Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
ent.ap Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Tam 2005 Viestejä: 1666
|
Lähetetty: 03.02.2013 14:13 Viestin aihe: Habanero |
|
|
Tuo rakkaani toi tuommosta ja nappasin yhen... nuin niinku ruukaan napata... kokemus oli ettenkö sanoisi "ikimuistoinen".
Eikä siinä vielä mithän... illalla rapsautin muniani nuilla käsilläni, joita en ollu ymmärtänyt pessä... maitoaha piti sitten muniini kaataa, että polte lähtisi.
Siis kun on kuitenkin syötäväksi tarkoitettu, väkevä kasvi... niin mihin tuo on tarkotettu ja miten tuo tulisi syyä???
Jotenkin sama tunne kuin hyppäisi avantoon, käänteisessä muodossa.
Nimim. itkee se isokin mies. _________________ Jokanen eletty päivä, on lähenpänä kuolemaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
RiUDE Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Maa 2004 Viestejä: 20455 Paikkakunta: Savonlinna
|
Lähetetty: 03.02.2013 14:18 Viestin aihe: |
|
|
Hieman aihetta liipaten, yllättävän monella "chilimiehellä" on harhakuva maidon kaikkivoipaisuudesta juomana silloin kun suussa polttelee liikaa.
Vaalealeipä on se, jolla polte hellittää edes hieman. _________________ Savo suureksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
ent.ap Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Tam 2005 Viestejä: 1666
|
Lähetetty: 03.02.2013 14:24 Viestin aihe: |
|
|
Joo, muistelen vaan jostakin nähneeni että maitoa joivat? Ihmettelen vaan, että tuo polte siirtyypi myös käsien välityksellä herkästi eri ruumiinosiin? _________________ Jokanen eletty päivä, on lähenpänä kuolemaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Korpijermu Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Hei 2012 Viestejä: 333 Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 03.02.2013 15:32 Viestin aihe: |
|
|
Kyllähän se siirtyy, nimim. Tuskaista kokemusta omaava itsekin. _________________ On vaarojen välissä suojaisa kehto... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sarvikuono Kanta-asiakas
Liittynyt: 02 Tam 2008 Viestejä: 9694 Paikkakunta: Suuri tyhjiö keskellä ei-mitään
|
Lähetetty: 03.02.2013 15:34 Viestin aihe: |
|
|
Se polttava aine chilissä on öljyliukoista kamaa nimeltä kapsaisiini. Etenkin siinä habaneron valkoisessa sisuskalussa ja siemenissä on sitä paljon. Leikellessä tätä ainetta jää käsiin ja noiden vahvojen chilien kanssa tulukset ja silmät on suuressa vaarassa. Hyvä pesu saippualla auttaa. Joillakin herkimmillä ihmisillä saattaa esim. ranteen ohuella iholla tuntua polte ihollakin ja alkaa punoitus. Kannattaa muistaa, että kapsaisiinia jää myös veitseen sekä leikkuualustaan, ja en tiedä sitten menettääkö se potkunsa joskus.. ei kannata kokeilla
Nuo on jo sellaisia chilejä, ettei tuliseen tottumattoman kannata kauheasti harjoitella nuilla. Eivät toki (ainakaan enää nykyään) maailman vahvimpia, mutta kuitenkin sieltä tulisimmasta päästä.
Poltteeseen tottuu, ja tykästyy suuresti. Siitä saa jpoa kiksejä. Haittapuoli on se, että tämä kama on terveellistä (vitamiinien lisäksi suotuinen vaikutus verenkiertoon yms. harmillista). Miedosta päästä kun aloittaa, voi esim. jalapenoja käyttää melkeen kuin paprikaa, koska sehän on paprikaa. Tulisuuteen kun tottuu, voi lisätä sitten chilin määrää, ja alkaa erottaa niitä makueroja chilipaprikoissa. Itse tykkään suuresti nuista itämaisista lajikkeista, ovat mielestäni jotenkin "hedelmäisemmän" tai keveämmän makuisia. Habanero on sittentaas mielestäni vähän eltaantuneen makuinen, mutta se sopii hyvin esim. meksikolaistyyppisiin juttuihin.
Notta rohkeasti kokeilemaan. Salaisuus on siinä, että vaikka ne alkuun tuntuvat peittävän ruuan maun, niin kun jättää sen äijätouhun pois ja tekee sellaista mistä oikeasti pitää, niin nuita oppii arvostamaan. Haittapuolena on, että niihin oikeasti tykästyy oikein vakavissaan.
t. nimim. missäköhänenolevielächiliäkoittanut _________________ Video meliora proboque deteriora sequor. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 03.02.2013 17:14 Viestin aihe: |
|
|
Pahin mitä mulle on käyny chilin kanssa... Annostelin paljain käsin melko äreetä chilirouhetta johkin ruokaan. Sitten kävi ajatusvirhe ja pyyhkäisin toista silmää sormella Ei ollu kaukana että olis pitäny lääkäriin lähteä, mutta hellitti se polte sentään lopulta. Silmä oli punanen hetken aikaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Korpijermu Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Hei 2012 Viestejä: 333 Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 03.02.2013 17:25 Viestin aihe: |
|
|
Ootteko itse kokeilleet kasvattaa chilejä? Itse vielä noviisi, mutta jotain olen saanut aikaan.
Habanerot jääneet aika pieniksi. Jokin tuntematon pitkä hedelmäinen taas onnistunut hyvin ja hyvän makuisiakin. _________________ On vaarojen välissä suojaisa kehto... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15026
|
Lähetetty: 03.02.2013 17:26 Viestin aihe: |
|
|
Riistaruokien maustamisessa käytän nykyään aika paljon erilaisia chili-paprikoita antamaan "hiittiä" ruokiin. Nykyään olen tykästynyt erityisesti tuoreisiin chileihin, mutta joissa ruokalajeissa voimakkaat kastikkeetkin toimivat hyvin.
Tuoreissa chileissä yksi erittäin hyvä käyttötapa on tehdä chiliin viilto ja laittaa se hautumaan kastikkeeseen tai pataan muutamaksi tunniksi. Tällöin siitä ei tule liian voimakkaita sattumia, mutta tasainen maku leviää mahtavasti ruokaan. Chilin määrällä ja laadulla voi sitten pelata sen suhteen, että kuinka tulista ruoasta tulee.
Jauheliharuoat maustan yleensä jollain kastikkeella tai jauheella, jotta maku leviää tasaisemmin ja nopeammin. Poppamiehen Ahjo on melko hiivatin tulinen, mutta se on myös kohtuullisen neutraali maultaan ja antaa hienosti potkua maistumatta liikaa läpi. Tabasco taas on sellainen, että se maistuu herkästi läpi, samoin savustetut chilijauheet, eli niitä käytän vähemmän. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2232 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 03.02.2013 17:45 Viestin aihe: |
|
|
Korpijermu kirjoitti: | Ootteko itse kokeilleet kasvattaa chilejä? Itse vielä noviisi, mutta jotain olen saanut aikaan.
Habanerot jääneet aika pieniksi. Jokin tuntematon pitkä hedelmäinen taas onnistunut hyvin ja hyvän makuisiakin. |
Pari vuotta oon kasvatellut. Satoakin on tullut oikeastaan hyvin. Viime kesänä lajikkeita oli 6 eriä. Näistä neljä teki satoa. Tänään pitäisi laittaa ens kesän uudet kasvit itämään.
Tuohon tulisuushommaan ja lievityksee korjauksia hieman. Suurin kapsaisiinipitoisuus on niissä valkoisissa siemenkannakkeissa. Siemenissä ei ole kapsaisiinia ollenkaan (tai niin vähän, ettei mun toleransseilla huomaa). Maito (vähintään "kevytmaito") todellakin on hyvä poltteen lievittäjä. Juuri tuon rasvapitoisuutensa vuoksi. Kyllä se vesikin toimii. Kaikkihan liukenee jossain määrin kaikkeen. Vaalea leipä on ainakin omalla kohdalla täyttä potaskaa eli ei toimi ollenkaan. Parasta mun kokemuksen mukaan on kyllä viski. Polttaa kyllä vähän aikaa "miehevästi", mutta sitten helpottaa. Yleensä en kyllä käytä mitään lievennyksiä, vaan nautin tästä ihanasta tuskasta. Kokonainen tuore n. 7cm pituinen 4cm paksuinen naga morich on kyllä ollut kokemuksena ikimuistoinen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15026
|
Lähetetty: 03.02.2013 18:01 Viestin aihe: |
|
|
Berkele kirjoitti: | Kokonainen tuore n. 7cm pituinen 4cm paksuinen naga morich on kyllä ollut kokemuksena ikimuistoinen. |
Ensin katoin, että hullu, mutta oletkin Oulusta...
Mutta asiaan: miten tuo chilien kasvattaminen? Joko olet ollut monessa poliisiratsiassa hampunkasvatukseen sopivista välineistä johtuen..? Eikös tästä ollut se juttu kun jollain oli aivan oikeasti vakituinen työ saada vakuutettua poliisi siitä, että kasvatus koskee chilejä, ei hamppua? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Korpijermu Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Hei 2012 Viestejä: 333 Paikkakunta: Pohjois-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 03.02.2013 18:05 Viestin aihe: |
|
|
On varmasti ollut naga melkoinen kokemus. Habiskin pistää raavaan miehen kyykkyyn. Mutta aina kun siitä on selvennyt niin kohta haluaa lisää.
Syökääpä muuten jotain chiliä ja kun pahin polte on ohi niin sitten suklaata. Löytyy suklaasta uusia makuelämyksiä! _________________ On vaarojen välissä suojaisa kehto... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15792
|
Lähetetty: 03.02.2013 18:10 Viestin aihe: |
|
|
Peruschilit kasvaa kesän aikana kasvihuoneessa kun taimia kasvattelee keväällä sisällä, ainakin Pirkanmaalla, Oulusta tai Rovaniemestä en tiedä, valostahan siellä ei ainakaan ole pulaa. En tiedä kasvaako hamppu kasvihuoneessa, mutta eikös nuo chilinkasvattajien ongelmat liity lähinnä huonekasvatukseen ja siihen tarvittavaan välineistöön. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
napakymppi Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Mar 2007 Viestejä: 1390
|
Lähetetty: 03.02.2013 18:27 Viestin aihe: |
|
|
Korpijermu kirjoitti: | Ootteko itse kokeilleet kasvattaa chilejä? Itse vielä noviisi, mutta jotain olen saanut aikaan.
Habanerot jääneet aika pieniksi. Jokin tuntematon pitkä hedelmäinen taas onnistunut hyvin ja hyvän makuisiakin. |
jotain punaisia erittäin voimakkaita olen kasvattanut.joku sanoi että olisi ollut nimeltään piri-piri,tiedä stten mitä oli mutta silmiä ei kannattanut hieroa jos niitä oli käsitellyt.pituudeltaan "palko"oli jotain 2-3cm. ihan sama oliko se tuoreena tai kuivattuna käytössä,aina suu oli liekeissä
ei ollut tuttavapiirissä monta kaveria joka sai syötyä yhden tuollaisen chilin paljaaltaan.ei siinä oikein rohkaisu ryypytkään auttaneet |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15026
|
Lähetetty: 03.02.2013 18:54 Viestin aihe: |
|
|
late2 kirjoitti: | Peruschilit kasvaa kesän aikana kasvihuoneessa kun taimia kasvattelee keväällä sisällä, ainakin Pirkanmaalla, Oulusta tai Rovaniemestä en tiedä, valostahan siellä ei ainakaan ole pulaa. |
Joidenkin kasvien kanssa ongelmana pohjoisessa on se, että kasvit tarvitsisivat pimeän yön. En tiedä chileistä, mutta osalle liika jatkuva valo on huono juttu. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2232 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 03.02.2013 20:09 Viestin aihe: |
|
|
Nimrod kirjoitti: | Berkele kirjoitti: | Kokonainen tuore n. 7cm pituinen 4cm paksuinen naga morich on kyllä ollut kokemuksena ikimuistoinen. |
Ensin katoin, että hullu, mutta oletkin Oulusta...
Mutta asiaan: miten tuo chilien kasvattaminen? Joko olet ollut monessa poliisiratsiassa hampunkasvatukseen sopivista välineistä johtuen..? Eikös tästä ollut se juttu kun jollain oli aivan oikeasti vakituinen työ saada vakuutettua poliisi siitä, että kasvatus koskee chilejä, ei hamppua? |
Sitä ratsiaa odotellessa... Kyllä meille saa tulla kattoon noita kasveja. Vähän oon ootellu, kun tein vesikasvatusjärjestelmän muutamalle kasville ja hydrosoraa piti hakea vähän "veikeästä" kaupasta:
http://www.pispalanpalmu.fi/shop/
Ovesta ku astu sisään pelmahti nenään semmonen jännä makea haju, jota oli yritetty peitellä wunderbaumeilla. Myyjä oli oikein hamppumaakarin perikuva rastoineen kaikkineen. Kaiken lisäksi ei sattunu olemaan edes käteistä mukana. Piti maksaa kortilla.
late2 kirjoitti: | Peruschilit kasvaa kesän aikana kasvihuoneessa kun taimia kasvattelee keväällä sisällä, ainakin Pirkanmaalla, Oulusta tai Rovaniemestä en tiedä, valostahan siellä ei ainakaan ole pulaa. En tiedä kasvaako hamppu kasvihuoneessa, mutta eikös nuo chilinkasvattajien ongelmat liity lähinnä huonekasvatukseen ja siihen tarvittavaan välineistöön. |
Chilien lisäksi oli viime kesänä useampia komeita Nicotiana Tabacumeja eli virgiinian tupakkaa. Pihalla ovat olleet kesällä. Tais olla lokakuun loppupuolta, kun otin kasvit sisälle. Oli n.5 asteen pakkanenkin välillä eikä chilit tienny mitään. Tuollain vähitellen totuttamalla kestävät näköjään melko kylmiä olosuhteita. Kesä oli tosin kokonaisuudessaan liian kylmä ja sadon kypsyminen jäi osittain kesken. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|