Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
vanha pappa Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Jou 2007 Viestejä: 2350
|
Lähetetty: 08.11.2012 22:22 Viestin aihe: |
|
|
Simppeli;
Perskuta sentään,Kiitos tuosta.
Tuo viestien lukumäärä on vähän kuin noitten Hirvielukka-kalmojen määrä, eipä ole tullut tarkkaa lukua pidettyä _________________ Vanha pappa
Viimeinen muokkaaja, vanha pappa pvm 08.11.2012 22:25, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Glen Scanlan Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Syy 2012 Viestejä: 250 Paikkakunta: pitäjillä
|
Lähetetty: 08.11.2012 22:23 Viestin aihe: |
|
|
9.3x622 kirjoitti: | Oli pöydässä mitä oli, mutta parasta joulussa on se, että kun se ohi ja saa olla rauhassa. |
Vai sittenkin se, että pukki tulee keppi suorana ja kassit täynnä lahjoja...kysykää emäntä väeltä |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15031
|
Lähetetty: 08.11.2012 22:32 Viestin aihe: |
|
|
Vilperi kirjoitti: | Nimrod: Uskaltaako kysyä asuinpaikkaa edes karkeasti?
Olen tietoinen että imelletty perunaloora ei kuulu jokapuolelle suomea, mutta olis kiva saada jotain rajalinjoja tietouteen. |
Rovaniemi = Peräpohjola.
En todellakaan voi sanoa mitään muuta kuin sen, että tämä on ollut näin niissä piireissä, joita olen tuntenut. Nykytilanne on varmastikin muuttunut, sillä Rovaniemi on opiskelukaupunki ja maakuntakeskus, eli tänne tulee uutta väkeä koko ajan.
Jos aikaa kuitenkin kelataan taaksepäin, niin perunalaatikko on puuttunut aika tyystin joulupöydistä minun tuttavapiirissäni ja esimerkiksi ravintolassa, jossa aloitin työurani kokkina, ei perunalaatikkoa mennyt juuri ollenkaan - se ei ole meidän perän juttu. Lanttulaatikko sen sijaan on suosituinta tällä perällä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 08.11.2012 23:13 Viestin aihe: |
|
|
Simppeli: Kiitos; uusi sana minulle, mutta yritän painaa mieleeni.
Nimrod: Kiitos sinullekin; mun vajavaisten tietojeni mukaan perunalodju imellettynä on jostain hämeestä kotoisin, mutta äiteeni joka on Siuntion ruotsalaista alkuperää on sitä tehnyt omasta nuoruudestaan lähtien jo 60v taakkepäin , joten hiukan pihalla olen sen levinnäisyydestä.
Lanttuloora taitaakin sitten olla jokapuolelle suomea levinnyt!?? _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
A-Boltti Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Tou 2011 Viestejä: 544 Paikkakunta: Suomineidon käsivarsi
|
Lähetetty: 09.11.2012 00:34 Viestin aihe: |
|
|
Vasikansyltti, keitetty poron kieli, poron suolaliha ja suolalohi. Niitä ilman ei ole joulupöytää. Juomana joko hyvä olut, tai Julmust . _________________ "Oh, no tears please. It's a waste of good suffering..." |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15031
|
Lähetetty: 09.11.2012 09:29 Viestin aihe: |
|
|
A-Boltti kirjoitti: | Julmust . |
Tässä on muuten yksi sellainen pieni juttu, mitä etelässä ei varmastikaan ole, eli naapurimaan vaikutus eväspuoleen. Tuo länsinaapuri on meille rovaniemeläisille ja varsinkin länsikairan väelle todella lähellä ja siellä käydään usein ostoksilla. Eli Ruotsinkin perinteet sekoittuvat suomalaiseen joulupöytään useissakin paikoissa. Esimerkiksi Torniossa saattaa törmätä aivan toisenlaiseen joulupöytään kuin muualla Suomessa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MPOulu Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2008 Viestejä: 850
|
Lähetetty: 09.11.2012 11:46 Viestin aihe: |
|
|
Jouluaaton aamuun kuuluu kermaan keitetty riisipuuro kanelisokerilla ja reilulla voinokareella, jälkiruoaksi hapanleivän päällä suolakallaa ja suutarinlohta juomana kotikalja.
Tuolla jaksaa pitkälle päivään varsinaista jouluruokaa valmistellessa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15031
|
Lähetetty: 09.11.2012 11:52 Viestin aihe: |
|
|
MPOulu kirjoitti: | ...hapanleivän päällä suolakallaa ja suutarinlohta. |
http://reseptivihko.net/suutarinlohi
Onko tässä samankaltainen ohje, jota olet tottunut syömään? Tuota pitää tehdä itsekin, vaikuttaa hyvältä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Weatherby Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Hei 2009 Viestejä: 1587 Paikkakunta: Länsi-uusimaa
|
Lähetetty: 09.11.2012 11:56 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Meillä "Satakuntalaisessa joulussa" on myös tuo kalaosasto ollut kohtuu vahvasti mukana jouluperinteissä; Lipeäkala, graavi lohi, mäti, erilaiset silakkahässäkät... |
Hyvin pitkälti samoilla linjoilla Lahtisen suvun kanssa menty. Kinkkua, peruna- ja lanttulaatikkoa yleensä kuulunut listalle kanssa. Viime vuonna tein Vilperin ohjeiden mukaan alusta alkaen ja hyvin onnistui. Samat tulee varmasti tehtyä tänäkin vuonna...
Kinkkuvalikoima aihettanut joka vuosi kyllä samoja miettimyksiä kuin Lahtiselle, eri "malleja" on aika pirusti. Viimeksi taisi olla pakastamaton juhlakinkku potkalla ja oli pirun hyvä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MPOulu Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2008 Viestejä: 850
|
Lähetetty: 09.11.2012 12:01 Viestin aihe: |
|
|
Nimrod,
aikalailla samaa, itse suolaan kevyesti fileet ennen marinaadia. Tulee mielestäni parempaa.
Niin, kokki tausta mullakin. Ravintolakoulun kävin kahteen kertaan roissa kun en ensimmäisellä kertaa oppinut tarpeeksi, 89-91 ja 96-97. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JSP Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Syy 2009 Viestejä: 8022 Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa
|
Lähetetty: 09.11.2012 15:39 Viestin aihe: |
|
|
A-Boltti kirjoitti: | Vasikansyltti, keitetty poron kieli, poron suolaliha ja suolalohi. Niitä ilman ei ole joulupöytää. Juomana joko hyvä olut, tai Julmust . |
Aivan samanlaista kuin kokis Meillekkin sitä aina jouluna jostain tulee.. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koukkupolovi Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Jou 2004 Viestejä: 6824 Paikkakunta: Kainuu-Koillismaa
|
Lähetetty: 09.11.2012 20:28 Viestin aihe: |
|
|
Meillä ei kukaan ole uunikinkun ystävä.
Siksipä joulukinkkuna ja pääruokana on jyhkeä hirven tai poron jääpaisti.
Suola-ja savukalaa pitää tietysti olla, rosollia, "parempia" juustoja, savulihaa, sienisalaattia, malliksi lanttu-ja porkkanalaatikkoa ja valmista "kaupan palvikinkkua", suolakurkkua sekä jotain tuoresalaattia ja jälkiruokana on sokeroituja hilloja tai hillasoppaa.
Joulupäivän lounas muodostuu usein riisipuuro-hillasoppa rungolle ja leikkeleille. Perunoita ja porkkanoitakin keitellään liharuoan kiilaksi.
Tapanina tulee usein tehdyksi paistista ruskean peruskastikkeen kanssa "lihakastike", tai paistetaan uunimehto. _________________ Hoc iam omni varietate caret. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
isoK Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 11 Huh 2010 Viestejä: 47
|
Lähetetty: 09.11.2012 21:26 Viestin aihe: |
|
|
Meillä on ollut tuoresuolattu kinkku potkalla, kun jotenkin olen elänyt siinä luulossa, ettei potkaton kinkku ole kovin hääviä. Voisihan tuota kokeilla tänä jouluna luutonta kinkkua, turhan roima satsi tulee kinkkua noista potkallisista, kun lähtöpainoa yleensä 7 kg-->.
Osa paistoliemestä menee kastikkeeseen, mutta varoen ettei lipsahda liian suolaiseksi.
Kinkun lisäksi valmislaatikot ja kalat vakuumista tai kaupan tiskiltä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 10.11.2012 08:45 Viestin aihe: |
|
|
isoK kirjoitti: |
Kinkun lisäksi valmislaatikot ja kalat vakuumista tai kaupan tiskiltä. |
Itsekin vähän arvuutellut laatikoiden itsetekemistä, vaikka hyviltähän noi Vilperin tekemät näyttää.
Muistaakseni jossain yhteydessä joku kertoi tuommoisten valmislaatikoiden "tuunauksesta", olisiko jollain tuosta parempaa infoa? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15031
|
Lähetetty: 10.11.2012 10:17 Viestin aihe: |
|
|
Helppo tapa "parantaa" valmislaatikoita on sekoittaa niihin kermaa ja lämmittää uunissa.
Tuli muuten sellainen mieleen, että yksi laatikko on päässyt unohtumaan täysin, mutta se on muutamana jouluna kuulunut kyllä joulupöytään: bataattivuoka. Todella hyvää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|