Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Peipponen Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 15 Hel 2015 Viestejä: 8
|
Lähetetty: 27.02.2015 22:15 Viestin aihe: Hirvikäristys |
|
|
Minkäslaisella ohjeella ootte tehny hirvikäristystä? Tuli miehen kanssa pientä erimielisyyttä käristyksen haudutusajasta eli kuinka pitkään käristystä haudutatte, liedellä vai uunissa? Ekaa kertaa ollaan tekemässä niin hyvät neuvot olis tarpeen Ite en oo moista ees koskaan maistanut ku kotopuolessa ei oo tapana hirvestä tehhä käristystä. _________________ Leoka pystyyn kun tulloo kova paekka, pyssyypähän aenae suu kiinni. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
fox66 Kanta-asiakas
Liittynyt: 17 Tam 2005 Viestejä: 1853 Paikkakunta: Vaasa
|
|
Takaisin alkuun |
|
|
TolkullinenMuheltaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Mar 2009 Viestejä: 969 Paikkakunta: P-pohjanmaan
|
Lähetetty: 27.02.2015 23:49 Viestin aihe: |
|
|
Paista nopeasti käristysliha reiluhkossa voissa kuumalla pannulla. Liha ois hyvä olla huoneenlämpöstä ja paistoannokset riittävän pieniä, ettei pannu pääse viileneen. Painele kevyesti lihat tiiviisti pataan ja lisää suola (1,5-2tl/kg). Kaada olutta siten, että lihat peittyvät noin kaksi kolmasosaa. Pilko mustapekka sulatejuusto lihojen päällä, pippurirouhe kannattanee rapsutella suurimmaksi osaksi juuston pinnalta pois.
Sitten vaan pataan kansi päälle ja uuniin johonki 100-120 tienoille. Lihaa kannattaa käydä dä kääntelemässä noin puolen tunnin välein. Haudutusaika riippuu monesta asiasta, mutta ota eka tsekki vaikka puolen toista tunnin päähän. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
late2 Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Elo 2004 Viestejä: 15792
|
Lähetetty: 28.02.2015 00:12 Viestin aihe: |
|
|
Onnistuu pannullakin. Itse tein viime viikolla siten että vielä vähän jäisestä lavasta ohuita siivuja, ensin pannulle vähän pekonia, sitten päivän annos hirven lihaa vielä kohmeisena, kerralla. Sopivan kuuma lämpö ja hämmentelyä, ei kuitenkaan liikaa väriä, tulee turhan kuivaa. Tunti puolitoista sitten miedommalla lämmöllä, lisää vettä jos kuivaa liikaa, pitää kiehua ennemminkin kuin paistua, mausteeksi suolaa ja vähän mustapippuria. Kypsyys on sopivaa kun lastut hajoaa haarukalla vetelemällä, meillä ainakin sai lastenkin suusta kehuja, maistui itsellekin. Vaimo oli vähän harmistunut kun ei päässyt maistamaan, lavat on syöty, pitäisi vissiin kokeilla onnistuuko niskasta. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jkvi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Kes 2006 Viestejä: 5426 Paikkakunta: Suomussalmi
|
Lähetetty: 28.02.2015 00:15 Viestin aihe: |
|
|
Pikaisesti katsoin, jotta fox66:n linkissä on ihan hyvä ohje.
Meillä on ollut edellispäivänä lämmitetyssä leivinuunissa lihat hautumassa 2-jopa 5 tuntiin. Kunhan padassa on nestettä, että ei liha pääse kuivumaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Pohjola Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Kes 2009 Viestejä: 26666
|
Lähetetty: 28.02.2015 00:45 Viestin aihe: |
|
|
kyllähän nuo passaa,,,
tuossa tuliki mitä kaipailin fox:in ohjeessa,,,olut
mutta kukaan ei maininnu läskiä, silavaa kuka mitenki nimittää ja sen suolasuus on huomioitava , eli maistelemalla.
ja kun kämpällä tehdään ei uuni ole kuvioissa, voita runsaasti ja silavaa myös reilusti,,, oluella vain omien mieltymysten mukaan .
pippurin tilalla on menny myös katajanmarjat ja etenki kämpällä jää muut yrtit pois. puolukka tietysti jos suinki mahdollista,,, usein sitä ei ole otettu mukaan, vaan suoraa metästä (loppusyksystä).
täsmennettäköön kysyjälle et silavaa vuollaan käristyksen mukaan lisäillen ruskistuksen edetessä,,, ja se myös vähentää voin tarvetta |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koavzur Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2007 Viestejä: 1251
|
Lähetetty: 28.02.2015 09:54 Viestin aihe: |
|
|
Foxilla hyvä ohje. Hirvestä kannattaa ottaa pintaa ts. paistin päällä olevaa rasvaa, jos sitä on, talteen jos ei ole rykimähirvi. Myös sisäfileiden ympäristössä olevan "kuu" on hyvää, nopeasti sulavaa rasvaa käryn tekoon. Jos liha on kylmää tai kohmeista niinkuin usein vuoltaessa on, nestettä kertyy pannulle tai pataan ennen kuin ruskistumista alkaa tapahtumaan niin sitä voi haihduttaa pois reilulla lämmöllä ennen kuin varsinainen ruskistaminen alkaa tapahtumaan. Joka keitetyn paistaa se makian maistaa Ainakin vesi, jos sitä nesteenä käyttää, kannattaa lisätä kiehuvana, se estää lihojen harmaantumisen käristämisen jälkeen. Ja niinkuin jo mainittinkiin, lihaan kannattaa jättää se pureskeltavuus etei mene ihan muhjuksi, varsinkin jos paistista tekee niin äkkiä tuloksena onkin muhennosta.. Puolukka on ehdoton sihen kylkeen, potuista nyt niin väliä aina. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peipponen Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 15 Hel 2015 Viestejä: 8
|
Lähetetty: 28.02.2015 13:44 Viestin aihe: |
|
|
Kiitos vaan ohjeista ja neuvoista, eiköhän sitä noitten avulla jonkunlainen käristys synny. Harmi vaan kun ei (vielä) oo sitä leivinuunia, siellä varmaan parrain tulis Kyllä se pottumuusi on ehoton tuommosen ruuan kans ja kaippa se puolukkahi siihen kuuluu vaikken niin välitäkään niistä muuten. _________________ Leoka pystyyn kun tulloo kova paekka, pyssyypähän aenae suu kiinni. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
TolkullinenMuheltaja Kanta-asiakas
Liittynyt: 12 Mar 2009 Viestejä: 969 Paikkakunta: P-pohjanmaan
|
Lähetetty: 28.02.2015 13:58 Viestin aihe: |
|
|
Varmasti onnistuu noita soveltamalla, mutta sen kun pitää mielessä, että käristämisessä pannun pitää olla kuuma ja vesi on auton pesua varten. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
kanuuna80 Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 27 Elo 2011 Viestejä: 24
|
Lähetetty: 28.02.2015 18:41 Viestin aihe: |
|
|
Itselläni käristys lienee useimmiten tehty riistaruoka, suurin syy on että sen voi tehdä hetken mielijohteesta kun lihoja ei tarvitse sulattaa hyvissä ajoin ennen ruuanlaittoa. Omassa keittiössäni käristys syntyy seuraavasti:
Jäinen lihankimpale lämpiämään tunniksi-kahdeksi huoneenlämpöön. Sitten lihasta (joka on siis yhä jäässä) terävällä veitsellä ohuita siivuja. Samalla iso sipuli tai kaksi pieniksi paloiksi. Seuraavaksi pannu hyvin kuumaksi, ja sipulin sekä lihojen ruskistus reilussa voissa. Lihat ovat siis osittain jäässä kun ne menevät pannuun, ja ruskistus pienissä erissä. Seuraavaksi ruskistetut lihat ja sipuli pataan, nesteeksi olutta senverran että juuri peittyvät. Mausteeksi suolaa ja rouhittua mustapippuria. Pata uuniin, lämpöä yleensä noin 125 astetta ja antaa hautua rauhassa 3-4 tuntia.
Lopuksi käristyksen kaveriksi perunamuusia ja puolukkahilloa. Yksinkertaista ja hyvää! Pääsiäisenä on tapana kutsua ystäväjoukko "viimeiselle ehtolliselle", ja tänävuonna ajattelin että tarjolla on perinteisen hirvipaistin sijaan käristys. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
MPOulu Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Lok 2008 Viestejä: 850
|
Lähetetty: 28.02.2015 20:42 Viestin aihe: |
|
|
Mä oonkin näköjään puritaani käristyksen suhteen koska ainoat mausteet on suola ja voi. Sen verran omasta tekniikasta että käry tehdään liedellä, ruskistamisen jälkeen keitetään kolme kertaa "kuiviin". Kolmannen kerran jälkeen liha on yleensä sellaista lusikalla leikattavan mureaa mutta pysyy kuitenkin suht kasassa. Kypsennyksen aika on suhteellinen, vanhakin liha nöyrtyy kunhan siihen varaa tarpeeksi aikaa. Ruskistetaan voissa ja lopuksi lisätään voita (ja vettä jos tarvii) Pottuvoi (Puikula tai Pito, mauttomasta perunasta tulee mauton muusi) ja puolukkahilloa, eipä siihen meikäläinen juuri muuta kaipaa. _________________ Soft core hunttaaja |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Koavzur Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Mar 2007 Viestejä: 1251
|
Lähetetty: 28.02.2015 21:06 Viestin aihe: |
|
|
MPOulu kirjoitti: | Mä oonkin näköjään puritaani käristyksen suhteen koska ainoat mausteet on suola ja voi. Sen verran omasta tekniikasta että käry tehdään liedellä, ruskistamisen jälkeen keitetään kolme kertaa "kuiviin" |
Klassinen Tauno V. Mäen resepti |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peltsu Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 7186
|
Lähetetty: 28.02.2015 21:44 Viestin aihe: |
|
|
no käristyshän on semmonen peruspikaruoka joka tehään missä tahansa olosuhteissa ja äkkiä. vanhaki hirvi nöyrtyy käristykseksi alle tunnissa. nuori liha parhaimmillaan ku sitä ei yritä kypsyttää liikaa.
mpoulun käristystä suostuisin syömään käristyksenä. nuo patavalkosipuliynnämuut on pataruokia. ei kaiketi tekemistä käristyksen kanssa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
umpikortto Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2008 Viestejä: 713
|
Lähetetty: 28.02.2015 23:31 Viestin aihe: |
|
|
Kahenlaista käristystä teen.
Eka; Vuollaan puolijäistä pannulle pikkusen kerrallaan sulaan voihin ja käristettään ja sitte pattaan...niin monta pannullista ku tarttee. Vettä eikä mittään kalijaa vaa lihalientä tai vaa vettä eikä ainakkaa sipulia. Ei saa päästää kuivahtaan vaan pittää huolehtia että nestettä on tarpeeksi. Muhitellaan pari tuntia tai enempiki muttei mössöksi. pippuria. Käypi sitkaampiki liha.
Kaks; Pikakäry; Sulatellaan jonkuverran suolasilavaa pannulle ja kuumennettaan ja ropsautettaan parikourallista vuoltua paistia tai lappaa.
Vain käristettään lihat, ihan käännellään vaan vähä aikaa että on käryn väristä. Ei mittää mausteita. Tullee mureeta ja maukasta kuhan vaa ei liijan pitkään pannuta...pottujen kans tai paahetun ruispalan päällä.
Parasta lihhaa tuohon on vuonelo tai vasa.
Näppärä tehä vaikka tulilla...parissa minuutissa valamista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
umpikortto Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2008 Viestejä: 713
|
Lähetetty: 28.02.2015 23:44 Viestin aihe: |
|
|
Nii unohtu etta net silavan käppyrät nakelhan hittoo, ei oo rapposen makusia, vain se rasva jätetään pannulle. Hirven pintaa tai sisärasvoja en kovin arvosta makusa vuoksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|