OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Tee se itse Riistamakkaraa
Siirry sivulle 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1550
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 15.12.2011 22:26    Viestin aihe: Tee se itse Riistamakkaraa Vastaa lainaamalla viestiä

Pari vuotta sitten tuli herätys kotitekoiseenmakkaraan. netistä hakunanalla kotimakkara löytyi melkopaljon ja hakusanalla Homemade sausages vielä lisää Cool . Eka yritys meni suoraan sanoen kiville.. maku oli syvältä ja homma oli yhtä tohellusta.. Vuosi meni haavoja paikkaillessa ja eikun uusi yritys.. Tein lihamyllyyn suukappaleen ja siitä se homma alko.. Pestyä porsaansuolta löytyi kaupasta (Wotkinsin tehtaanmyymälästä). Homma oli vielä melko työlästä koska tee se itse-suukappale ei todellakaan ollut paras mahdollinen.. Mutta syksyn metsästäjä lehdessä olleella reseptillä tuli ihan kelpo kamaa ja siitä se into sitten sytty. huutonetin kautta löysin makkaraprässin(purson) ja se teki homman tosi helpoksi.. nyt on jo sen verran kokemusta, että voin sanoa varsin syvällä rintaäänellä, etten ole elämäni ikänä niin hyvää makkaraa mitä itse valmistamalla saa tehtyä..



_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1550
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 15.12.2011 22:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Käsikäyttöisellä makkaraprässillä suolen täyttäminen on helppoa kuin heinänteko Cool homma onnistuu helposti eikä ole tosiaankaan mitään rakettitiedettä


_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1550
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 15.12.2011 22:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Makkaran kypsennykseen käytin termostaattiohjattua hehkuviinikattilaa. Vettä kattilaan ja lämmöt noin 80 asteeseen (hieman alle.. ja dikitaali paistomittarilla on lämpöä helppo seurata ) Valmiisiin makkaroihin tikulla reikiä noin 10cm välein niin eivät poksahtele rikki kypsennyksessä. hyvä konsti on panna makkarat vakumipussiin ja turhia ilmaa imemättä sulkea sauma ja nakata pussukka pataan.. helpottaa oleellisesti hommaa.. noin 20min vesihauteessa on riittävä aika.. ja sitten vain jäähtyneet makkarat vakumipusseihin ja nautittavaksi



_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1550
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 15.12.2011 22:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

lopullinen kypsennys vaikka pannulla ja sitten vain pöytään tarjolle..
On sen verran hyvää, että parhaassa tapauksessa saa vaikkapa piparia jälkiruuaksi Wink


_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1550
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 15.12.2011 22:55    Viestin aihe: Reseptejä Vastaa lainaamalla viestiä

Omaan makuuni varsin hyvin passanneita reseptejä (2kpl)

Riistamakkara
1,5kg hirveä
0,5 kg villisikaa
0,5kg kotipossun kylkeä tai kuvetta
0,1kg savulihakuutioita
1dl rikottuja ohrasuurimoita (n 0,8l lihaliemessä kypsennetty ja lihaliemi saanut rauhassa turvottaa suurimot)
4 rkl merisuolaa
2tl mustaapippuria
2tl sinappijauhetta
2 raastettua sipulia
1 raastettu lehtiselleri
persiljasilppua
timjamia, rosmariinia, rakunaa
Worchesterin kastiketta 2rkl
2/3 tölkkiä olutta

Chorizon makkaraa hirvivoittoisesti

1,5kg hirveä
0,5kg sikaa
0,1kg savulihakuutioita
14 valkosipulin kynttä
4 sipulia hienoksi leikattuna (sipulit kuullotettuna)
4tl chilijauhetta
5tl paprikajauhetta
3tl korianteria
3-4 rkl suolaa
3rkl punaviinietikkaa
3dl punaviiniä

eEnnen suoleen survomista massasta otetaan pierni koepala ja paistetaan pannulla.. ja maku testataan.. aluksi mausteita varovasti ja sitten vaan kokeilemalla haetaan sopiva annos

en usko olevani ainoa harrastelija tällä saralla joten kokemuksia ja reseptejä odotan näkyville muiltakin suoli ja soosi veikoilta.. Wink
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
A-Boltti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Tou 2011
Viestejä: 544
Paikkakunta: Suomineidon käsivarsi

LähetäLähetetty: 15.12.2011 23:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä kyllä. Erittäin hyvän näköisiä tuotoksia wildmind on saanut tehtyä Very Happy.

Itsekin hommasin viime vuonna lihamyllyn, ja siinä mukana tuli makkarasuppilo. Jo vuosia olen halunnut alkaa tekemään itse makkaroita, mutta vasta tänä syksynä löysin kaupasta siansuolta. Tosin sekin piti hakea Ruotsin puolelta...

Täytyy tässä viimeinkin itsekin uskaltautua kokeilemaan. Iso kiitos wildmindille rohkaisusta, hyvistä kuvista/selostuksista ja "resähteistä" Wink.
_________________
"Oh, no tears please. It's a waste of good suffering..."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1550
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 15.12.2011 23:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Homma ei ole tosiaankaan mitään rakettitiedettä ja ne kahdessa viimesyksyn Metsästäjässä olleet makkaraartikkelit kannattaa pitää tallessa. Ohjeet oli ihan asiallisia ja niillä pääsee pitkälle.
suolien käsittelyn paraita ohjeita oli se, että ennen käyttöa liottaa kylmässä vedessä ja noin puoli tuntia ennen hommaan ryhtymistä panee suolen reilusti käden lämpöiseen veteen.. Silloin suoli kestää hyvin käsittelyä..

A-Boltti kirjoitti:
Kyllä kyllä. Erittäin hyvän näköisiä tuotoksia wildmind on saanut tehtyä Very Happy.

Itsekin hommasin viime vuonna lihamyllyn, ja siinä mukana tuli makkarasuppilo. Jo vuosia olen halunnut alkaa tekemään itse makkaroita, mutta vasta tänä syksynä löysin kaupasta siansuolta. Tosin sekin piti hakea Ruotsin puolelta...

Täytyy tässä viimeinkin itsekin uskaltautua kokeilemaan. Iso kiitos wildmindille rohkaisusta, hyvistä kuvista/selostuksista ja "resähteistä" Wink.

_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1550
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 16.12.2011 10:20    Viestin aihe: Suolesta Vastaa lainaamalla viestiä

jos olen oikein ymmärtänyt tätä makkarasuolta (porsasta tai lammasta) saa tilattua myös oman kauppansa kautta.. vaatii ehkä kauppiaaltakin hieman palvelualttiutta.. Ylivieska-Nivala alueella on Sikabaari josta ainakin saa. Helsingin seudulla Wotkinsilta saa kun kävelee tiskille ja pyytää. Tampereella Wigreniltä tai Tapolalta kun soittaa toiveistaan ja tekee tilauksen.
Suolta kannattaa ottaa reilusti.. varastointia ei siten kannata tehdä pakastimessa.. haurastuu vaan.. Mulle neuvottiin, että suolavettä vain purkkiin ja sinne sekaan.. omat kotivarastoni on noin 10% suolavedessä jääkaapin hyllyllä ja ainakin toistaiseksi ei mitään ongelmaa.
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
A-Boltti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Tou 2011
Viestejä: 544
Paikkakunta: Suomineidon käsivarsi

LähetäLähetetty: 16.12.2011 11:37    Viestin aihe: Re: Suolesta Vastaa lainaamalla viestiä

wildmind kirjoitti:
jos olen oikein ymmärtänyt tätä makkarasuolta (porsasta tai lammasta) saa tilattua myös oman kauppansa kautta.. vaatii ehkä kauppiaaltakin hieman palvelualttiutta.. Ylivieska-Nivala alueella on Sikabaari josta ainakin saa. Helsingin seudulla Wotkinsilta saa kun kävelee tiskille ja pyytää. Tampereella Wigreniltä tai Tapolalta kun soittaa toiveistaan ja tekee tilauksen.
Suolta kannattaa ottaa reilusti.. varastointia ei siten kannata tehdä pakastimessa.. haurastuu vaan.. Mulle neuvottiin, että suolavettä vain purkkiin ja sinne sekaan.. omat kotivarastoni on noin 10% suolavedessä jääkaapin hyllyllä ja ainakin toistaiseksi ei mitään ongelmaa.


Jaa-a. Enpä ole Rovaniemeltä löytänyt mistään. Kävin jopa Lapin Lihalla kysymässä, mutta ei.

Itselläni suolet ovat ikävä kyllä pakastimessa. Toivottavasti eivät ole ainakaan liikaa haurastuneet...

Täytyy perehtyä tähän asiaan sitten kun saa tämän jouluhössötyksen alta pois Very Happy.
_________________
"Oh, no tears please. It's a waste of good suffering..."
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Weatherby
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2009
Viestejä: 1587
Paikkakunta: Länsi-uusimaa

LähetäLähetetty: 16.12.2011 12:20    Viestin aihe: Re: Suolesta Vastaa lainaamalla viestiä

A-Boltti kirjoitti:
wildmind kirjoitti:
jos olen oikein ymmärtänyt tätä makkarasuolta (porsasta tai lammasta) saa tilattua myös oman kauppansa kautta.. vaatii ehkä kauppiaaltakin hieman palvelualttiutta.. Ylivieska-Nivala alueella on Sikabaari josta ainakin saa. Helsingin seudulla Wotkinsilta saa kun kävelee tiskille ja pyytää. Tampereella Wigreniltä tai Tapolalta kun soittaa toiveistaan ja tekee tilauksen.
Suolta kannattaa ottaa reilusti.. varastointia ei siten kannata tehdä pakastimessa.. haurastuu vaan.. Mulle neuvottiin, että suolavettä vain purkkiin ja sinne sekaan.. omat kotivarastoni on noin 10% suolavedessä jääkaapin hyllyllä ja ainakin toistaiseksi ei mitään ongelmaa.


Jaa-a. Enpä ole Rovaniemeltä löytänyt mistään. Kävin jopa Lapin Lihalla kysymässä, mutta ei.

Itselläni suolet ovat ikävä kyllä pakastimessa. Toivottavasti eivät ole ainakaan liikaa haurastuneet...

Täytyy perehtyä tähän asiaan sitten kun saa tämän jouluhössötyksen alta pois Very Happy.



Kyllä ne suolet pakastimessakin pärjäävät, saattavat tosin olla hieman hauraampia kun ei pakastetut. Paikalliset K-kaupat läpi maan kyllä taitavat saada suolia tilattua, tässä ratkaisevaa on kauppiaan kiinnostus palvella asiakkaitaan. Itse olemme saaneet tilattua K-Supermarkettiin mutta tiedän monia K-kauppiaita joilla tämä on (kuulemma) ollut ylivoimaisen vaikeaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1550
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 16.12.2011 14:15    Viestin aihe: Nammmmm... Vastaa lainaamalla viestiä

Ompas maha pullollaan ja ateriakaverina olleen vaimonkaan kehu ei ihan hukkaan mennyt Laughing
Lounaaksi Chorizolaista (kotoisesti Horiskoa kun siinä on sitä hirveä suht reippaasti) ja pastaa.. Hyvää siis aivan helvetin hyvää.. kaupan makkarat on kalpea aavistus näihin verrattuna..
Panen oheen linkin ihan hyviin kotimakkaratarinoihin..
http://www.jellona.net/ruoka/makkara.htm
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Suolapatsas
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Jou 2010
Viestejä: 548
Paikkakunta: Suolakaivos

LähetäLähetetty: 16.12.2011 15:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mitä oli jälkiruoaksi Smile
_________________
Ordnung muss sein .....Uutta komediaa odotellessa Cool
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1550
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 16.12.2011 18:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Suolapatsas kirjoitti:
Mitä oli jälkiruoaksi Smile

Ihan oli laatusat emmeet Wink
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Liide
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 19 Hel 2005
Viestejä: 89
Paikkakunta: Mikkeli

LähetäLähetetty: 16.12.2011 20:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No kertokaahan nyt miten sen kypsennyksen kanssa menee. Mulla on vaan aivan normaali keittiö, keittoliesi ja sähköuuni, sekä mikro. Kuinka homma tapahtuu? Kerran olen kokeillut ja se meni kylla aivan vituralleen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
wildmind
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 1550
Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka

LähetäLähetetty: 16.12.2011 22:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Liide kirjoitti:
No kertokaahan nyt miten sen kypsennyksen kanssa menee. Mulla on vaan aivan normaali keittiö, keittoliesi ja sähköuuni, sekä mikro. Kuinka homma tapahtuu? Kerran olen kokeillut ja se meni kylla aivan vituralleen.

Kypsennys on luultavasti se vaikein vaihe. Omasta mielestäni on tuo vesihauteessa kypsennys yksinkertaisin tapa. Veden lämpötilaa pitää seurata huolellisesti. lämpötila ei saa ylittää 80 astetta. kypsennysajaksi riittää noin 20 min. makkaroihin tulee tökkiä n 10cm välein reikiä (parsinneula tai coctail tikku on hyvä työkalu). Digitaalinen paistomittari on hyvä työkalu siinä veden lämmön seuraamisessa.. kyllä sen reilun vartin jaksaa siinä kattilan vieressä olla. ehdottomasti helpoimmalla pääsee tuossa vesihaudekypsennyksessä jos panee makkarat vakumipussiin, ei ime vakumikoneella tyhjöä van sulkee vain pussin ja pukkaa kattilaan.. Homma saattaa mennä vituralleen myös sen takia, että makkaramassassa ei ole tarpeeksi rasvaa. rasvattomasta lihasta ei saa kunnon makkaraa.. jos hirvestä tekee makkaraa on siinä oltava se parinkymmenen prossan osuus sian kylkeä tai kuvetta.. Oma ekan kerran epäonnistuminen johtui juuri siitä etten ymmärtänyt tätä rasvan merkitystä.
Jo aiemmin antamaani linkkiä kannattaa tutkia siinä on ihan asiapuheta. samoin tämän syksyn Metsästäjä lehdessä olleet kotimakkara-artikkelit olivat asiatekstiä
http://www.jellona.net/ruoka/makkara.htm
_________________
Usu peritus hariolo veracior
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Seuraava
Sivu 1 Yht. 11

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com