Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
kivineva Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2006 Viestejä: 1821
|
Lähetetty: 09.05.2014 20:42 Viestin aihe: |
|
|
Lonely Rider kirjoitti: | Piti vielä kerran palvailla hirveä ennen kesälämpimiä Ja livahti sinne joku sianfilekin mukaan kokeeksi.
. |
Hyvän näköisiä lihoja, alkaa näppis kastua... Pitää vielä tälle alkukesälle tuo oma häkäpönttökin laittaa tulille. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 26.08.2014 01:19 Viestin aihe: |
|
|
Alko sen verta hiukoa viikonloppuna että tuli kokeiltua taas hirvenlihan pikasavustusta. Leikkelin ohuita noin 3-5 mm siivuja. Yrttisuolaa päälle ja kaappiin 80-100 C noin tunniksi. Tarkoituksella pidin vähäsavuista tulta että suuhun menee enempi lihaa kuin tervaa
Hyvää tuli näinkin. Parhaimmillaan tänään kun savustus oli eilen. Negatiivista normimenetelmään verrattuna se ettei pääse leikkaamaan siivuja valmiista lihasta Ja pitkällä 7-10 h kypsymisajallakin on ehkä etunsa. Plussaa oli nopeus, helppous, ja näin saa melko kevyesti savustettua lihaa. Varmasti tulee tehtyä toistekin
Lihaan on tehtävä viilto että näkee kypsyyden. (Leppä)savu tekee lihan pinnan niin punaiseksi että se näyttää äkkinäiselle raakalta vaikka on jo ihan kypsää.
Lihasuikaleet pysyivät oikein mehukkaina. Melkeinpä olisivat voineet kuivua vähän enempikin. Suolauksen tein vasta juuri kaappiin laittaessa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Mäyristelijä Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Maa 2012 Viestejä: 814 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 26.08.2014 16:27 Viestin aihe: |
|
|
Sinne lähti ensimmäistä kertaa lihaa palvaukseen. Jos viikonloppuna saisi jo kotiuttaa lihat _________________ -Karkeakarvainen mäyräkoira- x2 |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kiesus67 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 08 Syy 2013 Viestejä: 7
|
Lähetetty: 19.09.2014 23:12 Viestin aihe: |
|
|
Täällä on tullut harjoiteltua savustushommia 47cm weberin hiilisavustimella ja
parin kokeilun perusteella on selvää että missään palvaamossa ei lihoja enään tarvitse käyttää.
Ostin tuommoisen n.5kg naudan kulmapaistin ja leikkelin se kalvoja myöten pienemmäksi
ja lopputuloksena pari huippupalaa ja yksi repaleisempi.
Sitten 10% suola jota roiskin ruiskulla summittaisesti sinne tänne ja jätin lihat pariksi yöksi
suolaveteen jääkaappiin muhimaan.
Sitten olikin jo aika täräyttää weberi käyntiin eli briketit tulille ja sisään ja paistimittari paksuimman lihan
kylkeen ja odottelemaan
Puruina käytin hickorya ja leppää suhteessa 2/1 ja lastuja uitin vedessä jonkin aikaa
jotta savuaisivat riskimmin, mutta paiskasin välillä kuivanakin jonkun kourallisen.
Kun otin lihat pöntöstä langaton paistimittari näytti 76 astetta.
Pöntön lämpötila oli alussa jotain 70-80c ja pikkuhiljaa nousi ja viimesen puolentunnin
aikana avasin hieman venttiilejä hommaa nopeuttaakseni loppulämpö oli jotain 130c, ja
aikaa oli kulunut n.9h.
Koko homma hoitui yhdellä brikettilatingilla ja kun säädön on kohdillaan niin ainoa
homma on muistaa silloin tällöin paiskata lastuja brikettien päälle.
Niin ja en käyttänyt tuohon kuuluvaa vesimaljaa ollenkaan nyt kuten en sitä käytä myöskään
kalan savustuksessa.
Lopputuloksena aivan helvetin hyviä lihoja eikä häviä kaupallisille palvituotteille pätkääkään.
Tuo weberi on kyllä aivan loistava laitos ja käsittämättömän helppokäyttöinen. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Juski Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2009 Viestejä: 113 Paikkakunta: Koillismaa
|
Lähetetty: 22.12.2014 09:17 Viestin aihe: |
|
|
Palavisauna sytytetty tälle aamua. Hirven- ja sianlihat oli kuorettumassa yön saunan orsilla. Toivottavasti iltapäivällä pääsee silipasemaan maistiaisia
Onko muilla palavipönttö tai -sauna tulilla? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
älg Kanta-asiakas
Liittynyt: 10 Maa 2008 Viestejä: 479 Paikkakunta: ruotsi
|
Lähetetty: 22.12.2014 16:21 Viestin aihe: |
|
|
Aamu kuudesta on savukaappi ollu päällä.Pikkanen porsaan kinkku ja palanen kylkee.Sitten hirvenpaistia . |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 22.12.2014 20:14 Viestin aihe: |
|
|
Perkule pitää olla jouluna töissä, eikä pelkästään töissä vaan kaukana savupömpelistä. Oli kyllä suunnitelmissa savutella jotain joulupöytään mutta jonain toisena vuonna sitten. Joku aika sitten tein kylmäsavulohta ja laitoin pakkaseen vähän jouluakin silmällä pitäen, mutta eihän niistä ole enää mitään jäljellä...
Laittakaahan kuvia niin päästään me muutkin tunnelmaan Savustettua siankylkeä ei olekaan tullu vielä kokeiltua. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Juski Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2009 Viestejä: 113 Paikkakunta: Koillismaa
|
Lähetetty: 22.12.2014 22:50 Viestin aihe: |
|
|
Tämmöstä tälläkertaa
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lonely Rider Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Lok 2009 Viestejä: 2758 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 22.12.2014 23:46 Viestin aihe: |
|
|
Juski kirjoitti: | Tämmöstä tälläkertaa
|
Priiman näköistä Millä taktiikalla tuo on palvattu? Kirjoitit että yön yli saunan orsilla ja aamulla savua? Kauanko saivat savua kun on noin nätti väri? Ei ole liian tummaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Juski Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Huh 2009 Viestejä: 113 Paikkakunta: Koillismaa
|
Lähetetty: 23.12.2014 08:39 Viestin aihe: |
|
|
Illalla sauna kuumaksi ja tasataan lämpö n. 90 ºc paikkeille. Tämän jälkeen viedään lihat orsille.. Antaa olla aamuun lämmittämättä. Aamulla lämpö tippunu n. 50 ºc ja lihoissa hyvä kuori. Käännetään lihat ja aletaan palvaamaan lepällä. Periaatteena että pidetään tulta mahdollisimman vähän, mutta ei anneta lämmön tippua alle 80 º c. Tuli saa saamuakki välillä. Sytytys toholla ettei tuu tuohesta nokea lihoihin. Tuolla metodilla lihat oli saunassa 24 h. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MikaS Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Maa 2004 Viestejä: 3989
|
Lähetetty: 23.12.2014 09:20 Viestin aihe: |
|
|
Taatusti herkullista |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pikku Poika Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Syy 2013 Viestejä: 439
|
Lähetetty: 08.11.2015 08:28 Viestin aihe: |
|
|
Missä sais teetettyä kylmäsavulihaa pohjanmaalla? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|