OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Metsosta ateria
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
TimPeZ
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Jou 2006
Viestejä: 117
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 25.10.2012 10:16    Viestin aihe: Metsosta ateria Vastaa lainaamalla viestiä

Heps,

Tulipas saatua viime viikon reissulla koppelo eräksi ja nyt siitä reissuporukalle pitäisi väsäillä ateria. (lisäksi yksi pyy joukkooon)
En ole ennen metsoa kokkaillut (saati muita metsäkanalintuja), joten nyt olisi vinkit tervetulleita.

Ajattelin että keittäisin ensin lihat irti luista ja sitten pataan hautumaan.
Vai onko viisaampaa leikellä lihat raakana irti luista (vai meneekö se nyhräämiseksi), ruskistaa ja sitten pataan hautumaan?

Entäpä mitä pataan mukaan? Sibalit,porkkanat, suolat ja pippurit varmaankin, mutta nesteeksi kerma vai punaviini?

Liha kaiketi vähän kuivahkoa, niin silavaa/pekonia mukaan?

Jos arvon erätoverit voisivat hieman kertoa miten he omat metsonsa ovat valmistaneet, niin olisi suuri apu Cool
_________________
www.kalassa.net, Suomen suurin kalastusfoorumi
www.metsastys.com , Tule ja koita!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaaleb
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Syy 2006
Viestejä: 3556

LähetäLähetetty: 25.10.2012 10:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Minä valmistan kanalintuni nykyään siten, että irroitan linnusta rintalihat, elikkäs täkät erilleen ja yleensä pakastan ne odottelemaan sopivaa ateriointihetkeä. Ainakin itsenäisyyspäivänä on syöty pitkään jo kanalinnunrintoja, emännälle myös äitienpäiväksi olen täkät säästellyt. Täkät paistan pannulla voissa, maustan ja laitan sitten 150 asteeseen uuniin hetkeksi, eli n. 15 minuutiksi. Parhaimmillaan rintalihat ovat sisältä hieman rosee-punaisena, ikäänkuin medium+ pihvi, tällöin se on äärettömän hyvää syötävää sopivien lisukkeiden kanssa.

Täkkälihojen lisäksi linnuista jää paljon lihoja, erottelen jalat, siivet ja muun kropan, pilkon sopivaksi osiksi, keittelen siitä liemen, siivilöin sen, erottelen kypsät lihat luista ja liemestä sekä irtolihoista tulee äärettömän runsas ja maukas keitto.

Noita kroppa+ ja muita lihoja on nyt pakasteessa 3x800gramman pussit odottelemassa erinäköisistä kanalinnuista.

Kokonaisen linnun uunittamista läpikypsäksi olen viime vuosina välttänyt, vaikka silleenkin saa linnusta maittavan padan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 25.10.2012 11:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Paistopussissa tulee ainakin hyvää. Ensin annan linnun suolautua yön yli n.8% suolaliemessä ja sitten vähän pyörittelee pannussa ja laittaa pussiin. Pussiin lisäksi sipulia, valkosipulia, mustapippuria, laakerinlehti, voita, porkkanaa. Nesteeksi vähän punaviiniä tai kaljaa. Voi kait sinne kermaakin lopussa laittaa jos haluaa. Sitten niin kauan uunissa alle 200 asteessa että lihat irtoaa hyvin. Ei voi kovin helposti epäonnistua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jussio
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 696

LähetäLähetetty: 26.10.2012 14:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Epäpyhästi omenalla täytetyn koppelon tein uunipussissa. Tällä kertaa läpikypsäksi kun lintu oli hieman hätäisesti ammuttu ns. !&%¤#.

Menetelmänä tämä:

Nyljetty ja huuhdeltu lintu pippuroidaan sisältä, tungetaan täyteen omenalohkoja ja laitetaan sipulipedille paistopussiin. 150 asteessa noin 2 h ja jäähdyttelyä 1/2 pyyhkeeseen käärittynä.

Liemi paistopussista, sipulit ja vähän omenaa ontelosta pannulle ja sauvasekoittimella hienoksi. Liemi kuumaksi ja hieman kokoon keittäen lisätään 2 dl kermaa. Maustetaan tarpeen mukaan pippurilla ja lisätään suolaa maun mukaan.

Tämän tarjoilin kukkakaalipyreen (kukkakaalimuusi=kukkakaalia ja voita pottuvoin paksuisena soseena) sekä kasvisten ja omppojen kanssa.

Testiryhmän kommentit:

nainen 36 v.: Onnistuu ne maalinnut näinkin ja tosi hyvää kastiketta.
nainen 7v.: Hyvää ja joko se loppui
mies 2 v.: oppeloo, lissää; oppeloo lissää
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
VeeMu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Syy 2016
Viestejä: 178
Paikkakunta: Lappi

LähetäLähetetty: 23.03.2020 21:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

pakastimessa olisi vielä kokonainen nyljetty koppelo, mitähän tuosta mahtaisi taikoa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26806

LähetäLähetetty: 23.03.2020 22:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

jos helepolla nii jauha, saat kaikki pikku siivutki käyttöön ja voit tehä lihapullat, murekkeen, makaroonilootaa, kastikkeen, pitsaan, keiton jne...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10355
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 23.03.2020 23:17    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

VeeMu kirjoitti:
pakastimessa olisi vielä kokonainen nyljetty koppelo, mitähän tuosta mahtaisi taikoa?


Piliko lihat pannuun aika pieniksi paloiksi, ruskista, lisää punaista currya ja muita mausteita, lopuksi purkki kookoskermaa ja haudutus.
Nautitaan riisin kera. On ainaki vaihtelua perinteiseen.. Surprised Joskus tehny kovillekin mehtämiehile ja aina loppunu kesken.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
fox66
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Tam 2005
Viestejä: 1866
Paikkakunta: Vaasa

LähetäLähetetty: 24.03.2020 13:31    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse yleensä leikkaan luuttomaksi sopiviksi paloiksi, pannun kautta pataan ylikypsäksi. Itsellä tainnut olla padassa porkkana, lanttu, sipuli, valkosipuli, lihaliemi, maustepippuri, laakerinlehti, punkku. Näin saa koko linnun käyttöön. Kaalebin systeemi hyvä jos saa useita lintuja. Rintalihat roseena toimii hyvin, mutta jos on yksittäinen kaksittainen lintu niin muu osa jää vähän hukkaan. Kokonaisenakin voi tietysti tehdä, mutta mielestäni ruokailijoille helpompi ja siistimpi tapa pataruokana.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
VeeMu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Syy 2016
Viestejä: 178
Paikkakunta: Lappi

LähetäLähetetty: 24.03.2020 13:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

pedon resepti lähti kokeiluun. lisäksi pataan eksy purjoa, kevätsipulia, lanttua, porkkanaa ja chiliä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26806

LähetäLähetetty: 24.03.2020 15:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kyllähän pieniksi pilkottuna saa käyttöön parhaat kolotki...ja varmaan hyvää tulee. ja koppelon kanssa ei tarvi montaa syöjää nii loppuu kesken...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KHaivula
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Kes 2013
Viestejä: 2919

LähetäLähetetty: 24.03.2020 15:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

fox66 kirjoitti:
Itse yleensä leikkaan luuttomaksi sopiviksi paloiksi, pannun kautta pataan ylikypsäksi. Itsellä tainnut olla padassa porkkana, lanttu, sipuli, valkosipuli, lihaliemi, maustepippuri, laakerinlehti, punkku. Näin saa koko linnun käyttöön. Kaalebin systeemi hyvä jos saa useita lintuja. Rintalihat roseena toimii hyvin, mutta jos on yksittäinen kaksittainen lintu niin muu osa jää vähän hukkaan. Kokonaisenakin voi tietysti tehdä, mutta mielestäni ruokailijoille helpompi ja siistimpi tapa pataruokana.


Kyllä vaikka olisi vaan yksi lintu niin täkät pihveinä on se sen verran hyvää. Äitee noita osaa laittaa kun oli ensin parilal metolla treenannut. Toinen tapa (mielestäni vielä parempi) on laitta lihat uunin tilasta kypsymään kastikkeeseen joka lihan lisukkeena tarjoillaan (esim. kanttarelli- tai suppilovahverosoosi, ja heti rupes kuola valumaan ...). Ei siis kiehuvaan soosiin vaan "sopivaan". Paistomittarin kun laittaa varmuuden vuoksi täkkään kiinni niin ei voi mennä pieleen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
poikamehto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Mar 2006
Viestejä: 2234
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 13.04.2020 18:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

onko tuossa linnun pilikkomis/hauvottamis tavassa homman ydin se että tölövätään mausteita niin paljon ettei liha maistu? en tiijä vaan fituksi se aina mennee. oon joskus ennenkin kokkeillu tätä mutta taatun varma konsti epäonnistua. elikkä siis täkät pikku kuutioiksi --> kevyt ruskistus --> valurautapataan leivinuuniin n.125 astetta, sipulia,pippuria,riistamaustetta--> uunissa lähes 4h --> ihan lopuksi kunnon lorraus kermaa ja fiduksi meni. kaikkea muuta kuin maistuvaa. sama valm.tapa esim. jäniksen kohalla ja helevetin hyvää!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Peto
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 10355
Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.

LähetäLähetetty: 13.04.2020 20:49    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No mettohan on huonointa lihaa mitä metästä saa. Vaihtoehdot on kärvistellä sen maun kanssa tai käyttää mausteita.
_________________
Vaikka muu häviää, niin metsästys jää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pohjola
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Kes 2009
Viestejä: 26806

LähetäLähetetty: 13.04.2020 21:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

metto jauheeseen, sipulikeittopussi, kermaviili ja kananmuna ja vähän vehnäjauhoa....
pihveihin, valkopippuri, suola ja voissapaisto sit uuniin lisäksi lihaliemi ja katajanmarjaa.
palapaisti, voissa käristys, uuniin, lihaliemi, suola ja katajanmarja.

kaikki on kelvannu....
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
xyxy
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Elo 2007
Viestejä: 2548

LähetäLähetetty: 13.04.2020 21:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sous vide, eli tyhjiöpussissa ja matalassa lämmössä pitkään ja kuumassa nopeasti pinnat kiinni.

Oli vieras menetelmä, mutta ei ole enää. Lyhyesti: leikkaa lihat irti, suolaa sopivasti, imaise tyhjiöön muovipussiin, laita veteen, jossa vakio lämpötila 53 - 57 astetta, ajaksi vaikka 8 tuntia tai ylikin. Sen jälkeen pussista pois ja kuumassa voissa tai oliiviöljyssä pannulla pintoihin haluamasi väri, eli pinnat kiinni. Ennen pussitusta voi myös tehdä kevyen savustuksen jos savun mausta pitää. Pintojen paistossa voit käyttää vaikka musta- tai viherpippuria ja miksei muitakin mausteita. Väittävät , että pussiin ei kannata juuri laittaa muita mausteita, kun mausteet eivät mene lihan sisälle (suola ja savu menevät).

Lihasta tulee huippuunsa maukas, maut ja mehevyys tallella. Lämpötilalla kypsyysaste (valmiinn lihan väri) ja ajalla pehmeys. Tuollainen sous vide -lämmitin/termostaatti/ajastin maksaa 100 - 400€ ja astiaksi käy vaikka kahden euron sanko. Tätä on tullut kokeiltua moneenkin riistalajiin muihinkin lihoihin ja toimii, villisialla pitää käyttää korkeampia lämpötiloja pastöroitumisen takaamiseksi, sanovat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com