Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 10.11.2016 14:15 Viestin aihe: |
|
|
Jaahas, näyttäs muodostuneen pidemmässä lämpövarastoinnissa varsin asiallinen kuohu. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
simppeli Kanta-asiakas
Liittynyt: 08 Elo 2008 Viestejä: 1643
|
Lähetetty: 29.12.2016 11:19 Viestin aihe: |
|
|
Elämän tuomat yllätykset, työ, harrastukset ja osittain myös laiskuus ovat pitäneet panimon hiljaisena yli vuoden, tarkkaanottaen viimeinen pano viimevuoden itsenäisyyspäivänä
Nyt välipäivät kesälomalla ja tarkoitus oli mennä moottorisahaa ulkoiluttamaan mutta olo niin köppäänen että päätin pysyä sisällä ja siivota panimon ja tempaista satsi käymään.
Reseptiä en sen kummemmin miettinyt vaan vanhemmasta päästä laitoin tavaraa keitokseen ja tulos oli seuraavanlainen:
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 49,14 l
Post Boil Volume: 42,64 l
Batch Size (fermenter): 40,00 l
Bottling Volume: 39,50 l
Estimated OG: 1,048 SG
Estimated Color: 6,0 EBC
Estimated IBU: 27,7 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Est Mash Efficiency: 78,8 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
6,00 kg Pilsner (3,0 EBC) Grain 1 72,3 %
1,20 kg CaraPils 2.5 – 6.5 EBC (4,0 EBC) Grain 2 14,5 %
1,10 kg Wheat (5,0 EBC) Grain 3 13,3 %
25,00 g Magnum [12,80 %] - Boil 60,0 min Hop 4 20,9 IBUs
20,00 g Styrian Goldings [3,00 %] - Boil Hop 5 3,0 IBUs
10,00 g Irish moss [0,00 %] - Boil 10,0 m Hop 6 0,0 IBUs
10,00 g Pacific Gem [15,80 %] - Boil 10,0 Hop 7 3,7 IBUs
1,0 pkg BRY-97 (dansar #-) [23,66 ml] Yeast 8 -
1,0 pkg Nottingham (Danstar #-) [23,66 ml Yeast 9 -
Mash Schedule: 50/70l kattilat
Total Grain Weight: 8,30 kg
----------------------------
Name Description Step Temperature Step Time
Protein Rest Add 27,00 l of water at 53,5 C 50,0 C 20 min
Saccharification Add 10,00 l of water and heat to 64,0 64,0 C 60 min
Mash Out Heat to 75,6 C over 20 min 75,6 C 10 min
Sparge: Fly sparge with 22,45 l water at 75,6 C
Tiistaina laitoin värkit valmiiksi, mallasmyllykin piti säätää uusiksi kun olen sillä kesällä rouhinut fasaaninpoikasille evästä. Tiedä sitten oliko maltaat kuivaneet liikaa vai mikä oli mutta rouhe näytti niin hienolta että pelkäsin mallaspatjan menevän tukkoon mäskäimessä. Muutenkin oli sellainen tunne että muistankohan kuinka homma menee vai tuleeko täys fiasko.
Eilen sitten paneskelin ja homma meni ilman tyrimisiä ja suhteellisen hyvin pysyttiin käsikirjoituksessa. Lopullinen SG oli 1,050 lientä tuli 40.5l.
Aamulla nottinghamilla hiivattu pötti kävi jo hienosti, bry-97 on hieman laiskempaa mutta pientä painetta havaittavissa siinäkin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3556
|
Lähetetty: 29.12.2016 13:07 Viestin aihe: |
|
|
Bry-97 on hidas käynnistymään. Joskus on mennyt pari kolmekin päivää, että on lähtenyt, mutta sitten kun käynnistyy niin käy ihan kohtuu rivakasti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
HenkkaM Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 22 Jou 2004 Viestejä: 78 Paikkakunta: Helsinki
|
Lähetetty: 03.08.2017 10:08 Viestin aihe: |
|
|
Oma panimo kehittyy vaikka hiljaiseloa on täällä ollutkin.
Viimeisimpänä pistin kasaan 4 hanan keezerin.
Edellisen jälkeen on tehty muitakin hankintoja kuten jykevä stirplate ja 3l erlenmeyerpullo isoille hiivastarttereille.
Toissapäivänä tein kegintäytettä ja käymään lähti 21 litraa lageria. Nyt alkaa Grainfatherin hankinta vähän kutkuttamaan. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kaaleb Kanta-asiakas
Liittynyt: 07 Syy 2006 Viestejä: 3556
|
Lähetetty: 03.08.2017 11:34 Viestin aihe: |
|
|
Joku keittoaparaatti olisi kyllä hyvä.
Itse tuossa pullotin just apaa, joka kivasti kypsyy tuohon jahtikauden, syyskuun alkuun. Toki pilseneriä on aiemmasta satsista reservissä.
Nuo lagereiden teot on vähän siinä ja siinä, että kehtaako värkätä. Hyvän lagerin teko tuntuu olevan pirun haasteellista. Apat ja ipat yms. alet helpommin tulee. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1548 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 04.08.2017 10:32 Viestin aihe: |
|
|
Eilen pistin 55 litraa (ESB)bitteriä käymään.. Oma oluenpano mennyt aikalailla siihen tahtiin mitä kulutus määrää..sunnuntaina meni viimeinen kegi tyhjäksi joten asialle tartti tehdä jotain .
Panimotouhuissa on henk kohtaisesti suurin haaste ollut kaupalliseen jakeluun tarkoitetun olusen suunnittelu ja kehittely. 2-3 koekeittoa ja reseptiikan hiomista. panimolla sitten skaalattiin hieman isompaan kokoon. panos on panimolla jo tankissa ja tulee pubimyyntiin elokuun puolessavälissä.
Kaalebin kaa olen siinä samaa mieltä, että onhan tuo pintahiivaolusten teko paljon,paljon helpompaa...Mutta...hyvän pohjahiivaoluen teko on haasteellisempaa ja mielenkiintoisempaa... seuraavana vuorossa onkin pilsneri ja talvea odottamaan pitäisi tehdä vielä satsi portteria... jos jollain olisi hyvä, mutkaton portteriresepti takataskussa. En panisi hanttiin jos saisin tehdä sillä olusen itselleni. Juuuu... tykkään Koffin Portterista.
HenkkaM : Sun kegeraattorissa on yksi suorastaan närkästyttävä ominaisuus...
Herättää hillittömästi kateutta... _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 04.08.2017 10:58 Viestin aihe: |
|
|
wildmind kirjoitti: |
Panimotouhuissa on henk kohtaisesti suurin haaste ollut kaupalliseen jakeluun tarkoitetun olusen suunnittelu ja kehittely. 2-3 koekeittoa ja reseptiikan hiomista. panimolla sitten skaalattiin hieman isompaan kokoon. panos on panimolla jo tankissa ja tulee pubimyyntiin elokuun puolessavälissä.
|
Kärsiskös kysyä, mistä oluesta on kyse ja mistä pubista saa? Vai onko vielä salaisuus. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1548 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 04.08.2017 12:51 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | wildmind kirjoitti: |
Panimotouhuissa on henk kohtaisesti suurin haaste ollut kaupalliseen jakeluun tarkoitetun olusen suunnittelu ja kehittely. 2-3 koekeittoa ja reseptiikan hiomista. panimolla sitten skaalattiin hieman isompaan kokoon. panos on panimolla jo tankissa ja tulee pubimyyntiin elokuun puolessavälissä.
|
Kärsiskös kysyä, mistä oluesta on kyse ja mistä pubista saa? Vai onko vielä salaisuus. |
Ei tuo mikään valtion salaisuus ole... Annan tarkemmat tiedot kun saadaan labra-arvot sun muut ... Tulee hanaan 15-17.8 _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1548 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 09.08.2017 19:38 Viestin aihe: Kelpo olut |
|
|
KUTSU SALHOJANKADUN OLUTSEURA RY:N 20-VUOTIS JUHLABITTERIN JULKISTUSTILAISUUTEEN
SALHOJANKADUN PUBISSA 15.8.2017 KLO 16.00.
Kelpo on brittityylinen kelpo bitter. Salhojankadun Olutseura pani tämän herkun omalla reseptillään 20-vuotisjuhlansa kunniaksi. Mikäpä muu, kuin rapea bitter sopisi nautittavaksi paremmin kotipesässämme Salhojankadun Pubissa, joka on Suomen vanhin brittityylinen pub. Kippis, Cheers.
Kelpo
Bitter
Salhojankadun Olutseuran juhlaolut 1997-2017
Katkeruus EBU 43
Väri EBC 20
Kantavierre 11,5 %
Alkoholia 4,8 til. %
Maltaat Pale Ale, Maris Otter ja Cara Plus 10
Humalat Target, Golding ja Ekuanot
Panimo: Kaleva Brewing Company, Sammonkatu 46, 33540 Tampere, Suomi
Kohtuullisesti, mutta hyvää.
Paikalla on reseptin laatinut xxx xxxx ja ehkä KBC:n panijoita.
Tämmöinen siitä sitten tuli.
Salhojan pubi on ekat 2 viikkoa ainut paikka josta tätä saa. sen jälkeen "Hyvin varustetuista olutravinteleista Tampereelta" _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1548 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 08.09.2017 15:06 Viestin aihe: |
|
|
Kelpo meni kaupaksi aivan kelvollisesti.Sai ihan hyvät arvostelutkin.
Nyt työn alla Martti Lutherin ja reformaation juhlavuoden kunniaksi ehta Bock.
Tavallaan panimorenkinä puuhailen. Näissä meidän maisemissa vaikuttaa Olutseura Luther (kuten nimestä voikin päätellä ovat likellä kirkollista maailmaa). Pyysivät jos auttaisin heitä tässä asiassa. Ei tarvinnut kauaa houkutella.
Kantavierrevahvuus n 16%
Maltaissa pääosa Viikkarin Pilsulla. Weyermanin Vienna, Munich, Caramunic ja Melanoidin
Humalat, Magnum,Hallertauer, Perle
Olunen pullotetaan ja eiköhän sitä joku 120kpl 0,33 pulloa tule. _________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kankkunen Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Huh 2004 Viestejä: 615 Paikkakunta: savo
|
Lähetetty: 26.09.2017 10:53 Viestin aihe: Siideri |
|
|
Aihetta sivuten omenat kypsyi ja tuli sadonkorjuu aika. Vuosi sitten tuli omenia 120 kg ja niistä tuoremehua 30 ltr, nyt n.160kg ja mehua n. 70 ltr. Niistä laitoin siideriin 50 ltr. 25 ltr shamppanja hiivalla ja toiset 25 ltr siideri hiivalla. Vain pelkkää tuoremehua ja hiivaa, tavoitteena kuiva Ranskalais tyylinen siideri. Viimevuoden omenissa oli ehkä enempi sokeria vahvuus tuli n.8%. Nyt % mittari näyttää 4% siideri hiiva pytyssä ja ominaisuuspainomittari reilusti yli yhtä, maku kuiva ja hyvin omenainen, taidampa pullottaa, niin tulee hyvä janojuoma. Samppanja hiiva jatkaa käymistä vielä, niin annan sen vielä olla pari viikkoa ennen pullotusta ja jälki käyttöä. _________________ Kyllä koira kova saa olla, mutta tyhmä ei. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
teukkavaa Vakituinen kirjoittaja
Liittynyt: 15 Tam 2015 Viestejä: 54
|
Lähetetty: 26.09.2017 11:29 Viestin aihe: Re: Siideri |
|
|
Kankkunen kirjoitti: | Aihetta sivuten omenat kypsyi ja tuli sadonkorjuu aika. Vuosi sitten tuli omenia 120 kg ja niistä tuoremehua 30 ltr, nyt n.160kg ja mehua n. 70 ltr. Niistä laitoin siideriin 50 ltr. 25 ltr shamppanja hiivalla ja toiset 25 ltr siideri hiivalla. Vain pelkkää tuoremehua ja hiivaa, tavoitteena kuiva Ranskalais tyylinen siideri. Viimevuoden omenissa oli ehkä enempi sokeria vahvuus tuli n.8%. Nyt % mittari näyttää 4% siideri hiiva pytyssä ja ominaisuuspainomittari reilusti yli yhtä, maku kuiva ja hyvin omenainen, taidampa pullottaa, niin tulee hyvä janojuoma. Samppanja hiiva jatkaa käymistä vielä, niin annan sen vielä olla pari viikkoa ennen pullotusta ja jälki käyttöä. |
Kuinka kauan ollut käymässä? Viime vuonna tein kokeiluerän lisäämättä lainkaan hiivaa, ja villihiivat käytti mehun siideriksi tosi hitaasti, oisko viikkopari mennyt että alkoi käymään ja silloinkin tahti oli muutama kupla minuutissa. Lopputulos oli kyllä ihan priimaa. Lähinnä vaan varoituksen sana, että käsittääkseni villihiivat jota sunkin siiderissä on josset niitä ole tuhonnut, voi hissukseen käytellä tosi kuivaksi ja jos liian aikasin pullottelet niin on pullopommien riski läsnä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Kankkunen Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Huh 2004 Viestejä: 615 Paikkakunta: savo
|
Lähetetty: 26.09.2017 13:02 Viestin aihe: Siideri |
|
|
12 vrk oli tämä siideri hiivalla tehty, ja mittari oli monta"viivaa" mustan puolella, että sokeria ei pitäis olla ja jälkikäyntiä varten en lisännyt sokeria. Uskoisin ettei paine pulloissa kasva liian isoiksi. Käytössä on patentti korkki pullot 1/2 litraa. _________________ Kyllä koira kova saa olla, mutta tyhmä ei. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1548 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 21.11.2017 16:21 Viestin aihe: |
|
|
Harjoittelen kuvankäsittelyohjelman käyttöä _________________ Usu peritus hariolo veracior
Viimeinen muokkaaja, wildmind pvm 22.11.2017 00:04, muokattu 4 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
wildmind Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Maa 2004 Viestejä: 1548 Paikkakunta: Merijärvi, Manse-Viinikka
|
Lähetetty: 21.11.2017 16:27 Viestin aihe: |
|
|
_________________ Usu peritus hariolo veracior |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|