uunikuivaustakin kokeilin mutta oli aika työläs ja huomattavan hidas verrattuna kuivurilla kuivaamiseen. Jos kaikki lihat eivät mahdu kuivuriin, loput voi jättää marinaadiin ja kuivata seuraavassa erässä. Kuivausaika riippuu kuivurista ja lihojen paksuudesta


tuolta löytyi: http://www.jellona.net/ruoka/index.htm
siellä on kaikenlaista muutakin mielenkiintoista "ihan ite" ruuantekoa
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
egi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Hei 2005
Viestejä: 563

LähetäLähetetty: 07.09.2010 07:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuleeko siitä muuten niin pahaa, että chillä täytyy maku peittää.
nimimerkki: ei chilin ystävä
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
noniin
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Hel 2005
Viestejä: 975

LähetäLähetetty: 07.09.2010 09:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Chilihän ei saa peittää makua, siinä se on sullakin sakannut.. Riippuu syöjän toleranssista kuinka paljon sitä chiliä voi olla. Minulla voi olla aika paljonkin ilman että ruoan oma maku alkaa peittymään. Mukava pieni lämmitys ja chilin oma maku tulee ensin läpi. Poltetta ei niinkään.

nim. takapiha täynnä chilipuskia

egi kirjoitti:
Tuleeko siitä muuten niin pahaa, että chillä täytyy maku peittää.
nimimerkki: ei chilin ystävä
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Finnbatt
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Tam 2009
Viestejä: 705

LähetäLähetetty: 08.09.2010 20:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lihansiivut roikkuu uunissa. Kuola valuu suupielistä ja tiedän jo että unenpäästä ei tule helpolla saamaan kiinni Cool
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
lamsamikko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2009
Viestejä: 138

LähetäLähetetty: 08.09.2010 21:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Finnbatt kirjoitti:
Loistavan paljon kiitoksia neuvoista.
Kipaisin citymarketista Texas Longhorn Rodeo Jalopeno Barbeque soosia pullollisen ja loppuviikosta kokeillaan sillä ja savusuolalla.
Raporttia seuraa.


Kerrohan toki kokemuksesi soosista, itellä ollu ihan samat ajatukset...
_________________
Vaihda naamari ensin omille kasvoillesi ennen kuin autat vierustoveriasi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Haarp
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Maa 2008
Viestejä: 124

LähetäLähetetty: 08.09.2010 23:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse testasin jerkyä ensimmäistä kertaa kun tuli kuivuri hankittua.

Kaupasta joku halvin klöntti naudanlihaa, joku keittoliha oli mielestäni. Ei siinä jänteitä/kalvoja/moskaa mielestäni ollut.
Sambal oelek kastiketta (suht tahnamaista) ja hieman sekaan habanero tabascoa ja yöksi astiaan muhimaan suikaleet.

Tänään valmistelin tuossa ja ihan hyvää tuli.
Toki selvästi Sambal oelek ei ole mieleiseni maku (en ollut ennen testannut ihan randomina purkin tempaisin hyllyltä) kun ihan pelkkää soosiakin maistelin. Kuitenkin lähes puolet tuli naposteltua heti valmistuttua ja loppupuoli sitten kelpasi koiralle kun jäi vahingossa pöydälle hetkeksi...

Lisää testejä kunhan löydän sopivan oloista kastiketta taas jostain. Omia makunystyröitä ehkä tuollaiset sweet&sour tyyliset mausteet hivelevät eniten tai sitten joku perus grillimauste bbq tyylinen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Finnbatt
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Tam 2009
Viestejä: 705

LähetäLähetetty: 09.09.2010 19:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Finnbatt kirjoitti:
Loistavan paljon kiitoksia neuvoista.
Kipaisin citymarketista Texas Longhorn Rodeo Jalopeno Barbeque soosia pullollisen ja loppuviikosta kokeillaan sillä ja savusuolalla.
Raporttia seuraa.

Noniin. Aamulla otin uunista pois ja nyt suuta polttelee.
Eli alokasmainen virhe. Soosi olisi ollut jo sellaisenaan tarpeeksi täräkkää niinkuin tuo "Jalopeno" maininta nimessä viittasikin. Menin siis hölmönä lisäämään chiliä pikkuisen ja pippuria. VIRHE.

Onneksi kuitenkin kaavin lastalla ennen uuniinlaittoa ylimääräiset soosit pinnoista pois. Jos tuota en olisi tehnyt saattaisi olla jäänyt kokonaan syömättä. Eli kiitos tuosta vinkistä.

No ensi kerralla testaan ja maistan soosin ja lisään vain tarvittaessa mausteita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
pirulainen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Hel 2008
Viestejä: 1077

LähetäLähetetty: 10.09.2010 01:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Haarp kirjoitti:
Itse testasin jerkyä ensimmäistä kertaa kun tuli kuivuri hankittua.

Kaupasta joku halvin klöntti naudanlihaa, joku keittoliha oli mielestäni. Ei siinä jänteitä/kalvoja/moskaa mielestäni ollut.
Sambal oelek kastiketta (suht tahnamaista) ja hieman sekaan habanero tabascoa ja yöksi astiaan muhimaan suikaleet.

Tänään valmistelin tuossa ja ihan hyvää tuli.
Toki selvästi Sambal oelek ei ole mieleiseni maku (en ollut ennen testannut ihan randomina purkin tempaisin hyllyltä) kun ihan pelkkää soosiakin maistelin. Kuitenkin lähes puolet tuli naposteltua heti valmistuttua ja loppupuoli sitten kelpasi koiralle kun jäi vahingossa pöydälle hetkeksi...

Lisää testejä kunhan löydän sopivan oloista kastiketta taas jostain. Omia makunystyröitä ehkä tuollaiset sweet&sour tyyliset mausteet hivelevät eniten tai sitten joku perus grillimauste bbq tyylinen.



Millainen kuivuri kyseessä? entä kuivausaika, ja lämpötila?
_________________
Vapaan miehen oikeus on kusta luontoon -Veikko Huovinen-

-Marlinisti-Jouskaripelle-
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Sojakka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Hei 2008
Viestejä: 275
Paikkakunta: Pohjois-Suomi

LähetäLähetetty: 10.09.2010 12:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pyöräytinpä itsekin kuivalihat uunissa. Marinoin 3h naudan paistilastuja jääkaapin jämämausteilla ja uuniin 60 asteeseen yön yli. Ihan hyvää oli. Pakkohan tätä on testata hirvenlihalla. Hyvät eväät näistä saa metsään mukaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
noniin
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Hel 2005
Viestejä: 975

LähetäLähetetty: 10.09.2010 15:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pilkkua viilaten et tehnyt kuivalihaa vaan kypsää lihaa. Samapa tuo jos maistuu! Valkuainen vaan alkaa kypsymään jo noissa lämpötiloissa ja lihasta tulee kypsää ja kuivaa. Kuivaliha tehdään alle +30c lämpötilassa. Tulee tuollaista "väärintehtyä" itselläkin väsättyä ja hyvää on.. Smile

Sojakka kirjoitti:
Pyöräytinpä itsekin kuivalihat uunissa. Marinoin 3h naudan paistilastuja jääkaapin jämämausteilla ja uuniin 60 asteeseen yön yli. Ihan hyvää oli. Pakkohan tätä on testata hirvenlihalla. Hyvät eväät näistä saa metsään mukaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
00002345
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 21 Lok 2005
Viestejä: 21
Paikkakunta: Satakunta

LähetäLähetetty: 10.09.2010 17:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sitten kun viilaamisen jälkeen vielä sipaistaan rosot vesihiomapaperilla, todetaan että joku 53 astetta on se raja jonka jälkeen liha rupeaa kypsymään.
Uskoisin, että jos kiertoilmauunin asettaa kuuteenkymppiin ja jättää luukun raolleen, lämpötila on hyvinkin sopiva. :)
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4, 5 ... 14, 15, 16  Seuraava
Sivu 4 Yht. 16

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com