OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Riistan maustaminen
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Kaarle Martel
Sisällöntuottaja


Liittynyt: 25 Tou 2009
Viestejä: 3593

LähetäLähetetty: 16.12.2011 15:05    Viestin aihe: Riistan maustaminen Vastaa lainaamalla viestiä

Mitä mausteita käytätte riistaruuissanne ja mitä ette missään tapauksessa? Itse olen päätynyt käyttämään lähinnä (suolan ja pippurin lisäksi) tuoreyrttejä, sienisuolaa ja omia ”Herbes de Provence” sekoituksia. Valmissekoitukset, joissa on natriumglutamaattia (aromivahvenne) ovat ehdottomasti pannassa.

Täällä muutama ohje omatekoisista riistamausteista ja riistan maustamisesta:

http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2011/12/riistamauste-ja-riistan-maustaminen.html
_________________
http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Berkele
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Hei 2006
Viestejä: 2232
Paikkakunta: Oulu

LähetäLähetetty: 16.12.2011 22:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aika pitkälle mennään lihan kanssa suola ja kokonaisista murskattu/jauhettu mustapippuri. Ei peitä vaan korostaa riistan makua. Kastikkeissa sitten maistuu mm. rosmariini ja/tai rakuuna.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
joonasko
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Tam 2011
Viestejä: 1128

LähetäLähetetty: 16.12.2011 22:14    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

suolaa ja voita , kastikkeeseen kermaa.
miksi pilata riistan maku mausteilla , jos mausteilla haluaa leikkiä otetaan
lehmää kaupasta siihen touhuun.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaarle Martel
Sisällöntuottaja


Liittynyt: 25 Tou 2009
Viestejä: 3593

LähetäLähetetty: 17.12.2011 14:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

joonasko kirjoitti:
suolaa ja voita , kastikkeeseen kermaa.
miksi pilata riistan maku mausteilla , jos mausteilla haluaa leikkiä otetaan
lehmää kaupasta siihen touhuun.


No, kun on kolme pakastinta riistaa pullollaan, niin ei viitsi kaupasta käydä hakemassa "maustelihoja" erikseen. Eli käytännössä, en osta juurikaan lihaa vaikka syön sitä päivittäin... Cool
_________________
http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Retonkimies
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 1407
Paikkakunta: Riekkomailla

LähetäLähetetty: 17.12.2011 17:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No jos on kolme pakastinta täynnä riistanlihaa, niin eikös sitä pidä välillä maustaa muutenkin kuin suolalla. Vaihtelu virkistää. Joskus naturellia, joskus pippurista, joskus valkosipulista ja joskus vaikkapa tomaattista, tai ihan miten mieleen juolahtaa. Vähän tuppaa joskus hymyilyttämään nuo "ei riistan makua saa peittää" superkokkikommentit. Toki jos riistaa syö kerran vuodessa niin se on eri asia. Toisille se vaan on "arkiruokaa" Wink
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Marko J
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 03 Syy 2008
Viestejä: 87
Paikkakunta: Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 17.12.2011 20:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Samaa mieltä oon Retonkimiehen kanssa. Sellanen jamppa joka syö riistaa kun sikaa tai nautaa päivittäin, haluaa varmasti vaihtelua keitoksiinsa.
Sanotaanko näin että kun riistaa osaa valmistaa nämä perinteiset padat sun muut ja raaka-ainetta riittää niin minusta saa senjälkeen säveltää makunsa mukaan kuten haluaa.
Pääasiahan tässä kuitenkin on että se riista päätyy ruokapöytään ja saa ansaitsemaansa kunnioitusta.

Olen joskus selannut ruotsalaisia keittokirjoja ja foorumeja ja sieltä tuntuu löytyvän kaikenlaista esim. aasialaistyylistä ruokaa tekevät riistasta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 17.12.2011 21:08    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Maustan pihvejä, kördefileitä ja paisteja harvoin muulla kuin suolalla ja pippurilla oli kyseessä sitten riista tai tuotantoeläimen liha. Laadukkaan, puhtaan lihan maku ei mielestäni kaipaa muuta. Kastikkeissa sitten varioidaan. Joskus tosin lisään vesilintua hauduttaessani pataan sipulia. Hapanimeläankkaa olen myös kokeillut. Muihin itämaisiin ruokiin käytän linnulle maustetahnoja ja -sekoituksia. Arkena on usein ajasta pahasti pulaa, joten hirven jauheliha on hyvin tavallinen raaka-aine maanantaista perjantaihin. Siitä voikin sitten tehdä monenlaiset kastikkeet, lasagnet, keitot ja texmexit. Nytkin on iso satsi tacovärkkejä jääkaapissa. Omatekoinen salsa hakkaa kaiken mitä kaupan hyllyltä löytää!

Periaatteellinen purismi ei oikein istu minun filosofiaani missään asiassa.

Jaa niin, perinteinen (itse sekoitettu) BBQ-kuivamauste tai siihen yhdistetty hunajainen glaseerausliemi on mahtava homma kun grillaa vaikkapa hirven entrecotéta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaarle Martel
Sisällöntuottaja


Liittynyt: 25 Tou 2009
Viestejä: 3593

LähetäLähetetty: 18.12.2011 18:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Retonkimies kirjoitti:
No jos on kolme pakastinta täynnä riistanlihaa, niin eikös sitä pidä välillä maustaa muutenkin kuin suolalla. Vaihtelu virkistää. Joskus naturellia, joskus pippurista, joskus valkosipulista ja joskus vaikkapa tomaattista, tai ihan miten mieleen juolahtaa. Vähän tuppaa joskus hymyilyttämään nuo "ei riistan makua saa peittää" superkokkikommentit. Toki jos riistaa syö kerran vuodessa niin se on eri asia. Toisille se vaan on "arkiruokaa" Wink



No juu, arkiruokaahan tuo. Tai siis arkena esmes jauhelihasta ihan tavallista ruokaa (makaronilaatikot ja jauhelihakastikkeet yms.) Viikonloppuisin sitten enemmän aikaa hifistelyihin.

Niin ja unohdin tuosta maustamisesta kiimaisen pukin lihan (nehän ovat kaiken lisäksi isoja, eli sitä lihaa tulee kerralla paljon). Niistä olen pyrkinyt tekemään texmexiä tai muuta mausteista. Joskus palvauttanutkin, tuntuu sekin peittävän tuota voimakasta makua.
_________________
http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Jussio
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 696

LähetäLähetetty: 19.12.2011 15:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Samoilla linjoilla Kaarlen ja muitten kanssa eli alkuperä tulisi jotenkin tunnistaa. Meilläkin riistaa syödään lähes päivittäin, tai sitten riistalla vaihdettua kalaa.

Mummon, tai vielä yksioikoisempaa, vaarin opeilla tehdyt patapalapaistit 5 % suolan ja maustepippurin, juhlassa jopa porkkanan ja sipulin kera alkavat äkkiä tökkiä, joten vaihtelua kaivataan. Ei pidä olla turhan konservatiivinen maustamisenkaan suhteen.

Itse kikkailen sellaisella riistalla mitä on määrällisesti runsaasti eli hirvi, peura, villisika, vesilinnut, jolloin riista on kaupanlihan substituutti. Huomattavasti konservatiivisemmin suhtaudun määrällisesti vähäisempiin tai sykähdyttävämpiin kuten vaikkapa kurppiin, joita toki on määrällisesti paljon. Lehtokurppaa tuskin laittaisin kuten vaikka viimeksi sorsia eli takki pois, suolaa ja savuun. Lihat sitten keitton joukkoon. Tuossa olisi varmaan mennyt broilerikin, mutta sattui nyt olemaan noita vesilintuja.

Hyviä vinkkejä ruotsalaisista keittokirjoista, kuten hirvikeittokirja tai linnustajan keittokirja. Vertaamalla näitä reseptejä vaikkapa suomalaisen lähi- ja riistakeittiön gurun eli Jaakko Kolmosen opetuksiin on ero huomattava. Kolmosen näkemys on perinteinen suolaa ja pippuria, kehuu jopa peuran rasvaa maukkaaksi ja hienoaromiseksi. Ruotsalaisilla taasen on sellainen suhtautuminen, että riista on raaka-aine joka sopii korvaamaan alkuperäisen naudan, possun tai linnun.

Itse tiedän tapauksia, jossa kokolihaa, esim. hirveä, pidetään liian haastavana kokattavana joten ennemmin kaikki jauhelihaksi. Tai omalle kohdalle osunut tapaus, kun hirviporukka ei onnistunut sopimaan jaosta, niin kaikki laitettiin purkkiin tai makkaraksi. Meillekin tuli varmaan 400 purkkia. No oppihan käyttämään hirvisäilykettä innovatiivisemmin kuin kankkusessa purkki auki, puukolla suuhun ja kaljaa päälle.

Eli riistaa saa, ja jopa tulee, käyttää normaalisti eikä sen kanssa tule hirttäytyä metsästäjiä vaivaavaan .308 on paras ajatteluun. Kärjistäen, suola ja pippuri -linja on .308 ja jahtijakt -linja. Kaikki muu on a) hifistelyä, epäilyttävää, homoa, akkojen höpinöötä tai b) kategorisesti kiellettyä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Hylsysoppa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Huh 2006
Viestejä: 2927
Paikkakunta: suomi

LähetäLähetetty: 19.12.2011 17:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jussio kirjoitti:
Eli riistaa saa, ja jopa tulee, käyttää normaalisti eikä sen kanssa tule hirttäytyä metsästäjiä vaivaavaan .308 on paras ajatteluun. Kärjistäen, suola ja pippuri -linja on .308 ja jahtijakt -linja. Kaikki muu on a) hifistelyä, epäilyttävää, homoa, akkojen höpinöötä tai b) kategorisesti kiellettyä.


Eikös se joku sunnuntaimetsästäjä opettanut että paistin teko alkaa .308 laukauksista? Verestää pitää joutuin 15km haavakkojahdin jälkeen ja hyvien mahaosumien jälkeen. Marinaadithan on jo sitten itsessään...on katajanmarjaa yms...lisätän soppaan vain pippuri ettei se soppa happane. Jahtijaktiokuslaarista saa hyvän pottutelekkimen muussille. Paljon aromisuolaa ja rillimaustetta suosittelee lapinkokit jahtijakteissaan kun ylikypsään poroon yrittäävät saada makua. Laughing
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tervemoro
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 13 Mar 2011
Viestejä: 29
Paikkakunta: lempäälä

LähetäLähetetty: 19.12.2011 21:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Vesi on kielellä kun lueskelee ohjeitanne. Itse olen aikalailla käyttänyt samaa kaavaa niin sorsa, mettälinnut, rusakko ja peuraruokiin, olen valurautapadassa ruskistanut lihat ja pistänyt sen jälkeen vettä lihojen päälle, pari lihaliemi / kanaliemi kuutiota pataan, pata uuniin n.150 lämpöä ja n.2.5h sitten lisännyt kerman ja antanut olla jonkun puolituntia, suurustanut ja suolaa oman maun mukaan ja eikun syömään. Hyvää on ollut mutta, ehkä tarttee vähä ruveta noiden mausteidenkin kanssa pelaamaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Tiger
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Maa 2004
Viestejä: 2852
Paikkakunta: Sjoki/KäMä

LähetäLähetetty: 20.12.2011 20:57    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itekki tykkään hirvenlihan mausta ja sitä ei pidä peittää liikaa pippurilla tai muillakaan mausteilla liikaa. Mutta niinku edellä on käyny ilmi, niin vaihtelu virkistää. Smile Miellestäni sipulia ei voi liikaa korostaa lihanmausteena. Samoin valkosipuli sopii myös hyvin. Itellä aika perus maustelista, mitä tulee käytettyä. sipuli, voi, musta- ja valkopippuri, suola, kerma. Ja myös, timjami, basilika, katajanmarja, laakerinlehti, porkkana, chili (varovasti Wink ) .

Annampa tähän ihan tyypillisen hirvenpaistin marinointireseptin, mitä tulee käytettyä (mitat saattaa olla vähä miten sattuu, kun riippuu aina mielialasta miten tulee tehtyä):

Hirvenlihaa 1-1.5kg muovipussiin, laitetaan pussiin
-1rkl rouhittua mustapippuria (jauheena noin kolmannes)
-1-1.5rkl karkeaa merisuolaa
-2rkl kuivattua timjamia
-iso sipuli viipaloituna
-2-3 porkkanaa viipaloituna
-2dl mustaherukoista puristettua mehutiivistettä tai tölkillinen olutta
-yhden sitruunan tai limen mehut

Suljetaan pussi, niin että ilmaa jää mahdollisimman vähä ja laitetaan jääkaappiin 1-2 vrk:ksi. Käydään kääntelemässä välillä, että mausteet imeytyy kauttaaltaan. Paistetaan uunissa sopivan kypsäksi. oon paistanu ihan mediumiksi ja paistopussissa ihan suussasulavan kypsäksi. Molempiparempi. Ja marinaadista tekee sitte kastikkeen, johon täräyttää kermaa sekaan.

Suunnilleen tuolla reseptillä tulee tehtyä sillontällön. Kerran yks hunsvotti sano, että marinaadissa vois käyttää 50/50 cokakolaa/punaviiniä. Niinpä, testasin ja se muuten toimii!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Rastinsahi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Elo 2005
Viestejä: 7252
Paikkakunta: Lapin lääni

LähetäLähetetty: 20.12.2011 23:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Itse lihaa en kyllä juurikaan mausta. Ne lisukkeet sekä kastike siinä kyljessä sitten täydentävät sitä riistanlihan makua, muovaavat sen vivahteita ja luovat kokonaisuuden. Siinä kokonaisuuden onnistumisessa kokki punnitaan. Lihan kypsentäminen haluttuun kypsyysasteeseen ei kummoista taitoa vaadi, vaikka siihenkin eri variaatioita toki on. Kermaa en juurikaan käytä, sillä se pyöristää makuja mielestäni ihan turhaan. Onhan se varma mutta varsin tylsä ratkaisu saada kaikki maistumaan (samalta).

Kumma homma, että riistan pilaamisesta puhuvat yleensä eniten ne, jotka tekevät ruuan aina täysin samalla kaavalla. Enpä ole kenenkään ammattilaisen kuullut moista tokaisevan.
_________________
Tapion viljan puimakone
http://www.tajukankaan.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
ioni
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Tam 2008
Viestejä: 7663
Paikkakunta: Keski-Suomi / Pohjois-Pohjanmaa

LähetäLähetetty: 20.12.2011 23:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä taas perhe on niin hullaantunut kermassa haudutettuun sieneen ja pelkkään haudutettuun kermaankin (!) että sitä on laitettava melko useinkin paistin kastikkeeksi. Kermaan täytyy toki lisätä riittävästi pippuria ja vaikka riistafondia. Mustaherukkahyytelöllä saa sitten muutakin makua lihan päälle.

Koittakaapa muuten siirapissa haudutettua, chilillä maustettua paprikaa lihan päälle. Runsaasti vaan siirappia mukaan että on kastikettakin. Sopii erinomaisesti karitsan fileelle mutta myös riistalle.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Jussio
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Maa 2004
Viestejä: 696

LähetäLähetetty: 21.12.2011 12:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

ioni kirjoitti:
riistafondia


= natriumglutamaattia, suolaa ja oireellisesti lihalientä ja sakeutusainetta.

Puhdasta natriumglutamaattia muuten saa itämaisista ruokakaupoista, vink vink umamin rakastajille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2, 3  Seuraava
Sivu 1 Yht. 3

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com