OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

riistan riiputus vakuumissa
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
astalo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2004
Viestejä: 6040

LähetäLähetetty: 14.09.2013 23:11    Viestin aihe: riistan riiputus vakuumissa Vastaa lainaamalla viestiä

Kauankohan esim jänistä voisi "riipuuttaa" jääkaapissa?
_________________
https://lh6.googleusercontent.com/qp8jw-mbgVKEMxuPG20QYhmMFyHL25UgazsBDS7xzTs=w247-h232-p-no
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 15.09.2013 00:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Mulla ei ole käytännön kokemusta vielä, mutta kaivelin juuri tänään esille Jaakko Kolmosen kirjan Hirvieläinten paloittelun ABC. Siinä sanotaan lihan raakakypsyttämisestä vakuumissa näin:

-Pakatut lihat saavat raakakypsyä jääkaapissa 0 - +2 C:ssä.
-Siirrä sisäfileet ja pienet ulkofileet pakastimeen 2-3 päivän kuluttua.
-Isot ulkofileet, paahto- ja sisäpaistit 4-5 päivän kuluttua.
-Entrecote liha ja kulmapaistit 5-6 päivän kuluttua.
-Ulko-, pyörö-, ja lapapaistit 7-8 päivän kuluttua.

Nämä ohjeet siis hirvelle.

Jaakko opastaa pakkaamaan mureimmat lihat (fileet) "kevyempään" vakuumiin, ettei lihasnesteet tule pois lihan sisältä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MPOulu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Lok 2008
Viestejä: 850

LähetäLähetetty: 15.09.2013 18:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

katsoo kaupan liha-altaista kuinka kauan esim naudan filettä pidetään vakuumissa 0-2 asteen lämmössä. Siitä saa hyvän perstuntuman kuinka kauan voi mureuttaa itse jääkaapissa vakuumissa. Pakkauspäivä-viimeinen käyttöpäivä. Hyvä hygienia lihan käsittelyssä pidentää säilytysaikaa.

MP
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaarle Martel
Sisällöntuottaja


Liittynyt: 25 Tou 2009
Viestejä: 3593

LähetäLähetetty: 17.09.2013 18:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Täältä löytyy ohjeet:

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2012/01/riistan-oikea-riiputtaminen-mureuttaa.html
_________________
http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
astalo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2004
Viestejä: 6040

LähetäLähetetty: 17.09.2013 19:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaarle Martel kirjoitti:
Täältä löytyy ohjeet:

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2012/01/riistan-oikea-riiputtaminen-mureuttaa.html


Kiitos,tuohan on näppärä laskea.
_________________
https://lh6.googleusercontent.com/qp8jw-mbgVKEMxuPG20QYhmMFyHL25UgazsBDS7xzTs=w247-h232-p-no
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MPOulu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Lok 2008
Viestejä: 850

LähetäLähetetty: 20.09.2013 19:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://www.lihatiedotus.fi/www/fi/laatu/mikrobiologinen_laatu/kriittiset_lampotilat.php

tuosta saa tietoa oikeista lämpötiloista ja kun katsoo kriittisiä pisteitä ajatuksen kanssa niin saa tietynlaista laajuutta asioiden ymmärtämiseen.

Ihan niinkuin jälleenlataamisen kanssa, jokainen omalla vastuulla mutta sitten kun niitä ruokia tarjotaan muille pitäisi tietää mitä tekee.

MP
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaarle Martel
Sisällöntuottaja


Liittynyt: 25 Tou 2009
Viestejä: 3593

LähetäLähetetty: 22.09.2013 10:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

MPOulu kirjoitti:
http://www.lihatiedotus.fi/www/fi/laatu/mikrobiologinen_laatu/kriittiset_lampotilat.php

tuosta saa tietoa oikeista lämpötiloista ja kun katsoo kriittisiä pisteitä ajatuksen kanssa niin saa tietynlaista laajuutta asioiden ymmärtämiseen.

Ihan niinkuin jälleenlataamisen kanssa, jokainen omalla vastuulla mutta sitten kun niitä ruokia tarjotaan muille pitäisi tietää mitä tekee.

MP


Juu, tuo on ihan hyvä linkki ja pääpiirteissään yhtenevä sen aiemmin linkkaamani vuorokausiaste -nyrkkisäännön kanssa. Tosin on myös hyvä muistaa, että mitään absoluuttisia totuuksia nuokaan eivät ole, on pitkälti mielipidekysymys milloin liha on mennyt pilalle. Ja elintarvikkeiden, esim. pakatun lihan, viimeinen käyttöpäivä ei tarkoita sen olevan syömäkelvotonta seuraavana päivänä. Olen nähnyt ihmisten käyttävän monta päivää päiväysten jälkeistä lihaa suurella ruokahalulla ja ilman ongelmia. Lihan pilaantumisen pystyy yleensä havaitsemaan melko helposti myös omalla nenällä.

Mutta jos haluaa vielä hiukan enemmän laajuutta asian ymmärtämiseen, niin kannattaa ottaa lämpötilan lisäksi myös muut mikrobien kasvua edistävät tekijät huomioon. Näistä tärkeimmät ovat happi, kosteus ja happamuus. Esimerkiksi sopivissa olosuhteissa voidaan kuivattaa lihaa sellaisenaan, suolan tai hapon avulla ja näin ylittää moninkertaisesti edellä kerrottuja päivämääriä. Myös on syytä ottaa huomioon erityisesti vakuumissa lämpimässä säilyttämisen erityiset riskitekijät. Tyhjiöpakkauksessa voi pahimmillaan lämpimässä alkaa levitä listeriabakteeri. Listeroosiin voi jopa kuolla.

Raakakypsennyksen pituutta mietittäessä on tärkeä ottaa huomioon myös hygienia suolistettaessa ja käsittely lahtivajalla. Suolille ammuttua ja sen jälkeen kontaminoitunutta lihaa ei juuri kannata jääkaapissa säilytellä.
_________________
http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Taikalintu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Lok 2013
Viestejä: 330

LähetäLähetetty: 07.10.2013 08:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hei kaikki kirjoitajat, onko hirvenlihan "raakakypsytys" jääkaapissa sitten parempi tehdä vakuumipakattuna vai ihan tavallisessa muovipussissa? Pystyykö lopputulosta arvioimaan mitenkään aistivaraisesti, haistamalla ja maistamalla? Miten todennäköinen listerioosin aiheuttama pilaantuminen on? Näkyykö tai maistuuko se lihassa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaarle Martel
Sisällöntuottaja


Liittynyt: 25 Tou 2009
Viestejä: 3593

LähetäLähetetty: 07.10.2013 18:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Taikalintu kirjoitti:
Hei kaikki kirjoitajat, onko hirvenlihan "raakakypsytys" jääkaapissa sitten parempi tehdä vakuumipakattuna vai ihan tavallisessa muovipussissa? Pystyykö lopputulosta arvioimaan mitenkään aistivaraisesti, haistamalla ja maistamalla? Miten todennäköinen listerioosin aiheuttama pilaantuminen on? Näkyykö tai maistuuko se lihassa?

Ilman muuta tyhjiöpakkauksessa, koska liha ei pääse kuivumaan eikä siihen pääse mikrobeja muista tuotteista. Listeria on erittäin epätodennäköinen riski jos ja kun vain liha ei ole voimakkaasti saastunutta jo ennen pakkaamista ja kotijääkaapin lämpötila on riittävän alhainen. Listeria monocytogenesin aiheuttamia sairastapauksia on vuosittain n. 30-50 kpl. Suurin osa (lievistä) myrkytyksistä jää selvittämättä, eli helposti sitä ei huomaa.
_________________
http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Glen Scanlan
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Syy 2012
Viestejä: 250
Paikkakunta: pitäjillä

LähetäLähetetty: 08.10.2013 20:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Onko se ripuli vai jotain vakavampaa?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaarle Martel
Sisällöntuottaja


Liittynyt: 25 Tou 2009
Viestejä: 3593

LähetäLähetetty: 08.10.2013 23:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Glen Scanlan kirjoitti:
Onko se ripuli vai jotain vakavampaa?


Listerioosiepidemioiden yhteydessä on kuvattu vatsatautiin sairastuneita, joiden oireet ovat hävinneet ilman antibiooottihoitoa.
Vastustuskyvyltään heikentyneillä, kuten vanhukset, syöpä- ja aids-potilaat, maksa- ja munuaistauteja sairastavilla tai kortisonilääkitystä saavilla, listerioosi ilmenee tavallisesti vaikeana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksena.

Raskaana olevilla listerioosi ilmenee kuumetautina, joka muistuttaa tavanomaista influenssaa (kuume, päänsärky, lihaskivut) ja joka voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen.

Lisää tietoa: http://www.thl.fi/fi_FI/web/infektiotaudit-fi/listeria
_________________
http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
SuuriPaha
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Mar 2009
Viestejä: 366

LähetäLähetetty: 09.10.2013 21:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

http://www.la-va.com/dry-aging-bags.htm

Onko näistä pusseista jollakin omia kokemuksia?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ent.ap
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tam 2005
Viestejä: 1666

LähetäLähetetty: 10.10.2013 18:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

SP: Säästökuopasta saa myös "paremmanpuolen", kriittisen laadunarvostelun läpikäynyttä vakuumipussitavaraa.

Bakteerikammoisille voin sanoa vain sen, että hengissä olen ja varmasti saan nuita bakteereja elimistööni joka päivä. Kyse voi olla siihen se, etten kovinhelposti sairastu yleensä mihinkään: elimistön kyky torjua vieraita pöpöjä, elikkä hyvä fyysinen ja henkinen kunto? ja mikä tärkeintä mielestäni... tuo jatkuva "stressi" elimistössä, tuolle jatkuvalle pöpöjenputsaukselle?

Palatakseni riistankäsittelyyn: Kaikki riistankäsittely, kaatotilanteesta... pakkaseen, tuleepi tehä mahollisimman suurta hygieniaa käyttäen. Tähän sääntöön on meidän pyrittävä, olosuhteista riippumatta.

Elikkä: pöpöjä tuleepi parhaansamukaan välttää, muttei pelätä
Wink
_________________
Jokanen eletty päivä, on lähenpänä kuolemaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
SuuriPaha
Kanta-asiakas


Liittynyt: 21 Mar 2009
Viestejä: 366

LähetäLähetetty: 10.10.2013 20:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ent.ap kirjoitti:
SP: Säästökuopasta saa myös "paremmanpuolen", kriittisen laadunarvostelun läpikäynyttä vakuumipussitavaraa.

Ok eli sinulla ei siis ollut pienintäkään käsitystä siitä mistä noissa pusseissa on kyse. Erikoispussi siis päästää höyryn/veden toiseen suuntaan läpi, siksi nimitys dry aged. Käsittelyaika jotain 7-20 päivän väliltä ilmeisesti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tiger
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 2852
Paikkakunta: Sjoki/KäMä

LähetäLähetetty: 16.11.2013 12:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itellä tuossa ois pakkasessa muutama lintu joita on riiputettu päivä-kaks ja laitettu pakkaseen (ei vakumoitu, kun ei pakatessa ollu vakuumointi systeemeitä käytössä)

Onnistuskohan noiden lisäraakakypsennys vielä jääkaapissa ennen ruoaksilaittoa jos sulattas ja laittas rintafileet vakuumiin?
_________________
Syön ammuttua lihaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Sivu 1 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com