Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
sahkuifk Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Mar 2007 Viestejä: 932
|
Lähetetty: 17.04.2011 22:12 Viestin aihe: Keskustelua ja vinkkejä kalakukosta. |
|
|
Oikeastaan ainoa ruoka mitä en ole saanut onnistumaan niin että tyydyttäisi lopputulos, ei kai hämäläiseltä onnistu?
Muikkuja ja läskiä kuuluu mun kukkoon, mites sulla? _________________ jos ei voi, niin se on voi voi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Teervo Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Hel 2010 Viestejä: 153
|
Lähetetty: 17.04.2011 22:41 Viestin aihe: |
|
|
Justiinsa tein ja hyvää tuli. Ahvenia, ei läskiä. Pekonia olisin laittanu vaan ei löytyny. Pikkusen voita heitin sisään. Puol tuntia 225 ja 5 tuntia 125. Voitelu ja jäähtymään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 18.04.2011 07:31 Viestin aihe: |
|
|
Kukko ilman läskiä on surkea räpellys.
n.800g ruisjauhoja
n.200g vehnäjauhoja
n.800g puhtaita muikkuja
kylkiviipaleita vajaa paketti (onko se nyt 400g)
tuuma voita paketista
riittävästi suolaa
Jauhot, voi (sulana) ja suola sekoitetaan sopivaan määrään vettä (oikea viskositeetti on samaa luokkaa betonimassan kanssa, noin vertailukohtana).
Sitten vaan levittää keskeltä n. 2cm paksun taikinalevyn joka ohenee laitoja kohti.
Keskelle käydään kasaamaan muikkuja, suolaa, läskiä, muikkuja, suolaa, läskiä, muikkuja, suolaa ja läskiä. Tässä järjestyksessä.
Taikinalevyn reunoja ylös nostellessa ne tahtovat repeytyä, mutta ei se mitään. Vettä reilusti käsissä käydään leipomaan kukkoa muotoonsa, ja "sivellään" siitä tasainen. Vettä ei oikeataan voi olla liikaa.
Kun kukko on valmis, laitetaan 300 asteiseen uuniin vartiksi ottamaan värin pintaan, sitten kiedotaan useampaan foliokerrokseen ja 4-5 tunniksi 150 asteiseen uuniin.
HUOM! UUNISSA KÄYTÖSSÄ VAIN YLÄVASTUS!!!
Tällä estetään pohjan kovettuminen. _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
pekkis Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Maa 2004 Viestejä: 2362 Paikkakunta: Laukaa
|
Lähetetty: 18.04.2011 10:04 Viestin aihe: |
|
|
Onks väki harrastanut patakukkoa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 18.04.2011 10:43 Viestin aihe: |
|
|
Patakukko on halpa kopio, joita vain laiskurit tekevät .
Parina viime vuonna on tullut väännettyä ehkä parikymmentä kukkoa.
Parhaillaan olen kellottanut n. 20 minuuttia aloituksen uuniin laittoon.
Kalat on toki oltava perattuja tuohon aikaan. _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Perttu Itkonen Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Syy 2009 Viestejä: 140
|
Lähetetty: 18.04.2011 11:48 Viestin aihe: |
|
|
Kiitokset RiUDElle kukko-ohjeesta, tuosta aloittelijakaan ei voi epäonnistua
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 18.04.2011 12:14 Viestin aihe: |
|
|
Ollos hyvä vaan.
Vielä joitain havaintoja tuosta taikinan käsittelystä.
Itse en edes kaulitse, vaan painelen sen muotoonsa kämmenellä.
Kädet pitää olla koko ajan märkänä vedestä. Toki ne voi öljytä ruokaöljylläkin, mutta itse pidän vesiastiaa koko ajan vieressä johon kastan kädet.
Tuollainen ruistaikina tarttuu nimittäin todella tiukasti käsiin.
Muoto voi olla joko ihan suorakaiteen muotoinen, tai valmiiksi hieman soikeahko, miten vain haluaa.
Kun täyte on ladottu taikinalevyn päälle, ruvetaan reunoja (ohuemmat kuin pohja joka on n. 2cm) kääntämään täytteen päälle.
Tässä vaiheessa kuori ratkeilee ja hätäinen leipuri panikoi.
Hakuna matata, ei huolen häivää.
Vettä käsiin ja hieroo hieroo hieroo. Taikinan pinta menee melko velliksi, mutta siitä se alkaa asettumaan.
Millään muulla ei ko. massaa saa muotoiltua.
Niistä kohdista, joissa kuori tulee päällekkäin (kulmista) voi huoletta leikata ylimääräistä taikinaa leikata pois.
Näitä ylijäämiä usein tarvitaan jotta kukon saa suljettua kunnolla päältä.
Ainakin itselläni usein levy jää turhan kapeaksi, ja päälle pitää laittaa lisää materiaalia.
Taikina"paikkojen" ja alkuperäisen kuoren saattamine homogeeniseksi kokonaisuudeksi tehdään taas, yllätys yllätys, hieromalla ja hieromalla veden kanssa. Fuusiota voi edesauttaa esim. haarukalla liitoskohdan pintoja hieman raaputtamalla.
Kun muoto alkaa olla kohdillaan ja suuremmat repeämät tilkitty, käydään viimeistelemään.
Eli hieromaan veden kanssa kunnes koko komeus on aivan sileä.
Kannattaa myös hieroa alareunat hieman laitoja nostellen, sieltä kuori tahtoo revetä usein.
Veden käyttöä ei voi taaskaan alimitoittaa.
Ja alkuperäisestä ohjeesta muuten unohtui, että tietysti kukko kääritään ensin leivinpaperiin ennen folioon käärimistä.
Leivinpapetin sisäänkin voi "räpsiä" vettä ihan reilusti.
Voisin tehdä kuvallisen step-by-step ohjeen joskus, jos on kiinnostusta? _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
liero Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 07 Tou 2005 Viestejä: 100 Paikkakunta: sielä missä tarzan asui
|
Lähetetty: 18.04.2011 18:17 Viestin aihe: |
|
|
tee ihmeessä kuvallinen ohjekkin ,tuo kalakukko on tääläkin suurta herkkua ja tässä on juurikin käynnissä inspiraation odottelu että alkaisi itsekkin kokeilemaan ... ja nimenomaan läskiä säästämättä _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 12.06.2011 10:08 Viestin aihe: |
|
|
Ajankulukseni selailin näitä palstoja ja tuli tämän kohdalla mieleen:
Onko kukaan kokeillut hapanleipätaikinalla!?
Samalla vaivalla ruisleipää ja kukkoa!? Eikä ylijääneestä taikinastakan huolta kun menee samalla paistolla leipänenkin. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
hevi Kanta-asiakas
Liittynyt: 25 Tam 2009 Viestejä: 455
|
Lähetetty: 12.06.2011 18:30 Viestin aihe: |
|
|
Tuota leipätaikinaa saa leipomosta kilohintaan, itse tykkään laittaa kalakukkoon sian tai hirvenlihaa, käy hyvin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 12.06.2011 21:02 Viestin aihe: |
|
|
Tuolla kun Jojensuussa tuli aikanaan pyörittyä, niin lanttukukko oli mun suuvärkkiin sopivaa!
Lihakukkokin menetteli, mutta ne poti vähän mausteiden vajausta. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
sako_92 Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Tam 2006 Viestejä: 1425 Paikkakunta: rovaniemi
|
Lähetetty: 12.06.2011 21:19 Viestin aihe: |
|
|
erittäin pettynyt kalakukkoihin, liian kuivaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 12.06.2011 21:20 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Ajankulukseni selailin näitä palstoja ja tuli tämän kohdalla mieleen:
Onko kukaan kokeillut hapanleipätaikinalla!?
Samalla vaivalla ruisleipää ja kukkoa!? Eikä ylijääneestä taikinastakan huolta kun menee samalla paistolla leipänenkin. |
Niin se ennen tehtiinkin,leipä päivänä samasta taikinasta kun leivätkin. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
JoneK Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Elo 2008 Viestejä: 4071
|
Lähetetty: 12.06.2011 21:27 Viestin aihe: |
|
|
Tiälä tehään valmiiseen ruisleipään. Hattu irti ja fyllikset pois. Perunat ja sianlihat tilalle ja uuniin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
-mk- Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 23 Maa 2011 Viestejä: 86
|
Lähetetty: 13.06.2011 23:48 Viestin aihe: |
|
|
..onko RiUDEn kalat lähtenyt koskaan uimaan, kun tuota vettä tulee nuin reippaasti |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|