OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Sudeettipohjalainen vuokakalakukko
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Derzu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 2457
Paikkakunta: Suomenselän vierillä, Perho

LähetäLähetetty: 05.05.2008 14:17    Viestin aihe: Sudeettipohjalainen vuokakalakukko Vastaa lainaamalla viestiä

Kalakukkokulttuuri tuotti pohjalaiselle päänvaivaa, umpikierojen muikkujen hännät tahtoivat aina kaivautua kuoresta läpi. Jotain täytyi kehittää:
Ainekset:
Ruis- tai ruisleipäainesjauhoja, vehnäjauhoa, ruokaöljyä, ohrakryynejä, muikkuja puolisen kiloa, läskisiä possunkylkiviipaleita 300 g, voita, alumiinifolioa, pitkulainen kakkuvuoka, kaulin, pullasuti, vatkain ja taikinakoukut, haarukka, taikinakulho, vesikannu, suolaa, uunillinen hella ym tärkeitä tarpeita ja sallittuja piristeitä.

Ja hommiin:

1. Kräpsäästään uuni päälle ja säädetään 250 asteeseen.

2. Tehdään kuoritaikina ruisleipäaineksesta. Lisätään jonkunverran vehnäjauhoja ja öljyä. Vettä lisäten möykytetään mössöstä taikina. Voi käyttää vatkainta ja koukkuja.

3. Kaulitaan taikinasta sopiva 0,5 –1cm paksu lämiskä. Jauhoja käytetään taikinan alustaan ja kaulimeen tarttumisen estämiseksi sopivassa määrin.

4. Otetaan pala foliota ja asetellaan se vuoan pohjalle. Foliota voi varata heti sen verran että sillä voi myöhemmin kääriä koko tekeleen. Mäiskästään taikinaplootu vuokaan folion päälle. Töpötellään se sopivaksi.

5. Aletaan täyttää. Levitetään muikkuja kerros pohjalle, ripotellaan kryynejä vaikka puoli ruokalusikallista tai savolaisittain eineen verran Kryynien tarkoitus on imeksiä kaloista ja silavasta irtoava ylimääräinen miähmä (maku). Seuraavaksi tehdään läskikerros ja suolaakin ripautellaan sopivan reilusti. Aineksissa ei taida paljoa olla ennestään ja muistikuva on että harvoin on liikaa tullut. Ja sitten taas kalakerros, kryynit,läskikerros, suolaa jne kunnes vuoka on täysi tai ainekset loppu.

6. Taivutellaan taikinakuori kanneksi. Tarvittaessa voi tehdä lisää taikinaa. Vedellä kostuttamalla saa saumat pitäviksi.

7. Töpötellään kuorta haarukalla ja voidellaan päällys voisulalla.

8. Kukko pannaan uuniin.

9. Puolen tunnin päästä tehdään toinen voitelu. Lasketaan lämpö 97 asteeseen, Voidellaan kansi vielä voisulalla ja kääritään folio umpeen.

10. Vietetään n 3,5 tunnin siesta ja otetaan kukko uunista.

11. Käännetään kukko kansi alaspäin leikkuulaudalle, raotetaan folio ja leikataan sipaleet

12. Hiljennytään makustelemaan.

Ohrakryynien sijasta voi tieten käyttää riisiä. Mutta muistaen mitä kaikkea hyvää ohrasta on tehty, se ei ole sopivaa eikä isänmaallistakaan.
Ahvenkukko vaatii pehmetäkseen jonkun verran enempi jälkilämpöaikaa.

Vastuuta en tästä ohjeesta ota. Elämänkatsomukseni mukaan kaiken säännöstön liian tarkka noudattaminen saattaa aiheuttaa vakavia epäonnistumisia. Tuotetta on kokeiltu muuutamissa illanistujaisissa ja todettu porukalla huonosti säilyväksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 05.05.2008 21:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuommosia resehtiä ei oikiastaan saisi julukistaa !
Kuola valluu suusta ja sotkee näppäimet....ja nyt sitä on jo lattialla..
Täälläpäin suurinpiirtein noin tehty; ilman ryynejä ja foliota tunnetaan patakukko- nimellä.
Joskus koittanu tehä "oikian" kukon, vain se tuppaa kiekumaan, eli kuori poksahtaa puhki.. Embarassed (amatööri mikä amatööri)
Ja patakukkovahan kans lappaa naamanhalakeimeen niin kauvvon, että käit vässyy...
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
salminen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Huh 2007
Viestejä: 215

LähetäLähetetty: 06.05.2008 09:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Elä Koukkupolvi muuta kieku, patakukko on herkkujen herkkua. Paras kukko tulloo pienistä ahvenista. Nuo Kivilammen ahvenet ovat patakukkoon parhaan kokoisia (Koukkupolvi on pyytänyt sen isomuksen siitä lammesta jo aekoja sitten pois), niitä tässä keväällä Jussan ja esterin kanssa narrattiin, vuan tuli niistä hyvä patakukko. Kiitos vielä pojille niistä kaloista. Wink
_________________
Jos ymmärrät kaeken, oot varmasti käsittännä viärin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16754

LähetäLähetetty: 06.05.2008 09:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja pienet ahvenet paistettuinakin ovat parhaasta päästä
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Derzu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 2457
Paikkakunta: Suomenselän vierillä, Perho

LähetäLähetetty: 06.05.2008 10:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minulle ja varmasti monelle muullekin tuossa omatekosessa on uutta, kun sen saa lämpöisenä. Joku on tykännyt, kun kuorta ei ole liikaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
salminen
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Huh 2007
Viestejä: 215

LähetäLähetetty: 06.05.2008 12:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sitä on kahta koulukuntaa, toiset haluaa ohuella ja toiset paksulla kuorella. Ohuen kuoren puhki palaminen johtuneen liian kovasta lämmöstä, kannatta välillä sivellä voilla kuoren pintaa, kuoren piälys kannattaa vuorata ennen uuniin laittoa esim. voipaketin kuorella tai vastaavalla foliolla, silloi kuori ei pala puhki. Se on kalakukkojen kanssa niin kuin monien muidenkin herkkujen kanssa, että niitä pitää kypsyttää pitkäään miedolla lämmöllä. Very Happy
_________________
Jos ymmärrät kaeken, oot varmasti käsittännä viärin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Derzu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Maa 2004
Viestejä: 2457
Paikkakunta: Suomenselän vierillä, Perho

LähetäLähetetty: 06.05.2008 12:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niinpä Salminen, niksi on vuoka. Ei pala puhki.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
susihiisi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2006
Viestejä: 1396
Paikkakunta: Työvoimapula

LähetäLähetetty: 06.05.2008 16:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuon tyyppistä on tullut väänneltyä myös ilman ruiskuorta. Lähinnä pienistä nyljetyistä ahvenista. Isävainaa (Kannakselta) nimitti pottikalaksi tai kalapotiksi.

Ai niin eihän siihen mitään ryynejä laitettu. Sikaa ja ahvenia. Smile
_________________
Joka sialle joulu koittaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Hylsysoppa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Huh 2006
Viestejä: 2927
Paikkakunta: suomi

LähetäLähetetty: 06.05.2008 16:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo se patakukko on oikeaa erämiesten evästä. Itse olen käyttäny pyöreää metallista vuokaa joka on halkaisijaltaan tismalleen reikäleivän kokoinen. Toinen puolikas pohjaksi ja toinen kanneksi. Täytteeksi julumetun pieniä perkattuja ahavenia, sikkoo ja sipulia. Monta tuntia lämpimässä leivinuunissa ja van että on makkeeta syötävvee! Ja siihen peälle sitten kunnon nokoset niin jaksaa sitten rampata metilläkin. Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tvälläri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2004
Viestejä: 3423
Paikkakunta: Mikämikämaa

LähetäLähetetty: 09.05.2008 14:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vesi tippasee jo kielestä tosissaan Exclamation


Onkos arvon raadilla tarkempaa tietoa/ vinkkiä miten tuo paistolämpötila/aika olisi tsoppeli leivinuunissa, siinä kun tuo lämmön äkkisäätö ei oikeen pelitä. leivinuunihan jo kun mainittiinkin tuossa

nimimerkillä: "Suomalainen ei lämmönlähteessä ja kulinaarisessa nautinnossa luota kuin koivupölökkyyn"
_________________
"Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 09.05.2008 18:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Yleensä ennenvanhaan paistettiin ensin leivät ja sitten vehnäset ja vasta sen jälkeen laitettiin se kukko sinne! 6-8 tuntia sitten uunissa ja varmasti ruodotkin hautuneet! Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kivineva
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Mar 2006
Viestejä: 1821

LähetäLähetetty: 09.05.2008 21:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tästä se lähtee...



Jalostettu raaka-aine. Erillään savustukseen menevät ja patakukko ainekset.


Patakukko ainekset ladottu pataan.


Kansi päälle ja muutaman tunnin päästä yöksi uuniin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 09.05.2008 22:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vilperi kirjoitti:
Yleensä ennenvanhaan paistettiin ensin leivät ja sitten vehnäset ja vasta sen jälkeen laitettiin se kukko sinne! 6-8 tuntia sitten uunissa ja varmasti ruodotkin hautuneet! Wink
Ensin paistettiin piirakat,jonka malli oli tekijän....sittä leivät jne...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 09.05.2008 22:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kivineva kirjoitti:
Tästä se lähtee...



Jalostettu raaka-aine. Erillään savustukseen menevät ja patakukko ainekset.


Patakukko ainekset ladottu pataan.


Kansi päälle ja muutaman tunnin päästä yöksi uuniin.
se tämä nyky nuoriso näkkyy vierastavan läskiä Embarassed Embarassed
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 09.05.2008 22:19    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sikojen hoikkuutta...
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com