Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
sahkuifk Kanta-asiakas
Liittynyt: 26 Mar 2007 Viestejä: 932
|
Lähetetty: 24.03.2009 22:22 Viestin aihe: Hernekeitto |
|
|
No niin . Vaikka veljet ei ole päässy vielä sopuun tuosta karjalanpaistista niin otetaan pöydälle toinen aarre eli hernekeitto. Rakas papupata syntyy varmasti joka äijältä mutta mitä sinne lykätään aina ja mitä ei ikuna?
1 pussi kuivahernettä liotetaan yön yli, vaihdetaan vesi ja laitetaan kiehumaan. Sekaan muutama iso sipuli ja määrästä riippuen muutama lihaliemikuutio. Lihaosastolle palviluita makua antamaan ja oikeen läskistä possua nahkoineen että saadaan tukeva eväs. Lihan määrä riippuu talon vauraudesta. Muutama porkkana pieneksi paloiteltuna ja keitellään kunnes on valmista. Rohkeimmat laittaa meiramia, itsekkin joskus.
Näkkileipää ja voita lautasen kylkeen, sinappi esille ja juoma maun mukaan, ei ehkä viiniä mutta punssi käy.
Ruuan valmistumista odotellessa voi sipasta ruuanlaittoruuaksi muutaman ruispalan ja päälle voita ja raakaa sipulia.
Näin minä sen teen, ei varmasti ole se ainoa oikea tapa.
Prööt prööt . _________________ jos ei voi, niin se on voi voi |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Punajalaka Kanta-asiakas
Liittynyt: 04 Tam 2006 Viestejä: 3187 Paikkakunta: :)
|
Lähetetty: 24.03.2009 22:43 Viestin aihe: |
|
|
Joo ite ostan purkillisen jalostajaa ja lämmitän mikrossa helppoa ja no, voihan sen syödä. _________________ No ehä minä, mutta muut. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Iso-Jaska Kanta-asiakas
Liittynyt: 01 Tam 2007 Viestejä: 2376 Paikkakunta: Lapland Finland
|
Lähetetty: 24.03.2009 23:06 Viestin aihe: |
|
|
Hernekeittoa ei kyllä oo tullu ite tehtyä, vaikka suuri keittoruokien ystävä olenkin. Purkkihernekeitot on varsin laadukkaita ja mun makuun sopii myöskin Jalostajan ja Raision tuotteet.
Valmistus seuraavasti: pari purkkia hernesoppaa, pari purkillista vettä (eli huomattavasti enemmän kuin purkin kyljesä olevassa ohjeessa) sitte pussillinen Portin tai Atrian pekonikuutioita. Nautitaan varrasleivän ja runsaan voin sekä sinapin ja maidon kera. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
petra Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Lok 2006 Viestejä: 2802
|
Lähetetty: 24.03.2009 23:10 Viestin aihe: |
|
|
Iso-Jaska kirjoitti: | Purkkihernekeitot on varsin laadukkaita | täh |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JoneK Kanta-asiakas
Liittynyt: 22 Elo 2008 Viestejä: 4071
|
Lähetetty: 24.03.2009 23:29 Viestin aihe: |
|
|
Pois.
Viimeinen muokkaaja, JoneK pvm 13.01.2011 21:19, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Aris60 Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2004 Viestejä: 3295
|
Lähetetty: 24.03.2009 23:50 Viestin aihe: |
|
|
Tän täytyy olla provo, vedätystä. Että resepti alkaisi muka "1 pussi kuivahernettä" kun hernekeitosta puhutaan. Se resepti alkaa:Sulata soppatykissä jäästä 40 litraa vettä .... lisää 6kg herneitä...liota yön yli ja keitä herneet pehmeiksi . ... ruskista 5kg sikanauta säilykelihaa ... suolaa 1,5% nestetilavuudesta... maustepippuria, sinappia 4 dl ja meiramia. Lisää vettä tarvittaessa jos ruokailu viivästyy. Lisäkkeeksi raastettua sipulia raakana erillisestä astiasta halukkaille. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Simo52 Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Huh 2005 Viestejä: 590
|
Lähetetty: 25.03.2009 00:29 Viestin aihe: |
|
|
Aris60sen versiossa on asennetta sopan keittoon, mutta myös Iso-Jaska on mielestäni jäljillä vastaavan siviilikorvikkeen teossa.
Näin toimitaan:
Otetaan pari purkkia halvinta (ES) hernekeittoa, joka on tehty todella lihaa säästäen, mutta sianrasva on mukana. Vettä lisätään runsaasti (toinen mokoma), että saadaan hyvin notkea keitto. Sekaan puolen kilon pussi ruskistettua hirven jauhelihaa. Ruokailijat saa lappaa sekaan mausteita ihan oman makunsa mukaan.
Voidaan tehdä mikrossa tai leirioloissa kiehuvaan veteen. Maittavuus ja kaasuvaikutus on taattu ja lisäksi avotulen teko kielletty suoja-alueella. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Paatti Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Lok 2004 Viestejä: 3041
|
Lähetetty: 25.03.2009 08:48 Viestin aihe: |
|
|
Pari huomiota:
Rokkaan ei laiteta porkkanoita. Sipulit kuullotetaan ja lihat ruskistetaan kunnolla ennen rokkaan lisäämistä. Suola rokkaan vasta kun herneet ovat kypsiä. Ei porkkanoita. Ehdottomasti ei porkkanoita. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
whiski Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 01 Hel 2009 Viestejä: 106 Paikkakunta: Turku
|
Lähetetty: 25.03.2009 09:34 Viestin aihe: |
|
|
Aivan ehdottomasti porkkanoita ja joko lanttua, tai naurista vähän ja tietenkin sitä namia valkosipulia muutaman kynnen verran _________________ Wanha wirttynyt Whiski |
|
Takaisin alkuun |
|
|
olsa Kanta-asiakas
Liittynyt: 24 Mar 2006 Viestejä: 3024
|
Lähetetty: 25.03.2009 12:41 Viestin aihe: |
|
|
Herneet yön yli vetessä, sitten kiehumaan mukaan sipulia pipuria.
Tunninpäästä lisätään palvikylkeä, viimmeks suola ja kermaa ehdottomasti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tursas ***
Liittynyt: 06 Syy 2004 Viestejä: 2643
|
Lähetetty: 25.03.2009 13:06 Viestin aihe: |
|
|
Aris60 kirjoitti: | Tän täytyy olla provo, vedätystä. Että resepti alkaisi muka "1 pussi kuivahernettä" kun hernekeitosta puhutaan. Se resepti alkaa:Sulata soppatykissä jäästä 40 litraa vettä .... lisää 6kg herneitä...liota yön yli ja keitä herneet pehmeiksi . ... ruskista 5kg sikanauta säilykelihaa ... suolaa 1,5% nestetilavuudesta... maustepippuria, sinappia 4 dl ja meiramia. Lisää vettä tarvittaessa jos ruokailu viivästyy. Lisäkkeeksi raastettua sipulia raakana erillisestä astiasta halukkaille. |
Asiallinen resepti.
Iso lisäplussa kaikille topikkiin reseptinsä kirjoittaneille siitä, ettei ole aloitettu omaa nimikoitua topikkia esimerkiksi tyyliin "Aris60:n hernekeitto" _________________ Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Vilperi ***
Liittynyt: 22 Elo 2005 Viestejä: 10580 Paikkakunta: Espoo/Kangasala
|
Lähetetty: 25.03.2009 16:07 Viestin aihe: |
|
|
Jospa aloitetaan homma alusta eli siitä perusrokasta: Näin mulle opetettiin joskus -60 luvun puolivälissä; 5 litran kattilaan kilo herneitä ja vettä n. 5 cm enemmän kun herneitä kattilassa ja yön yli likoomassa (mitään vettä ei vaihdettu), keittämistä aloitettaessa pari possun potkaa neljään osaan pilkottuna (lähi lihakauppa pilkkoi vannesahalla) joukkoon, kun systeemi alkoi kiehumaan niin lämpö pienemmälle ja kaikki pinnalle noussut vaahto tarkkaan pois, lisättiin suolaa ja muutama maustepippuri ja valkopippuri joukkoon ja annettiin kiehua hiljaisessa lämmössä kunnes lihat voitiin eroitella luista, nahka ja luut eroiteltiin ja jos luuydin oli jo liuennut joukkoon niin aina paree. Lihat takaisin kiehumaan ja jos oli kyseessä "juhlakeitto" niin tässä vaiheessa palvatut possunpalaset sekaan. Nestettä lisättiin tarpeen mukaan ja se oli valmista kun herneet olivat täysin pehmeitä.
Variaatioista olen kuullut ja syönyt montaakin ja jälleen kerran vain mielikuvituksen puute on rajana tehdä jotain erilaista ruokaa nimikkeellä "hernekeitto". _________________
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Putukiffeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Hel 2009 Viestejä: 1636 Paikkakunta: Uusimaa
|
Lähetetty: 25.03.2009 16:13 Viestin aihe: |
|
|
Aris60 kirjoitti: | ruskista 5kg sikanauta säilykelihaa ... |
:oksu: juuri tuon nötkötin takia se intin hernekaitto maistu aivan kauhealta rasvaklimppisopalta. Vieläkin oksettaa moinen jäteöljysoppa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tosinuija Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Mar 2005 Viestejä: 460
|
Lähetetty: 25.03.2009 16:53 Viestin aihe: |
|
|
Kaksi purkkia jalostajaa, purkillinen vettä, purkillinen hirveä säilykkeenä. Kiehautettuun keittoon lisätään paloiteltuna ja kuullotettuna iiso sipuli. Ja sinappia sitten lautaselle oman maun mukaan. Nopeaa ja käsittämättömän hyvää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MPOulu Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2008 Viestejä: 850
|
Lähetetty: 12.02.2013 13:22 Viestin aihe: |
|
|
Röyh, kupu täynnä rokkaa.
itse teen näin: pussi herneitä likoon yli yön, lihaa varataan saman painoinen pala mitä herneitä on kuivana. Lihana yleensä ylikypsä palvikylki, tänään piti nirppanokkien mieliksi laittaa ylikypsää kinkkua. Ihan ok sekin mutta siinä ei ole valkoista lihaa lainkaan.
Herneet kiehumaan liotusvedessä ja kun kiehuu niin vaahto pois ja sekaan silputtu sipulia, meiramia, maustepippuria, 1 laakerilehti, pari lihaliemikuutiota, merisuolaa jos siltä tuntuu. Reipasta kiehutusta ilman kantta ja kun herneet alkaa hajota lämpöä alemmas ja liha kokonaisena sekaan.
Lihaa keitellään niin kauan että valkoinen liha on pehmennyt suussa sulavaksi sanan varsinaisessa merkityksessä, noin 1 tunti koosta riippuen.
Liha pois ja keitellään herneet kypsiksi. Liesi kiinni lihakuutiot n 2cm kuutioina sekaan ässehtimään niin maku tasaantuu ja keiton lämpötila laskee sopivaksi syöntiä varten. Lihakuutioita ei saa enää keitellä koska vaarana on että valkoinen liha katoaa keittoon
Punainen maito hyvissä ajoin kylmään, sen pitää olla jääkylmää. Voi hyvissä ajoin pöydälle lämpiämään. Hapanleipä pitää ostaa väh 3-4 päivää aiemmin ettei ole liian tuorettä.
Sipulihakkelus ja sinappi maistui ennen, nykyään enää nuo yllämainitut lisukkeet. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|