Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
igorrock Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Maa 2004 Viestejä: 13930
|
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tapmar Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Hei 2006 Viestejä: 2712 Paikkakunta: polulla
|
Lähetetty: 28.09.2011 22:53 Viestin aihe: |
|
|
Tuo OBH Nordican kuivuri on auttamattoman pikkuinen. Anttiloissa on ollut viime syksyinä myynnissä ABC -niminen kuivuri. Siinä piisaa kapasiteettia kohtalaisen kivasti. Kovassa käytössä ollut sienien, marjojen, chilien jne kuivurina tuo ABC ja kestänyt monta vuotta. _________________ http://www.tapiolantakamailla.com/ - Ulkoilmaelämän tunnelmapaloja |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Morjensta Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Mar 2010 Viestejä: 359
|
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Morjensta Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Mar 2010 Viestejä: 359
|
Lähetetty: 29.09.2011 12:03 Viestin aihe: |
|
|
Miten lihat asetellaan kuivuriin? _________________ Okke... |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
huti-kuti Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Lok 2008 Viestejä: 1813 Paikkakunta: periferia
|
Lähetetty: 29.09.2011 12:20 Viestin aihe: |
|
|
Morjensta kirjoitti: | Miten lihat asetellaan kuivuriin? |
ilmavasti,vaakaan tahi pystyyn. joskus olen kebakkotikkuihin pistellyt ja pystyyn niin saa kertasatsiin tosi paljon mahdutettua. eli kepit vaateriin ja lihat niistä roikkuu _________________
 |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Morjensta Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Mar 2010 Viestejä: 359
|
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3562
|
Lähetetty: 30.09.2011 22:18 Viestin aihe: |
|
|
No minä ostin tuon OBH Nordican sienikuivurin, suppilovahverot ainakin hyvin kuivahtaa.
Nyt on hirvenlihaa maustumassa ollut vuorokauden, suolaa, grillimaustetta, valkosipulia. Huomenna kuivuriin. Kassotaan miten käypi. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
masiina Kanta-asiakas
Liittynyt: 18 Jou 2005 Viestejä: 1579
|
Lähetetty: 30.09.2011 22:26 Viestin aihe: |
|
|
Löytyy samanlainen mutta Chef merkiltään. Ihan hyvin ajaa asiansa. _________________ "...olen enemmän kuin valmis, vaaran varpaille astumaan." |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3562
|
Lähetetty: 01.10.2011 07:38 Viestin aihe: |
|
|
Nyt on ensimmäinen satsi tekeytymässä.
Kun lastuja latoi ritilöille, tuli mieleen seuraavat riskit:
-Lihaan jääneet kalvot, miten kuivuu ja valmiissa tuotteessa käyttäytyy ne
-Suolan ja mausteiden määrä, tuliko liikaa vaiko liian vähän vaiko just passelisti |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
huti-kuti Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Lok 2008 Viestejä: 1813 Paikkakunta: periferia
|
Lähetetty: 01.10.2011 08:09 Viestin aihe: |
|
|
Kaaleb kirjoitti: |
-Suolan ja mausteiden määrä, tuliko liikaa vaiko liian vähän vaiko just passelisti |
tuo on se pirullinen homma, suosittelisin muistivihkon käyttöä, jotta jatkossa voi sitten hienosäätää juttuja _________________
 |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3562
|
Lähetetty: 01.10.2011 08:17 Viestin aihe: |
|
|
Nojoo, yleensä minun ruoanlaitto on muutenkin sellaista improvisointia ja tuntumalla menoa, ja täytyy sanoa, että aina hyvää tulee kun on itseensä luottanut. Toki joskus jotain virheitä tulee tehtyä ja niistä opittua. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3562
|
Lähetetty: 01.10.2011 13:38 Viestin aihe: |
|
|
OBH Nordican kuivurin käyttöohje kertoo, että jos kannen tuuletusventtiili on auki, on tällöin kuivurin sisälämpö n. 50 C. Jos räppänän laittaa kiinni niin lämpö on n. 70 C. No pitihän se mitata kun näytti siltä, että vähänkään paksummat siivut kypsyivät. Sen pystyi toteamaan kun palasen halkaisi, liha oli sisältä kypsän harmaata.
Mittaustulos kansi kiinni ja tuuletusräppänä auki:
Liian kuumana käypi siis tuo kuivaus. Eikös se pitäisi olla tuolla 50 tienoilla korkeintaan? Jotain täytyy kehitellä kun uutta satsia seuraavan kerran kuivailen.
Ihan jees on kuitenkin nyt kuivuneet ohuemmat siivut, vähän enempi olisi saanut suolaa olla. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
tapmar Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Hei 2006 Viestejä: 2712 Paikkakunta: polulla
|
Lähetetty: 01.10.2011 17:40 Viestin aihe: |
|
|
Jeps, aivan liian lämmintä. Ne ohuemmatkin ovat tuossa lämmössä kypsyneet ja niille ei kovin pitkää ikää voi ennustaa. Kypsymisen jälkeen alkaa pilaantuminen - kuivumisen jälkeen ei.
En tiedä tuota OBH:sta, mutta omassa ABC:ssä voisi helposti laittaa kuivaustarjottimien väliin kepin pätkät niin, että tarjottimien välistä virtaisi lisäilmaa - ehkäpä se riittäisi viilennykseen. _________________ http://www.tapiolantakamailla.com/ - Ulkoilmaelämän tunnelmapaloja |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
00002345 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 21 Lok 2005 Viestejä: 21 Paikkakunta: Satakunta
|
Lähetetty: 08.10.2011 00:08 Viestin aihe: |
|
|
Olen tehnyt jerkyä vastaavalla laitteella useasti, ja juuri yllä mainittua kikkaa käyttäen.
OBH (vanhempi malli) lämpiää reilut 80 asteiseksi ritilät ja kansi paikoillaan, mutta olen pistänyt alimmaiseen väliin n.10-15mm kapulat ja ylimmäiseen väliin n. 6-8mm kapulat, jolloin lämpötila pysyy siinä 50 kieppeillä.
Aluksi, kun lihat ovat kosteita, olen saattanut pitää ritilöitä ilman välikapuloita ja ilman kantta muutaman tunnin, vaitaen ritilöiden järjestystä aika ajoin.
Muutoinkin lihat kannattaa lajitella vähän paksuuden mukaan eri ritilöille, jolloin niitä voi kuivauksen aikana siirrellä kuivuusasteen mukaan.
Alimmaisella ritilällä kuivuu tehokkaimmin, sille paksuimmat, ohuimmat riekaleet ylimpään (josta niitä on hyvä napsia maistiaisiksi).
Ylipäätään kannattaa olla aktiivinen, ja seurata prosessin etenemistä ts. kerätä pois riittävän kuivat lihat ja siirrellä pehmeämpiä ritilätasoilla alaspäin.
Digitaalista paistolämpömittaria hälytystoiminnolla oli kätevä käyttää lämpösäätöjä (niitä kapuloita, rimoja tms.) hakiessa. Hälytys vain sinne kriittiseen 53 asteeseen ja mylly pyörimään. Jos kone hälytti, lisää rakoja ritilöiden väliin.
Kaippa niitä säädettävällä lämpötilalla olevia kuivureitakin olisi, mutta en ole vielä "ehtinyt" hankkia.
Lopuksi puhdistusvinkki. Kaikki jerkyä ko. laitteilla tehneet lienevät huomanneet, että marinadit, lihasnesteet ym. möhnät tarttuvat kuivauksessa melko napakasti kiinni ritilöihin. Siinä saa tiskialtaassa Fairyn ja tiskiharjan kanssa pulikoida tuskastumiseen asti, ekä lopputulos kelpaa siltikään talon vaimoväelle.
No. Löysinpä Etolasta tällaisen vähän isomman pesuvatin, sisähalkaisijaltaan reilu 40cm, johon ritilät mahtuvat likoamaan. Sekaan hieman uunin/grillinpuhdistusainetta ja vot, lähti tunnin parin liotuksen jälkeen melkein pelkällä huuhtelulla puhtaiksi.
Ryhtykää ihmeessä vaan kaikki jerkyä tekemään, parin satsin jälkeen huomaa, ettei se olekaan mitään salatiedettä. Siitä vaan lihat pieniksi, mausteita ja kuivuriin. Lihoja ei niin pilalle saa, ettei ne syötyä tulisi. |
|
Takaisin alkuun |
|
 |
EsaP Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Syy 2006 Viestejä: 1284 Paikkakunta: Paimio
|
|
Takaisin alkuun |
|
 |
|