OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Hernekeitto
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
sahkuifk
Kanta-asiakas


Liittynyt: 26 Mar 2007
Viestejä: 932

LähetäLähetetty: 24.03.2009 22:22    Viestin aihe: Hernekeitto Vastaa lainaamalla viestiä

No niin Wink . Vaikka veljet ei ole päässy vielä sopuun tuosta karjalanpaistista niin otetaan pöydälle toinen aarre eli hernekeitto. Rakas papupata syntyy varmasti joka äijältä mutta mitä sinne lykätään aina ja mitä ei ikuna?
1 pussi kuivahernettä liotetaan yön yli, vaihdetaan vesi ja laitetaan kiehumaan. Sekaan muutama iso sipuli ja määrästä riippuen muutama lihaliemikuutio. Lihaosastolle palviluita makua antamaan ja oikeen läskistä possua nahkoineen että saadaan tukeva eväs. Lihan määrä riippuu talon vauraudesta. Muutama porkkana pieneksi paloiteltuna ja keitellään kunnes on valmista. Rohkeimmat laittaa meiramia, itsekkin joskus.
Näkkileipää ja voita lautasen kylkeen, sinappi esille ja juoma maun mukaan, ei ehkä viiniä mutta punssi käy.
Ruuan valmistumista odotellessa voi sipasta ruuanlaittoruuaksi muutaman ruispalan ja päälle voita ja raakaa sipulia.
Näin minä sen teen, ei varmasti ole se ainoa oikea tapa.
Prööt prööt Embarassed .
_________________
jos ei voi, niin se on voi voi
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Punajalaka
Kanta-asiakas


Liittynyt: 04 Tam 2006
Viestejä: 3187
Paikkakunta: :)

LähetäLähetetty: 24.03.2009 22:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo ite ostan purkillisen jalostajaa ja lämmitän mikrossa helppoa ja no, voihan sen syödä.
_________________
No ehä minä, mutta muut.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Iso-Jaska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tam 2007
Viestejä: 2376
Paikkakunta: Lapland Finland

LähetäLähetetty: 24.03.2009 23:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hernekeittoa ei kyllä oo tullu ite tehtyä, vaikka suuri keittoruokien ystävä olenkin. Purkkihernekeitot on varsin laadukkaita ja mun makuun sopii myöskin Jalostajan ja Raision tuotteet.

Valmistus seuraavasti: pari purkkia hernesoppaa, pari purkillista vettä (eli huomattavasti enemmän kuin purkin kyljesä olevassa ohjeessa) sitte pussillinen Portin tai Atrian pekonikuutioita. Nautitaan varrasleivän ja runsaan voin sekä sinapin ja maidon kera.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
petra
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Lok 2006
Viestejä: 2802

LähetäLähetetty: 24.03.2009 23:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Iso-Jaska kirjoitti:
Purkkihernekeitot on varsin laadukkaita
täh Shocked Shocked Shocked
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JoneK
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Elo 2008
Viestejä: 4071

LähetäLähetetty: 24.03.2009 23:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pois.

Viimeinen muokkaaja, JoneK pvm 13.01.2011 21:19, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Aris60
Kanta-asiakas


Liittynyt: 08 Huh 2004
Viestejä: 3295

LähetäLähetetty: 24.03.2009 23:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tän täytyy olla provo, vedätystä. Että resepti alkaisi muka "1 pussi kuivahernettä" kun hernekeitosta puhutaan. Se resepti alkaa:Sulata soppatykissä jäästä 40 litraa vettä .... lisää 6kg herneitä...liota yön yli ja keitä herneet pehmeiksi . Cool ... ruskista 5kg sikanauta säilykelihaa ... suolaa 1,5% nestetilavuudesta... maustepippuria, sinappia 4 dl ja meiramia. Lisää vettä tarvittaessa jos ruokailu viivästyy. Lisäkkeeksi raastettua sipulia raakana erillisestä astiasta halukkaille.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Käy lähettäjän sivustolla
Simo52
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Huh 2005
Viestejä: 590

LähetäLähetetty: 25.03.2009 00:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60sen versiossa on asennetta sopan keittoon, mutta myös Iso-Jaska on mielestäni jäljillä vastaavan siviilikorvikkeen teossa.

Näin toimitaan:
Otetaan pari purkkia halvinta (ES) hernekeittoa, joka on tehty todella lihaa säästäen, mutta sianrasva on mukana. Vettä lisätään runsaasti (toinen mokoma), että saadaan hyvin notkea keitto. Sekaan puolen kilon pussi ruskistettua hirven jauhelihaa. Ruokailijat saa lappaa sekaan mausteita ihan oman makunsa mukaan.

Voidaan tehdä mikrossa tai leirioloissa kiehuvaan veteen. Maittavuus ja kaasuvaikutus on taattu ja lisäksi avotulen teko kielletty suoja-alueella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Paatti
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Lok 2004
Viestejä: 3041

LähetäLähetetty: 25.03.2009 08:48    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pari huomiota:
Rokkaan ei laiteta porkkanoita. Sipulit kuullotetaan ja lihat ruskistetaan kunnolla ennen rokkaan lisäämistä. Suola rokkaan vasta kun herneet ovat kypsiä. Ei porkkanoita. Ehdottomasti ei porkkanoita.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti
whiski
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 106
Paikkakunta: Turku

LähetäLähetetty: 25.03.2009 09:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aivan ehdottomasti porkkanoita ja joko lanttua, tai naurista vähän ja tietenkin sitä namia valkosipulia muutaman kynnen verran Wink
_________________
Wanha wirttynyt Whiski
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
olsa
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Mar 2006
Viestejä: 3024

LähetäLähetetty: 25.03.2009 12:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Herneet yön yli vetessä, sitten kiehumaan mukaan sipulia pipuria.
Tunninpäästä lisätään palvikylkeä, viimmeks suola ja kermaa ehdottomasti.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tursas
***


Liittynyt: 06 Syy 2004
Viestejä: 2643

LähetäLähetetty: 25.03.2009 13:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
Tän täytyy olla provo, vedätystä. Että resepti alkaisi muka "1 pussi kuivahernettä" kun hernekeitosta puhutaan. Se resepti alkaa:Sulata soppatykissä jäästä 40 litraa vettä .... lisää 6kg herneitä...liota yön yli ja keitä herneet pehmeiksi . Cool ... ruskista 5kg sikanauta säilykelihaa ... suolaa 1,5% nestetilavuudesta... maustepippuria, sinappia 4 dl ja meiramia. Lisää vettä tarvittaessa jos ruokailu viivästyy. Lisäkkeeksi raastettua sipulia raakana erillisestä astiasta halukkaille.

Asiallinen resepti.

Iso lisäplussa kaikille topikkiin reseptinsä kirjoittaneille siitä, ettei ole aloitettu omaa nimikoitua topikkia esimerkiksi tyyliin "Aris60:n hernekeitto"
_________________
Totuus löytyy Elovenasta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan tiedä, mistä paketista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 25.03.2009 16:07    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jospa aloitetaan homma alusta eli siitä perusrokasta: Näin mulle opetettiin joskus -60 luvun puolivälissä; 5 litran kattilaan kilo herneitä ja vettä n. 5 cm enemmän kun herneitä kattilassa ja yön yli likoomassa (mitään vettä ei vaihdettu), keittämistä aloitettaessa pari possun potkaa neljään osaan pilkottuna (lähi lihakauppa pilkkoi vannesahalla) joukkoon, kun systeemi alkoi kiehumaan niin lämpö pienemmälle ja kaikki pinnalle noussut vaahto tarkkaan pois, lisättiin suolaa ja muutama maustepippuri ja valkopippuri joukkoon ja annettiin kiehua hiljaisessa lämmössä kunnes lihat voitiin eroitella luista, nahka ja luut eroiteltiin ja jos luuydin oli jo liuennut joukkoon niin aina paree. Lihat takaisin kiehumaan ja jos oli kyseessä "juhlakeitto" niin tässä vaiheessa palvatut possunpalaset sekaan. Nestettä lisättiin tarpeen mukaan ja se oli valmista kun herneet olivat täysin pehmeitä.

Variaatioista olen kuullut ja syönyt montaakin ja jälleen kerran vain mielikuvituksen puute on rajana tehdä jotain erilaista ruokaa nimikkeellä "hernekeitto". Wink
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Putukiffeli
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Hel 2009
Viestejä: 1636
Paikkakunta: Uusimaa

LähetäLähetetty: 25.03.2009 16:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Aris60 kirjoitti:
ruskista 5kg sikanauta säilykelihaa ...


:oksu: juuri tuon nötkötin takia se intin hernekaitto maistu aivan kauhealta rasvaklimppisopalta. Vieläkin oksettaa moinen jäteöljysoppa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tosinuija
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Mar 2005
Viestejä: 460

LähetäLähetetty: 25.03.2009 16:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kaksi purkkia jalostajaa, purkillinen vettä, purkillinen hirveä säilykkeenä. Kiehautettuun keittoon lisätään paloiteltuna ja kuullotettuna iiso sipuli. Ja sinappia sitten lautaselle oman maun mukaan. Nopeaa ja käsittämättömän hyvää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
MPOulu
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Lok 2008
Viestejä: 850

LähetäLähetetty: 12.02.2013 13:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Röyh, kupu täynnä rokkaa.

itse teen näin: pussi herneitä likoon yli yön, lihaa varataan saman painoinen pala mitä herneitä on kuivana. Lihana yleensä ylikypsä palvikylki, tänään piti nirppanokkien mieliksi laittaa ylikypsää kinkkua. Ihan ok sekin mutta siinä ei ole valkoista lihaa lainkaan.

Herneet kiehumaan liotusvedessä ja kun kiehuu niin vaahto pois ja sekaan silputtu sipulia, meiramia, maustepippuria, 1 laakerilehti, pari lihaliemikuutiota, merisuolaa jos siltä tuntuu. Reipasta kiehutusta ilman kantta ja kun herneet alkaa hajota lämpöä alemmas ja liha kokonaisena sekaan.
Lihaa keitellään niin kauan että valkoinen liha on pehmennyt suussa sulavaksi sanan varsinaisessa merkityksessä, noin 1 tunti koosta riippuen.
Liha pois ja keitellään herneet kypsiksi. Liesi kiinni lihakuutiot n 2cm kuutioina sekaan ässehtimään niin maku tasaantuu ja keiton lämpötila laskee sopivaksi syöntiä varten. Lihakuutioita ei saa enää keitellä koska vaarana on että valkoinen liha katoaa keittoon

Punainen maito hyvissä ajoin kylmään, sen pitää olla jääkylmää. Voi hyvissä ajoin pöydälle lämpiämään. Hapanleipä pitää ostaa väh 3-4 päivää aiemmin ettei ole liian tuorettä.
Sipulihakkelus ja sinappi maistui ennen, nykyään enää nuo yllämainitut lisukkeet.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle 1, 2  Seuraava
Sivu 1 Yht. 2

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com