Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 15.12.2011 22:26 Viestin aihe: Tee se itse Riistamakkaraa |
|
|
Pari vuotta sitten tuli herätys kotitekoiseenmakkaraan. netistä hakunanalla kotimakkara löytyi melkopaljon ja hakusanalla Homemade sausages vielä lisää . Eka yritys meni suoraan sanoen kiville.. maku oli syvältä ja homma oli yhtä tohellusta.. Vuosi meni haavoja paikkaillessa ja eikun uusi yritys.. Tein lihamyllyyn suukappaleen ja siitä se homma alko.. Pestyä porsaansuolta löytyi kaupasta (Wotkinsin tehtaanmyymälästä). Homma oli vielä melko työlästä koska tee se itse-suukappale ei todellakaan ollut paras mahdollinen.. Mutta syksyn metsästäjä lehdessä olleella reseptillä tuli ihan kelpo kamaa ja siitä se into sitten sytty. huutonetin kautta löysin makkaraprässin(purson) ja se teki homman tosi helpoksi.. nyt on jo sen verran kokemusta, että voin sanoa varsin syvällä rintaäänellä, etten ole elämäni ikänä niin hyvää makkaraa mitä itse valmistamalla saa tehtyä..
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 15.12.2011 22:30 Viestin aihe: |
|
|
Käsikäyttöisellä makkaraprässillä suolen täyttäminen on helppoa kuin heinänteko homma onnistuu helposti eikä ole tosiaankaan mitään rakettitiedettä
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 15.12.2011 22:38 Viestin aihe: |
|
|
Makkaran kypsennykseen käytin termostaattiohjattua hehkuviinikattilaa. Vettä kattilaan ja lämmöt noin 80 asteeseen (hieman alle.. ja dikitaali paistomittarilla on lämpöä helppo seurata ) Valmiisiin makkaroihin tikulla reikiä noin 10cm välein niin eivät poksahtele rikki kypsennyksessä. hyvä konsti on panna makkarat vakumipussiin ja turhia ilmaa imemättä sulkea sauma ja nakata pussukka pataan.. helpottaa oleellisesti hommaa.. noin 20min vesihauteessa on riittävä aika.. ja sitten vain jäähtyneet makkarat vakumipusseihin ja nautittavaksi
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 15.12.2011 22:40 Viestin aihe: |
|
|
lopullinen kypsennys vaikka pannulla ja sitten vain pöytään tarjolle..
On sen verran hyvää, että parhaassa tapauksessa saa vaikkapa piparia jälkiruuaksi
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 15.12.2011 22:55 Viestin aihe: Reseptejä |
|
|
Omaan makuuni varsin hyvin passanneita reseptejä (2kpl)
Riistamakkara
1,5kg hirveä
0,5 kg villisikaa
0,5kg kotipossun kylkeä tai kuvetta
0,1kg savulihakuutioita
1dl rikottuja ohrasuurimoita (n 0,8l lihaliemessä kypsennetty ja lihaliemi saanut rauhassa turvottaa suurimot)
4 rkl merisuolaa
2tl mustaapippuria
2tl sinappijauhetta
2 raastettua sipulia
1 raastettu lehtiselleri
persiljasilppua
timjamia, rosmariinia, rakunaa
Worchesterin kastiketta 2rkl
2/3 tölkkiä olutta
Chorizon makkaraa hirvivoittoisesti
1,5kg hirveä
0,5kg sikaa
0,1kg savulihakuutioita
14 valkosipulin kynttä
4 sipulia hienoksi leikattuna (sipulit kuullotettuna)
4tl chilijauhetta
5tl paprikajauhetta
3tl korianteria
3-4 rkl suolaa
3rkl punaviinietikkaa
3dl punaviiniä
eEnnen suoleen survomista massasta otetaan pierni koepala ja paistetaan pannulla.. ja maku testataan.. aluksi mausteita varovasti ja sitten vaan kokeilemalla haetaan sopiva annos
en usko olevani ainoa harrastelija tällä saralla joten kokemuksia ja reseptejä odotan näkyville muiltakin suoli ja soosi veikoilta.. _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
A-Boltti Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Tou 2011 Viestejä: 544 Paikkakunta: Suomineidon käsivarsi
|
Lähetetty: 15.12.2011 23:34 Viestin aihe: |
|
|
Kyllä kyllä. Erittäin hyvän näköisiä tuotoksia wildmind on saanut tehtyä .
Itsekin hommasin viime vuonna lihamyllyn, ja siinä mukana tuli makkarasuppilo. Jo vuosia olen halunnut alkaa tekemään itse makkaroita, mutta vasta tänä syksynä löysin kaupasta siansuolta. Tosin sekin piti hakea Ruotsin puolelta...
Täytyy tässä viimeinkin itsekin uskaltautua kokeilemaan. Iso kiitos wildmindille rohkaisusta, hyvistä kuvista/selostuksista ja "resähteistä" . _________________ "Oh, no tears please. It's a waste of good suffering..." |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 15.12.2011 23:53 Viestin aihe: |
|
|
Homma ei ole tosiaankaan mitään rakettitiedettä ja ne kahdessa viimesyksyn Metsästäjässä olleet makkaraartikkelit kannattaa pitää tallessa. Ohjeet oli ihan asiallisia ja niillä pääsee pitkälle.
suolien käsittelyn paraita ohjeita oli se, että ennen käyttöa liottaa kylmässä vedessä ja noin puoli tuntia ennen hommaan ryhtymistä panee suolen reilusti käden lämpöiseen veteen.. Silloin suoli kestää hyvin käsittelyä..
A-Boltti kirjoitti: | Kyllä kyllä. Erittäin hyvän näköisiä tuotoksia wildmind on saanut tehtyä .
Itsekin hommasin viime vuonna lihamyllyn, ja siinä mukana tuli makkarasuppilo. Jo vuosia olen halunnut alkaa tekemään itse makkaroita, mutta vasta tänä syksynä löysin kaupasta siansuolta. Tosin sekin piti hakea Ruotsin puolelta...
Täytyy tässä viimeinkin itsekin uskaltautua kokeilemaan. Iso kiitos wildmindille rohkaisusta, hyvistä kuvista/selostuksista ja "resähteistä" . |
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 16.12.2011 10:20 Viestin aihe: Suolesta |
|
|
jos olen oikein ymmärtänyt tätä makkarasuolta (porsasta tai lammasta) saa tilattua myös oman kauppansa kautta.. vaatii ehkä kauppiaaltakin hieman palvelualttiutta.. Ylivieska-Nivala alueella on Sikabaari josta ainakin saa. Helsingin seudulla Wotkinsilta saa kun kävelee tiskille ja pyytää. Tampereella Wigreniltä tai Tapolalta kun soittaa toiveistaan ja tekee tilauksen.
Suolta kannattaa ottaa reilusti.. varastointia ei siten kannata tehdä pakastimessa.. haurastuu vaan.. Mulle neuvottiin, että suolavettä vain purkkiin ja sinne sekaan.. omat kotivarastoni on noin 10% suolavedessä jääkaapin hyllyllä ja ainakin toistaiseksi ei mitään ongelmaa. _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
A-Boltti Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Tou 2011 Viestejä: 544 Paikkakunta: Suomineidon käsivarsi
|
Lähetetty: 16.12.2011 11:37 Viestin aihe: Re: Suolesta |
|
|
wildmind kirjoitti: | jos olen oikein ymmärtänyt tätä makkarasuolta (porsasta tai lammasta) saa tilattua myös oman kauppansa kautta.. vaatii ehkä kauppiaaltakin hieman palvelualttiutta.. Ylivieska-Nivala alueella on Sikabaari josta ainakin saa. Helsingin seudulla Wotkinsilta saa kun kävelee tiskille ja pyytää. Tampereella Wigreniltä tai Tapolalta kun soittaa toiveistaan ja tekee tilauksen.
Suolta kannattaa ottaa reilusti.. varastointia ei siten kannata tehdä pakastimessa.. haurastuu vaan.. Mulle neuvottiin, että suolavettä vain purkkiin ja sinne sekaan.. omat kotivarastoni on noin 10% suolavedessä jääkaapin hyllyllä ja ainakin toistaiseksi ei mitään ongelmaa. |
Jaa-a. Enpä ole Rovaniemeltä löytänyt mistään. Kävin jopa Lapin Lihalla kysymässä, mutta ei.
Itselläni suolet ovat ikävä kyllä pakastimessa. Toivottavasti eivät ole ainakaan liikaa haurastuneet...
Täytyy perehtyä tähän asiaan sitten kun saa tämän jouluhössötyksen alta pois . _________________ "Oh, no tears please. It's a waste of good suffering..." |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 16.12.2011 12:20 Viestin aihe: Re: Suolesta |
|
|
A-Boltti kirjoitti: | wildmind kirjoitti: | jos olen oikein ymmärtänyt tätä makkarasuolta (porsasta tai lammasta) saa tilattua myös oman kauppansa kautta.. vaatii ehkä kauppiaaltakin hieman palvelualttiutta.. Ylivieska-Nivala alueella on Sikabaari josta ainakin saa. Helsingin seudulla Wotkinsilta saa kun kävelee tiskille ja pyytää. Tampereella Wigreniltä tai Tapolalta kun soittaa toiveistaan ja tekee tilauksen.
Suolta kannattaa ottaa reilusti.. varastointia ei siten kannata tehdä pakastimessa.. haurastuu vaan.. Mulle neuvottiin, että suolavettä vain purkkiin ja sinne sekaan.. omat kotivarastoni on noin 10% suolavedessä jääkaapin hyllyllä ja ainakin toistaiseksi ei mitään ongelmaa. |
Jaa-a. Enpä ole Rovaniemeltä löytänyt mistään. Kävin jopa Lapin Lihalla kysymässä, mutta ei.
Itselläni suolet ovat ikävä kyllä pakastimessa. Toivottavasti eivät ole ainakaan liikaa haurastuneet...
Täytyy perehtyä tähän asiaan sitten kun saa tämän jouluhössötyksen alta pois . |
Kyllä ne suolet pakastimessakin pärjäävät, saattavat tosin olla hieman hauraampia kun ei pakastetut. Paikalliset K-kaupat läpi maan kyllä taitavat saada suolia tilattua, tässä ratkaisevaa on kauppiaan kiinnostus palvella asiakkaitaan. Itse olemme saaneet tilattua K-Supermarkettiin mutta tiedän monia K-kauppiaita joilla tämä on (kuulemma) ollut ylivoimaisen vaikeaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 16.12.2011 14:15 Viestin aihe: Nammmmm... |
|
|
Ompas maha pullollaan ja ateriakaverina olleen vaimonkaan kehu ei ihan hukkaan mennyt
Lounaaksi Chorizolaista (kotoisesti Horiskoa kun siinä on sitä hirveä suht reippaasti) ja pastaa.. Hyvää siis aivan helvetin hyvää.. kaupan makkarat on kalpea aavistus näihin verrattuna..
Panen oheen linkin ihan hyviin kotimakkaratarinoihin..
http://www.jellona.net/ruoka/makkara.htm _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Suolapatsas Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Jou 2010 Viestejä: 548 Paikkakunta: Suolakaivos
|
Lähetetty: 16.12.2011 15:20 Viestin aihe: |
|
|
Mitä oli jälkiruoaksi _________________ Ordnung muss sein .....Uutta komediaa odotellessa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 16.12.2011 18:36 Viestin aihe: |
|
|
Suolapatsas kirjoitti: | Mitä oli jälkiruoaksi |
Ihan oli laatusat emmeet _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Liide Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 19 Hel 2005 Viestejä: 89 Paikkakunta: Mikkeli
|
Lähetetty: 16.12.2011 20:38 Viestin aihe: |
|
|
No kertokaahan nyt miten sen kypsennyksen kanssa menee. Mulla on vaan aivan normaali keittiö, keittoliesi ja sähköuuni, sekä mikro. Kuinka homma tapahtuu? Kerran olen kokeillut ja se meni kylla aivan vituralleen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1550 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 16.12.2011 22:55 Viestin aihe: |
|
|
Liide kirjoitti: | No kertokaahan nyt miten sen kypsennyksen kanssa menee. Mulla on vaan aivan normaali keittiö, keittoliesi ja sähköuuni, sekä mikro. Kuinka homma tapahtuu? Kerran olen kokeillut ja se meni kylla aivan vituralleen. |
Kypsennys on luultavasti se vaikein vaihe. Omasta mielestäni on tuo vesihauteessa kypsennys yksinkertaisin tapa. Veden lämpötilaa pitää seurata huolellisesti. lämpötila ei saa ylittää 80 astetta. kypsennysajaksi riittää noin 20 min. makkaroihin tulee tökkiä n 10cm välein reikiä (parsinneula tai coctail tikku on hyvä työkalu). Digitaalinen paistomittari on hyvä työkalu siinä veden lämmön seuraamisessa.. kyllä sen reilun vartin jaksaa siinä kattilan vieressä olla. ehdottomasti helpoimmalla pääsee tuossa vesihaudekypsennyksessä jos panee makkarat vakumipussiin, ei ime vakumikoneella tyhjöä van sulkee vain pussin ja pukkaa kattilaan.. Homma saattaa mennä vituralleen myös sen takia, että makkaramassassa ei ole tarpeeksi rasvaa. rasvattomasta lihasta ei saa kunnon makkaraa.. jos hirvestä tekee makkaraa on siinä oltava se parinkymmenen prossan osuus sian kylkeä tai kuvetta.. Oma ekan kerran epäonnistuminen johtui juuri siitä etten ymmärtänyt tätä rasvan merkitystä.
Jo aiemmin antamaani linkkiä kannattaa tutkia siinä on ihan asiapuheta. samoin tämän syksyn Metsästäjä lehdessä olleet kotimakkara-artikkelit olivat asiatekstiä
http://www.jellona.net/ruoka/makkara.htm _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|