Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
rämpiä Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 25 Jou 2004 Viestejä: 50 Paikkakunta: keski-suomi
|
Lähetetty: 25.12.2004 16:55 Viestin aihe: marinaadi |
|
|
olisiko hyviä ehdotuksia hirvenpaistin marinointiin?? ois vaihtelu paikallaan! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
santeri ***
Liittynyt: 31 Maa 2004 Viestejä: 396 Paikkakunta: Satakunta
|
Lähetetty: 26.12.2004 08:36 Viestin aihe: |
|
|
Minä teen marinadin yleensä öljystä, soijakastikkeesta, pippurista, suolasta, ketsupista, sinapista, sokerista ja muista mausteista. HP-kastike on myös erinomaista marinaadiin. Sokeria kannattaa myös vähän ripauttaa.
Hyviä aineita marinadiin ovat myös olut ja viinit.
Paistin annan marinoitua ainakin vuorokauden kylmässä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
762-39 Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Huh 2004 Viestejä: 1293
|
Lähetetty: 26.12.2004 10:25 Viestin aihe: |
|
|
Kaupasta saa
"Lihamestarin Marinadikastike" - tököttiä.
Sisältää :vettä,kasviöljyä,suolaa,chiliä,paprikaa,cayenneä,mustapippuria,valkosipulia,sipulia,sokeria,etikkaa,sinapinsiemeniä,kananmunankeltuaista
ja muutamaa ainetta joiden nimeä ei osaa oikein kirjoittaakaan saati sitten lausua.
Valmistuttaja HEL-PACK Oy, Tampere.
Kannattaa kokeilla hirvenlihalle.
Tosi hyvää varsinkin kun marinoi lihan suikaleina tai paloina, että maku tarttuu kunnolla. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
rämpiä Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 25 Jou 2004 Viestejä: 50 Paikkakunta: keski-suomi
|
Lähetetty: 26.12.2004 11:26 Viestin aihe: |
|
|
kiitokset vinkeistä! täytyy hommata aineita kun on kinkku tuhottu ensin |
|
Takaisin alkuun |
|
|
rämpiä Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 25 Jou 2004 Viestejä: 50 Paikkakunta: keski-suomi
|
Lähetetty: 26.12.2004 23:36 Viestin aihe: |
|
|
Lisää vinkkejä otetaan vastaan!! Myöskin jonkinlaista suuntaa aineiden suhteista ois hyvä saada |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 27.12.2004 17:10 Viestin aihe: |
|
|
Itse lähden yleensä moisilla värkeillä marinointihommiin ja teen marinadit aina käsimyöden mitään mittoja käyttämättä (tyypillisesti hirvi).
Perusliemenä on useimmiten punkku, valkkari tai olut. Omasta mielestäni punkulla on näistä selkeä ”maustamisominaisuus” muut ovat aika neutraaleja. Peruslinjana voisi sanoa, että jos ei punaviinimarinoidusta pidä, niin silloin sitä ei kannata käyttää .
Itse käytän marinadissa aina öljyä. Monesti aloitan marinoinnin jo, kun liha on sulamisvaiheessa. Jotenkin on jäänyt näppituntuma, että öljymarinadilla tulee ”parempia paisteja”.
Mukaan lorahtaa silloin tällöin viinietikkaa, chilikastiketta, sitruunamehua, soijakastiketta. Soijakastikkeen käytön kanssa kannattaa olla tarkkana, jos vielä pelailee suolan ja valmiiden mausteseoksien kanssa. Samoin chilikastikkeen käytössä tulee oltua yleensä aika kevyellä linjalla.
Mausteista mukaan tulee varsin useasti valkosipulia ja mausteseoksia tyyliin sitruunapippuri tai sekalainen grillimauste.
Uskoisin, että tuossa listassa osa värkeistä omaa lähinnä mureutusominaisuuksia, eikä niinkään maustamisvoimaa.
Yleensä otan paistin sulamaan jääkaappiin jo hyvissä ajoin ennen kokkauspäivää. Yleensä pakkausmuovit saa pois seuraavana päivänä ja paisti on vielä selekeästi jäässä. Monasti isken marinadit jo tuossa vaiheessa pussinn ja paisti sinne ja ilmojen imaisu pois. Sitten aina paistia käännellään kun jääkaapilla poiketaan. Itse olen pyrkinyt ainakin parin päivän marinointiaikaan.
Hirvipaisti saa jo, varsinkin punaviinimarinadissa, kohtuunätin värin marinointivaiheessa. Olen paistanut levyllä padassa pinnan nopeasti ja kevyesti tukkoon ja sitten folio päälle, mittari kylkeen ja paisti uuniin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tumppi Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Maa 2004 Viestejä: 357 Paikkakunta: Turku/Noormarkku
|
Lähetetty: 11.01.2005 13:20 Viestin aihe: |
|
|
Itelläni on just hirvipaisti uunissa tai itse asiassa uunissa on yksi iso ja pari pienempää paistin kappaletta. En oo ennen käyttänyt marinoinnissa punaviiniä ja nyt ajattelin kokeilla. Marinaadiin laiton siis punkkua, öljyä, sipulia, riistamaustetta, suolaa, ja reilusti pippuria sekä ihan vähän jotain valkosipulia sisältävää pippurisekoitusta. Paistit oli marinadissa 1,5 vuorokautta. Kun avasin marinadipussin tänäaamuna, niin lemu oli aivan karmea. Siis tää on nyt aivan henkilökohtainen mielipide, mutta harvoinpa oon ruuanlaiton yhteydessä joutunut haistelemaan mitään yhtä kamalaa. Aattelin, et nyt tais tul tehtyä oikeen emämunaus. No pistin paistit kuitenkin uuniin.
Just vartti sitten kävin katsomassa mitä uuniin kuuluu. Pienemmät paistit näytti melko kypsiltä ja hajukaan ei ollut enää kuvottava, joten päätin veistää maistiaiskappaleen pienemmästä paistista. Ja voi että, mutta oli hyvää. Maku oli ihan päinvastanen, mitä aamuinen marinadilöyhkä olis antanu odottaa. Suolaa oli tullut laitettua ehkä hitunen liikaa,mut muuten maku oli aivan loistava.
Illalla olis tarkoitus värkkäillä osasta paistia kastiketta. Osan taas aion syödä ihan leivänpäällä. Pistän sitten raporttia, et tulinko kipeeks! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 11.01.2005 15:56 Viestin aihe: |
|
|
Et sitten laittanut lihoja jääkaappiin marinoitumaan?
Puolessatoistavuorokaudessa voi kyllä huoneenläämmössä mureutua vähän liikaakin |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tumppi Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Maa 2004 Viestejä: 357 Paikkakunta: Turku/Noormarkku
|
Lähetetty: 11.01.2005 17:52 Viestin aihe: |
|
|
juu kyllä ne oli jääkaapissa! Viikonkin kun marinois huoneenlämmössä, ni aijai mitä herkkua siitä tuliskaan.
Nyt kun kastikekin tuli tehtyä, niin vois sano,että liha oli todella mureaa. Muutenkin liha oli ihan syötävää, mutta näin jälkikäteen voisin kategorioida itteni siihen porukkaan, jonka ei kannata punkulla marinoida paisteja. taitaa olla muutenkin viisaampi pysytekkä kaukana punkusta. Jollain tavalla se punkun maku tunki pinnalle sitä kastikettakin syödessä, eikä se ainakaan meikäläisen suussa maistunut miltään varsinaiselta herkulta. Mut ens kerralla taas uudet juonet. Pitää kokeilla seuraavaks jotain sokeri/sinappi yhdistelmää. Hunajaakin itse asiassa tekis mieli tuupata hirvimarinadiin. Mahtaakohan toimia? Yleensä hunaja on toiminut hyvin, mut en oo hirvelle testannu. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 12.01.2005 09:12 Viestin aihe: |
|
|
Omaan korvaan kuullostaa erittäin hullulta, mutta olen paristakin lähteestä kuullut ”CocaCola-marinadista”.
Marinoitu kappale ei kuulemma maistu kokikselta vaan hyvältä ja hiilihappo omaa ilmeisesti jotain mureitusominaisuuksia.
Onko kukaan kokeillut? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Justus Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 245 Paikkakunta: Elimäki
|
Lähetetty: 12.01.2005 09:45 Viestin aihe: |
|
|
Korian erämessuilla yksi "riistakokki" kertoi marinoimisesta. Hänen jutuistaan jäi mieleen muutama kohta:
- Öljyä ei välttämättä kannata käyttää, koska se tunkeutuu lihaan (niinkuin pitääkin...?) ja estää samala muitten aineiden ja mausteiden pääsyn sinne. Syy, miksi ammattilaiset kai öljyä käyttävät on se, että se estää lihaa kuivumasta.
- Suolaa ei kannata marinaadin laittaa, koska se tunnetusti imee nestettä pois ja kuivattaa lihaa. Tähänhän lihan ja kalan suolauskin perustuu.
- Hyvään marinaadiin laitetaan esim. pippuria ja yrttejä sekä jotakin hapanta nestettä, joka mureuttaa lihaa.
Kuuluisa kokki Jaakko Kolmonen hiljattain jossakin totesi, että punaviini ei juurikaan mureuta lihaa.
Nämä ovat siis vain kokkien mielipiteitä, uskokoon ken tahtoo. Itse olen käyttänyt joskus happamia viinimarjamehuja tai hilloja sekä pippuria ja jotain yrttejä. Tomaattiakin joskus. Ja aika hyvä oli muistaakseni joku hapan omena-kanelisiideri... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tumppi Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Maa 2004 Viestejä: 357 Paikkakunta: Turku/Noormarkku
|
Lähetetty: 12.01.2005 12:02 Viestin aihe: |
|
|
Hyvä heitto Lahtinen! "kappale ei kuulemma maistu kokikselta vaan hyvältä"
Jos oot tota mieltä cokiksesta, niin ehkä ei kannata kokeilla colamarinadia. Tai muuten voi käydä, niinku meikäläisen punkkumarinaadissa. Cocacolan suurkuluttajana cokismarinaadi saattais olla meikäläisen juttu |
|
Takaisin alkuun |
|
|
J.A.H Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 139 Paikkakunta: Tuusula
|
Lähetetty: 12.01.2005 12:37 Viestin aihe: |
|
|
Olen käyttänyt kolajuoman sekä vahvan kahvin sekoitusta lampaanpaistin marinointiin. Mukaan olen laittanut perinteiset timjamit,mintut ja rosmariinit. Tällä kun valelee muutaman kerran paistumisen aikana,niin pinnasta tulee todella kaunis. Mitään kolajuoman makuja ei lihaan jää,ainoastaan vieno makeus joka sopii hyvin lihalle suolaisuutta pyöristämään. Näistä "pullamössöjen" käyttämisistä kulinaarisesti on joskus ollut jonkinlainen ohjelmakin. En muista mitkä kokit huseerasivat
kolajuomien ja maissihiutaleiden kanssa saaden niille jonkinlaista järkevääkin käyttöä aikaan. Mm.Corn flakes-hiutaleet toimivat hienonnettuina kalafileen paneroinnissa ja kolajuomasta rakenneltiin jonkinsortin kastike lihalle. Makuja on monia,mutta itse pidättäydyn mauttomien ja mitäänsanomattomien tuotteiden käytöstä jos raaka-aine on tarkoitus saada maistumaan jollekin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|