OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kokemuksia koskeloista ruokapöydässä
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Juego
Kanta-asiakas


Liittynyt: 25 Jou 2004
Viestejä: 2598
Paikkakunta: Kuikkapanta

LähetäLähetetty: 24.10.2006 19:35    Viestin aihe: Kokemuksia koskeloista ruokapöydässä Vastaa lainaamalla viestiä

Juu, eli millai olis paras koskeloita valmistaa. Muutaman erehdyin ampumaan ja rintafileet odottavat valmistamista.
Eli reseptejä, kiitos!
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Mippi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Lok 2005
Viestejä: 1384
Paikkakunta: Lappi

LähetäLähetetty: 24.10.2006 20:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jauha lihat ja tee kalapullia Razz
_________________
Eihän sitä kukhan jaksa...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
mjjk
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 11 Elo 2006
Viestejä: 34

LähetäLähetetty: 24.10.2006 23:18    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jostain Tauno V Mäen kirjasta muistan seuraavan ohjeen( ei sanatarkka lainaus kun ei jaksa raahautua kirjahyllylle): Tarveaineet, koskeloita sopiva määrä, leppäkeppejä, mausteita oman maun mukaan ja vanhanajan puilla lämmitettävä leivinuuni. Valmistusohje: Lämmitetään uuni, nyljetään koskelot ja maustetaan oman maun mukaan(esim suola ja mustapippuri ovat hyviä), ladotaan uunin pohjalle leppäkepit ja asetellaan koskelot niiden päälle kypsymään. Odotellaan muutama tunti(riippuu uunin lämmitysasteesta) ja otetaankoskelot ja kepit pois. Tarjoilu: Heitetään koskelot tunkiolle ja syödään leppäkepit keitettyjen perunoiden ja koskenkorvan kera Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Torgoth
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Elo 2004
Viestejä: 2668
Paikkakunta: P-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 25.10.2006 10:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kerran olen koskeloista evästä tehnyt. Uitin lihoja yön yli rasvattomassa maidossa, viipaloin suikaleiksi ja ruskistin pannulla, jonka jälkeen uuniin porkkanan, punajuuren, soijakastikkeen ja paprikajauheen kera. Vahvasti maksan makuista, mutta minun mieleeni.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
VOSTOZNOSIBIRSKAJA LAIKA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Huh 2005
Viestejä: 987
Paikkakunta: Ala-Ounasjoki

LähetäLähetetty: 25.10.2006 11:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muuan isäntä kertoi aikoinaan savustaneensa koskeloita ja sanoi olleen senverran hyvää, että oli siitä lähtien jopa jahdannut syysmuutolta niitä kymmeniä.

Oli savustanut normaalissa savustuspöntössä. Ei ollut tuolla kertaa isännällä yhtään valmista paistia, joten en päässyt itse maistamaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
V-P
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 02 Hel 2005
Viestejä: 48
Paikkakunta: Pohjois-Karjala/Päijät-Häme

LähetäLähetetty: 25.10.2006 13:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muutaman keitoksen Koskeloista olen itselleni ja kavereille laittanut, hyvin on maistunut.
Aiempina syksyinä padassa hauduttaen siten, että koskeloita yms. sukeltajia on paloiteltuna punaviini-oliiviöljy marinadissa yön yli pidetty yhdessä pippureiden, valkosipulin, sipulin ja laakerinlehtien kanssa, sitten paloihin pinta pannulla ruskistettu ja heitetty pataan hautumaan useammaksi tunniksi. Nesteenä osa marinadista, vettä, voita, porkkanaa ja sipulia sekä marinadin mausteet.

Tänä syksynä sitten tein ilman marinointia siivet,kaulat, jalat yms. luupalat padaksi. Sipulia, voita, pippuria, laakerinl., vettä ja suolaa palojen kanssa uuniin hautumaan. Myönnän, itseänikin hieman epäilytti, mutta hyvää tuli.

Rintapaloihin sitten ruskia pinta pannulla( sisältä pitää jäädä reilusti raaaksi), palat folioon ja seuraksi suolaa, pippuria, voinokare. Pippurin voi korvata jollain yrtillä, esim. rosmariini sopi erinomaisesti. Uuniin n. 15-20 min, 100-150 ast. Koskelon rintaa au naturel on pian valmis Smile

Maku lihassa on toki vahvahko, muttei siitä kalan makusta saa jos vaan putsauksen on hoitanut oikialla tavalla. Täälä taisi joku neuvoa kauan sitten, että sisukset ulos mahd. pian pyynnin jälkeen, erityisesti varoen kalapussin eli kuvun vastineen sisällön leviämistä lihoihin. Kotona sitten riiputuksen jälkeen nylkeminen ja vähemmän "merisorsien" lihaa syönneille suosittelen pahimpien traanikönttien poistamista "kainalokuopista" ja reisien sivulta.

Semmosta
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jg
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Mar 2005
Viestejä: 790

LähetäLähetetty: 25.10.2006 14:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

V-P kirjoitti:

Maku lihassa on toki vahvahko, muttei siitä kalan makusta saa jos vaan putsauksen on hoitanut oikialla tavalla. Täälä taisi joku neuvoa kauan sitten, että sisukset ulos mahd. pian pyynnin jälkeen, erityisesti varoen kalapussin eli kuvun vastineen sisällön leviämistä lihoihin. Kotona sitten riiputuksen jälkeen nylkeminen ja vähemmän "merisorsien" lihaa syönneille suosittelen pahimpien traanikönttien poistamista "kainalokuopista" ja reisien sivulta.

Kyllä se perinteinenkin tapa toimii, ensin kynitään, sitten puhalluslampulla kärvennetään ja putsataan nahka, sitten pestään ulkoisesti ja suolistetaan tarkasti. Liotetaan kylmässä vedessä, ja vaihdetaan vettä kunnes vesi on kirkas. Jätetään yön yli kylmään veteen, johon voi pistää vähän suolaa. Varsinaista pitkää riiputusta ei tarvita, mutta jos ei hirveätä kiirettä pidä em. toimenpiteiden kanssa, niin murenemista tapahtuu tietenkin sinäkin aikana. Maistuu tietysti vahvemmalta kun telkät, sorsista puhumattakaan, mutta eihän koskeloita ole pakko ampua.
_________________
just because you're paranoid doesn't mean they're not really out to get you
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
M.Jussila
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Mar 2004
Viestejä: 110
Paikkakunta: Simo

LähetäLähetetty: 25.10.2006 17:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse olen kerran valmistanut tukkakoskelosta sapuskaa. Nyljetty lintu kattilaan kiehumaan puoleksi tunniksi ---> lihojen irroitus ---> ruskistus pannulla, ja hyvää oli.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
DARTON
Kanta-asiakas


Liittynyt: 19 Tou 2004
Viestejä: 350

LähetäLähetetty: 26.10.2006 10:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Muutama koskelo on tullut myös syötyä. Laitoin ihan normaaliin tapaan eikä maussa ollut moittimista. Vahvassa tuntuu elävän käsitys, että koskelo ei ole syötävää.
Itse olen kyllä sitä mieltä että jos ei riistasta saa maistuvaa voi syyttävän sormen osoittaa kohti kokkia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hoosuu



Liittynyt: 07 Tam 2007
Viestejä: 5

LähetäLähetetty: 13.02.2007 20:33    Viestin aihe: koskelot Vastaa lainaamalla viestiä

Laita supiloukkuun syötiks
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
koilliskaira
***


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 1717
Paikkakunta: Ivalo

LähetäLähetetty: 15.02.2007 16:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ite isokoskeloista ottanut ison pihvin kokoset täkkälihat ja marinoinu hiukan ja paistanut. Hlevetin hyvää ja mureaa!
Kunhan sen keltasen rasvan muistaa poistaa!
_________________
Ne on saamamiehet ja pyytömiehet erikseen...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Kahka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2004
Viestejä: 433
Paikkakunta: 800km edellisestä pohjoiseen

LähetäLähetetty: 16.02.2007 16:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ei siinä mitään vikaa ole. Kannattaa jaksaa ottaa koskelosta myös koivet talteen(kuten kaikista muistakin linnuista vähintään). Ovat paljon lihaisammat kuin muilla vesilinnuilla, kuten elukan räpylän koostakin voi arvata.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kivineva
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Mar 2006
Viestejä: 1821

LähetäLähetetty: 16.02.2007 20:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täkkälihat irti ja paistinpannulle suolan ja pippurin kanssa. Paistetut tatit vielä sekaan ja avot. Vei kyllä kielen mennessään, kun muutaman vuoden takaisella pohjoisen reissulla tuli kokeiltua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Thermos
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 11 Jou 2006
Viestejä: 13

LähetäLähetetty: 17.02.2007 02:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jokusia vuosia taaksepäin oli Mettäkalassa jonkun kokin artikkeli koskelon valmistuksesta ja kaikki lähti maitopohjaisesta marinadista. Eli rinnat irrotellaan ja laitetaan maitoon/piimään "marinoitumaan". Tässä tapauksessahan liemi toimii toisin päin eli maitopohjainen imee itseensä kalan maun lihoista. Ensimmäillä kerralla tehdessäni pidin vuorokauden joka oli hieman liian lyhyt aika. Sanoisin että noin 2 vuorokautta maidossa on hyvä aika. Linnun liha maistuu suunnilleen sukeltajalle eli tumman ja vahvan elukan lihaa. Mutta hyvää oikein esikäsiteltynä.

Therr
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
316S
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 24 Mar 2005
Viestejä: 19

LähetäLähetetty: 19.02.2007 17:42    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ranta-ruotsalainen lintusoppa:

Kynitty merilintu, esim koskelo. Kynitty siksi että ravinteikas ja maukas linturasva tulee mukaan (tämä kyllä epäilyttää, mutta näin mulle neuvottiin). Keitetään hiljaa pari-kolme tuntia suolan, pippureiden, katajanmarjojen ja sipuleiden kanssa. Perunalohkoja lisätään loppupuolella siten että ehtivät kypsyä mutta pysyvät kiinteinä. Limppejä voi lisätä lopussa, valmistetaan esim. vehnäjauhoista ja maidosta suolalla maustettuna. Mitä löysempi taikina sen parempi, mutta kuitenkin siten että pysyy kasassa; ovat kypsiä kun nousevat pinnalle. Jos löytyy niin lopuksi pinnalle ruohosipulia.

Kokeilin viime vuonna sillä erotuksella että koskelo oli nyljetty ja limpit hajosi. Maultaan oli ihan OK, en tiedä oisko erottanu sorsasta jos ei ois tiennyt, ehkä vähän tummempaa ja voimakkaampi maku. Ainakaan ei maistunu kalalta. Epäilen että jos joku väittää että koskelo maistuu kalalta hän ei ole ikinä syönyt joko koskeloa tai kalaa...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Sivu 1 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com