Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15026
|
Lähetetty: 30.08.2012 17:06 Viestin aihe: Nimrodin "perinteinen riistapata" |
|
|
Tällainen ruoka on valmistunut jo useampaan kertaan ja on kelvannut itselleni ja muille. Poikkeuksetta on joutunut kehutuksi tämän ruoan perusteella, mikä tietenkin sopii kokille kuin kokille. Koska kyllästyin jo aikoja sitten siihen, että riistasta pitää tehdä aina ”perinteisiä” riistaruokia, ajattelin kutsua tätä Nimrodin perinteiseksi riistapadaksi, sen verran usein kun tätä on jo tullut tehtyä. Kyseessä on siis perinneruoka, joten tämä sopii myös niille, jotka ovat sitä mieltä, että riistanlihasta pitää tehdä perinteisiä ruokia.
Nimrodin perinteinen riistapata:
Tarveaineet:
1 kg (noin) Hirven, peuran tai kauriin lapaa, niskaa tai potkaa tai jotain muuta pitkän kypsytyksen vaativaa nelijalkaisen lihaa. Mitä enemmän sidekudosta, sen parempi.
2 isoa sipulia
2 porkkanaa
1 kokonainen valkosipuli
1 iso punainen paprika
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
1 purkki tomaattimurskaa tai neljä tomaattia
Laakerinlehti
Maustepippureita
Mustapippuria
Chilijauhetta
Rosmariinia tai timjamia (eri yrteillä saadaan sävyeroja tähän ”perinneruokaan”)
Suolaa
Öljyä paistamiseen
Liha leikotaan paloiksi ja ruskistetaan pannulla. Nestettä ei kuitenkaan keitetä kokonaan pois. Ruskistuksen jälkeen lihat kaadetaan isoon pataan (Crock-Pot –haudutuspata on oma suosikkini). Tämän jälkeen pannulla freesataan sipulit, paprika ja porkkanat paloina ja ne kaadetaan lihojen päälle pataan. Tämän jälkeen loput vihannekset pilkotaan ja lisätään pataan.
Suolaamiseen teen yleensä siten, että katson naamalla sopivan suolamäärän aina sille satsille, jonka laitan pataan. Tällöin suola on yleensä kerralla oikea. Pippureita noin 10-15 kappaletta ja mustapippuria samalla tavalla kuin suolaa, eli perstuntumalla sopivasti. Valkosipulin olen tuupannut kokonaisena ja päältä kuorittuna padan pohjalle, jossa se antaa mahtavasti makua, mutta valkosipulinpaloja ei ole muualla. Samaten valkosipulin ystäville tämä mahtavasti hautunut sipuli on todella mieleen.
Chilillä tästä ruoasta saadaan aikaan syysiltojen lämmittäjä. Itse läsäytän tällaiseen satsiin noin ruokalusikallisen chilijauhetta, mutta pidän myös sellaisesta, jossa jauhetta on 2 rkl – jää vain joiltakin syömättä. Jos chiliä ei laita sekaan ollenkaan, on pata hyvää ja sopii sellaisille, jotka eivät pidä ”lämmöstä”.
Vettä ei alkuvaiheessa hautumista lisätä ollenkaan vaan vihannesten ja lihan neste muodostaa liemen. Vettä voi lisätä sen verran, että ainekset eivät juuri peity.
Crock-Potissa olen sitten hauduttanut lihasta riippuen neljästä kahdeksaan tuntiin. Kuten sanottua, mitä enemmän sidekudosta, sen parempi on lopputulos. Potka ja sonnin niska nousevat tämän ruoan myötä aivan omaan luokkaansa. Tärkeintä on se, että liha on ylikypsää.
Pataa voi syödä sellaisenaan, vaalean leivän kanssa tai riisin kanssa. Perunoista mielestäni perunamuusi sopii tämän kanssa. Perunoista ylipäätään pitää muistaa, että kun padassa kasvista on runsaasti, tulee perunoissa olla riittävä suola tai pata muuttuu maultaan herkästi vetiseksi. Hyvässä suolavedessä keitetyt tuppipotut toimivat loistavasti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|