Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Juego Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Jou 2004 Viestejä: 2598 Paikkakunta: Kuikkapanta
|
Lähetetty: 24.10.2006 19:35 Viestin aihe: Kokemuksia koskeloista ruokapöydässä |
|
|
Juu, eli millai olis paras koskeloita valmistaa. Muutaman erehdyin ampumaan ja rintafileet odottavat valmistamista.
Eli reseptejä, kiitos! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mippi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2005 Viestejä: 1384 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 24.10.2006 20:57 Viestin aihe: |
|
|
Jauha lihat ja tee kalapullia _________________ Eihän sitä kukhan jaksa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
mjjk Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 11 Elo 2006 Viestejä: 34
|
Lähetetty: 24.10.2006 23:18 Viestin aihe: |
|
|
Jostain Tauno V Mäen kirjasta muistan seuraavan ohjeen( ei sanatarkka lainaus kun ei jaksa raahautua kirjahyllylle): Tarveaineet, koskeloita sopiva määrä, leppäkeppejä, mausteita oman maun mukaan ja vanhanajan puilla lämmitettävä leivinuuni. Valmistusohje: Lämmitetään uuni, nyljetään koskelot ja maustetaan oman maun mukaan(esim suola ja mustapippuri ovat hyviä), ladotaan uunin pohjalle leppäkepit ja asetellaan koskelot niiden päälle kypsymään. Odotellaan muutama tunti(riippuu uunin lämmitysasteesta) ja otetaankoskelot ja kepit pois. Tarjoilu: Heitetään koskelot tunkiolle ja syödään leppäkepit keitettyjen perunoiden ja koskenkorvan kera |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Torgoth Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Elo 2004 Viestejä: 2668 Paikkakunta: P-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 25.10.2006 10:58 Viestin aihe: |
|
|
Kerran olen koskeloista evästä tehnyt. Uitin lihoja yön yli rasvattomassa maidossa, viipaloin suikaleiksi ja ruskistin pannulla, jonka jälkeen uuniin porkkanan, punajuuren, soijakastikkeen ja paprikajauheen kera. Vahvasti maksan makuista, mutta minun mieleeni. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
VOSTOZNOSIBIRSKAJA LAIKA Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Huh 2005 Viestejä: 987 Paikkakunta: Ala-Ounasjoki
|
Lähetetty: 25.10.2006 11:16 Viestin aihe: |
|
|
Muuan isäntä kertoi aikoinaan savustaneensa koskeloita ja sanoi olleen senverran hyvää, että oli siitä lähtien jopa jahdannut syysmuutolta niitä kymmeniä.
Oli savustanut normaalissa savustuspöntössä. Ei ollut tuolla kertaa isännällä yhtään valmista paistia, joten en päässyt itse maistamaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
V-P Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 02 Hel 2005 Viestejä: 48 Paikkakunta: Pohjois-Karjala/Päijät-Häme
|
Lähetetty: 25.10.2006 13:09 Viestin aihe: |
|
|
Muutaman keitoksen Koskeloista olen itselleni ja kavereille laittanut, hyvin on maistunut.
Aiempina syksyinä padassa hauduttaen siten, että koskeloita yms. sukeltajia on paloiteltuna punaviini-oliiviöljy marinadissa yön yli pidetty yhdessä pippureiden, valkosipulin, sipulin ja laakerinlehtien kanssa, sitten paloihin pinta pannulla ruskistettu ja heitetty pataan hautumaan useammaksi tunniksi. Nesteenä osa marinadista, vettä, voita, porkkanaa ja sipulia sekä marinadin mausteet.
Tänä syksynä sitten tein ilman marinointia siivet,kaulat, jalat yms. luupalat padaksi. Sipulia, voita, pippuria, laakerinl., vettä ja suolaa palojen kanssa uuniin hautumaan. Myönnän, itseänikin hieman epäilytti, mutta hyvää tuli.
Rintapaloihin sitten ruskia pinta pannulla( sisältä pitää jäädä reilusti raaaksi), palat folioon ja seuraksi suolaa, pippuria, voinokare. Pippurin voi korvata jollain yrtillä, esim. rosmariini sopi erinomaisesti. Uuniin n. 15-20 min, 100-150 ast. Koskelon rintaa au naturel on pian valmis
Maku lihassa on toki vahvahko, muttei siitä kalan makusta saa jos vaan putsauksen on hoitanut oikialla tavalla. Täälä taisi joku neuvoa kauan sitten, että sisukset ulos mahd. pian pyynnin jälkeen, erityisesti varoen kalapussin eli kuvun vastineen sisällön leviämistä lihoihin. Kotona sitten riiputuksen jälkeen nylkeminen ja vähemmän "merisorsien" lihaa syönneille suosittelen pahimpien traanikönttien poistamista "kainalokuopista" ja reisien sivulta.
Semmosta |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jg Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Mar 2005 Viestejä: 790
|
Lähetetty: 25.10.2006 14:02 Viestin aihe: |
|
|
V-P kirjoitti: |
Maku lihassa on toki vahvahko, muttei siitä kalan makusta saa jos vaan putsauksen on hoitanut oikialla tavalla. Täälä taisi joku neuvoa kauan sitten, että sisukset ulos mahd. pian pyynnin jälkeen, erityisesti varoen kalapussin eli kuvun vastineen sisällön leviämistä lihoihin. Kotona sitten riiputuksen jälkeen nylkeminen ja vähemmän "merisorsien" lihaa syönneille suosittelen pahimpien traanikönttien poistamista "kainalokuopista" ja reisien sivulta.
|
Kyllä se perinteinenkin tapa toimii, ensin kynitään, sitten puhalluslampulla kärvennetään ja putsataan nahka, sitten pestään ulkoisesti ja suolistetaan tarkasti. Liotetaan kylmässä vedessä, ja vaihdetaan vettä kunnes vesi on kirkas. Jätetään yön yli kylmään veteen, johon voi pistää vähän suolaa. Varsinaista pitkää riiputusta ei tarvita, mutta jos ei hirveätä kiirettä pidä em. toimenpiteiden kanssa, niin murenemista tapahtuu tietenkin sinäkin aikana. Maistuu tietysti vahvemmalta kun telkät, sorsista puhumattakaan, mutta eihän koskeloita ole pakko ampua. _________________ just because you're paranoid doesn't mean they're not really out to get you |
|
Takaisin alkuun |
|
|
M.Jussila Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Mar 2004 Viestejä: 110 Paikkakunta: Simo
|
Lähetetty: 25.10.2006 17:50 Viestin aihe: |
|
|
Itse olen kerran valmistanut tukkakoskelosta sapuskaa. Nyljetty lintu kattilaan kiehumaan puoleksi tunniksi ---> lihojen irroitus ---> ruskistus pannulla, ja hyvää oli. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
DARTON Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Tou 2004 Viestejä: 350
|
Lähetetty: 26.10.2006 10:35 Viestin aihe: |
|
|
Muutama koskelo on tullut myös syötyä. Laitoin ihan normaaliin tapaan eikä maussa ollut moittimista. Vahvassa tuntuu elävän käsitys, että koskelo ei ole syötävää.
Itse olen kyllä sitä mieltä että jos ei riistasta saa maistuvaa voi syyttävän sormen osoittaa kohti kokkia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
hoosuu
Liittynyt: 07 Tam 2007 Viestejä: 5
|
Lähetetty: 13.02.2007 20:33 Viestin aihe: koskelot |
|
|
Laita supiloukkuun syötiks |
|
Takaisin alkuun |
|
|
koilliskaira ***
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 1717 Paikkakunta: Ivalo
|
Lähetetty: 15.02.2007 16:42 Viestin aihe: |
|
|
Ite isokoskeloista ottanut ison pihvin kokoset täkkälihat ja marinoinu hiukan ja paistanut. Hlevetin hyvää ja mureaa!
Kunhan sen keltasen rasvan muistaa poistaa! _________________ Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kahka Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2004 Viestejä: 433 Paikkakunta: 800km edellisestä pohjoiseen
|
Lähetetty: 16.02.2007 16:54 Viestin aihe: |
|
|
Ei siinä mitään vikaa ole. Kannattaa jaksaa ottaa koskelosta myös koivet talteen(kuten kaikista muistakin linnuista vähintään). Ovat paljon lihaisammat kuin muilla vesilinnuilla, kuten elukan räpylän koostakin voi arvata. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 16.02.2007 20:29 Viestin aihe: |
|
|
Täkkälihat irti ja paistinpannulle suolan ja pippurin kanssa. Paistetut tatit vielä sekaan ja avot. Vei kyllä kielen mennessään, kun muutaman vuoden takaisella pohjoisen reissulla tuli kokeiltua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Thermos Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 11 Jou 2006 Viestejä: 13
|
Lähetetty: 17.02.2007 02:28 Viestin aihe: |
|
|
Jokusia vuosia taaksepäin oli Mettäkalassa jonkun kokin artikkeli koskelon valmistuksesta ja kaikki lähti maitopohjaisesta marinadista. Eli rinnat irrotellaan ja laitetaan maitoon/piimään "marinoitumaan". Tässä tapauksessahan liemi toimii toisin päin eli maitopohjainen imee itseensä kalan maun lihoista. Ensimmäillä kerralla tehdessäni pidin vuorokauden joka oli hieman liian lyhyt aika. Sanoisin että noin 2 vuorokautta maidossa on hyvä aika. Linnun liha maistuu suunnilleen sukeltajalle eli tumman ja vahvan elukan lihaa. Mutta hyvää oikein esikäsiteltynä.
Therr |
|
Takaisin alkuun |
|
|
316S Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 24 Mar 2005 Viestejä: 19
|
Lähetetty: 19.02.2007 17:42 Viestin aihe: |
|
|
Ranta-ruotsalainen lintusoppa:
Kynitty merilintu, esim koskelo. Kynitty siksi että ravinteikas ja maukas linturasva tulee mukaan (tämä kyllä epäilyttää, mutta näin mulle neuvottiin). Keitetään hiljaa pari-kolme tuntia suolan, pippureiden, katajanmarjojen ja sipuleiden kanssa. Perunalohkoja lisätään loppupuolella siten että ehtivät kypsyä mutta pysyvät kiinteinä. Limppejä voi lisätä lopussa, valmistetaan esim. vehnäjauhoista ja maidosta suolalla maustettuna. Mitä löysempi taikina sen parempi, mutta kuitenkin siten että pysyy kasassa; ovat kypsiä kun nousevat pinnalle. Jos löytyy niin lopuksi pinnalle ruohosipulia.
Kokeilin viime vuonna sillä erotuksella että koskelo oli nyljetty ja limpit hajosi. Maultaan oli ihan OK, en tiedä oisko erottanu sorsasta jos ei ois tiennyt, ehkä vähän tummempaa ja voimakkaampi maku. Ainakaan ei maistunu kalalta. Epäilen että jos joku väittää että koskelo maistuu kalalta hän ei ole ikinä syönyt joko koskeloa tai kalaa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|