Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
TuomasL Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 07 Tam 2012 Viestejä: 37 Paikkakunta: Helsinki
|
Lähetetty: 08.01.2012 13:16 Viestin aihe: Ylikypsää jänisrullaa suklaakastikkeella |
|
|
Riistaruokahan kuuluu olennaisena osana metsästykseen ja itselle homma on melkein yhtä tärkeä, kuin itse metsästys. Tässä oman koekeittiön viime kertainen kokeilu, joka osoittautui varsin mainioksi. Jos suklaa kastikkeessa kuulostaa liian hurjalta voi sen huoletta jättää pois. Kastike toimii mainiosti ilmankin.
Jäniksen etu ja takajalat
Punaviiniä
Riistalientä
2 pakettia pekonia
Tummaa suklaata
Heivataan jäniksenjalat pataan. Päälle riistalientä ja punaviiniä noin puolet ja puolet suhteella niin että koivet peittyvät. Riistaliemen voi tietenkin korvata lihaliemellä, jos ei satu "oikeaa tavaraa" löytymään. Pata uuniin 200C tai hellalle miedolle lämmölle. Annetaan hautua vähintään 3h ja tarvittaessa lisätään lientä ettei liha pääse kuivumaan.
Kun liha on ylikypsää, eli lähtee helposti riipimällä irti, nostetaan koivet padasta. Pata laitetaan hellalle ja annetaan nesteen kiehua kasaan. Nesteen kiehuessa riivitään liha irti luista ja lihakset vielä erikseen niin että tuloksena on kasa lihasäikeitä. Annetaan jäniksenlihan jäähtyä hetki.
Otetaan tuorekelmua reilu puoli metriä ja ladotaan pekoni sen päälle "matoksi". Liha levitetään pekonimaton keskelle. Tarkoituksena on saada rullattua pekoni lihan ympärille ja että koko komeudesta tulee n. 10cm paksu pötkö. Käännetään pekoni kelmun avulla lihan ympärille tiukkaan pakettiin. Kun paketti on kiinni, saa sitä vielä tiiviimmäksi kiristämällä kelmua molemmista päistä. Pötkö pakasteeseen jähmettymään, kunnes se on melkein jäässä.
Jähmettynyt pötkö leikataan n. 2-3cm paksuiksi viipaleiksi ja muistetaan tietty ottaa kelmu pois. Laitetaan kuumalle pannulle reilusti voita ja viipaleet siihen paistumaan. Paistetaan sen verran molemmin puolin että pekoni kypsyy ja rapeutuu hieman. Jos pelkää että rullat aukeavat, voi liitoskohtaan tökätä hammastikun.
Kastike on kiehunut tarpeeksi, kun nestettä on jäljellä puolet tai vähemmän alkuperäisestä. Siivilöidään ylimääräiset roippeet pois. Jos haluaa tehdä tarkkaan, niin nesteen voi kaataa harson läpi. Tässä vaiheessa sekaan raastetaan tummaa suklaata. Itse laitoin n. 50g, mutta kannattaa laittaa vähän kerrallaan ja maistella mikä itselle tuntuu sopivalta. Lopuksi kastike vielä suurustetaan.
Kaveriksi rullille sopii vaikkapa perinteinen perunamuusi. Itse värkkäsin vielä uunissa paahdettuja perunoita ja kasviksia, kun tulivat samoilla lämmöillä.
Aikaa menee runsaasti, mutta on juhlavaa ja ennenkaikkea todella hyvää. Paistopintahan on parasta ja tässä sitä saadaan valmiiksi mureaan ja maukkaaseen lihaan. Oma rouva, sekä vieraat olivat ainakin tyytyväisiä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|