Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
genedda
Liittynyt: 30 Lok 2006 Viestejä: 2 Paikkakunta: Äetsä
|
Lähetetty: 30.10.2006 13:18 Viestin aihe: Aika verestykseen ja suolistukseen ? |
|
|
Täällä kysyy täysin tietämätön maallikko, kun netistäkään ei mistään moista artikkelia löytynyt, että:
Kuinka pitkä aika pitää olla, kun (yliajettu) peura verestetään/suolistetaan?
Mieheni ajoi aamulla peuran ylitse, joka kuoli.
Soitti tietenkin poliisille, (klo. 7.00) mutta päivystävä poliisi sanoi, että lähin poliisiasema aukeaa klo. 8.00, ota sinne sitten yhteyttä.
Mieheni ei siis jäänyt tapahtuma paikalle seisoskeleen tunniksi, vaan pisti peuran takakonttiin, ajoi töihin (n.ehkä max. 40 min), veresti (suurin osa verestä oli ollut mahalaukussa, siis sisäinen verenvuoto,sisuskalut sökönä, mutta rapamaha ehjä) ja suolisti ja veresti siis vasta n. 40 min jälkeen työpaikalla.
Työpaikka on eri riistapiirissä, kuin tapahtumapaikka.
Poliisi sanoi,että ko. peura tulee antaa sille riistapiirille, jonka alueella se tapahtui.
Kuitenkin Valkeakosken riistapiirin joku ukkeli oli saanut tiedon,että ko. peura on nyt Valkeakoskella, ja tuli vaatimaan sitä omakseen,tai siis teitenkin omalle riistapiirilleen!
Mieheni sanoi,että poliisi käski tarjota sitä tapahtuma paikkakunnan riistapiirille, eli Vesilahdelle.
Sitten tämä Valkeakosken ukkeli sanoikin, että "joo, tuo onkin jo ihan pilalla, verestetty ja suolistettu liian myöhään, pilallahan se jo onkin".
Kysymys 1) kuinka pian verestys/suolistus pitää tehdä,että liha säilyy?
kysymys 2) Mitkä on pilaantumisen merkit?
kysymys 3) Millä lailla liha pilaantuu?
kysymys 4) jos se ei ole ihmisravinnoksi käytettävää, onko vielä koirille käytettävissä?
kysymys 5) riistapiiri kysymys
Kysymys 6) jos haluaa sen sittenkin itselleen, mitä tulee maksaa riistapiirille, jos sen haluaa omakseen, a) jos se vielä on ihmisravintoa b) jos se on koirille kelpaavaa
kysymys 7) jos se ei kelpaa enää kellekään ravinnoksi, hoitaako riistapiiri sen hävityksen ?
Tässäpä kysymyksiä kerrakseen...
Marjo |
|
Takaisin alkuun |
|
|
sisu Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Lok 2005 Viestejä: 245 Paikkakunta: tampere
|
Lähetetty: 30.10.2006 13:46 Viestin aihe: |
|
|
ne kohdat mitkä eivät ole vereentyneet ovat täysin ihmisravinnoksi kelpaavia, hajalla olevatkin tietty ovat, mutta anna koirille.
mielummin olis maha joka luultavasti on rikki olisi pitänyt poistaa heti, tulee makua sisäfileisiin, kaikki muu lihahan joka syödään on ulkopuolella vatsaontelon eli ulkofileet ja jalat, eli jos ei pahasti vereentyneet, niin pataan vaan
peuraa jota ammutaan rintaan/kylkeen ei hyödytäpistääkkääm koska verta on niin vähän että se on vatsaontelossa pelkän ampumisen johdosta kaikki, pistäesä ei tule kuin tippa pihalle, joten turha toimenpide.
muista ottaa kaikki rasva käsin nyppimällä kalvojen päältä, se ei tottumattomalle ole hyvän makuista, muuten peuran liha on kauriin jälkeen toieksi parasta lihaa, vain ne jotka eivät sitä saa luulevt että se on mukamas huonoa, jhtuu varmaan tuosta ettei ennen tajuttu ottaa luhaa täysin rasvattomaksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Elan Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 9138
|
Lähetetty: 30.10.2006 14:40 Viestin aihe: Re: Aika verestykseen ja suolistukseen ? |
|
|
genedda kirjoitti: |
Kysymys 1) kuinka pian verestys/suolistus pitää tehdä,että liha säilyy? Verestys on hyvä tehdä heti jos suuret verisuonet eivät ole vahingoittuneet tai kysessä on selkärankaosuma. Tekstistäsi kävi ilmi, että veret olivat tulleet rintaonteloon, joten lihat ovat ok siltä osin. Suolistus on hyvä tehdä mahdollisimman pian ja aina heti, jos mahat ovat vahingoittuneet. Noin 40 min viive viilellä kelillä ja ehjillä mahoilla on ok.
kysymys 2) Mitkä on pilaantumisen merkit? Pahat vertymät (jos ei ole pistetty) ja suolistuksen viivästymisestä "kalman haju" rintaontelossa. Osa ruhosta saattaa silti olla täysin syömäkelpoista, katso Sisun vastaus.kysymys 3) Millä lailla liha pilaantuu? kts. edellinen kohta
kysymys 4) jos se ei ole ihmisravinnoksi käytettävää, onko vielä koirille käytettävissä? Vertymät eivät koiria haittaa, mutta pahasti rapamahojen pilaamaa tavaraa ei kannata syöttää ainakaan koiralle, jota pidetään sisätiloissa
kysymys 5) riistapiiri kysymys Riistanhoitopiiri pitäisi olla se, jossa peura lopetetaan. Ihmetyttää, että joku riistahoitopiiristä näkee peurasta tuollaista vaivaa.
Kysymys 6) jos haluaa sen sittenkin itselleen, mitä tulee maksaa riistapiirille, jos sen haluaa omakseen, a) jos se vielä on ihmisravintoa b) jos se on koirille kelpaavaa a) peuran lihaa myydään siinä 3 eur/kg kokonaisina ruhoina. b) koiran ruuaksi kelpaavan lihan hinta on kai poisvienti omalla kustannuksella
kysymys 7) jos se ei kelpaa enää kellekään ravinnoksi, hoitaako riistapiiri sen hävityksen ? Kyllä pitäisi
Tässäpä kysymyksiä kerrakseen...
Marjo |
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hirvikoiramies Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2005 Viestejä: 2177
|
Lähetetty: 30.10.2006 15:44 Viestin aihe: Re: Aika verestykseen ja suolistukseen ? |
|
|
genedda kirjoitti: | Kysymys 1) kuinka pian verestys/suolistus pitää tehdä,että liha säilyy?
kysymys 2) Mitkä on pilaantumisen merkit?
kysymys 3) Millä lailla liha pilaantuu?
kysymys 4) jos se ei ole ihmisravinnoksi käytettävää, onko vielä koirille käytettävissä?
kysymys 5) riistapiiri kysymys
Kysymys 6) jos haluaa sen sittenkin itselleen, mitä tulee maksaa riistapiirille, jos sen haluaa omakseen, a) jos se vielä on ihmisravintoa b) jos se on koirille kelpaavaa
kysymys 7) jos se ei kelpaa enää kellekään ravinnoksi, hoitaako riistapiiri sen hävityksen ? |
1.- Mahdollisimman pian eläimen kuolemasta.(Olisi varmaan kannattanut ottaa suolet ja veret pois heti tapahtuma paikalla)
2.- Katso aikaisemmat vastaukset
3.-Sama kuin edellinen.
4.- Koirathan suorastaan rakastaa "pilaantunutta" lihaa.
5.-Tapahtumapaikan riistahoitopiirille/yhdistykselle/seuralle ruho kuuluu.
6.-A>Jos se on ihmisravinnoksi kelpaavaa niin ruho saatetaan huutokaupata tai käyttää alueen seurojen kiintiöihin(jos he sen huolivat).
B>Koiranruuaksi kelpaava ei ainakaan paljoa maksa mutta joku alueen koiranomistaja voi ruhon koirilleen lunastaa piiriltä/yhdistykseltä/seuralta.
Saattaa kuitenkin olla että piiri/rhy tai seura ei yliajalle ruhoa anna(huutokauppa erikseen) ettei lisäänny lihankeräys "kolarit"
7.-Jos peura on kaikille ravinoksi kelpaamatonta niin eiköhän se ruho löydy joltain haaskapaikalta(Rhy sen kyllä hävittää)
Selvennystä:
Riistanhoitopiirin alueella on riistanhoitoyhdistyksiä ja riistanhoitoyhdistysten alueilla on metsästysseuroja.
http://www.riista.fi/?group=00000013&mag_nr=1 _________________ Terroristien kanssa EI neuvotella!!
Viestieni sisältö on vain tämän foorumin käyttöön. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
rigby 416 Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Tam 2006 Viestejä: 663
|
Lähetetty: 30.10.2006 15:54 Viestin aihe: |
|
|
Tietysti mahdollisimman pian,pilaantuminenhan alkaa jo siitä törmäyksestä ja bakteerit juoksentelemaan.
Mulla ois sellainen mielikuva että parissa tunnissa olis hyvä saada nahka pois ja siitä alkaa jäähtyminen.
Useinkin ei mene tuohon aikaan varsinkin jos on pitkällä metsässä mistä se kiskotaan vajalle. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Puuhapete Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Kes 2004 Viestejä: 4974 Paikkakunta: Salon emäseurakunta
|
Lähetetty: 30.10.2006 17:25 Viestin aihe: |
|
|
Hirvenlihojen käsittely vaatii lisää huolellisuutta
Tiivistelmä:
Taenia krabbei -heisimadon toukkia on enenevässä määrin löytynyt hirven lihasta varsinkin Itä- ja Pohjois-Suomesta. Hirvimiesten olisi syytä kiinnittää eritystä huomiota lihan sekä teurasjätteiden käsittelyyn, jotta loisten laajempi leviäminen hirviin ja takaisin petoihin saataisiin estettyä, sanoo tutkija Tuire Nygrén RKTL:n Ilomantsin tutkimusasemalta. Nygren pyytää myös ilmoittamaan havainnoista riistantutkijoille, jotta ilmiön laajuus saadaan selvitettyä. Varsinaisina heisimatoina loiset elävät petojen, kuten karhujen, susien, kettujen ja ilvesten suolistoissa, mutta ne käyttävät monia hirvieläimiä, myös peuroja ja poroja väli-isäntinään. Tähän mennessä Taenia krabbein loisrakkuloista on raportoitu riistantutkijoille ja Eviran patologeille yksittäisistä hirvistä mm Vieremältä, ImatraRuokolahti-alueelta, Ilomantsista, Liperistä, Lieksasta sekä Sallasta ja nyt viimeksi Enosta. Loinen ei haittaa lihan käyttöä ihmisravinnoksi, kunhan liha kypsennetään huolella.
Media: Maaseudun Tulevaisuus - näköislehti
Päivämäärä: 30.10.2006
Kirjoittaja: Harri Ekholm
Päälähde: tutkija Tuire Nygrén / RKTL _________________ Tänään on se huominen, josta olit huolissasi eilen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
genedda
Liittynyt: 30 Lok 2006 Viestejä: 2 Paikkakunta: Äetsä
|
Lähetetty: 30.10.2006 19:08 Viestin aihe: Kiitokset vastauksista ! |
|
|
Kiitoksia kaikille vastauksista !
Tämä selvitti kovin paljon siitä, mitä en mistään muualta löytänyt,eli miten lihalle mahdollisesti käy.
Miehelläni on kyllä metsästys kortti, mutta ei siis näköjään kovin paljoa kokemusta.
Omalla koulutuksellani taas (pieneläinhoidon opettaja) olisin kyllä ko tavoin loukkaantuneen peuran heti verestänyt/suolistanut paikanpäällä...
Toivotaan,että tästä me saadaan kuitenkin se "oma peura ruokapöytään", että piloilla ei olisi, koska kyllä se auton keulan niin hyvin rikkoi (eikä kaskoa...), että siitä korvauksia tulisi...
Pahimmassa tapauksessa meillä siis on rikkoontunut auto ja riistanhoitopiirille menetetty peura, eli ei edes lihaa ruokapöytään...
Nooh, katsotaan.
Marjo |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Viskivallu Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Elo 2006 Viestejä: 505
|
Lähetetty: 30.10.2006 19:51 Viestin aihe: |
|
|
Haistelemalla sen tietää... jos rapamaha on rikki niin voi fileet ja kyljet olla hieman aromisia joten ne kannattaa syöttää koirille , mutta etu ja takajalat ovat ihan hyviä.
Meillä poliisit löivät ruohon maijan takaloosteriin ja sanoivat että maantie on valtion tie niin ruho kuuluu heille... Epäilen.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
var jägare Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Tam 2006 Viestejä: 1755 Paikkakunta: pohjola
|
Lähetetty: 31.10.2006 10:23 Viestin aihe: |
|
|
rigby 416 kirjoitti: | Tietysti mahdollisimman pian,pilaantuminenhan alkaa jo siitä törmäyksestä ja bakteerit juoksentelemaan.
Mulla ois sellainen mielikuva että parissa tunnissa olis hyvä saada nahka pois ja siitä alkaa jäähtyminen. Useinkin ei mene tuohon aikaan varsinkin jos on pitkällä metsässä mistä se kiskotaan vajalle. |
Verenlasku ja suolistus on syytä tehdä mahdollisimman pian mutta juuri eilen tuli metsäradion riistaillassa Koki Kolmosen väite, että nylkemisellä ei ole kiire. Päinvastoin riiputtaminen nahkapäällisenä estää kudosnesteiden haihtumisen ja liha säilyy mehukkaampan ja parempilaatuisena. Kolarihirvet on tietysti vähän erikoistapauksia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jg Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Mar 2005 Viestejä: 790
|
Lähetetty: 31.10.2006 10:44 Viestin aihe: |
|
|
Toisaalta on myös mielipiteitä siihen suuntaan, että oleellisempaa kun nopea jäähtyminen on se, että ruhon nyljetty paljas pinta pääsee kuivumaan nopeasti. Koneellinen jäähdytys saattaa aiheuttaa liian korkean suhteellisen kosteuden, jos ilmanvaihto on huono. Kostea pinta on ihanteellinen kasvualusta bakteereille. _________________ just because you're paranoid doesn't mean they're not really out to get you |
|
Takaisin alkuun |
|
|
rigby 416 Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Tam 2006 Viestejä: 663
|
Lähetetty: 31.10.2006 18:07 Viestin aihe: |
|
|
Lainaus: | var jägare kirjoitti: | rigby 416 kirjoitti: | Tietysti mahdollisimman pian,pilaantuminenhan alkaa jo siitä törmäyksestä ja bakteerit juoksentelemaan.
Mulla ois sellainen mielikuva että parissa tunnissa olis hyvä saada nahka pois ja siitä alkaa jäähtyminen. Useinkin ei mene tuohon aikaan varsinkin jos on pitkällä metsässä mistä se kiskotaan vajalle. |
Verenlasku ja suolistus on syytä tehdä mahdollisimman pian mutta juuri eilen tuli metsäradion riistaillassa Koki Kolmosen väite, että nylkemisellä ei ole kiire. Päinvastoin riiputtaminen nahkapäällisenä estää kudosnesteiden haihtumisen ja liha säilyy mehukkaampan ja parempilaatuisena. Kolarihirvet on tietysti vähän erikoistapauksia. |
|
Joo tuokin on varmasti totta mitä kirjoitit ,kun myyntiin menee niin olen antanut itselleni kertoa ,haluavat että on kokonainen elukka nahkoineen,tietty kuljetus teknisistäkin syistä pysyy puhtaampana riista kun on palttoo päällä.
Pihvikinhän pitää paistaa kuumalla pannulla just sen tekia että sulkee lihan syyt ettei nesteet tule ulos ja kuivu. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|