Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Emis Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 111
|
Lähetetty: 15.11.2005 11:45 Viestin aihe: Kauris reseptejä |
|
|
Itsellä ei ole kokemusta kauriin lihasta ruokana, joten kaipaisin vinkkejä siihen.
Huhuna olen kuullut, että kauris olisi voimakas makuinen lähinnä sen rasvan takia, pitäneekö paikkaansa(vrt.lammas)? Ja onko tähän hyviä konsteja marinoida liha ennen laittoa, jotta siitä saisi makoisaa ruokaa? Joku sanoi, että kevyt maidossa liottaminen olisi hyvä. Muutkin vinkit ovat erittäin tervetulleita. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Melkeinmestari Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 28 Jou 2004 Viestejä: 17
|
Lähetetty: 18.11.2005 13:15 Viestin aihe: |
|
|
Valkohäntäpeuran lihan maku muistuttaa jonkin verran lammasta, mutta en ole kuullut kauriista muuta kuin, että se on herkullisin hirvieläimistä. Ja olen sitä sen verran syönytkin, että sanoisin sen olevan yksi parhaista.
Reseptejä kauriin laittoon löytyy useista riistakeittokirjoista. Kannattaa katsella myös saksalaisia ja ruotsalaisia reseptejä. Niissä maissa kauriita on laitettu ruuaksi todella kauan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
miksa Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Jou 2004 Viestejä: 643
|
Lähetetty: 18.11.2005 20:59 Viestin aihe: |
|
|
Kauriin liha on melko vähärasvaista, enkä suosittele marinointia. Lihan maku itsessään on mielestäni niin hyvä, ettei sitä tarvitse paljon enää korostaa.
Periaatteessa samat reseptit kuin hirvellekin on ok, ja tuottaa usein paremman lopputuloksenkin. Viimeksi taisin paistella kauriin (ulko)filepihvejä pannulla. Jatkeena oli silloin sian sisäfilettä, jolla ei ollut mitään jakoa kyllä kauriiseen verrattuna.
Uunissa kauriin satula tai kinkku tekeytyy myös maukkaaksi, kunhan sen saa varjeltua kuivumiselta.
Ensin kannattaa ottaa kuumassa uunissa ( 200 ) tai pannulla väri pintaan, se myös "sulkee" samalla lihan pinnan, eikä se kuivu niin helposti. Sen jälkeen lihan kannattaa antaa tekeytyä pitkään miedolla lämmöllä, esim. 100-120 C.
Mausteeksi uunivuokaan voi laittaa sipulia, valkosipulia, porkkanaa, suolaa, pippuria ja vaikka nokare voita. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
koilliskaira ***
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 1717 Paikkakunta: Ivalo
|
Lähetetty: 20.12.2005 14:24 Viestin aihe: |
|
|
Hmm. Mulla olis tuossa kauriin kokonainen takapaisti luineen päivineen. Jotain pitäs siitä kehittää..
Onko jollain jotain ideaa. Itselle uusi valmistusmateriaali tuo kauris. _________________ Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Merilinnustaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 3408 Paikkakunta: Hanko
|
Lähetetty: 20.12.2005 14:31 Viestin aihe: |
|
|
Savustukseen menee nytten viimeisin... Todella mahtavan makuista lihaa savustettuna, muutenkin parhaimmasta päästä... Ei ihmekään että täälläpäin ollaan niin kateellisia siitä kun joka pääsee k-lihan makuun.. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tursas ***
Liittynyt: 06 Syy 2004 Viestejä: 2643
|
Lähetetty: 20.12.2005 15:16 Viestin aihe: Re: Kauris reseptejä |
|
|
Emis kirjoitti: | Joku sanoi, että kevyt maidossa liottaminen olisi hyvä. |
Tämä "joku" on ollut taas niitä, jonka mukaan riistan pitää maistua samalle, kuin Siwasta ostettu tehotuotettu possu tai vaikkapa mannapuuro. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
koilliskaira ***
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 1717 Paikkakunta: Ivalo
|
Lähetetty: 20.12.2005 17:12 Viestin aihe: |
|
|
Merilinnustaja kirjoitti: | Savustukseen menee nytten viimeisin... Todella mahtavan makuista lihaa savustettuna, muutenkin parhaimmasta päästä... Ei ihmekään että täälläpäin ollaan niin kateellisia siitä kun joka pääsee k-lihan makuun.. |
Palvaukseen meinasin pistää kyllä paistin, mutta se sitten jäi. Tuota savustusmahdollisuutta ei nyt nyt tällä hetkellä ole. valitettavasti.
Jouluksi olisi jotain siitä tarkoitus kehittää... _________________ Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
miksa Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Jou 2004 Viestejä: 643
|
Lähetetty: 20.12.2005 19:35 Viestin aihe: |
|
|
Kokeile vaikka uunissa paistamista, esim. ym. tavalla.
Kauriin kinkku on sen verran hyvää tavaraa, että jos esim. hirvipaistin teko luonnistuu, niin kauriista tulee varmasti herkullista.
Toinen tapa, jota en kyllä ole kauriinlihalle toistaiseksi kokeillut, on ns. jääpaisti:
1. Jäinen paisti tunniksi 200 asteeseen uuniin, esim. uunipellille. Tämä sulkee lihan pinnan ja antaa myös mukavan värin.
2. Sen jälkeen pudotat uunin lämpötilan alle 100 asteeseen, ja paistimittari kylkeen.
3. Lämpötilan nousua odotellessa voi tehdä suolaliuoksen valmiiksi, eli merisuolaa kylmään veteen niin kauan, kun sitä liukenee ja pari lusikallista vielä sokeria ja pippuriakin voi laittaa. Liuosta pitää olla niin paljon, että paistin saa kokonaan upotettua siihen.
4. Kun lihan lämpötila on 60-70 astetta ( tähän voi mennä jopa 5-6 tuntia, painosta riippuen ), muljautetaan paisti pelliltä liemeen maustumaan ainakin tunniksi-kahdeksi viileään paikkaan.
5. leikataan ohuiksi siivuiksi poikkisyyhyn, ja tarjotaan kylmänä leikkeenä tai lämmitettynä kastikkeen kanssa.
Liha pysyy ym. tavalla erittäin mehukkaana - yleensä uunipellille valuu vain muutama tippa, koska neste ei kiehu lihaksesta ulos.
Hirven ja peuran paistista tulee uskomattoman hyvää tuolla tavalla, jos ei nyt ihan jänteisimpiä paloja valitse.
Aikaa siihen menee, mutta mihin sitä jouluna nyt olisi kiire...
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
koilliskaira ***
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 1717 Paikkakunta: Ivalo
|
Lähetetty: 24.12.2005 23:05 Viestin aihe: |
|
|
Tekasin tuossa sellasen jääpaistin kauriin takakintusta. Soveltelin noita kahta ohjetta keskenään. Lihasta tuli erittäin hyvän näköistä, makuista ja mureaa. Lihan maustaminen onnistui kohtalaisen hyvin. Tein sen tuolla yrttireseptillä, tosin suolaa laitoin todella reilusti. Kastikkeen teko liemestä ei sitten onnistunut. Aika kauheaa tuli. Ei edes kerma pelastanut. Liemi oli niin jumalattoman suolasta, että ei siitä oikein saanu muuta makua esiin. Laimensin sen olemattomiin ja lisäsin taas kermaa. Lisäsin myös konjakkia ja hyytelöä sekaan. Sitten sitä pystyi syömään. Ei tosin ollu kovin hyvää. Mutta onneksi se ei pilannut lihaa. Sillä se oli HYVÄÄ!!!! _________________ Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
miksa Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Jou 2004 Viestejä: 643
|
Lähetetty: 25.12.2005 12:32 Viestin aihe: |
|
|
Mukava kuulla, että onnistui.
Kastikkeen teko on oma taiteenlajinsa, mutta tuo jääpaistin perusohje on kyllä melko takuuvarma.
Homman juju on nimenomaan matala lämpö ja suolaus jälkikäteen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
webram Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Tou 2005 Viestejä: 702
|
Lähetetty: 25.12.2005 19:20 Viestin aihe: |
|
|
Olisin hieman kysellyt tuosta lihan lämpötilasta. Onko tuo 60-70-astetta kuinkakin tarkka haarukka? millainen lopputulos oli? Oliko täysin kypsä vain hieman punertava? Tuo jälkisuolaus/maustaminen (jääpaistissa) toki saatta vaikuttaa asiaan.
Valmistin omaan joulupöytäämme hirvipaahtopaistin ja otin sen pois uunista, kun lämpömittari lihan sisällä näytti 55-astetta. Sai sen jälkeen tekeytyä foliokääreessä pari tunia. Lopputulos oli varsin herkullinen, roseinen, mutta lihasnesteet pysyivat paistissa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
koilliskaira ***
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 1717 Paikkakunta: Ivalo
|
Lähetetty: 25.12.2005 19:25 Viestin aihe: |
|
|
No itse otin pois uunista kun mittari näytti 68'C kun se ei tuntunut siitä enää nousevan Lihan oli todella mureaa ja hieman punertavaa. Todella herkullisen näköistä..ja makuista _________________ Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
miksa Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Jou 2004 Viestejä: 643
|
Lähetetty: 25.12.2005 20:40 Viestin aihe: |
|
|
Niin, se lämpötila on vähän makuasia.
Kaikkia ei "verisenpunainen" paisti houkuttele. Käytännössä on tullut pidettyä asetuksena jotain 64-68 astetta.
Joskus paisti on hieman unohtunut, jolloin mentiin yli 70 asteen. Silloin lihan väri alkaa olla aika kypsä, ja omaan makuuni liiankin kypsää. Ei se toki pilalla silloinkaan vielä ole. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jahtivouti
Liittynyt: 18 Tam 2006 Viestejä: 2 Paikkakunta: Vihti/Helsinki
|
Lähetetty: 18.01.2006 13:40 Viestin aihe: |
|
|
Pieni kauris illallinen. Ulkofile noin 2-4 cm pihveiksi, taputellaan hiukan leikkausvaiheessa veitsen hamaralla(tarpeeksi painava puukko) lihaa mureaksi. sen jälkeen mustapippuria ja suolaa joukkoon ja päälle loraus rypsiöljyä. Sipuli lohkojen kanssa marinoitumaan/raakakypsymään jääkaappiin 3-5 päiväksi. tämän jälkeen pihvit paistetaan(sisältä oltava punertavia).
Tarjoillaan paahdetun(leivinuuni/uuni) ruisleivän päällä(Tyrvään Voima parasta siihen), jossa vuohenjuusto brietä ja paistettua sipulia seurana... Kannattaa kokeilla!!! (ps. vuohen juustoa saa myös pienellä etsinnällä kotimaisena, joka on taivaallista)
Kannattaa kokeilla myös pyyhkäistä ruisleipiä valkosipulivoilla ennen paistoa (oivariini ja hienonettu valkosipuli) |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Stance Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Kes 2007 Viestejä: 701 Paikkakunta: Etelä
|
Lähetetty: 01.01.2015 12:24 Viestin aihe: |
|
|
Laitoin eilen ystäville kauriin ulkofileen iltapalaksi. Päivällä olin poistanut fileestä kalvon, öljynnyt sen kevyesti ja taputtelin pintaan suolaa ja mustapippuria. File oli sen jälkeen foliossa joitakin tunteja jääkaapissa. Otin sen lämpenemään 2h ennen valmistusta ja hieroin pintaan tuoretta persija ja rosmariini silppua. Kypsensin sen sitten 120 asteisessa uunissa kunnes sisälämpö oli mittarin mukaan 56 astetta. Leikkasin annospaloiksi ja tarjosin punaviinikastikkeen ja pariisin perunoiden kanssa. Liha oli medium miinus ja aivan silkkisen pehmeää. _________________ Sovittiin seisojan kanssa työnjaosta: se käyttää nenäänsä ja minä haulikkoa. Näin yhteiselo on leppoisampaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|