Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
mkomulainen Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Maa 2004 Viestejä: 115 Paikkakunta: Kiiminki
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 20.12.2007 13:18 Viestin aihe: |
|
|
Minä en ole muuta töhkää havainnut tulevan kuin tuota tervaa. Kun mulla on savustimen päällä tuo kupu, niin terva "valuu" tuolle hyllylle minkä päällä savustin on. Jä sitä tervaa tulee loppujen lopuksi yllättävän paljon ja minä ainakin olen tarpeelliseksi tuon kuvun todennut, koska silloin siihen savustettavaan kalaan tai lihaan ei tule sellaista väkevänmakuista pintaa kuin ilman sitä. Kun laiskuuttani olen käyttänyt leppäpurua, niin tietenkin tuo pelti sitten sotkeentuu tervasta ja puruista mutta aika helppo se kuitenkin on pestä. Tietenkin sellainen automaattisesti purua annosteleva verme olisi cool mutta loppupeleissä tiiviissä kaapissa savua tulee niin paljon, että savustimeen ei aivan mahdottoman usein kyllä tarvitse purua lisätä, melkein on ennemminkin varottava ettei savunmakua tule liikaa. Vastuksen tuottaman lämpö ei ole ollut ongelma, melkeen siitä enemmänkin on hyötyä koska se pitää savustettavan sulana pikkupakkasilla. Minulla se nostaa noin 5 astetta kaapin lämpöä ulkolämpötilan yläpuolelle ja oon vastusta pitänyt lihansavustuksessa päällä pelkästään lämmöntuotonkin vuoksi. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
mkomulainen Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Maa 2004 Viestejä: 115 Paikkakunta: Kiiminki
|
Lähetetty: 20.12.2007 13:44 Viestin aihe: |
|
|
Moro
Kylläse mullakin on pelkkää tervaa, mut siihen tervaan sitte tarttuuki mukavasti kaikkea sekä terva kaikkeen. Sillä ajattelin tehä erillisen kotelon johon terva saa tarttua ja jäädä. Toisaalta tuo savusampo ei sitte kyllä lämmitä pakkasella. Täytyy kehitellä varmaan oma vastus systeemi pakkasia
ajatellen.
-M- |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jehuli Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 22 Mar 2007 Viestejä: 52 Paikkakunta: p-savo
|
Lähetetty: 20.12.2007 19:45 Viestin aihe: |
|
|
Mulla ainakin savusampo lämmittää pakkasellakin. Leppäkiekkoja olen käyttänyt. Esim. -5astetta niin kaapin lämpötila vaihdellut 13-18 asteen välillä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lennu Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 10 Elo 2005 Viestejä: 24 Paikkakunta: Kainuu
|
Lähetetty: 21.12.2007 09:29 Viestin aihe: |
|
|
minä laitoin pakkasvahdin niin on pysynyt kaappi tasasen lämpimänä. Mun isohko haponkestävä kaappi ei lämpiä pakkasella yhtään pelkällä 35 Watin savustusvastuksella. _________________ Nuku vähemmän, koe enemmän!! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
mkomulainen Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Maa 2004 Viestejä: 115 Paikkakunta: Kiiminki
|
Lähetetty: 21.12.2007 11:20 Viestin aihe: |
|
|
Jep
Minä tarkoitinkin, että jos savusammon laittaa erilliseen laatikkoon ja johtaa sieltä savun putkea pitkin erilliseen savustuslaatikkoon niin sen savustuslaatikon sisällä olevat lihat eivät välttämättä pysy sulana pakkasilla.
-M- |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 24.12.2007 22:09 Viestin aihe: |
|
|
Saihan sitä jouluksi kylmäsavulohta.
Vanha kylmiö ajoi asiansa hyvin. Lämpötila vaihteli savustuksen aikana 10-19 asteen välillä, vaikka pakkasta kaapin ulkopuolella oli -9. Onnistui ihan hyvin |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 05.04.2008 21:28 Viestin aihe: |
|
|
Tänään pistelin tämän kevään lihat savustumaan. Paistilihat roikkuu langoilla, lisäksi laittelin keittolihoja ja potkapalasia savustumaan kermaista savulihakeittoa ja laatikoita varten. Nyt ajattelin käyttää kuoritusta lepästä sahattuja kiekkoja kun niistä tulee vähemmän sotkua kuin purusta.
Kaappiin olen tehnyt pari päivitystä eli rasian jossa on katkaisin vastukselle, ledivalolle ja tuulettimelle joka kierrättää sisäilmaa. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 18.04.2008 22:17 Viestin aihe: |
|
|
Kiekoista palattu takaisin puruun. Kiekot tuntuvat jotenkin tehottomilta ja aluksi niistä tuntuu lähtevän semmonen "sahanpurun" haju. Keittolihat pakastettu viikko sitten, paistilihat hengaa vielä. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 21.12.2008 15:49 Viestin aihe: |
|
|
Savustelin joulukaloja tässä ja kokeeksi ostin vähän mätiä kylmäsavustettvaksi. Mätiin laitoin edellisenä iltana karkeita suoloja ja seuraavana päivänä levittelin voipaperin päälle ja kolmen täytön ajaksi savustamoon. Mätiin tuli suolaa niin että lähes kirvistää ja savunmakua niin paljon että palohälyttimet alkaa huutamaan. Mutta kun sitä laittaa näkkärin päälle, niin mikään muu ei maistu enää sen jälkeen miltään! Onneksi mäti on ostettuna niin sairaan kallista (50-80€/kg), että vain se estää sen, että kylmäsavumätiä tekisi kilokaupalla ja söisi itsensä samantien hengiltä. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
toropainen.taavetti
Liittynyt: 20 Tam 2009 Viestejä: 1 Paikkakunta: Pudasjärvi
|
Lähetetty: 20.01.2009 16:44 Viestin aihe: |
|
|
Suolauksesta kysyisin seuraavaa.
Käytit 45-50g ilmeisesti karkeaa suolaa, meri vai vuorisuolaa?
Suolasitko pitempään kuin n,vuorokauden ja valutiko nestettä pitkäänkin lihoista pois.
Itselläni on ollut ongelmana että lihoista tuppaa tulemaan vetisiä kun taas nuo sinun lihat näyttävät olevan aika kuivia |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 22.01.2009 22:42 Viestin aihe: |
|
|
Merisuolaa, eikö se vuorisuola ole jotain ihan muuta kuin maustetta?
Karkealla suolalla pitää minun mielestä pitää suolassa monta vuorokautta, muuten sitä on vain pinnassa ja pienissä lihoissa. En valuta niistä ollenkaan pois nestettä, muutaman päivän kun ne on suolautuneet, niin ei sitä astianpohjalle juuri jääkkään, jos vuorokauden vain pitää suolassa, niin silloin se suola on "ryystänyt" lihoista nesteen ulos, mutta liha ei ole suolautunut.
Lihojen kuivuuteen vaikuttaa minun oletuksen mukaan se milloin niitä tekee. Syksyllä arvelen tulevan helpommin vetistä kun ilmakin on kosteaa. Talvella jos tekee ja kaapissa on lämmitys, niin todennäköisesti saa helpoimmin kuivaa. Itse teen kevättalvella ja kuivuu ne jonkunverran silloinkin, lisänä käytän tuuletin ja osan kosteudesta imee kaapin puut. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Turja Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 29 Lok 2007 Viestejä: 31 Paikkakunta: utajärvi
|
Lähetetty: 02.03.2009 21:11 Viestin aihe: |
|
|
Miten olette katsoneet lämpötilan vaikuttaneen savustus aikaan?alkuun itsellä kaappi asennettu 10-15 asteeseen ei tuntunut oikein mitään tapahtuvan ,nyt nostin lämpötilan 25-30 asteeseen .Ainakin äkkiseltään tunnostaa että kosteutta ainakin lähtee nopeampaan.
Ja savuakin hieman lisännyt aikaisemmin oli hieman kitkun oloista määrällisesti ok ,nyt savu haisee parenminkin lämminsavulle.
Ja kalaa tietenkin pitänyt käyttää pöntössä aina välillä että jotain saa valmiiksi ruokapöytään,kun tuntuu nuo lihat kestävän ikuisuuden. _________________ Vaikka perse eellä puuhun ! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Elan Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 9114
|
Lähetetty: 15.03.2009 20:28 Viestin aihe: |
|
|
Olen aika aloittelija kylmäsavustushommissa, mutta lämpötilä kalalla pitää olla alle 30 astetta, muuten kala alkaa kypsymään. Lihalla lämpötila voi olla korkeampi, 50 astetta asti, koska valkuaisaineet eivät ala hyytymän niin kovin alhaisessa lämpötilassa.
Kalat ja lihat pitää kuivat huolellisesti ennen savustusta.
Olen itse rakentanut kylmäsavustuskaapin vanhasta jääkaapista ja lämpötila on kalaa savustettaessa justeerattu 24-28 asteen välille. Lihalle olen antanut lämpötilan nousta vapaasti ja se asettuu tuonne alle 40 asteen seutuville, kun ulkolämpöitla on suomalaisen kesäsään luokkaa eli 15-20 astetta. En ole testannut lämpötilan vaikutusta, mutta varmaankin sillä jotain vaikutusta on.
Savuntuottajana on Savusampo ja pystyynkuivaneesta lepästä sahatut kiekot. Savusampo on kannellisessa keraamisessa astiassa, johon porailin reippaasti reikiä. Mitään tuuletusta kaapissa ei ole, vaan parintunnin välein lisätessä uusi kiekko tulee tuuletettua kaappi samalla.
Olen savustanut lähinnä kesäkeleillä ja silloin tuo kaappi on näppärä, koska savustuksen loputtua voi pistää jäähdytyksen suoraan päälle. Olen antanut kalojen vetäytyä sellaiset 12 h ja sitten käyttöön tai vakuumiin ja pakkaseen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
vivalem Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Lok 2008 Viestejä: 880
|
Lähetetty: 28.01.2010 17:34 Viestin aihe: |
|
|
nostellaampa liki vuoden vanhaa topikkia.. olipa tätä joku kysynykki.
tuolla ensimmäisellä sivulla käytiin kiivasta keskustelua harmaa ja tervalepän välillä, mutta eiköhän totuus ole se että tervaleppä on "hieman" harvinaisempaa enkä sitä ensimmäisenä menis savustimen vastuksee nakkaamaan paneloikaa vaikka seinät, on se sen verran arvokkaampaa.. _________________ marjanpoimija |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|