OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Savustuskaappi
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 21, 22, 23  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
.625
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Hei 2005
Viestejä: 841

LähetäLähetetty: 08.07.2013 19:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

(y) eli peukku ylös hymiö.... Sika on savustettuna siitä hyvä, että välissä kerkiää ottamaan pikkuhumalan , jos antaa olla reilu tunti per kilo. Seitenkakkonen on parasta jos suoriltaan pöytään, mut muuten 62& folioon 30min imeytymään... parasta saa, jos malttaa pitää yön yli jääkaapissa ton jälkeen, niin siitä saa niin hyvät eväslevät mukaan, että kaikki on kateellisina Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
astalo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 23 Lok 2004
Viestejä: 6040

LähetäLähetetty: 08.07.2013 21:02    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo kyllä palvauksessa vetäytyminen on kaiken aa ja oo.Maut tasaantuvat ja alun kitkeryys häviää.
_________________
https://lh6.googleusercontent.com/qp8jw-mbgVKEMxuPG20QYhmMFyHL25UgazsBDS7xzTs=w247-h232-p-no
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 08.07.2013 21:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Sian ja hirven palvaus, ja ehkä makkarankin palvaus on kyllä pyörinyt mielessä. Suolaruuttakin on jo hankittuna. Pakkasessa on vielä jotain isohkoja hirvenpaloja. Mutta ei viitti ihan koko kesälomaa istuapönöttää savukopperon edessä. Täytyy vähän armahtaa naapureitakin Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 08.07.2013 22:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Naapurille se voi aiheuttaa pientä kateellisuutta kun sä hyvää evästä teet ja jos tuuli sattuu vielä käymään naapurin puolelle savustuksen loppuvaiheissa niin jo kuolakin valuu suupielistä!! Laughing Laughing
Kunhan muistat lihaa savustaessasi tuon tunti/kilo jollain liki sadalla asteella ja pönttö lämpimäksi ennen lihan laittoa, niin pääset jo aika pitkälle!! Twisted Evil
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
.625
Kanta-asiakas


Liittynyt: 06 Hei 2005
Viestejä: 841

LähetäLähetetty: 08.07.2013 23:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Ja marraroiden kanssa vesihaude alle ...... riippuu toki makkaroista Confused
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 09.07.2013 01:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kalan savustuksesta vielä... Saksalaisilta tietysti löytyy tarkat kirjalliset ohjeet kaikkeen tärkeään, kuten esim. saunomiseen ja savustamiseen Very Happy

Muun muassa tällainen nettisivu löytyy saksaksi http://www.fischraeuchern.com/

Siellä on mm. tällainen hyvinkin järkevältä kuulostava ohje Forelle:n elikkäs taimenen savustamiselle:

1) Kalan suolaus 5-8 prosenttisessa suolaliuoksessa, eli 50-80 grammaa suolaa litrassa vettä. Noin 1,5 litraa suolaliuosta per 1 kg kalaa. Kaloja pidetään liuoksessa noin 12 tuntia HUONEENLÄMMÖSSÄ Shocked

2) Kalojen kuivaus talouspaperilla. Tai vaihtoehtoisesti riiputtamalla niitä ilmavassa paikassa 1-2 tuntia. Ei suorassa auringonpaisteessa. ACHTUNG! Roikottamalla kuivaamisessa on hyönteis, kotieläin ym. vaara!

3) Viimeistään nyt kalat ripustetaan metallikoukkuihin, joissa ne laitetaan roikkumaan esilämmitettyyn / valmiiksi lämmitettyyn savustusuuniin.

4) Savustusuunin lämpötila nostetaan hetkeksi 110 C:hen että bakteerit ym. kuolevat. Kalat ovat siis jo uunissa tässä vaiheessa.

5) Varsinainen savustus tapahtuu noin 90 C lämmössä, ja se kestää 1-2 tuntia. Kypsyys arvioidaan perinteisin menetelmin, evän irtoamistestillä, kalan värillä, silmien värillä, kokemuksella ja näppituntumalla.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 09.07.2013 09:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Toinen saksalainen ohje 3-4 kpl 300-400 grammaisten kalojen savustamiseen:

1) Kuoritaan yksi peruna Laughing

2) Suolaus liuoksessa 10 - 12 tuntia. Sopivan suolamäärän tietää siitä, että kuorittu peruna alkaa kellua vedesä.

3) Kalojen kuivaus paperilla tai ilmassa roikottamalla, Achtung hyönteisvaarat ymym Laughing

4) Kalat laitetaan valmiiksi lämmitettyyn savustuskaappiin.

5) Lämpötila 90-110 C 15-25 minuutin ajan. Kutsuvat tätä vaihetta sanalla Garen, en tiedä mitä tarkoittaa. Ehkä kypsyminen? jotain selittävät vatsaevistä tms., ehkä evien irtoamisesta? Die Temperatur sollte zwischen 90 und 110 Grad liegen. Nach ca. 15-25 min. sollte der Garvorgang beendet sein. Das sieht man daran, dass sich die Bauchlappen der Fische spreizen.

6) Varsinainen savustusvaihe. Vetoluukku kiinni. Ei saa olla enää liekkejä, vain paksua savua. Lämpötila pudotetaan 60-70 asteeseen. Tarvittaessa kostutetaan polttopuita että ainoastaan kytevät mutta eivät pala liekillä. Savuvaihe kestää 1-1,5 tuntia.


No niin, eiköhän näillä kahdella ohjeella pääse kartalle kalan savustamisessa palvikaapissa Very Happy Tokihan se on se "oma malli" tässäkin asiassa löydettävä, mutta helpottanee asiaa kun on esimerkkejä siitä miten joku muu asian tekee.

Olen savustellut aiemmin perisuomalaisella laatikkosavustimella aika paljonkin lähinnä ahvenia. Sillä tekniikalla lämpötilan tietäminen ei ollut ihan niin kriittistä. Tai sen näkee riittävällä tarkkuudella siitä että laatikon pohjalla olevien leppälastujen on juuri savuttava, mutta paljon sen korkeampaa lämpöä ei mielestäni kannata pitää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Tvälläri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2004
Viestejä: 3423
Paikkakunta: Mikämikämaa

LähetäLähetetty: 09.07.2013 09:40    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Idea tuossa 5-vaiheessa lienee se, että kuumassa nopeasti paistetaan kalan ulkopinta umpeen ja kun sitten varsinainen savustus alkaa noinkin pitkällä ajalla, ei kala kuiva. Jotku ammattikalastajat kotinurkilla käyttää omissa kaapeissaan myös vastaavantyyppistä metodia. jääpi pikkukalatki mehukkaiksi.
_________________
"Mies, ei koskaan kyllästy tuijottamaan välkehtivää tulta, virtaavaa vettä, tai tippuvaa pontikkaa"
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Fspitz
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Maa 2004
Viestejä: 1296
Paikkakunta: Pirkanmaa

LähetäLähetetty: 09.07.2013 10:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Garen=Kypsyttää
_________________
Minkä sanoin sen voin myös perua.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 10.07.2013 11:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kiitos kommenteista Smile

Tuollainen kiuasmallinen kaappihan ei ihan äkkiä kovin paljoa jäähdy kun sen kerran lämmittää. Mutta ehkä sitä voisi kokeilla jotain tämän tyyppistä taktiikkaa:

-Kalat kuivataan talouspaperilla jos ne ovat pinnaltaan märkiä.

-Kalat laitetaan valmiiksi lämmitettyyn kaappiin.

-Lämpö käytetään 110 C:ssä, ja pudotetaan sitten 90 C tuntumaan.

-Pikkukaloilla voi YRITTÄÄ alentaa lämpöä kohti 60-70C 15-30 min jälkeen. Oikea hetki arvioidaan kalan kypsyysasteesta. Voi olla että käytännässä noin alhaisiin lämpöihin ei päästä. Paljon savua peliin räppänän ja vedon säädöllä.

-Isommilla kaloilla päästellään 90 C:llä 1-2 tuntia. Kun kiuas on kunnolla lämmin ja kalan pinta sopivan kuiva, laitetaan räppänät ja vetoluukut sellaiseen asentoon että muodostuu paljon savua.

-Jos isompi kala on kaapissa kyljellään, se käännetään noin puolivälissä toiselle kyljelle ja lorotellaan vatsaontelon nesteet pois.

-Kalojen valmistumisen oppii tuntemaan / tietämään kokemuksen kautta.

Lienee myös syytä seurata onko kaapin ovea aluksi pidettävä hetki raollaan että seinämille ei kerry liikaa kosteutta. Riippunee mm. kalojen määrästä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lonely Rider
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Lok 2009
Viestejä: 2758
Paikkakunta: Häme

LähetäLähetetty: 19.07.2013 18:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No pitihän se kaupan kirjolohifilekin kokeilla savukaapilla. Käsittelyksi suolaa, ja reilu tunti 100 C savua. Lupasin viedä makunäytteitä muillekin, mutta seuraavalla kertaa sitten. 700 g file meni yhdellä istumalla Very Happy Kyytipoikana uusia perunoita ja jotain margariinia.

Operaatio oli sikälikin onnistunut, että rasvapellillä ei näkynyt mitään. Eli kaikki rasva oli jäänyt kalaan.

Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Vilperi
***


Liittynyt: 22 Elo 2005
Viestejä: 10580
Paikkakunta: Espoo/Kangasala

LähetäLähetetty: 19.07.2013 18:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Hyvälle näyttää joten kyllä se siinttä lähtee!! Laughing Laughing

Kelpais jo mullekin ainakin pinnallisesti! Laughing
_________________
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kaarle Martel
Sisällöntuottaja


Liittynyt: 25 Tou 2009
Viestejä: 3593

LähetäLähetetty: 20.07.2013 09:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Grillimiehen puutarhatyöt

Reilun tunnin urakoinnin ansiosta sain hyvän sekoituksen päärynän, kirsikan, omenan, luumun ja lehmuksen paloja. Vielä jäi pari vaahteraa leikkaamatta, joten ihan heti ei uusia savustuspaloja tarvitse kaupasta ostaa Smile

Lisää asiaa hedelmäpuiden leikkaamisesta ja savustuslastuista löytyy blogistani.
_________________
http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Käy lähettäjän sivustolla
Karkea
Vakituinen kirjoittaja


Liittynyt: 29 Elo 2011
Viestejä: 94

LähetäLähetetty: 20.07.2013 22:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Alunperin myyntiin tein mutta tein sen virheen että menin kokeilemaan niin eihän sitä raski enää myyä http://aijaa.com/pUoiuM
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17063
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 21.07.2013 09:55    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

komia ja tuo sarvi sopii ku nenä päähän kahvaksi.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 21, 22, 23  Seuraava
Sivu 7 Yht. 23

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com