OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Riista-ateria: Mitä alkupaloiksi?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20483
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 28.11.2007 12:47    Viestin aihe: Riista-ateria: Mitä alkupaloiksi? Vastaa lainaamalla viestiä

Riista-ateria: Mitä alkupaloiksi?


Joskus tulee eteen tilanteita, jolloin tulee yritettyä vääntää ”kokonaiselämyksellisempiä” riista-aterioita. Yleensähän tuollaiseen ateriaan kuuluu muutakin kuin se pääruoka, elikkäs yleensä alkupalat. Jälkiruoka ei monastikaan niin paljon huomiota saa, koska yleensä riista-aiheisen pääruuan jälkeen olo on enemmän tai vähemmän täysi.

Itse olen monesti kuitannut alkupalat aperitiivilla.


Nämä eivät kyllä mitään ihan oikeita alkupaloja ole Smile.

Olisiko jollain hyviä ja erityisesti käytännöllisiä alkupalasysteemejä omassa riistakokkailussa, joita voisi laittaa yleisempäänkin jakoon?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jpi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Mar 2006
Viestejä: 131

LähetäLähetetty: 28.11.2007 13:00    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peuran purkkisäilykkeestä sentin paksuisia pyöreitä viipaleita, päälle karpalo- tai minttuhyytelöä, hunajamelonia, jotain makeaa kuitenkin.
Tavara pienelle lautaselle salaatinlehden päälle, tai jotain pientä rehua kylkeen koristeeksi.

Eräs sukulainen tarjoaa tällaista sikariportaan vierailleen ja kuulemma annos pärjää jo vähän parempienkin ravintoloiden sörsseleille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lapinleuku
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Tam 2006
Viestejä: 917
Paikkakunta: Inari

LähetäLähetetty: 28.11.2007 13:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuivalihasnapsi on helppo vaihtoehto aperitiiviksi/alkupalaksi. Jäähdytetyistä snapsilaseista jääkylmää vodkaa ja siihen lasin laidalle leikataan kuivalihapala makusteltavaksi.

Riimiliha on myös todella hyvä vaihtoehto joko sellaisenaan tai salaatin kanssa. Tarvitaan hirven tai poron ulko/sisäfilettä, suolaa, pippuria, hunajaa ja konjakkia. Konjakki, hunaja ja pippuri sekoitellaan keskenään ja sivellään vaikka pullasudilla fileen pintaan. Päälle suolaa maun mukaan ja tuota "marinadia" saa olla reilusti. Kääritään file/fileet tiiviiseen pakettiin ja annetaan maustua jääkaapissa noin vuorokauden. Sitten pyyhkäistän turhat marinadit ja suolat fileen pinnasta pois, kääritään file tiiviiseen kelmuun "karkkimaisesti" ja pakastetaan. Pakastetusta fileestä voi sitten leikellä ohutta lastua syötäväksi sellaisenaan, leivän päällä tai salaateissa tms. On todella hyvää!

Oma bravuuri on riekko-hillakeitto alkupalaksi, mutta se vaatiikin sitten enemmän aikaa ja vaivaa. Täytyy laittaa resepti kuvineen tänne joskus.
_________________
www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Pykälämaakari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 03 Hel 2005
Viestejä: 173
Paikkakunta: Uusimaa

LähetäLähetetty: 29.11.2007 11:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olen tehnyt alkupaloiksi muuutaman kerran menestyksekkäästi fiinimpiä veitsellä ja haarukalla syötäviä palvipeuravoileipiä. Eli paremman kokojyväpaahtoleivän päälle ohuesti dijonin sinappia ja riittävä siivu palvattua peuraa. Lihan päälle hieman salaatinlehteä (lollo rosso tai tammenlehvä salaattia) ja punasipulihakkelusta ja niiden päälle lusikallinen tai kaksi smetanaa. Lopuksi päälle mustapippuria myllystä ja pieniä kapriksia purkista.

Kyseinen leipä on saanut kovasti kehuja ja jopa perheiden pienimmät ovat niitä hyvällä ruokahalulla syöneet. Varoitukseksi on todettava, että tällainen leipä on täyttävä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
susihiisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2006
Viestejä: 1396
Paikkakunta: Työvoimapula

LähetäLähetetty: 29.11.2007 12:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Alotukseen riittää mielestäni ihan yksinkertainen keitto, jopa liemi. Kuivatuista herkkutateista tai suppilovahveroista loihtii nopeasti riistaruokaan saundaavan sopan. Myös savukala, vaikkapa vain kylmäsavukirjosikatapakset käyvät esim maustetun kermaviilin kanssa. Alkuruokaahan ei vedetä kaukalokaupalla. Smile
_________________
Joka sialle joulu koittaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tumppi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Maa 2004
Viestejä: 357
Paikkakunta: Turku/Noormarkku

LähetäLähetetty: 29.11.2007 17:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ite suosittelen alkupaloiksi esim keitettyä hirven kieltä. Sitähän voi tarjota lähes sellaisenaan siivutettuna tai sitten loihtii siitä esim jotkut hienot leivät. Ite aion tänä vuonna testata palvattua kieltä. On kuulemma hyvää. Kieliä on sen verran pakkasessa, että alkaa toi keitetty versio jo vähän kyllästyttää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Berkele
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Hei 2006
Viestejä: 2232
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 29.11.2007 17:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Voissa paistettuja linnunsydämiä. Muutama sydän per nuppi. Sopivaa herättämään ruokahalun, mutta ei varmasti täytä vatsaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Turisti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Huh 2004
Viestejä: 611
Paikkakunta: Helsinki

LähetäLähetetty: 29.11.2007 18:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kermainen metsäsienikeitto (suppilovahveroita ja kanttarelleja) ja kuiva sherry esim. Dry Sack Fino sopii syksyyn ja riistan syönnin alkuun kuin nyrkki silmään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lahtinen
***


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 20483
Paikkakunta: Suur-Satakunta

LähetäLähetetty: 30.11.2007 11:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itsekin olen joskus värkkäillyt keittoja alkupalaksi. Yksi aika usein omalla hellalla kiehuva on seuraavanlainen teelmys:

Tomaattikeitto


Varsisellerillä lähdetään. Lopun voi käyttää vaikka seuraavan aamun Bloody Maryihin Smile tai pakastaa valmiiksi pienittynä.


Sipulit ja sellerit pilkottuna. Keittoon käytän purkkitomaattia tai tetroissa olevaa kaiketi paseerattua tomaattia. Ainekset ovat suhteellisen edukkaat vaikka opiskelijatalouteen.


Joskus tulee mukaan laitettua myös oikeita tomaatteja, mutta en suosittele. Kuoret käpristyvät keitossa ikäviksi tilsoiksi, josta pääsisi eroon kuorimisella. Se ei kuitenkaan oikein sovellu omaan ”suoraan eteenpäin”-kokkaustyyliini.


Kun sibalit ja varsiselleri on hieman paistunut, mukaan loraus sokeria.


Loraus vettä ja kanaliemikuutio


Tomaattimurska hetkeksi porisemaan ja suolaa päälle + valkopipparia.


Maizenaa suurusteeksi maitoon sekoitettuna ja parin minuutin keitto


”Vähän” kermaa


Vähän rasvaa, semmoinen 100g on aika hyvä


Sauvasekoittimella keitto ”samettiseksi”. Tässä vaiheessa ei kannata olla kovin juranssissa, ettei polta itseään.


Lopussa ”kiitos” seisoo, vai miten sitä sanotaan…


Tässä keitossa on mielestäni sekin hyvä puoli, että kun sitä tekee isomman satsin, niin maku jopa paranee uudelleenlämmitettäessä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com