Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Vonkamies Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 1471 Paikkakunta: Suomi
|
Lähetetty: 23.04.2005 23:18 Viestin aihe: |
|
|
täytyy sanroo etk kerran tuli kirluu maistettuu ja sillonkoi olinm oöpäissää mut hyvgää oli!" hja ei se kilju ikkää oli miittä pahempaa et kyl se alas menne ku kännit vaa saiia. Ja meininki on hyg' ni se o ok½!! _________________ Sako Finnlight aito Suomalainen |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sähikäinen Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1192
|
Lähetetty: 24.04.2005 09:27 Viestin aihe: |
|
|
Onpa tainnu Vonkikselle olla viimeinen liikaa kun sormet noin sammaltaa
Hietala kirjoitti: | Teräketjuöljypöntön korvikkeeksi käy myös bensapönttö, aromissa löytyy:lol: 10 litraa vettä, 3-4 kg sokeria, 2 palaa hiivaa. 1-2 vk käymisaikaa, alussa lämmin on hyväksi. Loppua kohti lämpötilan kannattaa antaa laskea alle huoneenlämmön. |
Tuossapa vasta resepti todelliseen elämykseen! Marjat on sitten niitä viininlitkijöitä varten.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
cava
Liittynyt: 15 Maa 2004 Viestejä: 6 Paikkakunta: Espoo
|
Lähetetty: 30.04.2005 23:18 Viestin aihe: |
|
|
Vaikka nyt tunnustaudunkin viininlitkijäksi, niin hyvä resepti Kettusen Libyasta joskus 70-80-luvun taitteesta: vettä, hiivaa ja sokeria.
Annetaan käydä, mitä enemmän sitä parempi. Juoman nimi oli silloin harmaa, mistä lie pojat keksivätkin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Juunas Kanta-asiakas
Liittynyt: 14 Maa 2004 Viestejä: 2397 Paikkakunta: Joensuu
|
Lähetetty: 02.05.2005 21:27 Viestin aihe: |
|
|
Kilju on kyllä niitä nesteitä joita ei tarvitse monesti vuoteen nauttia . Samaa sanoisin huonosti tehdyistä kotiviineistä. Ens kesänä se on kuitenkin taas kokeiltava kaveriporukalla, kun pari vuotta sitten pojat sai aikaan oikeasti hyvän satsin kiljua. "Poika" oli kirkasta, eikä sellaista perinteistä kellertävää hiivasakkaa ja potkuakin tuntui noin niinku kiljuksi olevan ihan mukavasti . Saa nähä onnistuuko enää. En kyllä tiedä mikä järki sitä on tehdä, ku eihän siitä tule s**t*n*n paha jysäri . Mutta siitähän sitä taas oppii. _________________ Ei se ota jos ei annakkaan |
|
Takaisin alkuun |
|
|
piikeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2004 Viestejä: 453 Paikkakunta: Vihti
|
Lähetetty: 11.05.2005 09:37 Viestin aihe: |
|
|
Toihan nyt on miltei riistaruokien halventamista puhua kiljusta samalla palstalla...
Mutta mutta toi Sähikäisen resepti on joskus muinoin kokeiltu. ja toimi... Sähikäinen kirjoitti: | Minä panin tuohon A-Helevettiin myös hieman sokrua ja vettäkin. Kun muinoin kokeilin. Ja oksa lenti. |
Illan saldo: Yheltä meni käsi poikki -kompastu , Yks joutu vatsa huuhteluun -sai jonku myrkytyksen . Muut vaan oksenti myöhemmin, ku sitä joivat. Maistu kyllä aikalailla pahalle itteasiassa oksennukselle. Taiettiin varmistaa se käynti vielä pikkusella hiivanokareella, kun ei tohon prosessiin sata rosenttisesti luotettu. Humaltumiselta ei kukaan säästyny, mutta niinhän se oli ajatuskin ku sitä tehtiin... Onneks tosta on jo aikaa... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
pelimies Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Tam 2005 Viestejä: 1216 Paikkakunta: Lapinlääni päästä päähän
|
Lähetetty: 31.05.2005 12:22 Viestin aihe: Re: Oisko ihania kilju reseptejä? |
|
|
[quote="Sähikäinen"]Olisko Herroilla näitä käymisteitse valmistettavien juomien reseptejä? .[/quote]
Yksi resepti tulee mieleen. En ole maistellut, joten mausta en tiedä. Nimi on Oksetti ja !&%¤#. Resepti on yksinkertainen. Vettä ja sokeria suhtessa 4:1 . Käyntiaika viikosta puoleentoista. Käymistä nopeuttamaan hiivan lisäksi sekaan nakataan muutama hiirenraato, jos rottaa ei ole käytettävissä. Nimi tulee kuulema siitä, että kun aukaiset pöntön juontia varten, niin tulee yleensä oksennus ja jos pystyt juomaan muutaman kauhallisen niin tulee !&%¤#.
Hauskoja kiljubileitä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
pyymies Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Tou 2005 Viestejä: 187
|
Lähetetty: 31.05.2005 12:49 Viestin aihe: |
|
|
Kusiaispesissä poikasina kiljua käytettiin. Ihan tavallinen viinapullo, johon vettä ja hiivaa ja sinne vain kusiaispesän lämpöön tekeytymään! Tulipahan niillä pesillä sitten vierailtua useammankin kerran....ja salassa pysyi naisväeltä! _________________ Parempi pyy pivossa, kun kymmenen oksalla! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
erakko Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 17 Hel 2005 Viestejä: 66 Paikkakunta: lappi
|
Lähetetty: 17.06.2005 20:34 Viestin aihe: |
|
|
aiai alkaa olla kiljunteko ilmat parhainmillaan mutta onko enää perinteitä
poikasena tuli kiljua tehtyä niin appelsiini mehuista kun perinteisillä menetelmillä. silloin oli kilju "parasta" kun oli harmaata ja maistui pahalle,mutta meni parhaiten myös päähän jalat kyllä kulki,mutta teki mitä sattuu. parasta oli kuitenkin se purokalja nuin niinkuin maultansa
_________________ älä ammu se on kaakana!!!!!!!
ghjgtry |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RaDeK69 Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2004 Viestejä: 1256 Paikkakunta: Jyväskylän lähellä
|
Lähetetty: 18.06.2005 14:55 Viestin aihe: |
|
|
Sarvikuonoviini
Tällä ohjeella saat tehtyä viikossa n. 12 %:sta kotiviiniä helposti ja tulos on hyvä! Hyvin tehtynä ja sopivasti käyneenä viini maistuu lähes simalta... Hyvvää, ja valmistusaineet maksavat noin 50 markkaa ja ne voidaan ostaa ihan kaupasta, poikkeuksena tosin hirvensarvisuola. Sitä saat ostaa apteekista... Ja ohjeet on 10 litralle, joten saatko Alkosta PAREMPAA ja HALVEMPAA viiniä? Et.
Ensin, osta seuraavat aineet valmiiksi:
o 2,5 kiloa sokeria
o 500 grammaa fariinisokeria
o 10 grammaa hirvensarvisuolaa (apteekista, maksaa noin 6 mk.)
o 1 pkt hiivaa (50 gramman pkt, ei kilon!-) )
o 1 kilo appelsiineja
o 2 kpl sitruunoita.
Tarvitset myös kädenlämpöistä vettä 10 litraa. Sitä ei tarvitse ostaa kaupasta.
Tästä se alkaa:
- Ota pannu/saavi/ämpäri täyteen noin kädenlämpöistä vettä ja jätä siihen noin viisi senttimetriä (5 cm) käymisvaraa. Eli ämpäri olisi hyvä olla n. 10 litran. Niitä saa ostaa kai hyvinva- rustetuista kaupoista.
- Lisää sokerit ja fariinisokerit. Varmista, että ne liukenevat siihen sekoittamalla.
- Viipaloi appelsiinit ja sitruunat ja laita ämpäriin.
- Laita hiiva ja hirvensarvisuola erilliseen nesteeseen, jonka tilavuus on vaikka n. puolen litraa. Mutta yhteensä viiniin tulee sitten kymmenen litraa vettä, eli kun olet laittanut hiivan ja hirvensarvisuolan puoleen litraan ja antanut sen pöhistä n. kymmenen minuuttia, lisäät seoksen 9,5 litraan vettä.
Jos et halua, että Hornnoksesi epäonnistuu ja maku muistuttaa lähinnä kiljua, laita vain 2/3 hiivapaketin sisällöstä.
Jos vesi on ollut n. kädenlämpöistä, niin kahden ja neljän tunnin sisällä nesteen pitäisi alkaa pöhisemään eli käymään. Jollei, niin vesi on ollut liian kuuma tai kylmää aloita aivan alusta!
Anna nesteen pöhistä noin viikon verran. ILOISIA JUOMINKEJA!!
( Eli ei tarvitse tehdä muuta kuin odotella kun olet alkuun päässyt.)
( Sitten vain pullottamaan. )
Ei kannata antaa pöhistä liian väkeväksi, koska vaikka prosentteja tulee lisää, niin maku kärsii pahasti. Jos satsi onnistuu, niin maku hakee vertaistaan. _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
pelimies Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Tam 2005 Viestejä: 1216 Paikkakunta: Lapinlääni päästä päähän
|
Lähetetty: 20.06.2005 10:01 Viestin aihe: |
|
|
[quote="RaDeK69"]Sarvikuonoviini
Tällä ohjeella saat tehtyä viikossa n. 12 %:sta kotiviiniä helposti ja tulos on hyvä! Hyvin tehtynä ja sopivasti käyneenä viini maistuu lähes
( Eli ei tarvitse tehdä muuta kuin odotella kun olet alkuun päässyt.)
( Sitten vain pullottamaan. ) Ei kannata antaa pöhistä liian väkeväksi, koska vaikka prosentteja tulee lisää, niin maku kärsii pahasti. Jos satsi onnistuu, niin maku hakee vertaistaan. [/quote]
Tulipa tuossa mieleen, joskos tuo kettuparka olisi päässyt juomaan sitä hieman liian kauan pöhissyttä ainetta |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Fox Camper Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 1379 Paikkakunta: Koillis-Savo
|
Lähetetty: 14.11.2005 00:15 Viestin aihe: |
|
|
Hehe ...aiheen nimi aiheutti hieman hilpeyttä. No mutta kuitenkin aiheeseen. Täytä kaksi 1.5l pulloa puoliksi kädenlämpöisellä vedellä, jos käytät kuivahiivaa niin vähän lämpimämpää vettä. Kaada sokerit pulloihin n. 1dl-1.5dl kumpaakin, pari teelusikkaa kuivahiivaa kumpaankin pulloon. Jos kuivahiivaa ei löydy niin sitten sopivankokoinen pala pullahiivaa . Sen jälkeen luirauttele jotain halpaa mehua pulloihin pari kolme desiä (itse tehty viinimarja mehu on passeli). Peinoinen ravistus pulloihin ja eikun käymään! Huom. jätä korkki vähän raolleen että pullot eivät räjähdä!. Kun aine on käynyt noin viikon, pistä pullot kellariin (jääkaappi käy myös) viikoksi pariksi. Tämän jälkeen aineen tulisi olla "kirkasta" jos kaikki on mennyt suurinpiirtein niin kuin pitääkin . Imaise letkulla kirkas aine toiseen pulloon, ja heitä pullo jonka pohjalla on hiivapohja vaikka naapurin pihalle. Nyt pullo(t) vielä yöksi takaisin kellariin/jääkaappiin ja seuraavana aamuna/päivänä/iltana/yönä sitten "nautiskelemaan" aineen tulisi olla jotenkuten juomiskelpoista . Mehut voit lisätä pulloon myös käymisen jälkeen jos sille tuntuu, tai sitten olla lisäämättä ollenkaan. Huom.! jättämällä kirkastus vaiheen tekemättä ja nauttimalla sameaa kiljua ruoan kanssa kilju korostaa mukavasti ruoan hyvää makua! _________________ Teoriaan uskotaan vain käytännössä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jinok Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 2816 Paikkakunta: Kuusamo
|
Lähetetty: 16.11.2005 03:04 Viestin aihe: |
|
|
Tässä ois rankki ohje.
30l käymis astia
Vesilukko
15litraa kädenlämpöstä vettä
4kg mallas sokeria
1,5dl pikahiivaa
Lisämakua antamaan appelsiineja tai sitruunoita.
ja sekoita aineet ja anna käydä pari päivää, sitten laitat vesilukon ja lisäät appelsiineja tai sitruunoita siihen litkuun, sitten viikon päästä on litkut 100% valmiina Ja eiku pullottamaan, tässä just viikko sitten laitettiin toi annos pihisemään ja on maistunu. Edellinen ohje mikä tehtiin oli 10litran annos. _________________ -Rottajalaka prkl!
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
jinok Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 2816 Paikkakunta: Kuusamo
|
Lähetetty: 16.11.2005 03:19 Viestin aihe: |
|
|
käymisastia TIIVIILLÄ kannella ja vesilukolla. 25l pönttö varusteineen maksaa n.10e, 8l ämpäri+kansi+vesilukko tiivisteineen n. ehkä 5e.
1-1.5m kirkas 8mm halkaisijainen letku lappoamiseen, maksaa n.1-2e.
mielellään toinen pönttö johon koko kiljumäärä mahtuu.
mahdollisesti siiviläpussi, jolla marjat tms. saa kätevästi pois pöntöstä
DESINFIOINTI AINETTA! Tärkeää! Saa tavarataloista 2-3eurolla
pulloja
Voit käyttää valmiita viinitarvike pakkauksia joissa seuraa yleensä asialliset ohjeet tarvittavien aineiden lisäksi mutta paljon antoisampaa on valmistaa kiljut omista aineista esimerkiksi näin:
puoli isoa sitruunaa litraa vettä kohden=4kpl/8l tai 12kpl/25l
2kg hienoa sokeria+0,5kg fariinisokeria 8l:aan tai 5kg hienoa- +1kg fariinisokeria 25l:aan
200g/8l tai puoli kiloa/25l rusinoita jos käytät tavallista hiivaa, tavarataloista saatavien käymisaineiden kanssa et tarvitse
hiivaa. Käymispakkaukset sisältävät hiivan lisäksi ravinteita ja pysäytys+kirkastusaineet 25l:lle ja maksavat n.5e. ÄLÄ käytä tähän tarkoitukseen pika/turbohiivoja, niistä tulee kamalan makuista tököttiä. Tavallinen kuiva- tai tuorehiiva käy hyvin mutta on hitaampaa kuin varsinaiset viinihiivat. Annostus on puoli könttiä eli 25g hiivaa 25l tai viidesosa konttiä 8l:aan. Liika hiiva nopeuttaa käymistä mutta huonontaa makua.
Valmistus:
Puhtaus on koko homman pointti. Kärsivällisyyden ohella. Jokainen itseään kunnioittava nuori on joskus ottanut kännin kaverin hapettuneen homeisesta hiiva litkusta ja tietää mitä siitä seuraa. Eli..
1. Puhdista huolellisesti desinfiointiaineen mukana tulleen ohjeen mukaisesti käymisastia, kansi ja vesilukko. Tätä vaihetta silmällä pitäen ei kannata käyttää vanhaa lattianpesu ämpäriä vaan ostaa uudet välineet..
2. Pese sitruunat, siivuta 8mm liuskoihin ja keitä ne pikaisesti, tarkoituksena hillitä ylimääräisiä villihiivoja ja homeitiöitä.
3.Täytä pönttö puolilleen kuumaa vettä ja liuota sokerit ja lisää sitruunat. Täytä pönttö n. 5cm vajaaksi yläreunastaan haalealla vedellä siten että lopullinen lämpötila on ENINTÄÄN 28astetta. Hiiva nimittäin kuolee liian kuumassa.
4.liuota hiiva 2dl:aan kädenlämpöistä vettä ja lisää käymispönttöön.
5.sulje kansi ja täytä vesilukko puolilleen. Varmista tiiviys esim. painamalla kantta ja tarkkaile vesilukon liikettä. Kannen tiivistykseen voi tarvittaessa käyttää tuorekelmua pöntön reunan ja kannen välissä.
6.odota, odota ja odota kunnes vesilukon pulputus on harventunut noin 1krt/min. Seuraavaksi viet pöntön viileään paikkaan (tai lisäät kirkasteet jos sellaista omistat) ja jätät selkiytymään. Voit myös tässä vaiheessa lapota kiljun toiseen astiaan pinnalta pohjaan päin jolloin ylimääräisestä hiivasta pääsee helpommin eroon. 1-2 viikon kuluttua tarkasta ovatko hiivat painuneet pohjalle. Mikäli ovat, lappoa varovasti, hiivoja sekoittamatta, kilju toiseen astiaan. Mausta sokerilla ja nauti hyvällä juomahalulla. Maku muuten paranee oleellisesti kuukauden varastoinnilla vaikkei se juuri simasta eroa heti valmistuttuaankaan.
Rajana on tietysti vain mielikuvitus kun mietit mistä saat viinit tehtyä mutta äskeinen resepti oli ainakin aikanaan minun makuuni. Toki omenista tai viinimarjoista tai vaikka raparperistakin syntyy hyvä käymistuote kun vain muistat sen välineitten desinfioinnin etkä availe pönttöä joka viikonloppu (seurauksena olisi etanolin hapettuminen liian hapen seurauksena ja tuloksena etikkaa!). Yleisohjeena käy kilo marjoja tms. 4l:aan vettä ja suurin piirtein saman verran tai hieman enemmän sokeria, riittävän pitkä selkiyttämisaika jonka jälkeen jälkimakeutus mieleiseksi ja mielellään vielä kuukauden varastointi. Bon appetit!
ps. Voit myös valmistaan varsin mielenkiintoisen nesteen käyttämällä pelkkää vettä turbohiivan ja sokerin (1-1,5kg/5l vettä) kanssa. Tarvitset ehdottomasti kunnon kirkasteet jotta saat kaiken hiivan pois. Anna hiivan käyttää kaikki sokeri pois jolloin käyminen pysähtyy itsestään ja lisää kirkasteet. Tuloksena 15-18% liki neutraalia alkoholia jonka voit maustaa millä ikinä haluat. Tällaisen "viinin" valmistus tosin on laitonta koska se tulkitaan pontikan mäskiksi, laki vaatii muistaakseni tuoreena punnittuja marjoja/hedelmiä/tms. vähintään saman verran kuin raakaa sokeria on käytetty. _________________ -Rottajalaka prkl!
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nilkki Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Maa 2004 Viestejä: 162 Paikkakunta: Lounais-Suomi
|
Lähetetty: 24.11.2005 22:36 Viestin aihe: |
|
|
http://www.homedistiller.org/
Jos jonkua sattuu kiinnostamaan "pojan" jatkojalostus, niin käykää vilkaisemassa.
Ja ei muuta kun k-raudasta rosteria hakemaan, ei vaan tämä laji taitaa olla Suomessa kiellettyä. _________________ Ceterum censeo EU esse delendam
Älä tuhlaa rahojasi, vaan ryyppää ja rällää ne! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtaaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 28 Maa 2004 Viestejä: 2693 Paikkakunta: EU:n maakunta
|
Lähetetty: 25.11.2005 01:27 Viestin aihe: |
|
|
Varohan Jinok, käy vielä kuten Igorille kun kehui ampuvansa lyijyllä sorsia. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|