OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Poronliha

 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 15062

LähetäLähetetty: 21.10.2012 17:19    Viestin aihe: Poronliha Vastaa lainaamalla viestiä

Sellainen asia tuli mieleen, että viime vuosina on jo pitkään ollut näkyvissä sellainen trendi, että poronliha on kovaa vauhtia katoamassa normaalien lappilaisten ruokapöydästä. Uskoisin myös, että sama trendi on nähtävissä muuallakin. Ravintoloissa poroa on todella reippaasti, mutta tavallisesta ruokakorista poronliha ja poronlihatuotteet ovat kadonneet liki tyystin.

Ennen tilanne oli toinen. Poroa käytettiin paikallisesti hyvinkin paljon ja se oli ns. tavallista ruokaa. Toki asiaan vaikuttaa se, että isäukko oli elintarvikealalla ja touhusi erityisesti poronlihan parissa melko paljon viimeisinä työvuosinaan.

Henkilökohtaisesti näen ns. vedenjakajana tälle nykykehitykselle sen, kun EU määräsi porojen teurastuksen pois ns. normaalikäytännöstä. Eli poroja alettiin kerätä aidoilta kuljetusautoihin ja teurastamoihin teurastettavaksi. Ennen porot teurastettiin aidoilla ja kuljetettiin ruhoina lihanjalostamoihin. Uudet säännöt pakottivat uusien teurastamoiden perustamiseen ja hinnat nousivat pilviin.

Eli kaikki muuttui ja poro poistui ruokapöydistä. Voin olla väärässäkin, mutta näen tämän syynä sille, että poronlihan käyttö loppui normaaleissa talouksissa. Nykyään ne jotka haluavat poronlihaa, ostavat sen suoraan poronomistajalta ilman välikäsiä ja siten, että poro teurastetaan stressittömissä olosuhteissa, eikä sitä stressata kuljetuksilla.

Sitten lieveilmiö tästä poronlihan käytön vähäisyydestä poronhoitoalueella on se, että ihmisillä ei ole enää kosketuspintaa poronhoitoon ja poronlihaan. Täten asenne poronhoitoa kohtaan on muuttunut nuivaksi verrattuna entiseen.

Onko asiaan muita näkemyksiä? Onko kauppaketjussa tapahtunut muutoksia tms.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 35488

LähetäLähetetty: 21.10.2012 19:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Missä sitä muka myydään?
Ainoat paikat missä näkee kunnollista poronlihaa ovat pohjoisen yksityisten talouksien ruokapöydät.
Ei silti,ei se minua haittaa kun pistin poronlihan boikottiin jo vuosia sitten,sen verran "reiluksi" on porohomma lieveilmiöineen mennyt.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kari049
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Jou 2005
Viestejä: 276
Paikkakunta: pohojanmaa

LähetäLähetetty: 21.10.2012 22:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

poika osti n.vuosi sitten keskiseltä 2prk poronlihaa, sitä ei syöny ees meiän kissa Question peruutti vaan lautasen luota ja katto että yritäkkö myrkyttää?noutaja söi yhden palasen kateuksissaan ku kissa oli vieressä, mutta ei sen jälkeen .ei oo sen jälkeen tarvinu poronlihaa ostaa:roll: Evil or Very Mad
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
sako_92
Kanta-asiakas


Liittynyt: 07 Tam 2006
Viestejä: 1425
Paikkakunta: rovaniemi

LähetäLähetetty: 22.10.2012 09:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

käykääpä kattomassa missä kunnossa ne porot on erotuksessa.

kyllä on surkean näkösiä esityksiä, sitä se yli laiduntaminen tekee.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
huti-kuti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Lok 2008
Viestejä: 1813
Paikkakunta: periferia

LähetäLähetetty: 22.10.2012 09:10    Viestin aihe: Re: Poronliha Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:
...Nykyään ne jotka haluavat poronlihaa, ostavat sen suoraan poronomistajalta ilman välikäsiä ...

eipä sitä ainakaan omassa taloudessa ole mitään muutoksia tapahtunut, poronlihat ostetaan aina suoraan omistajalta. kertaakaan ei ole tullut mieleen kaupasta sitä ostaa ja enkä tule sitä sieltä ostamaankaan.

heiluri kirjoitti:
Missä sitä muka myydään?
Ainoat paikat missä näkee kunnollista poronlihaa ovat pohjoisen yksityisten talouksien ruokapöydät.
Ei silti,ei se minua haittaa kun pistin poronlihan boikottiin jo vuosia sitten,sen verran "reiluksi" on porohomma lieveilmiöineen mennyt.

jää sinulta hyvät sapuskat syömättä. tuosta reiluudesta nyt voi olla montaa eri mieltä. sitähän poromiehetkin ovat samanlaisia ihmisiä kuin muutkin, porukassa on reiluja ja vähemmän reiluja, pitää vain olla sen verran tuntemusta asioihin että osaa hommata lihat näiltä reiluilta.

sivusta porohommia seuranneena vaikuttaisi siltä, että eipä se porohomma mikään kultakaivos ole ja töitäkin siinä joutuu tekemään vaikka puolivapaana elo jäkälää ja heinää jyrsii.
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tapmar
Kanta-asiakas


Liittynyt: 11 Hei 2006
Viestejä: 2712
Paikkakunta: polulla

LähetäLähetetty: 22.10.2012 09:56    Viestin aihe: Re: Poronliha Vastaa lainaamalla viestiä

Nimrod kirjoitti:
ne jotka haluavat poronlihaa, ostavat sen suoraan poronomistajalta ilman välikäsiä


Näin minä ainakin teen. Mutta totta on, että kyllä poronliha on enimmäkseen hävinnyt oman tuttavapiirin myös pohjoisemmassa asuvien perheiden vakioruuista.
_________________
http://www.tapiolantakamailla.com/ - Ulkoilmaelämän tunnelmapaloja
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Iso-Jaska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tam 2007
Viestejä: 2376
Paikkakunta: Lapland Finland

LähetäLähetetty: 22.10.2012 10:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

kari049 kirjoitti:
poika osti n.vuosi sitten keskiseltä 2prk poronlihaa,


Purkissa liha ku liha maistuu samalle entisaikojen "nötkötille".


Kaipa sekin alkaa vaikuttamaan kysyntään, jos ropihinta liikkuu 8,50-9,70€/kg. Sillähän saa jo kaupasta hormoneilla ja antibiooteilla kasvatetun naudan paistijauhelihaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 22.10.2012 12:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Se on kumma tuo hormooneilla ja antibiooteilla kasvatettu naudanliha. Siihen useimmiten ja varmimmin törmää jotakin muuta lihaa myyvä tuottaja. Näytteitä ottavat viranomaiset niihin törmäävät aika harvoin.
Ja harvoin myöskään poronhoitajat mainostavat porojen loislääkitykseen käytettyä ivermektiini-injektiota. Ivermektiini on keskushermostomyrkky. Sen tarkoituksena on halvaannuttaa loiset niiden aineenvaihdunnan kautta. Vai jokohan se on vahingollisena jo kielletty? Tuskin. Osa poronhoitajistahan ei sellaista poronlihaa huoli ollenkaan lautaselleen.

Samaa myrkkyä käytetään myös ihmisten ja koirien sisäloisten häätämiseen. Kissojen korvapunkkeihin .. Laughing

Tuon ivermektiinin takia mm. brasilialaista naudanlihaa on joskus palautettu EU:n rajalta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Koukkupolovi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Jou 2004
Viestejä: 6824
Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa

LähetäLähetetty: 22.10.2012 13:38    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Loislääkitys annetaan vain eloon jääville poroille, joten nyt rokotettu eläin tulee kauppaan ensi vuoden syksyllä. Rokotteesta laitetaan punainen spraymaalimerkki tavallisesti oikeanpuoleiseen lonkkaan.
Ivermektiinin varoaika on huomattavasti lyhyempi.

Tässä osakopio Eviran luettelosta:

Animec vet 10 mg/ml injektioneste

ivermektiini

Varoajat: Nauta (Ei lehmille, joiden maitoa käytetään elintarvikkeeksi.): maito (Hiehot ja ummessaolevat lehmät.) 60 vrk, liha 35 vrk. Sika: liha 28 vrk. Poro: liha 28

Osansa poronlihan vähyyteen on viime vuosina laskeneet teurasmäärät.
_________________
Hoc iam omni varietate caret.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 22.10.2012 14:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Koukkupolovi ihan samoin ne varoajat ovat antibiooteista ja muista lääkkeistä. Ne ovat kyllä monella lääkkeellä (mm. Penovet) huomattavasti lyhyempiä, esim. maidolla 6vrk ja teuraseläimellä 14vrk. Testissähän nuo näkyvät aika paljon pidemmän ajan. Mamyzin varoaika on kolme vuorokautta maidontuotannossa. Kuitenkin testissä näkyy vielä 3-4 vuorokautta tämän jälkeen. Eli meijeriin maito kelpaa usein vasta noin 10 vuorokauden jälkeen.

Ivermektiini näkynee lihassa vielä 2-3kk kuluttua. Siksi lihajalostamot sitä testaavat. Ei ongelmaa ole jos kaikki toimivat kuten ohjeet kehottavat ja noudattavat niitä.

Eihän tässä mitään ongelmaa ole, kun jaetaan asiallista tietoa ja valvotaan lääkkeiden käyttöä. Porojen merkintä käsittelyn yhteydessä perustuu asetukseen, loislääkityt pitää erillään ravintoketjusta jonkin aikaa. Mutta millä asiakas suoramyynnissä sen poronruhosta tietää onko turkissa ollut punainen maalitäplä? Ihan sama ongelma voi olla lampaalla tai jollakin muullakin tuotantoeläimellä.

Eikö se olisikin hienoa kun jokainen poromies voisi kertoa rinta kaarella. Mun poroja ei ole ruokittu keinorehulla tai lisäravinnolla. Eikä myöskään mitään eläinlääkintää ole tarvinnut käyttää. Ei vain taida toteutua aikuisten oikeasti.

Toinen mielipide miksi poronlihaa ei kaupoissa ole...

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maaseutu/poronlihan-hinnasta-tulossa-kova-v%C3%A4%C3%A4nt%C3%B6-1.24652

Poro on nykyään sesonkiruoka etelässä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Nimrod
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2005
Viestejä: 15062

LähetäLähetetty: 22.10.2012 16:58    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Rokottamatonhan sen ruokaporon pitää ehdottomasti olla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Ollari
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Hei 2006
Viestejä: 12426

LähetäLähetetty: 23.10.2012 15:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Veikkaanpa että on vain valikoima ja tottumukset monipuolistuneet. Käytännössä siten että muun lihan saatavuus on parantunut ja hinta suhteessa poroon laskenut. Siis pohjoisessa. Eli kuluttajat äänestäneet lompakollaan ja jaloillaan. Olisihan se poro suhteellisen ekologista lähiruokaa pohjoisessa, niin kauan kun ei ylilaidunneta. Vaan minkäs teet, markkinat ei näitä asioita liikoja kysele.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Sivu 1 Yht. 1

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com