Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20527 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 26.03.2016 08:20 Viestin aihe: "Oikeaoppiset" nuotiokahvit? |
|
|
Tuli tuossa mökillä keiteltyä takassa "nuotiokahveja". Ja kun paikalla oli vähän enemmänkin naisväkeä ja kahvinjoukossa hieman "Irlantia", niin neuvoja oikeaoppisista nuotiokahveista tuli enemmän kuin tarpeeksi...
Tuollahan on hommasta keskusteltu, mutta enemminkin välinepainotteisesti.
http://forum.eralle.net/viewtopic.php?t=76651&highlight=nuotiokahvit
Mutta miten nuo nuotiokahvit pitäisi "kaiken taiteen sääntöjen mukaan" oikeaoppisesti keittää? |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Havumetsä Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Syy 2012 Viestejä: 1126 Paikkakunta: Lappi
|
Lähetetty: 26.03.2016 09:34 Viestin aihe: |
|
|
Tapoja varmasti monia mutta täälläpäin tapana vesi kiehuvaksi, pois tulelta, kahvi pannuun ja takaisin tulella käyttää jotta kerran kuohahtaa. Sitten hetki joikhataan ja taputellaan pannun kylkeä puukon hamarapuolella. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15062
|
Lähetetty: 26.03.2016 09:45 Viestin aihe: |
|
|
Meikäläinen ei kiehauta. Tulee kitkerä maku. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Leafs Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Maa 2006 Viestejä: 2102
|
Lähetetty: 26.03.2016 10:00 Viestin aihe: |
|
|
Joo, puukon hamaralla 2 kopautusta pannun kylkeen, kolmas pilaa kahvin. Yks laaraa kupilla kahesti ja hetken jälkeen kaataa puolikkaan kupin kylmää vettä pannuun. Tapoja on ainaki yhtämonta ku keittäjää. _________________ Blithering idiot |
|
Takaisin alkuun |
|
|
aspir Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Hel 2013 Viestejä: 129
|
Lähetetty: 26.03.2016 10:02 Viestin aihe: |
|
|
Usein neuvotaan lisäämään kiehautuksen jälkeen loraus kylmää vettä edesauttamaan porojen laskeutumista. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JapiTre Kanta-asiakas
Liittynyt: 15 Lok 2012 Viestejä: 2090 Paikkakunta: Häme
|
Lähetetty: 26.03.2016 10:33 Viestin aihe: |
|
|
Kun vesi on kiehahtanut, otetaan pannu pois tulelta, lisätään kahveenporoja veden pinnalle teinitytön tissin kokoinen keko ja jätetään kahvipannu tasaselle odottelemaan.
Kun porot ovat vettyneet, lyödään kahvi, eli nostetaan pannua n.5cm ja tiputetaan maahan. Jos ei mene kerralla, niin toinen kolautus. Vettyneet porot humahtaa veden läpi kohti pohjaa.
Vielä kun pikkusen aikaa malttaa odottaa, että kaikki porot on pohjalla.
Sitten voikin kaataa kupposen kuumaa. _________________ V*tuttaa, sano kettu pihlajanmarjoista... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1553 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 26.03.2016 10:38 Viestin aihe: |
|
|
JapiTre kirjoitti: | Kun vesi on kiehahtanut, otetaan pannu pois tulelta, lisätään kahveenporoja veden pinnalle teinitytön tissin kokoinen keko ja jätetään kahvipannu tasaselle odottelemaan.
Kun porot ovat vettyneet, lyödään kahvi, eli nostetaan pannua n.5cm ja tiputetaan maahan. Jos ei mene kerralla, niin toinen kolautus. Vettyneet porot humahtaa veden läpi kohti pohjaa.
Vielä kun pikkusen aikaa malttaa odottaa, että kaikki porot on pohjalla.
Sitten voikin kaataa kupposen kuumaa. |
Sama tahti on askelten _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21437 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 26.03.2016 10:46 Viestin aihe: |
|
|
JapiTre kirjoitti: | Kun vesi on kiehahtanut, otetaan pannu pois tulelta, lisätään kahveenporoja veden pinnalle teinitytön tissin kokoinen keko ja jätetään kahvipannu tasaselle odottelemaan.
Kun porot ovat vettyneet, lyödään kahvi, eli nostetaan pannua n.5cm ja tiputetaan maahan. Jos ei mene kerralla, niin toinen kolautus. Vettyneet porot humahtaa veden läpi kohti pohjaa.
Vielä kun pikkusen aikaa malttaa odottaa, että kaikki porot on pohjalla.
Sitten voikin kaataa kupposen kuumaa. |
Suurinpiirtein näin. Tuolla konstilla tulee hyvä kahvi. Ite nykyään käytän mittaa kahvin annostelussa.. Ennen vallan kaadettiin silmämääräisesti kahvi vaan mutta nykyään jos mitta on niin käytän. Meillä keitetään nykyään pannukahvia siis kotonakin ja kahvinkeitin on jääny aika turhaksi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21437 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 26.03.2016 10:56 Viestin aihe: |
|
|
Ja jos paikalla on yksikin muu ihminen keittäjän lisäksi on näiden muiden ihmisten tehtävä neuvoa kahvinkeittoa.. Se kuuluu oikeaoppisen nuotikahvin valmistustraditioon. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
heiluri Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Mar 2006 Viestejä: 35488
|
Lähetetty: 26.03.2016 11:34 Viestin aihe: |
|
|
Ja kerran se pannu pitää pistää nurinkin ennen tarjoilua. _________________ Kertalaakiyhdistys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Alpertti Kanta-asiakas
Liittynyt: 23 Lok 2015 Viestejä: 1013 Paikkakunta: Pohjos-Pohjanmaa
|
Lähetetty: 26.03.2016 12:36 Viestin aihe: |
|
|
tuhola kirjoitti: | Ja jos paikalla on yksikin muu ihminen keittäjän lisäksi on näiden muiden ihmisten tehtävä neuvoa kahvinkeittoa.. Se kuuluu oikeaoppisen nuotikahvin valmistustraditioon. |
+1
Ja kritisoida mahdollista väärää valmistustapaa ja kehua kuinka oma tapa on paljo parempi! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15062
|
Lähetetty: 26.03.2016 12:46 Viestin aihe: |
|
|
wildmind kirjoitti: | JapiTre kirjoitti: | Kun vesi on kiehahtanut, otetaan pannu pois tulelta, lisätään kahveenporoja veden pinnalle teinitytön tissin kokoinen keko ja jätetään kahvipannu tasaselle odottelemaan.
Kun porot ovat vettyneet, lyödään kahvi, eli nostetaan pannua n.5cm ja tiputetaan maahan. Jos ei mene kerralla, niin toinen kolautus. Vettyneet porot humahtaa veden läpi kohti pohjaa.
Vielä kun pikkusen aikaa malttaa odottaa, että kaikki porot on pohjalla.
Sitten voikin kaataa kupposen kuumaa. |
Sama tahti on askelten |
+1 |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Berkele Kanta-asiakas
Liittynyt: 27 Hei 2006 Viestejä: 2237 Paikkakunta: Oulu
|
Lähetetty: 26.03.2016 12:47 Viestin aihe: |
|
|
Nimrod kirjoitti: | Meikäläinen ei kiehauta. Tulee kitkerä maku. |
Tämä on tullu itekki hoksattua. Tulee paljon parempi kahvi kun jättää pannun olemaan vaan semmoselle etäisyydelle tulista ettei jäähdy.
Kaikki taikatemput porojen laskettamiseksi ovat turhia. Aikanaan tullu seki testattua. Antaa pannun olla vaan.
Oikia määrä poroja on se, että jos yhtään eppäilyttää onko liian vähän, lisätään. Sitten ku ei enää eppäilytä onko liian vähän, on poroja sopivasti. Toinen konsti on seurata nuotioseuran ilmeitä. Tarpeeksi monta kauhistunutta ilmettä indikoi oikeaa porojen määrää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Tiger Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Maa 2004 Viestejä: 2852 Paikkakunta: Sjoki/KäMä
|
Lähetetty: 26.03.2016 13:41 Viestin aihe: |
|
|
Berkele kirjoitti: | Oikia määrä poroja on se, että jos yhtään eppäilyttää onko liian vähän, lisätään. Sitten ku ei enää eppäilytä onko liian vähän, on poroja sopivasti. Toinen konsti on seurata nuotioseuran ilmeitä. Tarpeeksi monta kauhistunutta ilmettä indikoi oikeaa porojen määrää. |
Näin. Laiha kahvi on kauhiaa. Paljon kans pärjää.
Reilulla kaadolla suoraan paketista ja naamalla arvioiden kaadetaan poroja "sen verran kun imeytyy." Eli kun kaadetaan veden päälle kahvia nii sitte ku ei vettä näy nii määrä on sopiva ja sitteki vielä pikkasen yli. Tämä ei tosin kaikilla pannuilla onnistu eli syvillä pannuilla tulee tällä ohjeella liika laihaa. Sitte ku on kaadettu nii puutikulla tai puukonterällä hämmennetään. Kiehautus tulee tehtyä päivästä riippuen, joskus kiehautan ja joskus en. _________________ Syön ammuttua lihaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Hietala Kanta-asiakas
Liittynyt: 11 Kes 2004 Viestejä: 2541 Paikkakunta: Pohojanmaa
|
Lähetetty: 26.03.2016 13:45 Viestin aihe: |
|
|
JapiTre kirjoitti: | Kun vesi on kiehahtanut, otetaan pannu pois tulelta, lisätään kahveenporoja veden pinnalle teinitytön tissin kokoinen keko ja jätetään kahvipannu tasaselle odottelemaan.
Kun porot ovat vettyneet, lyödään kahvi, eli nostetaan pannua n.5cm ja tiputetaan maahan. Jos ei mene kerralla, niin toinen kolautus. Vettyneet porot humahtaa veden läpi kohti pohjaa.
Vielä kun pikkusen aikaa malttaa odottaa, että kaikki porot on pohjalla.
Sitten voikin kaataa kupposen kuumaa. |
+1 _________________ Laiskuuttaan tingan häviää |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|