Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 15.09.2013 00:27 Viestin aihe: |
|
|
Mulla ei ole käytännön kokemusta vielä, mutta kaivelin juuri tänään esille Jaakko Kolmosen kirjan Hirvieläinten paloittelun ABC. Siinä sanotaan lihan raakakypsyttämisestä vakuumissa näin:
-Pakatut lihat saavat raakakypsyä jääkaapissa 0 - +2 C:ssä.
-Siirrä sisäfileet ja pienet ulkofileet pakastimeen 2-3 päivän kuluttua.
-Isot ulkofileet, paahto- ja sisäpaistit 4-5 päivän kuluttua.
-Entrecote liha ja kulmapaistit 5-6 päivän kuluttua.
-Ulko-, pyörö-, ja lapapaistit 7-8 päivän kuluttua.
Nämä ohjeet siis hirvelle.
Jaakko opastaa pakkaamaan mureimmat lihat (fileet) "kevyempään" vakuumiin, ettei lihasnesteet tule pois lihan sisältä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MPOulu Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2008 Viestejä: 850
|
Lähetetty: 15.09.2013 18:14 Viestin aihe: |
|
|
katsoo kaupan liha-altaista kuinka kauan esim naudan filettä pidetään vakuumissa 0-2 asteen lämmössä. Siitä saa hyvän perstuntuman kuinka kauan voi mureuttaa itse jääkaapissa vakuumissa. Pakkauspäivä-viimeinen käyttöpäivä. Hyvä hygienia lihan käsittelyssä pidentää säilytysaikaa.
MP |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaarle Martel Sisällöntuottaja
Liittynyt: 25 Tou 2009 Viestejä: 3593
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
astalo Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2004 Viestejä: 6040
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
MPOulu Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2008 Viestejä: 850
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaarle Martel Sisällöntuottaja
Liittynyt: 25 Tou 2009 Viestejä: 3593
|
Lähetetty: 22.09.2013 10:45 Viestin aihe: |
|
|
MPOulu kirjoitti: | http://www.lihatiedotus.fi/www/fi/laatu/mikrobiologinen_laatu/kriittiset_lampotilat.php
tuosta saa tietoa oikeista lämpötiloista ja kun katsoo kriittisiä pisteitä ajatuksen kanssa niin saa tietynlaista laajuutta asioiden ymmärtämiseen.
Ihan niinkuin jälleenlataamisen kanssa, jokainen omalla vastuulla mutta sitten kun niitä ruokia tarjotaan muille pitäisi tietää mitä tekee.
MP |
Juu, tuo on ihan hyvä linkki ja pääpiirteissään yhtenevä sen aiemmin linkkaamani vuorokausiaste -nyrkkisäännön kanssa. Tosin on myös hyvä muistaa, että mitään absoluuttisia totuuksia nuokaan eivät ole, on pitkälti mielipidekysymys milloin liha on mennyt pilalle. Ja elintarvikkeiden, esim. pakatun lihan, viimeinen käyttöpäivä ei tarkoita sen olevan syömäkelvotonta seuraavana päivänä. Olen nähnyt ihmisten käyttävän monta päivää päiväysten jälkeistä lihaa suurella ruokahalulla ja ilman ongelmia. Lihan pilaantumisen pystyy yleensä havaitsemaan melko helposti myös omalla nenällä.
Mutta jos haluaa vielä hiukan enemmän laajuutta asian ymmärtämiseen, niin kannattaa ottaa lämpötilan lisäksi myös muut mikrobien kasvua edistävät tekijät huomioon. Näistä tärkeimmät ovat happi, kosteus ja happamuus. Esimerkiksi sopivissa olosuhteissa voidaan kuivattaa lihaa sellaisenaan, suolan tai hapon avulla ja näin ylittää moninkertaisesti edellä kerrottuja päivämääriä. Myös on syytä ottaa huomioon erityisesti vakuumissa lämpimässä säilyttämisen erityiset riskitekijät. Tyhjiöpakkauksessa voi pahimmillaan lämpimässä alkaa levitä listeriabakteeri. Listeroosiin voi jopa kuolla.
Raakakypsennyksen pituutta mietittäessä on tärkeä ottaa huomioon myös hygienia suolistettaessa ja käsittely lahtivajalla. Suolille ammuttua ja sen jälkeen kontaminoitunutta lihaa ei juuri kannata jääkaapissa säilytellä. _________________ http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Taikalintu Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Lok 2013 Viestejä: 330
|
Lähetetty: 07.10.2013 08:57 Viestin aihe: |
|
|
Hei kaikki kirjoitajat, onko hirvenlihan "raakakypsytys" jääkaapissa sitten parempi tehdä vakuumipakattuna vai ihan tavallisessa muovipussissa? Pystyykö lopputulosta arvioimaan mitenkään aistivaraisesti, haistamalla ja maistamalla? Miten todennäköinen listerioosin aiheuttama pilaantuminen on? Näkyykö tai maistuuko se lihassa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaarle Martel Sisällöntuottaja
Liittynyt: 25 Tou 2009 Viestejä: 3593
|
Lähetetty: 07.10.2013 18:32 Viestin aihe: |
|
|
Taikalintu kirjoitti: | Hei kaikki kirjoitajat, onko hirvenlihan "raakakypsytys" jääkaapissa sitten parempi tehdä vakuumipakattuna vai ihan tavallisessa muovipussissa? Pystyykö lopputulosta arvioimaan mitenkään aistivaraisesti, haistamalla ja maistamalla? Miten todennäköinen listerioosin aiheuttama pilaantuminen on? Näkyykö tai maistuuko se lihassa? |
Ilman muuta tyhjiöpakkauksessa, koska liha ei pääse kuivumaan eikä siihen pääse mikrobeja muista tuotteista. Listeria on erittäin epätodennäköinen riski jos ja kun vain liha ei ole voimakkaasti saastunutta jo ennen pakkaamista ja kotijääkaapin lämpötila on riittävän alhainen. Listeria monocytogenesin aiheuttamia sairastapauksia on vuosittain n. 30-50 kpl. Suurin osa (lievistä) myrkytyksistä jää selvittämättä, eli helposti sitä ei huomaa. _________________ http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Glen Scanlan Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Syy 2012 Viestejä: 250 Paikkakunta: pitäjillä
|
Lähetetty: 08.10.2013 20:15 Viestin aihe: |
|
|
Onko se ripuli vai jotain vakavampaa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaarle Martel Sisällöntuottaja
Liittynyt: 25 Tou 2009 Viestejä: 3593
|
Lähetetty: 08.10.2013 23:29 Viestin aihe: |
|
|
Glen Scanlan kirjoitti: | Onko se ripuli vai jotain vakavampaa? |
Listerioosiepidemioiden yhteydessä on kuvattu vatsatautiin sairastuneita, joiden oireet ovat hävinneet ilman antibiooottihoitoa.
Vastustuskyvyltään heikentyneillä, kuten vanhukset, syöpä- ja aids-potilaat, maksa- ja munuaistauteja sairastavilla tai kortisonilääkitystä saavilla, listerioosi ilmenee tavallisesti vaikeana yleisinfektiona tai aivokalvontulehduksena.
Raskaana olevilla listerioosi ilmenee kuumetautina, joka muistuttaa tavanomaista influenssaa (kuume, päänsärky, lihaskivut) ja joka voi johtaa keskenmenoon tai ennenaikaiseen synnytykseen.
Lisää tietoa: http://www.thl.fi/fi_FI/web/infektiotaudit-fi/listeria _________________ http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com |
|
Takaisin alkuun |
|
|
SuuriPaha Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Mar 2009 Viestejä: 366
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
ent.ap Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Tam 2005 Viestejä: 1666
|
Lähetetty: 10.10.2013 18:59 Viestin aihe: |
|
|
SP: Säästökuopasta saa myös "paremmanpuolen", kriittisen laadunarvostelun läpikäynyttä vakuumipussitavaraa.
Bakteerikammoisille voin sanoa vain sen, että hengissä olen ja varmasti saan nuita bakteereja elimistööni joka päivä. Kyse voi olla siihen se, etten kovinhelposti sairastu yleensä mihinkään: elimistön kyky torjua vieraita pöpöjä, elikkä hyvä fyysinen ja henkinen kunto? ja mikä tärkeintä mielestäni... tuo jatkuva "stressi" elimistössä, tuolle jatkuvalle pöpöjenputsaukselle?
Palatakseni riistankäsittelyyn: Kaikki riistankäsittely, kaatotilanteesta... pakkaseen, tuleepi tehä mahollisimman suurta hygieniaa käyttäen. Tähän sääntöön on meidän pyrittävä, olosuhteista riippumatta.
Elikkä: pöpöjä tuleepi parhaansamukaan välttää, muttei pelätä
_________________ Jokanen eletty päivä, on lähenpänä kuolemaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
SuuriPaha Kanta-asiakas
Liittynyt: 21 Mar 2009 Viestejä: 366
|
Lähetetty: 10.10.2013 20:50 Viestin aihe: |
|
|
ent.ap kirjoitti: | SP: Säästökuopasta saa myös "paremmanpuolen", kriittisen laadunarvostelun läpikäynyttä vakuumipussitavaraa. |
Ok eli sinulla ei siis ollut pienintäkään käsitystä siitä mistä noissa pusseissa on kyse. Erikoispussi siis päästää höyryn/veden toiseen suuntaan läpi, siksi nimitys dry aged. Käsittelyaika jotain 7-20 päivän väliltä ilmeisesti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tiger Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 2852 Paikkakunta: Sjoki/KäMä
|
Lähetetty: 16.11.2013 12:27 Viestin aihe: |
|
|
Itellä tuossa ois pakkasessa muutama lintu joita on riiputettu päivä-kaks ja laitettu pakkaseen (ei vakumoitu, kun ei pakatessa ollu vakuumointi systeemeitä käytössä)
Onnistuskohan noiden lisäraakakypsennys vielä jääkaapissa ennen ruoaksilaittoa jos sulattas ja laittas rintafileet vakuumiin? _________________ Syön ammuttua lihaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|