OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Jääpaisti
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Julius
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 23 Maa 2004
Viestejä: 72
Paikkakunta: Kajaani

LähetäLähetetty: 14.01.2005 20:13    Viestin aihe: Jääpaisti Vastaa lainaamalla viestiä

Olisikohan jollain muistissa vielä vanhassa metsnetissä ollut jääpaistin resepti. Se oli aika tosi hyvä. Hävisi vain jossain vaiheessa, enkä ole löytänyt sitä enää netistä.
Huom, asioin netissä lähinnä työpaikan koneella, jossa tämä on ns, sallittu sivu, siis mitkään linkit ei paljon lämmitä.
Kiitos etukäteen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
geratherm
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2004
Viestejä: 1501
Paikkakunta: Oulun lääni

LähetäLähetetty: 14.01.2005 21:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Työajalla? Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Haemaelainen
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 03 Tam 2005
Viestejä: 42
Paikkakunta: Pohjoishäme

LähetäLähetetty: 14.01.2005 23:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä se vieläkin metsästys.net: ssä oli jos tätä tarkoitit:
Jääpaisti

hirvenpaisti (2-3 kg)
lihalientä
1 rkl sokeria
persiljaa
timjamia
oreganoa
mustapippuria
rosmariinia
katajanmarjoja

Pakasta hirvenpaisti. Lämmitä uuni 150-asteeseen. Laita paisti suoraan jäisenä uuniin. Anna sen paistua siellä tunti. Tämän jälkeen uunin lämpötilaa lasketaan 80-asteeseen. Paistin annetaan kypsyä tässä lämpötilassa 6 - 9 tuntia. Aika riippuu paistin koosta. Siinä vaiheessa kun paisti on sulanut sisältä, laita siihen paistimittari. Kun paistin sisälämpötila on 70-astetta, se on kypsä. Sekoita mausteet kylmään lihaliemeen. Upota paisti kuumana tähän liemeen, ja anna vetäytyä pari tuntia. Kun paisti on vetäytynyt, voit valmistaa liemestä kastikkeen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
A-P
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Lok 2004
Viestejä: 543

LähetäLähetetty: 15.01.2005 01:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eräkävijän ruokakirjassa taitaa olla myös tuo ohje nimellä "vääräoppinen hirvenpaisti" tai jotain sinne päin ja paljon muitkain hyviä hauskoja ohjeita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Julius
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 23 Maa 2004
Viestejä: 72
Paikkakunta: Kajaani

LähetäLähetetty: 16.01.2005 19:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos.
Gerathermille. Nämä sivut saa auki työpaikalla klo 17-08 välisenä aikana. Näin meillä. Kotona mulla ei vielä ole nettiä.
_________________
Savikekkoja täyteisellä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
geratherm
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Hei 2004
Viestejä: 1501
Paikkakunta: Oulun lääni

LähetäLähetetty: 17.01.2005 09:30    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Selvä. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Sorsatar
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 06 Huh 2004
Viestejä: 85
Paikkakunta: Kuopio

LähetäLähetetty: 28.01.2005 15:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Löytyy myös "riistaa arkeen ja juhlaan" -keittokirjasta (muistaakseni) nimellä Routapaakku. Hyvä nimi Wink
_________________
Ordinary must be nice, because everybody is!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Vista
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 27 Jou 2004
Viestejä: 47

LähetäLähetetty: 29.11.2005 15:37    Viestin aihe: Tällainen tuli Vastaa lainaamalla viestiä

Tulipa kokeiltua jääpaistia... SUOSITTELEN!!! Suolaa vain saa lisätä marinadiin ihan kohtalaisen paljon. Erittäin mehevää ja mureaa (tekemäni paisti hirven vasaa). Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
9.3x622
Kanta-asiakas


Liittynyt: 16 Huh 2004
Viestejä: 16754

LähetäLähetetty: 20.12.2005 21:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Riistaruokien tekemninen on kivaa puuhaa. Teen juuri riistapateeta ja siihen piti hakea konjakkika ja portviiniä. Konjakkia meni 2 cl ja portviiniä 4 cl pateeseen. Arvatkaa mitä lopulle viiniulle ja konjakkille trapahtui.
_________________
Polku on kulkijaansa viisaampi. !&%¤# määrä on vakio.


Viimeinen muokkaaja, 9.3x622 pvm 03.11.2013 00:55, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vonkamies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1471
Paikkakunta: Suomi

LähetäLähetetty: 20.12.2005 22:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meni viemäriin
_________________
Sako Finnlight aito Suomalainen
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pykälämaakari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 03 Hel 2005
Viestejä: 173
Paikkakunta: Uusimaa

LähetäLähetetty: 21.03.2006 13:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vista totesikin, että suolaa saa marinadissa olla paljon. Minä olen tehnyt seuraavan ohjeen mukaan:

1 ½-3 kg pakastettua hirvenpaistia

Suolaliemi:
1 l vettä
1 dl merisuolaa
1 tl sokeria
katajanmarjoa 10-20 (mielellään halkaistuna)
maun mukaan mustapippuria, chiliä, valkosipulia, persiljaa tms
riittävän iso pakastus- tai paistopussi (3 kiloiselle paistille riittää 5 litran pussi.

Uuni päälle 80 asteeseen. Jäinen lihapala uunin keskiosaan esim. paistopellille. Jätä liha paistumaan 10-12 tuntia (yön yli). Aamulla työnnä paistomittari lihan keskelle. Kun sisälämpö 70 astetta, paisti on valmis.

Tee suolaliemi edellisenä iltana. Kiehauta vesi ja lisää siihen suola, sokeri ja mausteet. Jäähdytä. Kun paisti on valmis, pane se suoraan uunista paisto- tai pakastuspussiin ja liemi päälle ja jäähdytä. Sulje pussi tiiviisti ja laita se kapeapohjaiseen kulhoon tai asettele se jotenkin niin, että liemi ympäröi paistia. Voi laittaa myös isoon kattilaan maustumaan, mutta silloin lientä tarvitaan 2 litraa.

Jätä kylmään maustumaan vähintään 4-5 tunniksi. Jos paisti vähänkin suurempi, anna maustua selvästi pidempään.

Omia huomioita: Ensinnäkin suolaliemi itsessään on aika suolainen, mutta se suolaa lihaa vain osittain. Kokeilin ensimmäisen kerran 5 prosenttista suolalientä, jossa liha oli 12 tuntia, mutta itse paistiin piti lisätä lautasella suolaa. Toiseksi tarkista uunin termarin toiminta. Laita lämpömittari uuniin, kun se on lämmennyt asetettuun 80 asteeseen. Termareissa on isoja heittoja. Todellinen lmpö voi olla 70-100 asetetta. Kolmanneksi: älä pelästy valmiin paistin ulkonäköä. Pinta on usein ryppyinen ja tumma, mutta paistista tulee murea ja mehevä. Paisti on sisältä punertava, mutta ei verinen. Jos paistin olisi tehnyt perinteisellä tavalla 70 asteen sisälämpöön, paistista olisi lähtenyt mehuja paistamisen aikana paljon enemmän ja paisti olisi paljon kuivempaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
hetsuppi



Liittynyt: 13 Tam 2006
Viestejä: 6
Paikkakunta: kymenlaakso

LähetäLähetetty: 29.03.2006 15:52    Viestin aihe: jääpaistia jees Vastaa lainaamalla viestiä

nyt on kokeiltu kauriin koipea sekä hirveä jääpaistina. Ehdottomasti suosittelen, kuivasta lihasta saa jotain ihan herkkua. Mausteet maun mukaan. Muistakaa ottaa marinadi talteen ja siivilöidä, saa hyvän kastikkeen suurustettuna.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
RiUDE
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Maa 2004
Viestejä: 20455
Paikkakunta: Savonlinna

LähetäLähetetty: 02.11.2013 23:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nostetaanpa aihetta, onko kukaan kokeillut jääpaistin pakastamista?
Sen verran iso köntti tuli, ettei kaikkea jaksa kerralla syödä.
Epäilyttää vaan pakastaminen, kun tuo kuitenkin on varsin nestepitoinen eväs kun liotin n. 12h liemessä.

Ja on muuten hlvetin hyvä tapa valmistaa hirveä.
_________________
Savo suureksi.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
ykstimo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hei 2006
Viestejä: 303

LähetäLähetetty: 03.11.2013 10:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä taas yksi, lähes identtinen ohje muiden jatkoksi, kopioitu joskus menneisyydessä tältä foorumilta:

Jäisen paistin kypsentäminen uunissa, miedolla lämmöllä on vanha tapa. Paisti suolattiin vasta paistamisen jälkeen upottamalla se suolaliemeen. Nykyversiossa suolaliemen sekaan lisätään myös yrttejä.



Jääpaisti



n. 3-kiloinen hirvenpaisti
Marinointiliemi:
pari litraa voimakassuolaista lihalientä
persijaa
timjamia
rosmariinia
katajanmarjoja
1-2 rkl sokeria
kokonaisia mustapippureita
Kuumenna uuni 150 asteeseen ja laita jäinen paisti (suoraan pakastimesta) uuniin. Kypsennä tunnin verran. Alenna sitten uuninlämpö 80 asteeseen.
Kolmekiloinen paisti kypsyy 8-9 tunnissa.
Kun liha on sulanut, työnnä siihen paistimittari. Mittarin näyttäessä 70 astetta paisti on täysin kypsä.
Sekoita marinointiliemeksi lihalientä ja yrttejä. Mausta vielä sokerilla ja mustapippureilla.
Upota kuuma paisti kylmään liemeen ja anna maustua muutaman tunnin ajan.
Jos hirvenpaistin kanssa halutaan tarjota kastiketta, marinointiliemi sopii hyvin sen pohjaksi. Kuumenna lientä kattilassa, suurusta se kermalla ja mausta vielä nokareella puolukka- tai karpalohyytelöä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ykstimo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hei 2006
Viestejä: 303

LähetäLähetetty: 03.11.2013 10:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tässä vielä yksi ohje:

Kylmäpaisti
Laita 1,2 - 1,5kg pakastettu lihan pala suoraan pakkasesta eli
jäätyneenä 90-100C uuniin (eli hyvin alhainen lämpö!), uunin alaosaan pannuun missä on ritilä pohjalla. Paista kunnes sulaa sen verran että saat pistettyä lihalämpömittarin sisään. Jatka paistoa kunnes liha on 70C. Kokonaispaistoaika on noin 10-12 tuntia lihan koosta riippuen.

Kun lämpötila alkaa lähentyä 70C kiehauta

1 litra vettä,
1 dl suolaa,
1 tl sokeria.

Lisää
noin pari rkl kokonaista murskattua maustepippuria,
Pari rkl kokonaista murskattua mustapippuria,
pari rkl sinapin siemeniä kokonaisena,
10-15 murskattua katajanmarjaa,
noin 0,5dl soijakastiketta
ja noin 1dl punaviiniä.
Pidä kuumana, melkein kiehuvana kannen alla kunnes liha on 70C.

Pistä liha pakkaspussiin ja kaada liemi kuumana päälle (liha pitää peittyä kokonaan).

Pistä lihapussi jääkaappiin 8-9 tunniksi, eli yön yli.
Kaada liemi pois.
Tarjoile liha kylmäna hyvin ohuiksi siivuiksi leikattuna esimerkiksi perunagratengin (tav?) kanssa.

Löytöpaikkaa en tiedä, mutta omasta mielestäni hyvää tulee
Smile
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com