Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 28.11.2007 12:47 Viestin aihe: Riista-ateria: Mitä alkupaloiksi? |
|
|
Riista-ateria: Mitä alkupaloiksi?
Joskus tulee eteen tilanteita, jolloin tulee yritettyä vääntää ”kokonaiselämyksellisempiä” riista-aterioita. Yleensähän tuollaiseen ateriaan kuuluu muutakin kuin se pääruoka, elikkäs yleensä alkupalat. Jälkiruoka ei monastikaan niin paljon huomiota saa, koska yleensä riista-aiheisen pääruuan jälkeen olo on enemmän tai vähemmän täysi.
Itse olen monesti kuitannut alkupalat aperitiivilla.
Nämä eivät kyllä mitään ihan oikeita alkupaloja ole .
Olisiko jollain hyviä ja erityisesti käytännöllisiä alkupalasysteemejä omassa riistakokkailussa, joita voisi laittaa yleisempäänkin jakoon? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jpi Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Mar 2006 Viestejä: 131
|
Lähetetty: 28.11.2007 13:00 Viestin aihe: |
|
|
Peuran purkkisäilykkeestä sentin paksuisia pyöreitä viipaleita, päälle karpalo- tai minttuhyytelöä, hunajamelonia, jotain makeaa kuitenkin.
Tavara pienelle lautaselle salaatinlehden päälle, tai jotain pientä rehua kylkeen koristeeksi.
Eräs sukulainen tarjoaa tällaista sikariportaan vierailleen ja kuulemma annos pärjää jo vähän parempienkin ravintoloiden sörsseleille. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lapinleuku Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Tam 2006 Viestejä: 917 Paikkakunta: Inari
|
Lähetetty: 28.11.2007 13:02 Viestin aihe: |
|
|
Kuivalihasnapsi on helppo vaihtoehto aperitiiviksi/alkupalaksi. Jäähdytetyistä snapsilaseista jääkylmää vodkaa ja siihen lasin laidalle leikataan kuivalihapala makusteltavaksi.
Riimiliha on myös todella hyvä vaihtoehto joko sellaisenaan tai salaatin kanssa. Tarvitaan hirven tai poron ulko/sisäfilettä, suolaa, pippuria, hunajaa ja konjakkia. Konjakki, hunaja ja pippuri sekoitellaan keskenään ja sivellään vaikka pullasudilla fileen pintaan. Päälle suolaa maun mukaan ja tuota "marinadia" saa olla reilusti. Kääritään file/fileet tiiviiseen pakettiin ja annetaan maustua jääkaapissa noin vuorokauden. Sitten pyyhkäistän turhat marinadit ja suolat fileen pinnasta pois, kääritään file tiiviiseen kelmuun "karkkimaisesti" ja pakastetaan. Pakastetusta fileestä voi sitten leikellä ohutta lastua syötäväksi sellaisenaan, leivän päällä tai salaateissa tms. On todella hyvää!
Oma bravuuri on riekko-hillakeitto alkupalaksi, mutta se vaatiikin sitten enemmän aikaa ja vaivaa. Täytyy laittaa resepti kuvineen tänne joskus. _________________ www.tajukankaan.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pykälämaakari Kanta-asiakas
Liittynyt: 03 Hel 2005 Viestejä: 173 Paikkakunta: Uusimaa
|
Lähetetty: 29.11.2007 11:34 Viestin aihe: |
|
|
Olen tehnyt alkupaloiksi muuutaman kerran menestyksekkäästi fiinimpiä veitsellä ja haarukalla syötäviä palvipeuravoileipiä. Eli paremman kokojyväpaahtoleivän päälle ohuesti dijonin sinappia ja riittävä siivu palvattua peuraa. Lihan päälle hieman salaatinlehteä (lollo rosso tai tammenlehvä salaattia) ja punasipulihakkelusta ja niiden päälle lusikallinen tai kaksi smetanaa. Lopuksi päälle mustapippuria myllystä ja pieniä kapriksia purkista.
Kyseinen leipä on saanut kovasti kehuja ja jopa perheiden pienimmät ovat niitä hyvällä ruokahalulla syöneet. Varoitukseksi on todettava, että tällainen leipä on täyttävä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
susihiisi Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Lok 2006 Viestejä: 1396 Paikkakunta: Työvoimapula
|
Lähetetty: 29.11.2007 12:21 Viestin aihe: |
|
|
Alotukseen riittää mielestäni ihan yksinkertainen keitto, jopa liemi. Kuivatuista herkkutateista tai suppilovahveroista loihtii nopeasti riistaruokaan saundaavan sopan. Myös savukala, vaikkapa vain kylmäsavukirjosikatapakset käyvät esim maustetun kermaviilin kanssa. Alkuruokaahan ei vedetä kaukalokaupalla. _________________ Joka sialle joulu koittaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tumppi Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Maa 2004 Viestejä: 357 Paikkakunta: Turku/Noormarkku
|
Lähetetty: 29.11.2007 17:14 Viestin aihe: |
|
|
Ite suosittelen alkupaloiksi esim keitettyä hirven kieltä. Sitähän voi tarjota lähes sellaisenaan siivutettuna tai sitten loihtii siitä esim jotkut hienot leivät. Ite aion tänä vuonna testata palvattua kieltä. On kuulemma hyvää. Kieliä on sen verran pakkasessa, että alkaa toi keitetty versio jo vähän kyllästyttää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2232 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 29.11.2007 17:52 Viestin aihe: |
|
|
Voissa paistettuja linnunsydämiä. Muutama sydän per nuppi. Sopivaa herättämään ruokahalun, mutta ei varmasti täytä vatsaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Turisti Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Huh 2004 Viestejä: 611 Paikkakunta: Helsinki
|
Lähetetty: 29.11.2007 18:48 Viestin aihe: |
|
|
Kermainen metsäsienikeitto (suppilovahveroita ja kanttarelleja) ja kuiva sherry esim. Dry Sack Fino sopii syksyyn ja riistan syönnin alkuun kuin nyrkki silmään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 30.11.2007 11:51 Viestin aihe: |
|
|
Itsekin olen joskus värkkäillyt keittoja alkupalaksi. Yksi aika usein omalla hellalla kiehuva on seuraavanlainen teelmys:
Tomaattikeitto
Varsisellerillä lähdetään. Lopun voi käyttää vaikka seuraavan aamun Bloody Maryihin tai pakastaa valmiiksi pienittynä.
Sipulit ja sellerit pilkottuna. Keittoon käytän purkkitomaattia tai tetroissa olevaa kaiketi paseerattua tomaattia. Ainekset ovat suhteellisen edukkaat vaikka opiskelijatalouteen.
Joskus tulee mukaan laitettua myös oikeita tomaatteja, mutta en suosittele. Kuoret käpristyvät keitossa ikäviksi tilsoiksi, josta pääsisi eroon kuorimisella. Se ei kuitenkaan oikein sovellu omaan ”suoraan eteenpäin”-kokkaustyyliini.
Kun sibalit ja varsiselleri on hieman paistunut, mukaan loraus sokeria.
Loraus vettä ja kanaliemikuutio
Tomaattimurska hetkeksi porisemaan ja suolaa päälle + valkopipparia.
Maizenaa suurusteeksi maitoon sekoitettuna ja parin minuutin keitto
”Vähän” kermaa
Vähän rasvaa, semmoinen 100g on aika hyvä
Sauvasekoittimella keitto ”samettiseksi”. Tässä vaiheessa ei kannata olla kovin juranssissa, ettei polta itseään.
Lopussa ”kiitos” seisoo, vai miten sitä sanotaan…
Tässä keitossa on mielestäni sekin hyvä puoli, että kun sitä tekee isomman satsin, niin maku jopa paranee uudelleenlämmitettäessä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|