Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 12.03.2011 00:09 Viestin aihe: |
|
|
Joo ja vain siksi ettei sitä voi syödä enempäänsä.
Mulla on kuivaliha jäänyt milloin jääkaappiin, jollekin pöydälle, autoon tai reppuun eikä koskaan ole pilaantunut. Kuivunut kyllä ihan koppuraksi. Toki sen saa homehtumaan kun muovipussiin jättää, jonka vuoksi kannattaa suosia paperipusseja. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 14.03.2011 19:16 Viestin aihe: |
|
|
Pohjoisen reissulta palatessa hoksasin kemijärven halpakaupassa olevan naudan pumppuja myytävänä. Meinasi muuten rouvalta muljahtaa silmät päästä kun nostin satsin ostoskärryyn
Tänään pienin pumput ja suolasin 6%:n suolaveteen. Tohtineeko noita enää ripustaa seinälle vai palvaanko suosiolla? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 14.03.2011 20:03 Viestin aihe: |
|
|
No tuskin niistä huonoja palvaamallakaan tulee, mutta ilmojen vuoksi uskaltaa huoletta nostaa kuivumaan. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 14.03.2011 20:10 Viestin aihe: |
|
|
Jos noita pari päivää liottelisi ja kokeilisi ensimmäisen kerran kuivalihan tekoa.
Emäntä meinäsi että saan ihan itse syödä koko satsin |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 14.03.2011 20:36 Viestin aihe: |
|
|
Hyvillä pohjilla oot, kun kopilas nuin reelusti luppaa.... _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
mauriantero Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Elo 2010 Viestejä: 24 Paikkakunta: Pohjonen Keski-Suomi
|
Lähetetty: 14.03.2011 20:56 Viestin aihe: |
|
|
kivineva kirjoitti: | Pohjoisen reissulta palatessa hoksasin kemijärven halpakaupassa olevan naudan pumppuja myytävänä. Meinasi muuten rouvalta muljahtaa silmät päästä kun nostin satsin ostoskärryyn
Tänään pienin pumput ja suolasin 6%:n suolaveteen. Tohtineeko noita enää ripustaa seinälle vai palvaanko suosiolla? |
Mitäpä tuommoset pumput sitten kustansi? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sämpy Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 6374 Paikkakunta: Uleåborg
|
Lähetetty: 14.03.2011 21:13 Viestin aihe: |
|
|
Muista sitten kivineva, että kuivalihan teko ei ole hätäisten hommaa: semmosen 3-6 viikkoa ottaa riippuen lihapalasten koosta. _________________ "Susi syö sunnuntaina ja mato pistää maanantaina" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 14.03.2011 21:13 Viestin aihe: |
|
|
Tais olla tuon 1,99€/kg |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 14.03.2011 21:17 Viestin aihe: |
|
|
Sämpy kirjoitti: | Muista sitten kivineva, että kuivalihan teko ei ole hätäisten hommaa: semmosen 3-6 viikkoa ottaa riippuen lihapalasten koosta. |
Meinaa jo nostaa sylen suuhun, kun kuvittelee miten leikkaa nätin viipaleen ja vie sen suuta kohti - vaan maltettava on.
Kohtuu pieniä paloja tein varmuuden vuoksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
mauriantero Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Elo 2010 Viestejä: 24 Paikkakunta: Pohjonen Keski-Suomi
|
Lähetetty: 14.03.2011 21:41 Viestin aihe: |
|
|
kivineva kirjoitti: | Tais olla tuon 1,99€/kg |
No halapaa on. Itekki pitänee jostakin hankkia lihat nyt ja noi naudan pumput vois kiinnostaa.
Olen tehnyt 2 talvena naudan paisteista, jotka löysin tarjoushyllyistä, ja suolaus meni molemmissa perseelleen. Ekana vuotena tuli ultra suolasta ja tokana vähemmän, mutta silti kova suola, ettei pelkiltään viittiny suuhun tunkea. Tein keiton molemmista satseista ja ne onnistu hyvin.
PS. Kuivaliha kokeiluni olen tehnyt pohjoisessa keski-suomessa, joten eipä se ole ainoastaan lappalaisten juttuja. Täällä ei tunnu vaan jostain syystä saman alan harrastajia pahemmin olla,vaikka ilmasto on vielä kovinkin otollinen... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tube15 Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Elo 2004 Viestejä: 177 Paikkakunta: Kajaani
|
Lähetetty: 15.03.2011 12:19 Viestin aihe: |
|
|
Ihtee kansa kiinnostasi kokeilla. Minkäkokoista siivua te leikkelette siitä lihasta tai kui paksuja siis ja minne ilmansuuntaan ne tulis laittaa, tai onko sillä väliä?
Jos sitä ei suojaa millää minkkiverkolla ni käypikö talitintit hakemassa oman osansa? Sämpyllä ei ainakaan näyttäs mitää olevan suojana. _________________ "Ehkä otin, ehkä en" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
mauriantero Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 06 Elo 2010 Viestejä: 24 Paikkakunta: Pohjonen Keski-Suomi
|
Lähetetty: 15.03.2011 12:57 Viestin aihe: |
|
|
tube15 kirjoitti: | Ihtee kansa kiinnostasi kokeilla. Minkäkokoista siivua te leikkelette siitä lihasta tai kui paksuja siis ja minne ilmansuuntaan ne tulis laittaa, tai onko sillä väliä?
Jos sitä ei suojaa millää minkkiverkolla ni käypikö talitintit hakemassa oman osansa? Sämpyllä ei ainakaan näyttäs mitää olevan suojana. |
Omat kokeiluni:
- n. 1 cm paksuista siivua. Ohuempi siivu kypsyy/kuivuu luonnollisesti nopemmin kuin paksuhko
- Liha leikataan pituus syin.
- lihat eivät kosketa toisiaan.
- omatekoisen häkkilaatikon sisällä (puurimakehikko ja kanaverkkoa ympärillä). En kuitenkaan ole koskaan nähnyt lintujen yrittäneen edes.
- Auringon valolta ovat olleet piilossa
- Häkki roikkumaan esim. katon reunuksen alle.
- mutta ensikertalaisille varoitus sen suolan kanssa. Nyt liottelen lihat suolaliuoksessa n 10 % ja saavat olla muutamia tunteja.
- vähintään 4 viikkoa olen pitänyt roikkumassa. Väri kertoo valmiusasteen.
Rohkeasti kokeilemaan vaan. Kannatta hankkia mahd halvat lihat vaan niin ei ota okulaattoriin jos menee ketuiks. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tube15 Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Elo 2004 Viestejä: 177 Paikkakunta: Kajaani
|
Lähetetty: 15.03.2011 13:17 Viestin aihe: |
|
|
Kiitoksia. Täytynee hakea kaupasta lihaa ja laittaa parvekkeelle roikkumaan. Siinä kun pysyvät auringolta ja sateelta suojassa.
Eli eiku testaamaan.. _________________ "Ehkä otin, ehkä en" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
Lähetetty: 15.03.2011 17:56 Viestin aihe: |
|
|
Naudansydämien kanssa oma menettelyni oli seuraavanlainen;
Ensin lihoista ylimääräinen rasva pois, tämän jälkeen paloittelu (sydän kahteen osaan). Sitten puoleksi vuorokaudeksi viileään paikaan kylläiseen suolaliemeen. Tämän jälkeen lihapaloihin narulenkit ja ulos räystään alle koukkuihin roikkumaan ja kuivumaan.
Häkkiä en koskaan käyttänyt mutta siitä ei myöskään ole haittaa. Ja jos laittaa lihat katon harjalle niin käytännössä pakollinen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 16.03.2011 19:29 Viestin aihe: |
|
|
Tänään roikkumaan. Tuohon aikaisin aamulla ehkä hetken aikaa aurinko paistaa, mutta päivemmällä roikkuvat varjossa. Toivottavasti kelit pysyy suotuisana...
Lisäsin vielä katiskaverkon ympärille, kun alkoi tintti laulamaan vieressä...
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
|