Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Rakke Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 10 Maa 2008 Viestejä: 29 Paikkakunta: kutasanta!
|
Lähetetty: 26.10.2011 20:23 Viestin aihe: Hirvenliha/peuranliha soppa |
|
|
tarkotus tehdä hautajaisiin kunnon soppa,ikinä en ole tehnyt joten vinkkejä kaivataan kaikesta mahdollisesta niinkuin mikäs osa hirvestä tai peurasta parasta soppa aineeksi jne....
osahan on varmasti ihan maku asioita mutta vähintään tuollanen 20 litraa tarvis keittoa väsäillä.
kiitoksia etukäteen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 26.10.2011 23:04 Viestin aihe: |
|
|
Tuossa peurakeiton ohje:
http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=28218
Hirven tai peuran niska/rinta lienevät maullisesti niitä parhaita.
Parisen kiloa luista/rustoikasta lihaa, pienehkö selleri ja lanttu, vajaa kilo porkkanoita, yks iso sipuli ja valkosipuli, pari isoa purjoa ja pari/kolme kiloa perunoita ja pari kolme nippua persiljaa sinne loppuvaiheeseen, mauste ja valkopippuria ja tietenkin suolaa.
Tuossa ne perusohjeet ja niitä voi sitten muutella mieltymyksen mukaan. Mä esimerkiksi pilkon nykyään muutaman tomaatinkin keittoon
Tee yhden kerran pieni satsi kotiruuaksi ja ota tehdessäsi määrät ylös, niin sitten vaan kerrot ainesten määrän sopivalla suhteella. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peura-esari Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Elo 2007 Viestejä: 3209 Paikkakunta: Kaljalla
|
Lähetetty: 27.10.2011 11:21 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Tuossa peurakeiton ohje:
http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=28218
Hirven tai peuran niska/rinta lienevät maullisesti niitä parhaita.
Parisen kiloa luista/rustoikasta lihaa, pienehkö selleri ja lanttu, vajaa kilo porkkanoita, yks iso sipuli ja helvetin iso valkosipuli, pari isoa purjoa ja pari/kolme kiloa perunoita ja pari kolme nippua persiljaa sinne loppuvaiheeseen, mauste ja valkopippuria ja tietenkin suolaa.
Tuossa ne perusohjeet ja niitä voi sitten muutella mieltymyksen mukaan. Mä esimerkiksi pilkon nykyään muutaman tomaatinkin keittoon
Tee yhden kerran pieni satsi kotiruuaksi ja ota tehdessäsi määrät ylös, niin sitten vaan kerrot ainesten määrän sopivalla suhteella. |
_________________ Nenäpunkki- mikä ihana tekosyy... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 07.11.2011 12:57 Viestin aihe: |
|
|
Tuossa kun eilen keittoa tein, niin tuli mieleen, että mites keitonteko onnistui Rakelta!?? _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
6mm br rem Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Syy 2006 Viestejä: 1634 Paikkakunta: Hämeen reunalla
|
Lähetetty: 07.11.2011 15:03 Viestin aihe: |
|
|
älä vaan laita peuran luita ja rasvaa..se tali maistuu karmealle,peuran lihasta rasva pois. laita hirven luita , tulee hyvä maku. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 07.11.2011 15:48 Viestin aihe: |
|
|
6mm br rem kirjoitti: | älä vaan laita peuran luita ja rasvaa..se tali maistuu karmealle,peuran lihasta rasva pois. laita hirven luita , tulee hyvä maku. |
Perustelehan väitteesi!!!
On meinaan jokunen keitto peuran vähempiarvoisista paikoista tullut tehtyä ja on seassa lihojen välissä rasvaakin ollut ja erinomaisen maistuvan keiton olen saanut.
Edes hirven rinta ei vedä vertoja peuran niskalle kun kunnon keitosta puhutaan! _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
terva Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Elo 2007 Viestejä: 1679
|
Lähetetty: 08.11.2011 00:19 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | 6mm br rem kirjoitti: | älä vaan laita peuran luita ja rasvaa..se tali maistuu karmealle,peuran lihasta rasva pois. laita hirven luita , tulee hyvä maku. |
Perustelehan väitteesi!!!
On meinaan jokunen keitto peuran vähempiarvoisista paikoista tullut tehtyä ja on seassa lihojen välissä rasvaakin ollut ja erinomaisen maistuvan keiton olen saanut.
Edes hirven rinta ei vedä vertoja peuran niskalle kun kunnon keitosta puhutaan! |
Sinun reseptillä tulee niin paljon perunaa ettei sitä voi lihakeitoksi kutsua. Ne on vilperi kasvisruoat erikseen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 08.11.2011 01:09 Viestin aihe: |
|
|
Kysyjä pyysi ohjeita 20 litraan, joten suhteet oli aika paikallaan; 1/3 osa lihaa, 1/3 osaa rehuja ja 1/3 perunaa eli n. 9kiloa kiintoaineita jolloin vedelle jää n. 11 litraa osuutta ja kun kaikki sulassa sovussa muhii, niin päästään lähelle tavoitetta.
Eriasia on jos sitä lihaa on lotrata vaikka 5 kiloa, mutta ei se määrä enää makua paranna; veden osuutta se pienentää. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tvälläri Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2004 Viestejä: 3423 Paikkakunta: Mikämikämaa
|
Lähetetty: 08.11.2011 12:22 Viestin aihe: |
|
|
Itse olen tuon peuran rasvan osalta Vilperin kanssa samaa mieltä. Mielestäni ihan hyvän makuista. Se mikä peuranlihassa ja rasvassa yllätti, niin maku on hivenen verrattavissa lampaaseen!
Itse suosin lihakeitossa luita. Meillä pääsääntösesti syödäänkin ns. luusoppaa kun puhutaan lihakeitosta. Antaa todella hyvää makua. Ensin uunissa paahdetaan luut, sen jälkeen keitetään vähässä nesteessä painekeittimessä niin kauan, että lihat irtoaa ravistamalla luista. Sitten vaan liemi ja lihat juurestenjoukkoon hautumaan. _________________ "Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa" |
|
Takaisin alkuun |
|
|
nettijussi Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 5435 Paikkakunta: Muinais Suomi
|
Lähetetty: 08.11.2011 15:25 Viestin aihe: |
|
|
6mm br rem kirjoitti: | älä vaan laita peuran luita ja rasvaa..se tali maistuu karmealle,peuran lihasta rasva pois. laita hirven luita , tulee hyvä maku. |
Sinähän et oo koskaan tainnu, peuran luista ja rasvasta keitetttyää soppaa saanu syödä.
Minähän olen syöny, ja oli silloin syöjinä, näitä meijän "metsästysvaikuttajiakin" isommin määrin.
Sooon mahtava soppa, hyvin tehtynä.
Hirvisoppa on varjo tuost keitoksest
Nettijussi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 08.11.2011 15:42 Viestin aihe: |
|
|
Nettijussille kympit edellisestä!!
Oliskohan niin, että me vähän vanhempi polvi ymmärretään hyvän sopan päälle kun joskus ollaan niukkuudessakin saatu/jouduttu elämään; liha kallista, vihannekset ja perunat halpoja, niin jouduttu niitä sitten yhdistelemään saadaksemme terveellistä, halpaa ja maittavaa evästä vatsan täytteeksi? _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
JSP Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Syy 2009 Viestejä: 8022 Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa
|
Lähetetty: 08.11.2011 15:58 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Nettijussille kympit edellisestä!!
Oliskohan niin, että me vähän vanhempi polvi ymmärretään hyvän sopan päälle kun joskus ollaan niukkuudessakin saatu/jouduttu elämään; liha kallista, vihannekset ja perunat halpoja, niin jouduttu niitä sitten yhdistelemään saadaksemme terveellistä, halpaa ja maittavaa evästä vatsan täytteeksi? |
Lihaa 60% ja loput perunaa ja muuta. Sellainen on sopiva suhde. Muuten tulee kouluruuat mieleen, tai armeijan. Sellaista vettä että aivan sama syökö sitä vai ei. Vaikka laittaa 90% perunaa niin ei siitä tule 90% terveellisempää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
nettijussi Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 5435 Paikkakunta: Muinais Suomi
|
Lähetetty: 08.11.2011 15:59 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Nettijussille kympit edellisestä!!
Oliskohan niin, että me vähän vanhempi polvi ymmärretään hyvän sopan päälle kun joskus ollaan niukkuudessakin saatu/jouduttu elämään; liha kallista, vihannekset ja perunat halpoja, niin jouduttu niitä sitten yhdistelemään saadaksemme terveellistä, halpaa ja maittavaa evästä vatsan täytteeksi? |
Emmätiä, tään niukkuuden päälle, toki ymmärrän sen, mitä se vaikutti tuohon päivittäiseen ruokahuoltoon.
Väitän kylmän rauhallisesti. gurmee ajatuksella, vh-peuran luista keittämällä, saadaan sellainen sopan juuri, josta tulee aivan mahdottoman hyvä soppa.
En väkeksy, nautaspppaa, tahi hirvikeittoa, kaikki ovat hyviä syötäviä, vaan tuo peuranluista jar rasvasta keitetty, on mielsestäni luusoppien ykkönen.
Nettijussi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 08.11.2011 16:11 Viestin aihe: |
|
|
Sortaja kirjoitti: |
Lihaa 60% ja loput perunaa ja muuta. Sellainen on sopiva suhde. Muuten tulee kouluruuat mieleen, tai armeijan. Sellaista vettä että aivan sama syökö sitä vai ei. Vaikka laittaa 90% perunaa niin ei siitä tule 90% terveellisempää. |
Liika liha ei paranna lopputulosta; suhteet ovat maun kannalta tärkeämmät.
Kyllä lihaa ja sitä luista saatua liemitiivistettä saa olla reilusti, mutta rehut sen maun sitten jalostaa.
Itse kun teen keittoa, niin keitän aina niin vähällä vedellä kuin mahdollista ja lisään nestettä aina siinä vaiheessa kun näyttää liian tiiviiltä; kun sen vaahdon on esim. alkuvaiheessa poistanut, niin sitten rehuja sekaan ja jos menee paksuksi, niin muutamat desit vettä joukkoon ja kun lihat on eroteltu luista ja on perunoiden lisäyksen vuoro ja taas katsotaan nestemäärä ja tarvittaessa lisätään. Näin ei koskaan tule vesikeittoa vaan koostumus on juuri sellainen kuin kokki haluaa. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
JSP Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Syy 2009 Viestejä: 8022 Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa
|
Lähetetty: 08.11.2011 17:39 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Sortaja kirjoitti: |
Lihaa 60% ja loput perunaa ja muuta. Sellainen on sopiva suhde. Muuten tulee kouluruuat mieleen, tai armeijan. Sellaista vettä että aivan sama syökö sitä vai ei. Vaikka laittaa 90% perunaa niin ei siitä tule 90% terveellisempää. |
Liika liha ei paranna lopputulosta; suhteet ovat maun kannalta tärkeämmät.
Kyllä lihaa ja sitä luista saatua liemitiivistettä saa olla reilusti, mutta rehut sen maun sitten jalostaa.
Itse kun teen keittoa, niin keitän aina niin vähällä vedellä kuin mahdollista ja lisään nestettä aina siinä vaiheessa kun näyttää liian tiiviiltä; kun sen vaahdon on esim. alkuvaiheessa poistanut, niin sitten rehuja sekaan ja jos menee paksuksi, niin muutamat desit vettä joukkoon ja kun lihat on eroteltu luista ja on perunoiden lisäyksen vuoro ja taas katsotaan nestemäärä ja tarvittaessa lisätään. Näin ei koskaan tule vesikeittoa vaan koostumus on juuri sellainen kuin kokki haluaa. |
Ehkä ei makua paranna, mutta en nyt pelkästään sitä ajatellutkaan. Peruna melkein pelkästään ei ole järkevä ruoka vaikka maistuis hyvälle |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|