Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Tursas ***
Liittynyt: 06 Syy 2004 Viestejä: 2643
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Haemaelainen Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 03 Tam 2005 Viestejä: 42 Paikkakunta: Pohjoishäme
|
Lähetetty: 13.01.2005 10:28 Viestin aihe: Jänispata |
|
|
Tässä yksi "legendaarinen":
1 jänis
200g silavaa
Sieniä maun mukaan
Kuorittuja perunoita maun mukaan
5 kpl pienehköä sipulia
1 valkosipulin kynsi
2 rkl silputtua persiljaa
3rkl margariinia
punaviiniä (tai etikkaa absolutistille)
kermaa
3tl suolaa
1/2 tl maustepippuri
Jänis puhdistetaan ja paloitellaan, palaset kuivataa hyvin ja ruskistetaan viipaloidun silavan, silputtujen sienien ja kokonaisten sipulien kanssa.
Reilunkokoiseen kattilaan kaadetaan punaviini ja ruskistetut lihat niin että ne peittyvät, (etikankäyttäjät laimentavat vedellä suhteessa 1 etikka 2 vettä) antaa kiehua n. 1/2 h .
Lisätään kuoritut perunat, persilja, pippuri ja suola.
Annetaan kiehua niin kauan, kunnes liha on kypsä n.20-30 min
Liemi suurustetaan kermalla ja tarjotaan pihlajanmarjahillon kera. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Paavo Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Hei 2004 Viestejä: 2855
|
Lähetetty: 14.01.2005 14:44 Viestin aihe: |
|
|
Jos etikan laimentaa kuten sanoit, niin aika hapan on sörsseli. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Haemaelainen Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 03 Tam 2005 Viestejä: 42 Paikkakunta: Pohjoishäme
|
Lähetetty: 14.01.2005 23:28 Viestin aihe: |
|
|
Mitenkäs paljon etikkaa laimennetaan? Pöytäetikaksi 2 osaa etikkaa 3 vettä
jos on hapanta "sörsseliä", lisätään vettä höh!
Tässä linkki jossa lisää jänisruokia:
http://www.metsastys.net/reseptit.htm |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vista Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 27 Jou 2004 Viestejä: 47
|
Lähetetty: 11.02.2005 15:57 Viestin aihe: |
|
|
Tässä pari jänisreseptiä. Nämä ovat ainakin meikäläisen suosikkeja...
Ensinnäkin suosittelen, että aina lihojen paloittelun yhteydessä päästelet lihat irti luista ja paksatat vain luut.
Jäniskäristys:
Vuole kohmeisesta luuttomasta jäniskimpaleesta lastuja ja ruskista lastut voissa kuumalla pannulla. Varo jäähdyttämästä pannua laittamalla liikaa jäistä lihaa keraallaan pannulle. Laita ruskistetut jänislastut pataan. Ruskista myös silputtu sipuli ja hiukan paloiteltua pekonia/sian kylkeä. Lisää ruskistetut sipulit ja pekonit pataan. Mausta soulalla ja mustapippurilla. Jos pidät sienistä niin lisää esim. herkkusienipurkillinen liemineen pataan. Parempi vaihtoehto on lisätä kuivattuja herkkutatteja tai suppilovahveroita liotusliemineen. Lisää pataan purkki kermaa ja hiukan olutta, anna hautua kevyesti poreillen. Noin tunnin hauduttamisen jälkeen lisää tarvittaessa mausteita (suola+pippuri) sekä hiukan aurajuustoa. Lisää mausteita välillä maistellen ja säädä maku mieleiseksesi.
Lisukkena sopii erittäin hyvin perunamuusi ja puolukat.
Karjalanpaisti:
Paloittele luuttomat jäniksen lihat kuutioiksi. Laita sekaan noin 1/3 jäniksen määrästä rasvaista sian lihaa kuutioina. Laita ainekset pataan ja pata 300 asteiseksi kuumennettuun uuniin. Anna lihojen ruskistua ja sekoita välillä niin, että lihat ruskistuvat jokapuolelta. Paloittele myös yksi sipuli mukaan. Lisää vettä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät ja laske uunin lämpö noin 150 asteeseen. Anna paistin hautua kannen alla lisää tarvittaessa vettä. Maustetaan suolalla ja kokonaisilla mustapippureilla. Lisukkeeksi esim keitetyt perunat, puolukat ja mustaherukkahyytelö. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lomat syksyllä Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 28 Huh 2004 Viestejä: 73 Paikkakunta: Helsinki
|
Lähetetty: 11.02.2005 22:01 Viestin aihe: |
|
|
Miksi sikaa sekoitetaan riistaruokaan ???? _________________ Tämänkin tekstin arvo on vähintään 2 centtiä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
A.Y Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 26 Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 02.04.2005 21:45 Viestin aihe: |
|
|
Heissan herkkusuut!
Meikäläisen oiva jänisresepti kuullostaa tältä:
Tarvitaan 1 jänis
Nauris
Porkkanaa
Voita
Sipulia
Suolaa ja/tai aromisuolaa
Pippuria
Grillaus-ja yleismaustetta ( Santa-Maria)
Nyljetty jänis pienitään neljään osaan. Eli kintut erilleen ja selkä kahtia. Ruskistetaan pannulla voissa. Laitetaan pataan ja paistinrasva mukaan. Lisätään vettä, nauris, porkkana, sipulia ja mausteet.
Annetaan hautua uunissa miedolla lämmöllä kunnes liha irtoaa luista.
Liemestä voi suurustaa kastikkeen. Lisäkkeeksi pottuvoita, puolukkahilloa ja kunnon ruisleipää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
waldo Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 27 Elo 2005 Viestejä: 72 Paikkakunta: Sahalahti
|
Lähetetty: 31.08.2005 18:59 Viestin aihe: |
|
|
Tässä olisi meidän perheen tykkäämä resepti. Siihen tarvitaan:
1 kpl jänis
2 sipulia
3 porkkanaa
1 prk säilyke herkkusieniä-kokonaisia
4 kpl laakerinlehteä
n. 10 kpl katajanmarjoja
1 prk ruoka gremeä
riistafondia,suolaa maun mukaan.
Ruskista jäniksen palat pannulla ja kaada kokkipataan ruskistuneet palat,huuhtele pannua välillä vedellä ja lisää myös huuhdeliemi pataan.
Kuori ja pilpo sipulit ja porkkanat pataan.
Kaada sienistä säilykeliemi pois ja lisää sekaan.
Lisää sitten kerma, fondi ym. mausteet.
Laita uuniin 200`c kypsymään n. 2h ja tarkista maku ja mureus.
Keitä perunoita seuraksi. Tarjoa salaatin ja puolukkahillon kera.
Eikuin syömään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nazi Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Hel 2005 Viestejä: 544 Paikkakunta: suomi
|
Lähetetty: 08.11.2005 15:01 Viestin aihe: vielä kerran.. |
|
|
Keitä jänistä vedessä 1.5 tuntia ja vaihda vesi välillä. Kuori vaahdot alusta asti pois. Tämän jälkeen revi lihat irti luista ja poista kalvot ja jänteet. Pilko liha palasiksi ja paista nopeasti voissa sipulin kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. _________________ - Pumppu on kanakoiramiehen ase - |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Retonkimies Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 1407 Paikkakunta: Riekkomailla
|
Lähetetty: 08.11.2005 19:19 Viestin aihe: Re: vielä kerran.. |
|
|
Nazi kirjoitti: | Keitä jänistä vedessä 1.5 tuntia ja vaihda vesi välillä. Kuori vaahdot alusta asti pois. Tämän jälkeen revi lihat irti luista ja poista kalvot ja jänteet. Pilko liha palasiksi ja paista nopeasti voissa sipulin kanssa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. |
Onko tuossa ideana keittää lihoista maku kokonaan pois kun oikein vesikin välillä vaihdetaan? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tursas ***
Liittynyt: 06 Syy 2004 Viestejä: 2643
|
Lähetetty: 09.11.2005 00:16 Viestin aihe: |
|
|
Varmaan. Ei se mitään. Tuolla keittely ja vedenvaihtoreseptillähän voi jo varmaan syödä supin- ja minkinraadotkin luullen niitä Citymarketin broileriksi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tino Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 29 Syy 2005 Viestejä: 25 Paikkakunta: Pöljä
|
Lähetetty: 09.11.2005 00:32 Viestin aihe: resetit |
|
|
Vista on löytänyt sen ehkä parhaan( omasta mielestä). Mutta ei ole kun kaks resettiä toinen toimii koskelolle ja jänikselle, toinen on salaatti (kannatta oikeasti kokeilla vaan toista)
No, koskelo eli kalakeitto, yks lintu litra vettä keitetään kiehuvaks, vesi heitetään pois, lisätään maitoa vajaa litra, keitetään ja heitetään molemmat pois. otetaan perhekossu pannaa kattilaan ei keitetä vaan juodaan pois. Kukaan vieraista ei valita riistan mausta ainakaan aamulla.
Se toinen jota kannattaa kokeilla on eri vaikea salaatti.
Raaka-aineet: Yhtä henkilöä kohti
Sipuli ja banaani
Sipuli kuoritaan ja bannaani kuoritaan, leikataan samanpaksuisiksi siivuiks.
Pannaa sammaa astiaan ja vähän sekotettaan. Tehhään illalla jotta on valamista seuraavana iltana. Ku bannaani on mustunna ja sipuli pehmennä ee ku astia pöötään, liharuuan kanssa. Peettää hyvin riistan mavun eekä oo pahhoo, kannattoo koettoo minkä äkässemmät o maasteet nin parempoo tulloo. Kannottoo tosissaa koettoo vaekka velemulle kuulostaa. Jos satut alkossa käämää nin ota Masi viintä italiasta
se o pehmeetä ja suun mukasta vaekka oes vieraeta nin kehuvat. Päeset kokisk mutta elä kutu liian usseen vieraeta ku se ee oo sinu ommoo hommoo ni keäpt raskaaks.
Haaskoo jatkoo jos oma ee satu riittämää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vista Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 27 Jou 2004 Viestejä: 47
|
Lähetetty: 23.11.2005 19:25 Viestin aihe: Yrttikuorrutettu jänis |
|
|
Onko kukaan kokeillut, mille MTV 3 Ruokala -ohjelmassa 23.11. tehty jänis maistuu? Näyttää ja kuulostaa ainakin hyvälle... Kertokaa kokemuksia.
Yrttikuorrutettu jänis
4 jäniksen fileetä à 130g
voita paistamiseen
suolaa
valkopippuria
kuorrute:
50 g yrttejä (persilja, basilika, timjami)
50 g voita
1 siivu paahtoleipää kantattuna
20 g parmesaanijuustoa
1 valkosipulin kynsi
valkopippuria
Mittaa kaikki kuorrutteen ainekset tehosekoittimeen ja anna koneen käydä niin, että ainekset hienontuvat sileäksi tahnaksi.
Kauli kuorrute kahden leivinpaperin väliin noin 2 mm paksuiseksi levyksi. Laita kuorrute pakkaseen jäähtymään.
Puhdista jäniksen fileet kalvoista ja mausta suolalla ja vastajauhetulla valkopippurilla. Ruskista fileet nopeasti kuumalla pannulla voin kera.
Nosta fileet uunipellille ja leikkaa jäähtyneestä kuorrutteesta sopivan kokoinen pala fileen päälle. Kypsennä 180 asteisessa uunissa 6 minuuttia.
Portviinikastike
0,5 l lihalientä
2 dl punaviiniä
0,5 dl portviiniä
0,5 dl punaviinietikkaa
1 sipuli
1 porkkana
100 g selleriä
suolaa
valkopippuria
Kuori ja paloittele kasvikset. Paahda niitä kattilassa hetken aikaa ja lisää etikka. Keitä kunnes etikka on lähes kokonaan haihtunut.
Lisää punaviini ja keitä hetken aikaa. Lisää lihaliemi ja mausteet. Keitä kunnes jäljellä on puolet.
Lisää portviini ja keitä kunnes jäljellä on puolet. Suurusta tarvittaessa maizenalla.
Perunamuffinssit
200 g soseutettua perunaa
50 g voita
2 valkuaista
suolaa
valkopippuria
Mausta perunasose suolalla, vastajauhetulla valkopippurilla ja voilla.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää perunasoseeseen. Voit maustaa muffinssit erilaisilla yrteillä, sienillä tai kasviksilla.
Laita massaa voideltuun muffinssivuokaan puoleen väliin ja paista 180 asteisessa uunissa kypsäksi.
Reseptit: Keittiömestari Arto Rastas ja Teresa Välimäki / Ruokala |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tursas ***
Liittynyt: 06 Syy 2004 Viestejä: 2643
|
Lähetetty: 23.11.2005 21:50 Viestin aihe: |
|
|
Jäneksen fileet, voe helevetti!
Varsinaista riistan tuhlausta!
Joskus näiden "kurmee"reseptien perusteella tuntuu, että luulevatkohan reseptinikkarit ihan oikeasti sisäfileen juoksentelevan ajokoiran edessä?
Nyt joku sanoo, että voihan loput käyttää toiseen ruokaan, mutta... jäniskin on vielä sen verta pieni elukka, että mielestäni se on valmistettava kerralla. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
316S Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 24 Mar 2005 Viestejä: 19
|
Lähetetty: 24.11.2005 16:42 Viestin aihe: |
|
|
Merkillinen toi Tursaan viesti: mielestäni mieluummin on tuhlausta haudutella fileistä makua pois pari tuntia padassa muiden lihojen kanssa. Eipä niitä fileitä silloin erota paistipaloista.
Ainakin jos on toiveita saada useampia jäniksiä pakkaseen on parempi paloitella jänis esim. kolmeen osaan: paistit, fileet ja etuosa. Sitten voi valita samalle sapuskalle samanlaista kypsentämistä vaativia osia. Fileitä on aivan turha haudutella tuntikaupalla, maku vain häviää. Pataruokiin voi käyttää näitä muita osia (millään tavalla patoja ja paistilihoja moittimatta). |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|