Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Derzu Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 2457 Paikkakunta: Suomenselän vierillä, Perho
|
Lähetetty: 05.05.2008 14:17 Viestin aihe: Sudeettipohjalainen vuokakalakukko |
|
|
Kalakukkokulttuuri tuotti pohjalaiselle päänvaivaa, umpikierojen muikkujen hännät tahtoivat aina kaivautua kuoresta läpi. Jotain täytyi kehittää:
Ainekset:
Ruis- tai ruisleipäainesjauhoja, vehnäjauhoa, ruokaöljyä, ohrakryynejä, muikkuja puolisen kiloa, läskisiä possunkylkiviipaleita 300 g, voita, alumiinifolioa, pitkulainen kakkuvuoka, kaulin, pullasuti, vatkain ja taikinakoukut, haarukka, taikinakulho, vesikannu, suolaa, uunillinen hella ym tärkeitä tarpeita ja sallittuja piristeitä.
Ja hommiin:
1. Kräpsäästään uuni päälle ja säädetään 250 asteeseen.
2. Tehdään kuoritaikina ruisleipäaineksesta. Lisätään jonkunverran vehnäjauhoja ja öljyä. Vettä lisäten möykytetään mössöstä taikina. Voi käyttää vatkainta ja koukkuja.
3. Kaulitaan taikinasta sopiva 0,5 –1cm paksu lämiskä. Jauhoja käytetään taikinan alustaan ja kaulimeen tarttumisen estämiseksi sopivassa määrin.
4. Otetaan pala foliota ja asetellaan se vuoan pohjalle. Foliota voi varata heti sen verran että sillä voi myöhemmin kääriä koko tekeleen. Mäiskästään taikinaplootu vuokaan folion päälle. Töpötellään se sopivaksi.
5. Aletaan täyttää. Levitetään muikkuja kerros pohjalle, ripotellaan kryynejä vaikka puoli ruokalusikallista tai savolaisittain eineen verran Kryynien tarkoitus on imeksiä kaloista ja silavasta irtoava ylimääräinen miähmä (maku). Seuraavaksi tehdään läskikerros ja suolaakin ripautellaan sopivan reilusti. Aineksissa ei taida paljoa olla ennestään ja muistikuva on että harvoin on liikaa tullut. Ja sitten taas kalakerros, kryynit,läskikerros, suolaa jne kunnes vuoka on täysi tai ainekset loppu.
6. Taivutellaan taikinakuori kanneksi. Tarvittaessa voi tehdä lisää taikinaa. Vedellä kostuttamalla saa saumat pitäviksi.
7. Töpötellään kuorta haarukalla ja voidellaan päällys voisulalla.
8. Kukko pannaan uuniin.
9. Puolen tunnin päästä tehdään toinen voitelu. Lasketaan lämpö 97 asteeseen, Voidellaan kansi vielä voisulalla ja kääritään folio umpeen.
10. Vietetään n 3,5 tunnin siesta ja otetaan kukko uunista.
11. Käännetään kukko kansi alaspäin leikkuulaudalle, raotetaan folio ja leikataan sipaleet
12. Hiljennytään makustelemaan.
Ohrakryynien sijasta voi tieten käyttää riisiä. Mutta muistaen mitä kaikkea hyvää ohrasta on tehty, se ei ole sopivaa eikä isänmaallistakaan.
Ahvenkukko vaatii pehmetäkseen jonkun verran enempi jälkilämpöaikaa.
Vastuuta en tästä ohjeesta ota. Elämänkatsomukseni mukaan kaiken säännöstön liian tarkka noudattaminen saattaa aiheuttaa vakavia epäonnistumisia. Tuotetta on kokeiltu muuutamissa illanistujaisissa ja todettu porukalla huonosti säilyväksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 05.05.2008 21:01 Viestin aihe: |
|
|
Tuommosia resehtiä ei oikiastaan saisi julukistaa !
Kuola valluu suusta ja sotkee näppäimet....ja nyt sitä on jo lattialla..
Täälläpäin suurinpiirtein noin tehty; ilman ryynejä ja foliota tunnetaan patakukko- nimellä.
Joskus koittanu tehä "oikian" kukon, vain se tuppaa kiekumaan, eli kuori poksahtaa puhki.. (amatööri mikä amatööri)
Ja patakukkovahan kans lappaa naamanhalakeimeen niin kauvvon, että käit vässyy... _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
salminen Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Huh 2007 Viestejä: 215
|
Lähetetty: 06.05.2008 09:21 Viestin aihe: |
|
|
Elä Koukkupolvi muuta kieku, patakukko on herkkujen herkkua. Paras kukko tulloo pienistä ahvenista. Nuo Kivilammen ahvenet ovat patakukkoon parhaan kokoisia (Koukkupolvi on pyytänyt sen isomuksen siitä lammesta jo aekoja sitten pois), niitä tässä keväällä Jussan ja esterin kanssa narrattiin, vuan tuli niistä hyvä patakukko. Kiitos vielä pojille niistä kaloista. _________________ Jos ymmärrät kaeken, oot varmasti käsittännä viärin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
9.3x622 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Huh 2004 Viestejä: 16754
|
Lähetetty: 06.05.2008 09:35 Viestin aihe: |
|
|
Ja pienet ahvenet paistettuinakin ovat parhaasta päästä _________________ Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Derzu Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 2457 Paikkakunta: Suomenselän vierillä, Perho
|
Lähetetty: 06.05.2008 10:13 Viestin aihe: |
|
|
Minulle ja varmasti monelle muullekin tuossa omatekosessa on uutta, kun sen saa lämpöisenä. Joku on tykännyt, kun kuorta ei ole liikaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
salminen Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Huh 2007 Viestejä: 215
|
Lähetetty: 06.05.2008 12:06 Viestin aihe: |
|
|
Sitä on kahta koulukuntaa, toiset haluaa ohuella ja toiset paksulla kuorella. Ohuen kuoren puhki palaminen johtuneen liian kovasta lämmöstä, kannatta välillä sivellä voilla kuoren pintaa, kuoren piälys kannattaa vuorata ennen uuniin laittoa esim. voipaketin kuorella tai vastaavalla foliolla, silloi kuori ei pala puhki. Se on kalakukkojen kanssa niin kuin monien muidenkin herkkujen kanssa, että niitä pitää kypsyttää pitkäään miedolla lämmöllä. _________________ Jos ymmärrät kaeken, oot varmasti käsittännä viärin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Derzu Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 2457 Paikkakunta: Suomenselän vierillä, Perho
|
Lähetetty: 06.05.2008 12:26 Viestin aihe: |
|
|
Niinpä Salminen, niksi on vuoka. Ei pala puhki. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
susihiisi Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Lok 2006 Viestejä: 1396 Paikkakunta: Työvoimapula
|
Lähetetty: 06.05.2008 16:02 Viestin aihe: |
|
|
Tuon tyyppistä on tullut väänneltyä myös ilman ruiskuorta. Lähinnä pienistä nyljetyistä ahvenista. Isävainaa (Kannakselta) nimitti pottikalaksi tai kalapotiksi.
Ai niin eihän siihen mitään ryynejä laitettu. Sikaa ja ahvenia. _________________ Joka sialle joulu koittaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hylsysoppa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Huh 2006 Viestejä: 2927 Paikkakunta: suomi
|
Lähetetty: 06.05.2008 16:29 Viestin aihe: |
|
|
Joo se patakukko on oikeaa erämiesten evästä. Itse olen käyttäny pyöreää metallista vuokaa joka on halkaisijaltaan tismalleen reikäleivän kokoinen. Toinen puolikas pohjaksi ja toinen kanneksi. Täytteeksi julumetun pieniä perkattuja ahavenia, sikkoo ja sipulia. Monta tuntia lämpimässä leivinuunissa ja van että on makkeeta syötävvee! Ja siihen peälle sitten kunnon nokoset niin jaksaa sitten rampata metilläkin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tvälläri Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2004 Viestejä: 3423 Paikkakunta: Mikämikämaa
|
Lähetetty: 09.05.2008 14:52 Viestin aihe: |
|
|
Vesi tippasee jo kielestä tosissaan
Onkos arvon raadilla tarkempaa tietoa/ vinkkiä miten tuo paistolämpötila/aika olisi tsoppeli leivinuunissa, siinä kun tuo lämmön äkkisäätö ei oikeen pelitä. leivinuunihan jo kun mainittiinkin tuossa
nimimerkillä: "Suomalainen ei lämmönlähteessä ja kulinaarisessa nautinnossa luota kuin koivupölökkyyn" _________________ "Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 09.05.2008 18:02 Viestin aihe: |
|
|
Yleensä ennenvanhaan paistettiin ensin leivät ja sitten vehnäset ja vasta sen jälkeen laitettiin se kukko sinne! 6-8 tuntia sitten uunissa ja varmasti ruodotkin hautuneet! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 09.05.2008 21:51 Viestin aihe: |
|
|
Tästä se lähtee...
Jalostettu raaka-aine. Erillään savustukseen menevät ja patakukko ainekset.
Patakukko ainekset ladottu pataan.
Kansi päälle ja muutaman tunnin päästä yöksi uuniin.
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 09.05.2008 22:10 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Yleensä ennenvanhaan paistettiin ensin leivät ja sitten vehnäset ja vasta sen jälkeen laitettiin se kukko sinne! 6-8 tuntia sitten uunissa ja varmasti ruodotkin hautuneet! | Ensin paistettiin piirakat,jonka malli oli tekijän....sittä leivät jne... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 09.05.2008 22:12 Viestin aihe: |
|
|
kivineva kirjoitti: | Tästä se lähtee...
Jalostettu raaka-aine. Erillään savustukseen menevät ja patakukko ainekset.
Patakukko ainekset ladottu pataan.
Kansi päälle ja muutaman tunnin päästä yöksi uuniin.
| se tämä nyky nuoriso näkkyy vierastavan läskiä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 09.05.2008 22:19 Viestin aihe: |
|
|
Sikojen hoikkuutta... _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|