Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
metsänmakuri Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 24 Jou 2006 Viestejä: 80 Paikkakunta: Rovaniemi
|
Lähetetty: 13.08.2007 22:18 Viestin aihe: kuksan käsittely |
|
|
kävisiköhän danish oil kuksan käsittelyyn, muutenhan se on luonnon öljyä mut siihen on lisätty synteettisiä hartseja, sikkatiiveja ja liuottimia eli ei varmaankaan kannata kuksaan toljata no tulipahan itse vastattua omaan kysymykseen |
|
Takaisin alkuun |
|
|
GWP Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Tam 2006 Viestejä: 1442 Paikkakunta: tosi lähellä ruåttia
|
Lähetetty: 13.08.2007 22:57 Viestin aihe: |
|
|
Ei sitä tartte käsitellä millään. Jos jollain haluaa käsitellä, niin hieroopi sitä kuppiosaa vaikka märillä kahvinporoilla. Kuksaan ei kannata jättää mitään nestettä pitemmäksi aikaa, mutta käyttää sitä kannattaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
hornet Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Tou 2006 Viestejä: 794 Paikkakunta: Koillis-Pirkanmaa
|
Lähetetty: 14.08.2007 07:30 Viestin aihe: |
|
|
Kahvinporokäsittelyohjeen (sanahirviö) kuulin messuilla eräältä kuksantekijältä, joka kehoitti laittamaan kuksaan juuri keitettyjä kahvinporoja ja hiertämään niitä niin kauan sisäpintaan, kunnes ne voidaan kaatamalla poistaa kupista eli ovat lähes kuivuneet.
Samalla lailla hierot ulkopintaa poroilla.
Tämä siis silloin, jos kuksastasi kahvia aiot juoda.
Kuksa kuuluu "vihkiä" sillä aineella, jota siitä jatkossakin juodaan.
Älä laita puunkäsittelyöljyjä kuppiisi. Saatta antaa makua. En tiedä, koska en ole koskaan öljynnyt. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
coorde Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Elo 2004 Viestejä: 260 Paikkakunta: pohjos-suomi
|
Lähetetty: 14.08.2007 10:19 Viestin aihe: |
|
|
joo peukalolla hierotaan voimallisesti kahvinporoja kuksan sisäpintaan. ja huom. pannukahvia pliis... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
metsänmakuri Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 24 Jou 2006 Viestejä: 80 Paikkakunta: Rovaniemi
|
Lähetetty: 14.08.2007 19:48 Viestin aihe: |
|
|
Itse pidän parhaana käsittely aineena kylmäpuristettua pellavaöljyä, minusta se antaa paremman suojan kuin kahvinporo käsittely, ei vety öljykäsittelyn jälkeen vaikka jäisi yöksi vesisateeseen |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rastinsahi Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2005 Viestejä: 7252 Paikkakunta: Lapin lääni
|
Lähetetty: 14.08.2007 19:54 Viestin aihe: |
|
|
coorde kirjoitti: | joo peukalolla hierotaan voimallisesti kahvinporoja kuksan sisäpintaan. ja huom. pannukahvia pliis... |
Jaa miksi juuri pannukahvin poroilla?
Jos öljyä haluaa käyttä, niin parafiiniöljyllä kevyeti. Majuton, hauton ja nakumaton! _________________ Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tvälläri Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2004 Viestejä: 3423 Paikkakunta: Mikämikämaa
|
Lähetetty: 15.08.2007 09:33 Viestin aihe: |
|
|
Itse keitin luottokuksani (joka on vieläkin aktiivikäytössä) 15 vuotta sitten suolavedessä, neuvon sain aikoinaan vanhalta mets.seuran patulta. Muuta sille en ole koskaan sitten tehnytkään, hyvin on tuntunut toimivan kikka kun on noin pitkäikänen ollut. _________________ "Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6384 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 15.08.2007 09:48 Viestin aihe: |
|
|
Sisäpintaan hierotut öljyt ja rasvat voivat lillua sitten konjakin pinnalla mikäli nauttii sielun siirappia kupistaan. Poikosena töljäsin jonkun ohjeen mukaan yhteen tekemääni kuksaan ruokaöljyä myös sisäpintaan eikä kuppi vieläkään ole siitä puhdistunut.
Ulkopintaan kevyesti vaikka parafiinia tai vernissaa, sisäpintaan kahvinhöystöjä tai ei mitään, on minun kantani. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 15.08.2007 15:51 Viestin aihe: |
|
|
Suolavesikäsittely on toistaiseksi riittänyt allekirjoittaneellekin. Kuksastahan ei juoda kuin kahvia, viinaa tai vettä, jotka mitkään eivät häiritse toisiaan maun suhteen. Tuosta suolavedessä keittämisestä on sekin hyöty että tämän jälkeen puun kosteustasapaino pysyy "hanskassa" ja puu ei halkeile kovinkaan helposti. Joku voi tietysti valittaa suolan mausta mutta se on kovin mieto eikä mielestäni tee haittaa millekään em. juomista. Lapissahan on perinteisesti jopa hieman lisätty suolaa kahvinkeittoveteen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6384 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 16.08.2007 09:20 Viestin aihe: |
|
|
Minäkin olen noita suolavesikäsittelyjä tehnyt, mutta kokemuksen myötä alan pikkuhiljaa olla sillä kannalla että repimallä tehdyssä kupissa se voi olla tarpeeton homma. Nimittäin mulla on löylykauha tehty repimällä, mutta varren suuntamisen vuoksi kuppiosassa on osa myös runkopuuta. Ko. kauhasta on varmaan aikaa sitten jo liuenneet kaikki suolat pois, onhan se löylyastiassa sen neljä kertaa viikossa ja joskus vieraat on sen jättäneet läsöttämään siihen sankoon niin, että kuppiosa on voinut olla pari vuorokautta liossa. Eli puu on silloin jo melko hyvin lionnutta ja vaikka kauha kuivuu saunassa taas rutikuivaksi, niin siihen revittyyn pahkaosaan ei ole tullut pienintäkään halkeamaa, runkopuusta tehtyyn osaan kyllä sitten niitä meinaa tulla.
Eli tästä voisin arvailla että revittyyn kuksaan ei kyllä saa huolimattomallakaan käsittelyllä halkeamaa koska eihän kuksa joudu lähellekään sellaisiin kosteusvaihteluihin kuin saunassa oleva löylykauha. Tämä sillä oletuksella että kuppiosan seinämiä ei ole jätetty tolkuttoman paksuksi. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|