Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Jbear Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 5547
|
Lähetetty: 25.12.2016 00:23 Viestin aihe: Lihat irti maastossa |
|
|
Joskus aikoinaan on tullut yks hirvi paloiteltua maastossa ja kuletettua autolle. Tai siis vanhempi kaarti palotteli ja minä olin vaan oppipoikana ja kantoapuna. Tämä silloin ku mönkijätki oli kolmirenkaisia. Asiat ei ihan nuin menny ku ko. videossa, asiantuntevasti kyllä mutta eri tyylillä.
Onkos kokemuksia vai meneekö poikkeuksetta kaikki kokonaisena peräkärryyn ?
https://www.youtube.com/watch?v=wqUkawJhbLw
Sisäfiletekniikka oli mielenkiintoinen. Ois vielä yks pystyssä vois testata. _________________ The worst Part of Cencorship is *** !
Ei kaikkien arvitse olla idiootteja. Riittää ku enemmistö o -> demokrtia |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2237 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 25.12.2016 01:08 Viestin aihe: |
|
|
Olipa mielenkiintoisesti suoritettu. Omaan makuun vaan jää liikaa hyviä jauhelihavärkkejä mettään noin. Lisäksi iso pätkä sisäfilettä jää paistin sisään. Tokihan sen sieltä myöhemmin pois.
Yhen hirven oon palotellu ihan metässä ja pari lahtivajan pihalla elukka selällään. Tein kyllä periaatteessa normaalin raakapaloittelun. Talja vaan nyletään alustaksi ja tehdään samat temput ku elukan roikkuessa. Tuo metässä palottelu tapahtui siksi, kun iso elukka kaatui järkyttävän tiheään rääseikköön. Olisi ollut tuskaa vetää se pois. Helpompi oli raakapalotella ja kantaa lihoina autolle. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
iivariiso Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Elo 2007 Viestejä: 6962
|
Lähetetty: 25.12.2016 15:41 Viestin aihe: |
|
|
Yhtä lukuunottamatta kaikki paloiteltu metässä ja monkijän tarakoilla pois. Tuossa videolla jää paljon lihaa mettään. Nahka ja suolet pois niin on helppo ja siisti homma paloitella. Lähtee nahkakin helposti pois kun on vielä lämmin elukka.
Ainoa mikä tuotiin kokonaisena oli tämän syksyinen sonni. Jälkikäteen ajateltuna paljon helpommalla olisi tullut palasina. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jbear Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 5547
|
Lähetetty: 25.12.2016 18:27 Viestin aihe: |
|
|
Berkele kirjoitti: | Lisäksi iso pätkä sisäfilettä jää paistin sisään. Tokihan sen sieltä myöhemmin pois. |
Teilläpä o outolla anatomialla olevia hirviä ku sisäfileet menee paistin sisään _________________ The worst Part of Cencorship is *** !
Ei kaikkien arvitse olla idiootteja. Riittää ku enemmistö o -> demokrtia |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EIVA Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Maa 2013 Viestejä: 3349 Paikkakunta: Itä-Suomi
|
Lähetetty: 25.12.2016 18:38 Viestin aihe: |
|
|
Ei mikään siisti eikä oppikirjan mukainen paloittelu vaikkakin maasto-olosuhteissa, todellakin lähes puolet sisäfileestä jäi "paistin sisään" eli
paksuin osa ja "koukku" jäi paisteista irrottamatta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jbear Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 5547
|
Lähetetty: 25.12.2016 19:12 Viestin aihe: |
|
|
Pääasia että mukaan tulee. Varsinki jos o yksin kairassa. Ja jos haluaa kokonaisena nii jättää jalan irrotuksessa kosekematta fileisiin. _________________ The worst Part of Cencorship is *** !
Ei kaikkien arvitse olla idiootteja. Riittää ku enemmistö o -> demokrtia |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pohjola Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Kes 2009 Viestejä: 26806
|
Lähetetty: 25.12.2016 20:10 Viestin aihe: |
|
|
meillä yleensä jääny kai parhaat kairaan,,ku katteli tuota paikalta poistumista |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hietala Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Kes 2004 Viestejä: 2541 Paikkakunta: Pohojanmaa
|
Lähetetty: 25.12.2016 20:34 Viestin aihe: |
|
|
Tolleen se jotakuinkin on järkevä paloa, jos on tiettömän taipaleen takana. Mitä vähemmän leikkauspintaa, niin sitä puhtaammat lihat. Klabit olisi itte vielä katkonut polvesta poikki, painavat melko paljon vaikka ei ole mitään syötävää...
Mitäs te nyt tuosta sisäfieestä höpötätte "paistin sisällä"? Sehän on vatsaontelossa selkärankaa vasten _________________ Laiskuuttaan tingan häviää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2237 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 26.12.2016 00:43 Viestin aihe: |
|
|
Jbear kirjoitti: | Berkele kirjoitti: | Lisäksi iso pätkä sisäfilettä jää paistin sisään. Tokihan sen sieltä myöhemmin pois. |
Teilläpä o outolla anatomialla olevia hirviä ku sisäfileet menee paistin sisään |
Hietala kirjoitti: | Tolleen se jotakuinkin on järkevä paloa, jos on tiettömän taipaleen takana. Mitä vähemmän leikkauspintaa, niin sitä puhtaammat lihat. Klabit olisi itte vielä katkonut polvesta poikki, painavat melko paljon vaikka ei ole mitään syötävää...
Mitäs te nyt tuosta sisäfieestä höpötätte "paistin sisällä"? Sehän on vatsaontelossa selkärankaa vasten |
Onko teillä hirven anatomia noin hukassa vai ettekö ymmärtäneet "paisti" termiä? Tarkoitin siis koko takajalan lihaksistoa , mikä sitten sisältää esim sisäpaistin, ulkopaistin etc. Lähes puolet sisäfileestä (massasta, pituudesta n.1/4) on takajalan lihasten välissä. Toki on todella yleistä, että se katkaistaan ja pahimmillaan olen nähnyt, kun tuo loppuosa menee jauhelihaksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10355 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 26.12.2016 00:53 Viestin aihe: |
|
|
Menisikö sulla nyt kuiten sisä- ja ulkofile sekasin? Ei muuten käy omaankaan järkeen. Ulkofilehän painuu takapäästään sinne "paistien sekaan". _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2237 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 26.12.2016 02:18 Viestin aihe: |
|
|
Peto kirjoitti: | Menisikö sulla nyt kuiten sisä- ja ulkofile sekasin? Ei muuten käy omaankaan järkeen. Ulkofilehän painuu takapäästään sinne "paistien sekaan". |
Ulkofile painuu huomattavasti vähemmässä määrin paistien sekaan. Jos vetäsee "koukun" kohdalta poikki, niin näkee sen osan, mikä on takapaistin lihasten lomassa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hietala Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Kes 2004 Viestejä: 2541 Paikkakunta: Pohojanmaa
|
Lähetetty: 26.12.2016 09:04 Viestin aihe: |
|
|
Epäilemättä aika moni tän langan lukijoista on nyt hämmennyksissä. Berkele kuvailee sisäfileen muodosta sillä lailla, että kyllä kyse on sisäfileestä....sen sijainnista on nyt sitten aikamoinen epätietoisuus. Kyllä se sisäfile on vaan siellä selkärankaa vasten , vatsaontelossa. Ihan koukkupäätä myöten se on siellä ja koukku on lantioluuhun kiinni. Ei varmasti mene perskankkuun sisälle _________________ Laiskuuttaan tingan häviää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tetraourogallus Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Tou 2006 Viestejä: 109
|
Lähetetty: 26.12.2016 09:39 Viestin aihe: |
|
|
Löysin kerran YouTube:sta filmin missä jenkkipoika paloitteli moosen pelkällä leathermanillä. Sen suorittama paloittelu jäi mieleen hyvänä suorituksena, mutta en ole löytänyt ko. Videota enää. Löytäisköhän joku enemmän netistä älyävä sitä? Muuten tuon paloittelu on tullut perinteisesti suoritettua suolistamalla ensin ja sitten puolikas kerrallaan. Käytetään nylettyä nahkaa suojaamassa lihaa maahan koskemasta. Siitä vain osat suoraan remonttisäkkiin. Lapin miehen kolmijalkaa on vielä kokeiltava. Sillä pystyy käytännössä saamaan täysin puhtaana lihat rinkkaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
overkill Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Hel 2009 Viestejä: 1489
|
Lähetetty: 26.12.2016 10:40 Viestin aihe: |
|
|
Narua muutama metri, puukko ja fishkarsin pikku saha kun on repussa hirven pistää helposti reppu kuntoon maastossa. Suolet pois ja jalka narulla koholleen niin ei tarvitse edes kaveria. Nylkee toisen kyljen ja irroittaa ulkofileen, takakinkun, etulavan sekä kylen. Lihan riukuun pintautuun ja pyöräyttää ruhon nyletyn nahkanpäälle ja sama homma toiselle puolen. Kun toisenkin puolen lihat on pintautumassa niin istuskelua nuotiolla ja kavereiden odottelua kanto hommiin. Ja kun lihat on hiukan jäähtyneet ja pinta on sen verran kuivanut ettei ihan liimaudu säkkiin kiinni niin lihat säkkiin ja rinkkaan ja kotia kohti. Helppoa, mukavaa ja omasta mielestä todella nautittavaakin hommaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2237 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 26.12.2016 13:01 Viestin aihe: |
|
|
Hietala kirjoitti: | Epäilemättä aika moni tän langan lukijoista on nyt hämmennyksissä. Berkele kuvailee sisäfileen muodosta sillä lailla, että kyllä kyse on sisäfileestä....sen sijainnista on nyt sitten aikamoinen epätietoisuus. Kyllä se sisäfile on vaan siellä selkärankaa vasten , vatsaontelossa. Ihan koukkupäätä myöten se on siellä ja koukku on lantioluuhun kiinni. Ei varmasti mene perskankkuun sisälle |
Kyllä, se kiinnittyy lantioluuhun, mutta jalan lihaksien kanssa se lomittuu siten, että jos irrotat paistit luita myöten ennen fileen irrotusta, osa siitä jää roikkumaan kalvoista kiinni pysyen paisteihin. Olen nähnyt joskus tällain suoritetun teurastuksen. Videolla näkyy, että iso osa fileestä puuttuu. Toki paistitkin lähtivät riin rouvisti, että luultavasti se filepätkä on itseasiassa jäämässä kojooteille. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|