Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
timhoe Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2011 Viestejä: 885
|
Lähetetty: 16.09.2013 18:52 Viestin aihe: Pienriistasta naposteltavaa |
|
|
Tuossa kun olen aikani selannut mm. Kaarlen blogia ja selannut kirjoja, niin kovasti on mieleeni tullut kokeilla tehdä illanistujaisiin jotain naposteltavaa riistasta. Opiskelijakaverit ovat riistaruokaa pyytäneet jo jonkun aikaa, ja nyt mietin et josko viimein tänä vuonna sitä tarjoaisi. Aihiona olisi näin äkkiseltään teeri ja jänis, tavoitteena tehdä niistä jotain sormiruokaa vaikka rullien ja/tai tortillojen tms. muodossa. Joku havainto asiasta on, mutta nyt muutamia vinkkejä kaipaan kokeneemmilta.
Kuinka jänis kannattaa valmistaa, että siitä saisi täytteen vaikka noihin tortilloihin tai riistarulliin? Vemmelsääri on patavalmiina, alustavasti mietin et hauduttaisin sen uunissa siihen malliin et sen saa riivittyä ihan hutuksi, ja siitä saisi sitten sen täytteen, vähän pulled porkin hengessä. Suuri kysymys tässä onkin se, että mitä mausteeksi jänikselle, jos sen näin laittaa? Toisaalta, mikä tuossa toimisi lisukkeena - rulliin mietin tuorejuustoa ja ruohosipulia, mutta voisi joku kastikekin olla Ok.
Entäs sitten teeri? Tuosta mietin ihan ensi töikseen käristystä tai jotain karkeampaa haketta johonkin täytteen muotoon, mutta miten toiminee siinä? Perinteisiä paisteja en ajatellut tarjota, ne kyllä onnistuvat, mutta jotain "erilaista" haluttaisi tehdä nyt. Leivontataitoinen olen, että jos päädyn vaikka Kaarlen reseptien mukaan pelmenien tekemiseen, niin ei se leivonta ongelmaa tuota.
Varmasti tällä palstalla joku gastroseksuaali pyörii, joka on pienriistasta jotain pikkusuolaista naposteltavaa tehnyt. Näin ollen, odotan vinkkejänne kuin kuuta nousevaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21322 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 16.09.2013 19:06 Viestin aihe: |
|
|
Hyvä aihe. Joskin ihan varmasti joku "kokki kolmos henkinen" tulee ja sanoo että riistanlihaa saa tarjota vain perunoiden kanssa ja mausteena vain suola ja vähän pippuria ja omenan pala jos oikein haluaa hurjastella.
Tuo oikeanlaisen kastikkeen löytäminen on ainakin itselle aika haasteellinen juttu. Riistan maun kanssa vaikea löytää sopivaa ja jossain teeressäkin tuo riistanmaku on suhteellisen voimakas. Oikeastaan erilaiset sienikastikkeet ovat ainoat mitä olen saanut toimimaan. Tietty ruskeakastike toimii aina ja kaikelle mutta melkeimpä vaan perunoiden kanssa. Nimenomaan naposteltaviin voisi jotain kermaista kanttarelli/suppilovahveropohjaistakin kastiketta, järkeillä ehkä?
Ite söin tänään pannulla paistettua teeren rintafilettä missä mausteena suola ja pippurisekoitus. Fileet oli lopuksi vielä liekitetty konjakilla mikä antaa minusta todella hyvän lisävivahteen etenkin riistanlihalle. Sitten siivutin nuo kohtuu ohuiksi siivuiksi ja söin voileipien päällä. Todella hyvää nuonkin mutta ehkä vähän tylsä tarjottava naposteltavana.
Tätä aihetta pitää seurata. Itekkin alkanut arvostamaan riistanlihaa yhä enempi. Kun sitten löytää toimivan reseptin niin sitähän on mukava tarjota vaikkapa hameväelle sopivan hetken tullen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
timhoe Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2011 Viestejä: 885
|
Lähetetty: 16.09.2013 19:18 Viestin aihe: |
|
|
Tuossa mietin aiemmin myös sitä, et paistaisi jäniksen sisäfileet paksussa voissa about mediumiksi, ja nostaisi ne pekonilevyn päälle. Vähän suolaa ja jotain yrttejä päälle, ja koko homma rullalle. Sen paisto kuumalla pannulla, folioon asettumaan, leikataan siitä myöhemmin sitten sellaisia annospaloja. Toinen vaihtoehto on, et tuon täytteen tekisi revitystä jäniksestä.
IMHO parhaan kastikkeen tuolle saa siitä, samalla setillä minkä teen muullekin lihalle, niin pannulle jossa liha on paistettu, menee reilu ruokalusikallinen voita, huraus punkkua, hyppysellinen suolaa ja vähän mustapippuria. "Kiehautetaan" kertaalleen ja hämmennellään kevyesti, voidaan annostella lusikalla suoraan valmiin annoksen päälle. Siinä on sillon kaikki oleellinen ja tärkeä samassa paketissa, hyvää makua ajatellen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21322 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 16.09.2013 19:33 Viestin aihe: |
|
|
timhoe kirjoitti: | IMHO parhaan kastikkeen tuolle saa siitä, samalla setillä minkä teen muullekin lihalle, niin pannulle jossa liha on paistettu, menee reilu ruokalusikallinen voita, huraus punkkua, hyppysellinen suolaa ja vähän mustapippuria. "Kiehautetaan" kertaalleen ja hämmennellään kevyesti, voidaan annostella lusikalla suoraan valmiin annoksen päälle. Siinä on sillon kaikki oleellinen ja tärkeä samassa paketissa, hyvää makua ajatellen. |
Heti hyvä vinkki meikäläiselle tuo punaviinikastike. Pitää kokeilla. Joskin semmonen ongelma että täällä maalla ei punkkua yhtäkkiä vain saa ja jos sitä säilöö kaapissa niin ne tulee aina juotua jossain jatkoilla. Ehkä näin syksyllä kun ostaisi kaappiin ruuanlaittoviinit niin säilyisi paremmin. Kauankos muuten avattu punaviini säilyy? Vai pitääkö aina juoda koko pullo samalla kertaa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
iso Koo Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Tam 2007 Viestejä: 501 Paikkakunta: eteläinen-savo
|
Lähetetty: 16.09.2013 20:07 Viestin aihe: |
|
|
Neposteltavana menee käristys kuin kuumille kiville. Ja sitä voi tehdä kaikesta riistasta. Suolaa reilusti, niin toimii vielä loppuillasta kuin sipsit, paitsi että parempaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EAn Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Syy 2010 Viestejä: 655 Paikkakunta: Varsinais-Suomi
|
Lähetetty: 16.09.2013 21:32 Viestin aihe: |
|
|
Käristys on passelia tortillatäytettä (jäisestä lastuja pannulle -> ruskistus -> nestettä ja haudutus mureaksi). Tortillakäyttöä ajatellen pannulta kannattaa nesteet lopuksi pyöritellä vähiin. Mausteita voi kokeilla suola/pippuri -linjasta texmexin suuntaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 16.09.2013 22:34 Viestin aihe: |
|
|
Mites olis lihapasteijat!?? Mulla ainakin tyttären lakkiaisissa teki kauppansa kun peuranjauhelihasta ne väänsin!??
Hiukasen hitaitahan ne on työstää, mutta toisteppäin ei kulu arvokasta riistaakaan niin hirveän paljoa!?
http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=48472 _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
timhoe Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2011 Viestejä: 885
|
Lähetetty: 16.09.2013 22:38 Viestin aihe: |
|
|
Hyvä idea tuokin, muistan lukeneeni tuon Vilperin pasteijahomman aikoja sitten. Unohtunut vaan oli mokoma, mutta hyvä kun muistutit mieleen. On se pidettävä tuokin mielessä, pienriistasta vaan täytepuoli tuohon ehkä vähän hakusessa. Se et palaako tähän projektiin tunti vai kymmenen on miulle sinällään täysin samantekevää. "Mieluummin kelpo tyhjä kuin häpeälliset laitokset." |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JSP Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Syy 2009 Viestejä: 8022 Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa
|
Lähetetty: 16.09.2013 23:27 Viestin aihe: |
|
|
Sorsan jalat on hyviä ja helppo syödä kun ensin marinoi niitä ja käyttää pannulla ja sen jälkeen foliossa uuniin miedolle lämmölle niin kauan että liha on mureaa. Tosi hyvää tulee. Pitää vaan olla paljon sorsia että saa tarpeeksi syötävää Itse parhaillaan syön sellaista, mutta laitoin folioon vielä vähän kermaa ja kanttarelli sulatejuustoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RKMJ Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Lok 2010 Viestejä: 574
|
Lähetetty: 19.09.2013 11:30 Viestin aihe: |
|
|
Ittellä viimenen villitys on ollut erilaiset burgerit riistasta... On tehty sorsasta, kyyhkystä. Nyt juuri viimeinen vedos pyystä... Miksipä ei toimisi teerestä myös. Oma tekoset sämpylät, ihan normaalilla sämpylä ohjeella. Todella helppo paukasta normisämpylät... Jos ajotus kohillaa uunista kuumat sämpylät. Siihen voita pintaa (sulaa mukavasti, tai luista keitetyllä lihaliemellä kostutettu), majoneesi?, punasipulu renkaita (kuullotettu tai tuore), tomaatti sipaleet, salaatti hiukan. Sitten haluamaansa riistaa ohuiksi leikattuna tai jos on pienempää niin sitten kokonaisia täkkiä (esim. pyystä)
Ja on hyvää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
timhoe Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2011 Viestejä: 885
|
Lähetetty: 19.09.2013 13:22 Viestin aihe: |
|
|
On. Pari vuotta sitte tarjosin yhelle opiskelijaystävättärelle synttäreiksi teeriburgerit. Kokonainen teeren täkkä oli kansien välissä, uunissa tuli haudutettua punaviinin ja muun mukavan kanssa. Pehmeää ja mureaa lihaa, hyvin kävi kaupaksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tvälläri Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2004 Viestejä: 3423 Paikkakunta: Mikämikämaa
|
Lähetetty: 19.09.2013 15:54 Viestin aihe: |
|
|
Mikäli pikku illanistujais naposteltavasta puhutaan niin itse sulkisin barbeque tyyppiset sormiruuat ehkä pois.
Toi vilperin ehdottama paisteijahomma on kannatettava, toisaalta piiraatkin on herkullisia, nopeita ja helppoja. Ite olen joskus tehnyt piiraita nimenomaan siten että riista on jauhettu jauhelihaksi (lisäämättä kuitenkaan porsasta). On piiraat syntyny jäniksestä, sorsista, peurasta, ja hirvestä. Voi nauttia sekä lämpimänä että kylmänä pikku siivuina. Olleet jokseenkin menestys varsinkin Rouvan ystäväpiirissä. _________________ "Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mika S. Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Jou 2013 Viestejä: 141 Paikkakunta: E-P
|
Lähetetty: 10.02.2014 22:12 Viestin aihe: |
|
|
Kannattaa kokeilla leikata suht suuria paloja lihaa, nopea paisto pannulla, sit hautumaan vaikkapa lihaliemeen niin kauan että palat on mureita, sitten leivitys ja uppopaisto. Näin alla on mureaa lihaa ja pinnassa rapea leivitys. Voi hyvin syödä sormin kun hieman jäähtynyt ja tähänhän voi laittaa vaikka mitä mausteita. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
KHaivula Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Kes 2013 Viestejä: 2915
|
Lähetetty: 14.02.2014 09:06 Viestin aihe: |
|
|
RKMJ kirjoitti: | Ittellä viimenen villitys on ollut erilaiset burgerit riistasta... On tehty sorsasta, kyyhkystä. Nyt juuri viimeinen vedos pyystä... Miksipä ei toimisi teerestä myös. Oma tekoset sämpylät, ihan normaalilla sämpylä ohjeella. Todella helppo paukasta normisämpylät... Jos ajotus kohillaa uunista kuumat sämpylät. Siihen voita pintaa (sulaa mukavasti, tai luista keitetyllä lihaliemellä kostutettu), majoneesi?, punasipulu renkaita (kuullotettu tai tuore), tomaatti sipaleet, salaatti hiukan. Sitten haluamaansa riistaa ohuiksi leikattuna tai jos on pienempää niin sitten kokonaisia täkkiä (esim. pyystä)
Ja on hyvää. |
Voisi tätä burgerihommaa kokeilla. Lapsetkin tykkäisi, vaikka syövät ne täkkäpihvejä ihan lisukkeidenkin kanssa.
Kanantäkästä kun olen joskus burgerin tehnyt niin nuijin sitä hieman litteämmäksi. Mitenköhän esim. teeren täkkä tykkää jos sitä "mureuttaa" hieman lihanuijalla?
Yksi mitä kanssa olen ajatellut kokeilla on teeren sisäfileiden friteeraus. Mulla nimittän se valkonen liha kuivuu aina pahasti ja on muutenkin hankala laittaa. Nyt ajatuksena olisikin keräillä sisäfileet sivuun ja sitten joskus tehdä niistä jotain nugettien tyyppistä sormiruokaa.
Onko joku tällaistä kokeillut? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pohjola Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Kes 2009 Viestejä: 26665
|
Lähetetty: 14.02.2014 10:12 Viestin aihe: |
|
|
Emäntä tekas teerestä jauhelihaa ja maittavia pullia oli |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|