Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
juissik
Liittynyt: 08 Lok 2006 Viestejä: 1 Paikkakunta: Inari
|
Lähetetty: 08.10.2006 15:58 Viestin aihe: hyvä metso resepti haussa |
|
|
antakaahan mulle joku aivan sairaan hyvä ja taivaallisen makoisa metso ruokaresepti aina alkupaloineen, pääruokineen, jälkiruokineen ja juomineen. kaipaan sellaista kipeästi ku iso metso odottaa pääsemistä ihmisten ruuaksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MtJ Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Tou 2004 Viestejä: 10001
|
Lähetetty: 08.10.2006 21:35 Viestin aihe: |
|
|
Kossu pakkaseen! Eli riistalle pitää ottaa ennen syöntiä ryypyt, mieluiten jotain kirkasta viinaa pakkaskylmänä.
Itse teen tässä parhaillaan metsoa ruuaksi. Tapahtuu tällä kertaa seuraavasti;
1. Nyljet metson, siivetkin kannattaa nylkeä, koska sieltä löytyy myös lihaa. Tämän jälkeen liotat jääkylmässä vedessä hetken aikaa lintua, niin että lihat kunnolla jäähtyy ja samalla saat puhdistettua linnun syöntikuntoon mahdollisista sisäelinten paloista tai verilihasta, jota osumasta on tullut.
2. Laitat metson laakealle vadille tms. ja hierot pintaan merisuolaa, sekä musta- tai valkopippuria, voit hyvin valella pintaan hieman ruokaöljyä. Kun mausteet on metsoon laitettu, saa lintu marinoitua vuorokauden ajan kylmässä / viileässä (itse pidän lintua jääkaappilämpötilassa tai sen alle, kuitenkin plussan puolella). Kun lintu on vuorokauden ollut maustumassa, otat linnun ja huuhtelet tai pyyhit mausteet pinnasta pois. Mm. merisuola on liian voimakasta jättää linnun pintaan, kun lintua alkaa kypsentämään.
3. Lintuun laitetaan reilusti rosmariinia, katajanmarjoja ja maun mukaan valkopippuria. Huom! Suolaa ei tarvitse laittaa, sillä marinointi hoiti suolapuolen kuntoon. Vältä liiallista suolan käyttöä, suola on säilöntäaine, ei mauste. Lisää päälle pekoninsiivuja, jotta lintu ei kuivu kokoon ja saa kovaa pintaa. Voit laittaa pekoninsiivut esimerkiksi hammastikun pätkillä kiinni. Narulla käy homma yhtä hyvin.
Laita lintu esimerkiksi kinkkupaistopussiin ja uuniin, lisäkkeeksi käy tietysti vihannekset esim. porkkana ja selleri, mutta itse pistän lihat erikseen kypsymään ja vihannekset tehdään eri aikaan.
Uunin lämpötila saisi olla ensimmäisen puoli tuntia noin 200 astetta, jonka jälkeen lasket lämpötilan 100 asteeseen. Tämän jälkeen arvioit suurin piirtein tunti/kilo kypsymisajan. Eli 3,5kg lintua tulisi kypsytellä lähes neljä tuntia. Jätä linnunliha "vetäytymään" ja viilenemään esimerkiksi kellariin, kun olet ottanut kypsän lihan pois uunista. Jos syöt metson samantien, ei lihaa tarvitse kylmään viedä, voit kuitenkin antaa linnun olla sellaisen 20-30min jäähtymässä.
Lisukkeina olen itse käyttänyt perunoita, porkkanoita, puolukkahilloa, mustaherukkahilloa tai karpalohyytelöä. Aina vähän sen mukaan, millä tavalla linnun tekee. Juomapuolena joisin itse joko ihan vettä tai jos maha kestää julmia juomia, niin sitten maitoa. Alkopuolelta valitsisin metsolle melkein punaviiniä, on se niin romakkaa lihaa.
Vielä mausteet;
Marinadiin; Merisuolaa, valko- tai mustapippuria
Paistamiseen:
Rosmariinia
Pippuria, valko- tai mustapippuria
Katajanmarjoja mahdollisesti
Myös pieni katajan oksa antaa makua, jos laitat sen paistamisen ajaksi vatsaonteloon
Tuossa nyt on pääpiirteittäin tuon tämänhetkisen metson valmistus. Alkuruokina nyt ei kannata varmaan syödä ainakaan lenkkimakkaraa.. Itse söisin jotain kalasalaattia tms. Savusiika voisi olla hyvää. Jälkiruuaksi madonkarkotusta, eli se kossu viimeistään ruuan jälkeen auki. _________________ Jos parturi ajaa parran vain niiltä, jotka eivät itse aja partaansa, ajaako hän silloin oman partansa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|