Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
LTI Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 23 Hei 2007 Viestejä: 52 Paikkakunta: Savo
|
Lähetetty: 08.03.2014 15:34 Viestin aihe: Savumuikut |
|
|
Olisiko hyviä vinkkejä muikkujen savustukseen? Miten suolaus onnistuu parhaiten? Savustukseen meinasin käyttää savustuskoppia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17063 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 08.03.2014 16:59 Viestin aihe: |
|
|
mieto lämpo ja liemisuola lopuksi. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 08.03.2014 17:23 Viestin aihe: |
|
|
Täysin makukysymys.
Ja pitääkö kuivakoista vai mehevistä ellei peräti "kosteista" kaloista.
Muikut voi suolata ennen savusta, suolaliemessä tai hienolla suolalla.
Tai sitten savustuksen jälkeen, edelleen jommallakummalla tavalla.
Oma suosikki selviää kokeilemalla. _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rihlamies Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Syy 2009 Viestejä: 264 Paikkakunta: Kuhmo
|
Lähetetty: 23.06.2015 20:54 Viestin aihe: |
|
|
Jos ennen savustusta suolaa liemessä, niin kuinka väkevä liuos ja kauanko liotetaan pikkumuikkuja? _________________ Kannattaa pyytää, vaikka ei saiskaan... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 24.06.2015 00:48 Viestin aihe: |
|
|
Jos meinaa syödä muikut nahkoineen, niin ei kannata savustaa niitä kauhean paksulla savulla. Ellei sitten nimenomaan halua tervatuja muikkuja |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rihlamies Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Syy 2009 Viestejä: 264 Paikkakunta: Kuhmo
|
Lähetetty: 24.06.2015 06:00 Viestin aihe: |
|
|
Juuh, niin olen ymmärtänyt monilta palstoilta, että ei niin kovin sakeaa savua, ja vain sellainen max 15 min. Ja tarkennuksena sen verran, että tarkoitin pikkumuikulla 10-13 cm muikkua. _________________ Kannattaa pyytää, vaikka ei saiskaan... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
pekkis Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Maa 2004 Viestejä: 2362 Paikkakunta: Laukaa
|
Lähetetty: 24.06.2015 06:22 Viestin aihe: |
|
|
Ite oon ensin 10 min korventanut pöntössä ilman purua. Sitten purut pönttöön ja savua muikuille muutama minuutti. Suolannut olen ritilälle ennen savustusta.
Yksi kuulemma hyvä konsti suolaukseen on se, että tekee kylläisen suolaliuoksen ja kastaa siinä muikut heti kuumana kun ottaa ne pois pöntöstä. En tosin oo itte testannut. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rihlamies Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Syy 2009 Viestejä: 264 Paikkakunta: Kuhmo
|
Lähetetty: 24.06.2015 08:00 Viestin aihe: |
|
|
Aika moni tuntuu käyttävän tuota kuumana suolaliuokseen kastamista. Kaipaisin kuitenkin "speksejä" siitä suolaliuoksessa suolaamisesta ennen savustusta.
Jollei myrsky yllätä, niin sunnuntaina tulee 10 kg muikkua, joista suurin osa laitetaan peltipaitaan erilaisten mausteiden kera savustettuna tai ilman. Savumuikkusäilykkeen teostakin olen saanut sen verran vinkkejä, että vain kevyt savu tyyliin 5-8 min, koska maku "tehostuu" purkissa.
Purkkiin on helppo laittaa suolat muiden mausteiden kanssa, mutta osan kuitenkin savustan heti syötäväksi, ja siihen kaipaisin tuota suolausohjetta. En ole ennen muikkua savustanut (enkä paljon muutakaan kalaa) niin siksi kyselen, ettei kooltaan pieni kala (vrt. 1 kg lohifile) pääsisi yllättämään aikojen suhteen. _________________ Kannattaa pyytää, vaikka ei saiskaan... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
pekkis Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Maa 2004 Viestejä: 2362 Paikkakunta: Laukaa
|
Lähetetty: 24.06.2015 09:51 Viestin aihe: |
|
|
Liuota veteen niin paljon suolaa kuin liukenee. Laita semmoiseen astiaan että muikkuritilä mahtuu sinne kokonaan. Sit vaan savustetut muikut het suoraan uunista ritilöineen lasketaan suolaveteen ja pidetään muutama sekunti. Sen tarkempaa aikaa on vaikea sanoa, pitää itse testata. Riippuu kalan koosta, rasvaisuudesta, miten kuivaksi on uunissa pidetty jne. Muikuissakin on aika paljon eroja rasvaisuudessa. Kuitenkin aika on suuruusluokkaa 3-8 sekuntia.
Kuumana tuommoinen pieni kala imaisee hyvin suolaveden itseensä. Isommalle kalalle pitempi aika...
Tee pieniä satseja ja testaile eri suolausajoilla... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Rihlamies Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Syy 2009 Viestejä: 264 Paikkakunta: Kuhmo
|
Lähetetty: 24.06.2015 10:09 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos ohjeesta, tuo oli selkeä. Savustuskaapin ritilän koko 40x50 cm, joten ei löydy huushollista riittävän isoa allasta ritilän upottamiseen sellaisenaan.
Eli edelleen kaipaan sitä ohjetta liuossuolaukseen ennen savustusta. Olettaisin että liuoksella saa tasaisemman tuloksen kuin kuivasuolauksella, mutta liuoksen väkevyys ja liotusaika vaihtelee netin eri lähteissä 3-16% ja 15 minuutista 12 h. _________________ Kannattaa pyytää, vaikka ei saiskaan... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|