OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kuinka aseen tukki elää?

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseiden rakentaminen ja huolto
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
muke
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Huh 2008
Viestejä: 157
Paikkakunta: Pohjois-Savo

LähetäLähetetty: 09.05.2008 21:51    Viestin aihe: Kuinka aseen tukki elää? Vastaa lainaamalla viestiä

Eli kuten otsikko seisoo niin millaisia kokemuksia arvoisalla jahti kansalla on tukkien "elämisestä". Millä tavoin eri tukki materiaalit ovat eläneet ja kuinka olette ratkaisseet ongelman? Tein tuossa tovi sitten tukin kivääriin koivusta sen enempiä ajattelematta kyseistä asiaa. Ja oikeastaan tähän aiheeseen ei ole ainakaan vähään aikaan ollut topicia joten tietoja on ollut hieman hajallaan foorumilla. Omalla kohdalla olen jo omat virheeni tehnyt mutta jos olisi vaikka jollekin muulle vaikka hyötyä.
_________________
Mitäs näistä sano huora häistä....
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Elan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 9052

LähetäLähetetty: 10.05.2008 05:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ympariston suhteellisen kosteuden vaihtelut aiheuttavat muutoksia tukkipuussa ja sen oma kosteus pyrkii tasapanotilaan ympariston kanssa. Jos tukkipuut paasevat kastumaan niin ne kuivaessaan pyrkivat puun syyrakenteen takia vetelemaan.

Molempiin asioihin auttaa tukin suojaus hyvalla tukkioljylla seka sisa- etta ulkopuolelta. Lakatussa tukissa riittaa sisapuolen oljyaminen. Kokonaan tuota puun elamista kosteuden vaihtelujen takia ei voi kuitenkaan estaa.

Minulla kaikki ongelmat ovat liittyneet etutukin elamiseen. Tukki alkaa kiertya jommalle kummalle sivulle ja koskettaa piippua. Ongelmasta olen paassyt eroon siten, etta olen kyllastanyt tukkioljylla myos tukin sisaosat vuosittain. Lisaksi kaytan joissain aseissa sailytyksen aikana pahvilappua tukin ja piipun valissa. Jos tukki on paassyt kastumaan, pistan tuon pahvilapun myos yon yli sailytykseen jahtiaikana. Erityisesti jos etutukki on hyvin ohut se on altis kiertymaan.

Aseita ei pida sailyttaa missaan erityisen kuivassa ja lampimassa paikassa, koska liika kuivuminen ei ole tukkipuulle hyvaksi. Tasainen lampotila ja kosteus on paras sailytyspaikka. Normaali huoneilma on kohtullisen hyva sailytyksen kannalta jos suhteellinen kosteus ei mene kovin alas talven aikana.

Mielestani tukkipuut eivat vetele millaan kovin suurella voimalla vaan suhteellisen pieni pakottaminen pitaa ne kuosissaan kuivumisen aikana. Tietysti jonkinlaisia voimia syntyy myos lukkokehykseen puun elamisen takia. Tarkeaa on mielestani pitaa kiinnitysruuvit aina tasaisen tiukalla ja kiristaa ruuvit myos kauden jalkeen, kun ase pistetaan pidempaan sailytykseen. Hyva on tietysti tarkistaa kireys myos sailytyksen aikana. Jos aseen kiinnitysruuvit paasevat loystymaan ja tukkipuu jatkaa kuivumistaan, niin myohemmin kiristettaessa syntyy varmasti ongelmia.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 10.05.2008 19:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitenkähän kauan se tuo pähkinäpuu keppuroinee ennenku uskoo ja rauhottuu? Vai asettuuko se vasta kun ei enää kelpaa kivääriin?

Omassa joka vuosi metsää nähneessä vuoden -64 Sakossani ilmeni tukissa elon jälkiä vielä männätalavena. Piti vähän avarrella piippukourua ettei koske rautoihin. Tukkiöljyn käytöstä vuosien saatossa en tähän hätään pysty sanomaan mitään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Visapää
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 991

LähetäLähetetty: 14.05.2008 10:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä olen miettinyt uuden kiväärin tukin elämistä pintakäsittelyn jälkeen, siis ennen kuin tukki massapedataan. Mitenkähän kauan kestää uuden pintakäsittelyn suorittamisen jälkeen, ennen kuin tukki on "stabiloitunut" riittävästi, jotta kannattaa tehdä tukin massapetaus? Jotkut kuulemma stabiloi uudet tukit lämpökaapissa ...

Eräs asepuuseppä opasti minua Tikka M55 petauksessa niin, että lukkorungon keskiosasta pitää veistää laidoilta kaikki puu pois ja jättää puu vain lukkorungon etu- ja takapäähän petausmassan alle. Eli lukkorunko olisi keskiosaltaan kokonaan "ilmassa". Tämä siistä syystä, että tukki kuulemma elää sen verran kosteuden muuttuessa, että lukkorunkoon voi tulla vääntöä, jos se on tuettu myös keskeltä.

Oletteko muuten törmännyt lasikuitutukin elämiseen kosteuden muuttuessa? Ainakin lasikuituvene imee vettä itteensä, jos sitä ei ole huolellisesti maalattu...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Aseiden rakentaminen ja huolto Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com