Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Mehtisika Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 263 Paikkakunta: Outokumpu
|
Lähetetty: 09.05.2006 21:06 Viestin aihe: Purkitettua särkeä? |
|
|
Ei nyt varsinaisesti ole riistaa mutta uskoisin että jollakin on kokemusta kyseisestä ruuasta.
Mitä mausteita olette käyttäneet purkitetun särjen valmistuksessa, ite oon meinannu jotain tomaattisysteemiä niin voisko joku laittaa tuon tomaattiliemen teko-ohjeen. Mikä on lämpötila johon nuo purkit täytyy painekattilassa kuumentaa ja kuinka pitkään niitten pitää antaa olla?
Mites tuo kalan perkaus? Riittääkö aivan jos suomustaa tuommosen pienen särjen, heittää pään ja mahan mäkeen kalalta? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tursas ***
Liittynyt: 06 Syy 2004 Viestejä: 2643
|
Lähetetty: 09.05.2006 21:21 Viestin aihe: |
|
|
Lukaiseppa ERÄ 12/2005 s. 34-> |
|
Takaisin alkuun |
|
|
J.A.H Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 139 Paikkakunta: Tuusula
|
Lähetetty: 10.05.2006 19:26 Viestin aihe: |
|
|
Hei! Purkitimme muinoin muikkua jonkin verran ja mauste/tomaattikastike sisälsi muistaakseni seuraavat ainekset.
- Tomaattipyrettä
- Ruokaöljyä(rypsi)
- Kuivattua sipulia
- Pippuriseosta
- Suolaa
- Laakerinlehtiä(1 per prk)
Näillä tuli hyvää aikanaan. Autoklaavissa keittämiseen muisti pätkii,mutta jos heitän 120 astetta ja 12 minuuttia niin alueella ollaan. Varmista tämä tieto että saat onnistumaan. Kovin tymäkkää mausteseosta ei kannata laittaa,sillä menee kalan maku.
Hyviä purkitustuokioita!! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
J.A.H Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 139 Paikkakunta: Tuusula
|
Lähetetty: 10.05.2006 19:28 Viestin aihe: |
|
|
Unohtui 1 ainesosa liemestä. Sinapinsiemeniä myös jokaiseen purkkiin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jusse Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Jou 2004 Viestejä: 573 Paikkakunta: Kuopio
|
Lähetetty: 10.05.2006 19:38 Viestin aihe: |
|
|
Aika samoilla resepteillä itse tehtiin muikkua ja särkeä. Sarjelle lisättiin sitruunapippuria ja laakerinlehteä tai sinapinsiementä ei käytetty. Ketsuppia/tomaattia tarvitaan oikeastaan hyvin vähän. Särjelle voi laittaa kyllä reilumminkin. Särjet vedettiin suomustamisen jälkeen fileiksi, ei juurikaan vie aikaa.
Särki ei ollut oikeastaan mitenkään erikoista, muikku hakkasi sen kyllä 100-0. Muikuista parhaiten onnistui savustetut muikut, joille lisäättiin sekaan pelkästään pari ruokalusikallista öljyä.
Autoklavointi vaatii tuon 120 astetta noin vartin verran. Purkin sisus ei kuitenkaan lämpeä tuohon lämpöön yhtä nopeasti, kuin keittovesi, joten on kyllä suositeltavaa pitää purkkeja padassa ihan reilusti. Toista tuntia ollaan keitetty, eikä niistä mitenkään liian pehmeitä ole tullut. Savumuikut varsinkin kestää koossa vaikka tuosta pidemmänkin kypsennysajan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lapinleuku Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Tam 2006 Viestejä: 917 Paikkakunta: Inari
|
Lähetetty: 18.05.2006 08:03 Viestin aihe: |
|
|
Kuulostaa hyvältä jos puhutaan purosiiasta eli reeskasta tai muikusta, mutta ei kyllä kykene rehellinen pohjoisen mies uskomaan että särjestä hyvää purkkikalaa tulisi... oikein selkäpiitä karmii kun ajattelee.
Vähän sama kuin jos joku väittäisi haukea ihmisen ravinnoksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
huntikas Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Tam 2006 Viestejä: 795
|
Lähetetty: 20.05.2006 12:04 Viestin aihe: |
|
|
tuota purki särkeä on tullut tehtyä ja on erityisen hyvää kun laittaa sekaaan ahvenen mätiä..! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
dxman ***
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 7525
|
Lähetetty: 20.05.2006 12:13 Viestin aihe: |
|
|
Lainaus: | Mitä mausteita olette käyttäneet purkitetun särjen valmistuksessa, ite oon meinannu jotain tomaattisysteemiä niin voisko joku laittaa tuon tomaattiliemen teko-ohjeen. |
En ole itse koettanut valmistaa, mutta chilimaustettu tonnikala on ainakin minusta järjettömän hyvää. Oikein sellainen sunnuntaiaamun hirvipassi välipala. Tomaattikastikkeella maustettuun kalaankin kyllästyy joten tuossa yksi vaihtoehto jos vaan saa kokeilemalla reseptin kohdilleen. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Loikka ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 948 Paikkakunta: Kotimaa
|
Lähetetty: 20.05.2006 16:34 Viestin aihe: |
|
|
Lapinleuku kirjoitti: | Kuulostaa hyvältä jos puhutaan purosiiasta eli reeskasta tai muikusta, mutta ei kyllä kykene rehellinen pohjoisen mies uskomaan että särjestä hyvää purkkikalaa tulisi... oikein selkäpiitä karmii kun ajattelee.
|
Ompahan tuota niin särkeä, siikaa, muikkua, ahventa ja erilaisia lihoja tullut purkista syötyä ja ainakin ommaan suuhun särki pesee siian. Siiasta tahtoo tulla kuivakkaa ommaan makkuun. On syöty vaikka millasessa soossissa. Särki taasen menee todella mehukkaaksi. Ahven on myös hyvä -ainakin kukossa! Muikku onkin sitten aivan loistava. Muikkuun kun ei savolainen kyllästy vaikka minkä tekis...
Reissueväänä on kyllä purkkiin tehty muikku- tai ahvenkukko mitä mainioin! Purkillisen kun yksin pistelee nii a'vot että täyttää!
Nämähän on näitä makuasijoita joista ei voi kuin kiistellä... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mippi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2005 Viestejä: 1384 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 21.05.2006 02:04 Viestin aihe: |
|
|
[quote="Lapinleuku"]Kuulostaa hyvältä jos puhutaan purosiiasta eli reeskasta tai muikusta, mutta ei kyllä kykene rehellinen pohjoisen mies uskomaan että särjestä hyvää purkkikalaa tulisi... oikein selkäpiitä karmii kun ajattelee.
Vähän sama kuin jos joku väittäisi haukea ihmisen ravinnoksi. [/quote]
Tai poron lihaa. _________________ Eihän sitä kukhan jaksa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tursas ***
Liittynyt: 06 Syy 2004 Viestejä: 2643
|
Lähetetty: 21.05.2006 08:07 Viestin aihe: |
|
|
Lainaus: | Reissueväänä on kyllä purkkiin tehty muikku- tai ahvenkukko mitä mainioin! Purkillisen kun yksin pistelee nii a'vot että täyttää! |
Resepti |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Loikka ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 948 Paikkakunta: Kotimaa
|
Lähetetty: 21.05.2006 14:09 Viestin aihe: |
|
|
Tursas kirjoitti: |
Resepti |
Tehdään samaan tapaan kuin perinteinen kalakukko mutta kuoriaineena käytetään reissumiestä. Reissumies menee juuri tuommoiseen 400 g purkkiin pohjaksi ja kanneksi kukolle.
Kalakukko reseptejä on sitten monia. Suhteet vaihtelee aika paljon tekijän mukaan mutta perusraaka-aineet:
Kalaa (muikku tai ahven)
Possun kylkeä (itse tykkään lihaisesta)
Voita (ihan vaan mausteeksi ja antamaan koesteutta)
Mausteeksi suolaa
Joskus laitetaan sekaan vielä vähäsen riisiä tai ohrasurimoita jotka on esikypsennetty. Se että missä suhteessa raakaaineita laitetaan niin on tekijäkohtaista. Kalaa kuitenkin pääosa ja sitten possua maun mukaan. Suolaa ei tuommoseen purkkiin mene kuin ripaus. Varsinkin jos käyttää possuna savukylkeä niin sieltä tulee jo suolaa.
Kokeilemisen arvoista voisi olla myös lanttukukon teko purkkiin. Lanttukukkohan tehdään samankaavan mukaan kuin kalakukko mutta kalan tilalle vaihdetaan lanttu ja laitetaan sekaan vähän sokeria.
Se on tuon kukon teko vähän sammaoo hommoo kuin karjalanpiirakoitten... Jokkainen tekköö vähän niin kuin oman mallin mukkaan |
|
Takaisin alkuun |
|
|
issee Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 10 Tou 2005 Viestejä: 53
|
Lähetetty: 15.07.2006 22:29 Viestin aihe: |
|
|
Ja ainahan voi kokeilla hurrien hapansilakan ohjeilla.. Kunhan muistaa avata purkin esim. vesisaavissa vedenpinnan alapuolella ettei tule lastit naamalle |
|
Takaisin alkuun |
|
|
nikulainen
Liittynyt: 17 Hei 2006 Viestejä: 5 Paikkakunta: etelä-lappi
|
Lähetetty: 22.07.2006 07:31 Viestin aihe: |
|
|
kyllä särjestä hyvä purkkikala tulee.keväällä tein, laitoin sekaan ahventakin.
särki on aivan liian aliarvostettu kala.
sitä en ymmärrä kun jotku haukkuvat haukea, mitä ihmeen vikaa siinä on?
paras paistikala mitä tiiän! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lapinleuku Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Tam 2006 Viestejä: 917 Paikkakunta: Inari
|
Lähetetty: 04.08.2006 16:16 Viestin aihe: |
|
|
Hauki paras paistikala?!? Nyt kyllä menee paksuksi. Kyllä meikäläinen lataa mieluummin lohta / rautua pannulle tahi grilliin kuin haukea. Nyt joku keittiömestari tänne kertomaan että miten on?!? Toisaalta, makuasioista ei voi kiistellä... tai sitten ne ovat ainoita asioita joista voi kiistellä. _________________ www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|