Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
pekoraali Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 28 Mar 2018 Viestejä: 10
|
Lähetetty: 28.11.2018 03:27 Viestin aihe: hirven ruhon osat |
|
|
Elikkä olisiko kellään laskettuna ruhon osien prosentit, siis tarkoitan esim. eri paistien, fileiden ja jauhelihan prosenttiosuuksia lihan leikkuussa. Meillä on leikkaaja joka leikkaa hirvet ja jauhelihan osuus on tällähetkellä 60%. Tuntuu melko isolta määrältä, kun lapapaistitkin on erillään(n.10%), eikä siis jauhelihassa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kyrätulli Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Syy 2014 Viestejä: 698
|
Lähetetty: 28.11.2018 07:15 Viestin aihe: |
|
|
Aika kovalta rosentti tuntuu. Riippuu tietenkin mm. siitä että leikkaako palapaistia tms. vai meneekö kaikki leikkuujäte ja roipelihat suoraan jauhelihaksi. Itselläni vastaava prosentti on 10- 20%, tosin tykkään tehdä palapaistia, kassleria ja käristystä. Nämä olisivat tyypillistä jauhelihamatskua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.11.2018 07:22 Viestin aihe: |
|
|
Mielenkiintoinen aihe.
Itse oon leikannut 2 peuraa tänäsyksynä, jauhelihaprosentti 0.
Mitä kimppaan on leikattu kavereiden kanssa hirviä, noi on vedetty täysin luuttomaksi. Oisko tosta mällistä jauhelihaprosentti noin 50. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EIVA Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Maa 2013 Viestejä: 3306 Paikkakunta: Itä-Suomi
|
Lähetetty: 28.11.2018 10:15 Viestin aihe: |
|
|
Viimeinen vasa joka paloiteltiin oli 79 kg, kokonaisia paisteja ja palapaistia tuli 33 kg jauhelihaa 22 kg luita 24 kg. Paistiaihioita 41.8 % jauhelihaa 27.8 % ja luita 30.4 % |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Voitt0 Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Kes 2013 Viestejä: 1205 Paikkakunta: Keski-Suomi
|
Lähetetty: 28.11.2018 10:21 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: |
Itse oon leikannut 2 peuraa tänäsyksynä, jauhelihaprosentti 0.
|
Juuri näin, ei hirvessä ole yhtään pakollista jauhelihaa, mutta nykyään vaan vaikuttaa erityisesti nuoremmat ruuhkavuosia elävät haluavan osuutensa pääosin jauhelihana ilmeisesti leikkuun ja ruuanlaiton helppouden ja nopeuden takia. Itse pyrin kyllä säästämään myllystä niin isommat potka-, niska-, rinta- ja kuvelihat. Leikkaamme omin nokkinemme pääosin "luuttomaksi", mutta jos joku haluaa vaikka kylkeä/lapaa luullisena niin sekin onnistuu. Eikä lihaisistakaan rangan keittoluista osa ole ollenkaan kiinnostunut.
Edellisestä leikkuusta, kuten yleensäkin, tuli noin 1/3 lihajauhoo ja 2/3 paisteja ym. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.11.2018 10:53 Viestin aihe: |
|
|
Itse avasin aikoinaan oikein topikinkin tähän liityen.
http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=103749
Ehkä hieman on tosta joutunut kumminkin tosiasioiden edessä pakittamaan .
Yllättävästi vaan ne jauhelihapussit sieltä pakkasesta häviää nopeaan tahtiin...
Ja senkin olen huomannut, että jos tuliaiseksi vie johonkin "ehjää lihaa", saa olla aika tarkkaan sitten vielä ohjeistamassa, mitä sille kannattaisi tehdä. Ja harvemmin kuulee perästäpäin, että olipa komiaa (Luultavasti mennyt kuivaksi tai muuten valmistusvaihe ollut taidoille haasteellinen). Kun taas vie jauhelihaa, niin eipä tarvi ohjeistella ja palaute on usein positiivinen.
Onhan se jauheliha toisaalta kokkausmieless tylsää . Eilen tosin juur tuli tehtyä jauheliha-meetvurstikastike tuorepastalle hirvilehmästä. Hyvin putos koko perheelle. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hietala Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Kes 2004 Viestejä: 2541 Paikkakunta: Pohojanmaa
|
Lähetetty: 28.11.2018 12:59 Viestin aihe: Re: hirven ruhon osat |
|
|
pekoraali kirjoitti: | Elikkä olisiko kellään laskettuna ruhon osien prosentit, siis tarkoitan esim. eri paistien, fileiden ja jauhelihan prosenttiosuuksia lihan leikkuussa. Meillä on leikkaaja joka leikkaa hirvet ja jauhelihan osuus on tällähetkellä 60%. Tuntuu melko isolta määrältä, kun lapapaistitkin on erillään(n.10%), eikä siis jauhelihassa. |
Jos elikko leikataan niin, että paistit ja fileet erotellaan oikeaoppisesti, niin n. 40 % on niiden määrä luuttoman lihan kokonaismäärästä. Sitten jos jotain niskaa ja etuselkää erotellaan vielä "paisteihin", niin eri asia. Hyviä paloja on koko elukka turvasta hännänpäähän, mutta leikkuutapoja on monenlaisia....todella monenlaisia _________________ Laiskuuttaan tingan häviää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Voitt0 Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Kes 2013 Viestejä: 1205 Paikkakunta: Keski-Suomi
|
Lähetetty: 28.11.2018 14:42 Viestin aihe: |
|
|
Joo, kaikki ei oo kiinnostuneita ruuanlaitosta eikä varsinkaan mistään kokeilevasta kokkailusta. Tarkoitan jos ei halua tai uskalla venyttää reseptejä niin jää moni eväs tekemättä kun ei nyt just satu sitä oikeaa "paistia" olemaan. Esim merimiespihvien ohjeet on poikkeuksetta sisäpaistista vaikka aivan vastaava tai jopa parempi tulee esim pyöröpaistista tai muusta kalvottomasta lihasta eikä ole sitkeää oikein leikattuna ja laitettuna. Eikä Occo Pucco onnistu jauhelihasta ..... Pitääkin ottaa vkon lopuksi potkakiekkoja(kin) sulamaan |
|
Takaisin alkuun |
|
|
vekev Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Jou 2016 Viestejä: 15775
|
Lähetetty: 28.11.2018 14:45 Viestin aihe: |
|
|
Occo Pucco, Laitakko läskiä sekaan. viiniä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Voitt0 Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Kes 2013 Viestejä: 1205 Paikkakunta: Keski-Suomi
|
Lähetetty: 28.11.2018 14:56 Viestin aihe: |
|
|
Ei tartte läskiä, paistorasva (ja luuydin) riittää. Juu, valkkaria pataan ja punkkua odotteluun ja pöytään.
Edittiä sen verran että voihan siihen pekonia lisätä paistamiseen ja lisään joskus tuoreita herkkusieniä paloina, liekö enää ossopussoa mutta hyvää on. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
vekev Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Jou 2016 Viestejä: 15775
|
Lähetetty: 28.11.2018 15:11 Viestin aihe: |
|
|
Voitt0 kirjoitti: | Ei tartte läskiä, paistorasva (ja luuydin) riittää. Juu, valkkaria pataan ja punkkua odotteluun ja pöytään.
Edittiä sen verran että voihan siihen pekonia lisätä paistamiseen ja lisään joskus tuoreita herkkusieniä paloina, liekö enää ossopussoa mutta hyvää on. | Pekonia ja hillosipulia pikkasen. Itse pelaan tuon pekonin kanssa. Nyt sitä ei ole mut on savunmakua, kun hirvijauhelihaa ja kylkisiivuja laitan muhii. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hietala Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Kes 2004 Viestejä: 2541 Paikkakunta: Pohojanmaa
|
Lähetetty: 28.11.2018 15:25 Viestin aihe: |
|
|
Voitt0 kirjoitti: | . Esim merimiespihvien ohjeet on poikkeuksetta sisäpaistista vaikka aivan vastaava tai jopa parempi tulee esim pyöröpaistista tai muusta kalvottomasta lihasta eikä ole sitkeää oikein leikattuna ja laitettuna. |
Itse asiassa merimiespihvit ovat mauttomia, jos tekee sisäpaistista. Pyöröpaisti tosiaan paras, tai lapapaisti! _________________ Laiskuuttaan tingan häviää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jkvi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Kes 2006 Viestejä: 5426 Paikkakunta: Suomussalmi
|
Lähetetty: 28.11.2018 16:13 Viestin aihe: |
|
|
Kaikki paistit menee tietenkin sopivina paloina niille tarkoitettuun käyttöön. Mutta sitten jauhelihaksi tulee laitettua kaikki muu. Sitä kun meillä menee kuin pohjattomaan kaivoon kaataisi.
Että kukin tyylillään ja makujen mukaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ollari Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Hei 2006 Viestejä: 12377
|
Lähetetty: 28.11.2018 17:06 Viestin aihe: |
|
|
jkvi kirjoitti: | Kaikki paistit menee tietenkin sopivina paloina niille tarkoitettuun käyttöön. Mutta sitten jauhelihaksi tulee laitettua kaikki muu. Sitä kun meillä menee kuin pohjattomaan kaivoon kaataisi.
Että kukin tyylillään ja makujen mukaan. | Lasketko fileet paisteiksi vai meneekö jauhoksi nekin?
Kyllähän se on myös melko tuhlausta on pistää esim entre cote jauhelihaksi. Monen mielestä grillissä voittaa fileet. Niin minunkin. Tai no, onkai se toisaalta myös parasta mahdollista jauhelihaa vaikka hampurilaispihviksi, mutta olisi silloin syytä tietää mikä pussi on just sitä entre cotea.
Parashan se olisi että vajalla ei jauhaisi mitään. Vaan pistäisi vakuumiin ja pakkaseen nimettyinä osina ja sitten jauhaisi sulatuksen jälkeen jos/kun jauhelihaa haluaa. Toki myönnettävä on että näppärähän se on litteä 500g jauhelihapussi sulattaa ja laittaa ruuaksi. Mutta ei se kulinaarisessa mielessä mitenkään optimia ole.
Mutta senkin puoleen fileitten ja entrecoteen jauhaminen on hullua, että voishan ne myydä koknaisena ja ostais sitten rahalla jauhelihaa. Sais aika paljon enemmän. Siis vaikka hirvenkin jauhelihaa. Tai vaihtais sen oman fileensä jahtikaverin kanssa jauhelihaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jkvi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Kes 2006 Viestejä: 5426 Paikkakunta: Suomussalmi
|
Lähetetty: 28.11.2018 17:27 Viestin aihe: |
|
|
Elä nyt Ollari hölmöjä kysele. Fileet fileinä pihveiksi ja entre cote otetaan ulkofileen jatkeena jo vajalla erikseen jakoon. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|