OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Lumikengät
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... , 29, 30, 31  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Supe
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Tou 2014
Viestejä: 4812

LähetäLähetetty: 05.02.2018 15:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos umpihankea ajattelee niin itse lähtisin kyselemään täältä mitä esim. ruotsin lapissa suosivat eniten. Suksessahan on monta tärkeää aluetta. Ennen vanhaan oli sellainen kuin Lahdenperä, tuskin enään, ja suksen pää oli joustava, pitkä ja suippo. Sellainen nousee hangen päälle helposti, ainahan 3 metrinenkin uppoaa tietyn matkaa puuterissa. Tuo Zag ei minusta tässä mielessä oikein pelaa kunnon puuterilla. Kyllähän lautta voi kannattaa enemmän kuin kanootti, mutta meno ei ole niin sujuvaa.

http://polarisen.se/manniskan/skidor/tillverkare-av-lossnoskidor/
http://tegsnas.se/tegsnasskidan/
http://olskogens.com/2017/12/01/hello-world/
https://www.vilminkosukset.fi
_________________
das Endziel ist mir nichts, die Bewegung ist mir alles
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5429
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 05.02.2018 16:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

^Mukavahan se on fiilistellä vanhoilla ajoilla, mutta 3 metriset Järviset on jo keksitty.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nuuska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2008
Viestejä: 1833

LähetäLähetetty: 05.02.2018 16:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Supe se tykkää teoretisoida. Olen käyttänyt 280 cm Lahdenperiä ja 300 cm Paltamon suksia pitkään. Zagit (käytetyt) laitoin uteliaisuuttani, että onko niistä kantaviksi puskasuksiksi, käytännössä. Kokemuksiin tuonnempana.
_________________
Sako, Riihimäki, Suomi
ABU, Svängsta, Sverige
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Supe
Kanta-asiakas


Liittynyt: 22 Tou 2014
Viestejä: 4812

LähetäLähetetty: 05.02.2018 18:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä se on elävää perinnettä ja käytäntöä, sitähän nuo tekijät edustaa. Trendien kanssa tahtoo käydä se et mennää p edellä puuhun kun on hävitetty se evoluutio välillä.
_________________
das Endziel ist mir nichts, die Bewegung ist mir alles
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 3107

LähetäLähetetty: 05.02.2018 18:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Supe kyseli siitä Hokit vs armeijan ylijäämä vs teräskantit. Itsellä nuo 145 hokit ja 2m Åsnes kongsvold jaktit, eli noista teräskanttisista inan leveämmät, samalla tavalla tiimalasimalliset ja teräskantit jätetty pois koiraa ajatellen.

Hokeilla menee selvästi sakeammassa metsässä ongelmitta, kuin noilla pidemmillä. Tuommoista reilun puolen metrin upottavaa umpea menee molemmilla aika tasavahvasti. Jos kantoa on, niin pidempi menee joutuisammin. Nuo Åsnesit tuntuivat kärjestä notkeammilta, kuin kokonaan teräskanttiset. 3/4 kantilla olevat vaikuttivat aika saman tyyppisiltä. Mielestäni juuri sopivan levyiset ja pituiset nuo Åsnesit yleiskäyttöön. Karvapohjat oli hokkien kanssa rakkautta ensi kokeilusta ja sen takia nuo Åsnessitkin hankin, kun tuo karva vaan toimii niin hienosti. Se pitää todella hyvin kaikkialla muualla, paitsi aivan kovalla jäällä, luistaa sen mitä metsäsuksen tarvitsee ja aineilla käsiteltynä ei tarttunut lumi pohjaan edes plussakelin vesisateessa. Monta kertaa olen myös hiihtänyt sulan ojan pohjan yli, mutta ei ole vielä menoon vaikuttanut vaikka karvat kastuu. Käsittelemättömistä en tiedä miten vesi vaikuttaa.

http://www.suoherra.fi/asnes-kongsvold-jakt/
http://www.suoherra.fi/asnes-kongsvold-jakt-tunturissa/

Tuossa vähän Antin ja Sannan kokemuksia ko. suksista ja saman suuntaiset kokemukset myös itsellä. Kovin jyrkkää ja jäistä rinnettä en ole noilla laskenut, mutta sen mitä olen laskenut, niin varmasti paremmat laskea kuin normaali metsäsuksi. Muutenkin todella toimivat yleiskulkineet. Ahtaimmissa risukoissa eli ns. lumikengän valtakunnassa hokit on kyllä huomattavasti näppärämmät.

Armeijan lankkuja en ottaisi edes viereen vertailuun. Hinta/laatu suhteessa voivat pärjätä todella edullisen hankintahinnan ansiosta, mutta vähänkään aktiivisemmassa käytössä en puhuisi samana päivänä. Liekkö itselle sattunut huonoja yksilöitä jalkaan, mutta todella negatiiviset kokemukset on armeijan hikilaudoista. Tai no itse asiassa nuo Åsnessit on nato joukkojen suksesta hieman muokattu malli (Åsnes nato combat). Nato malli on vain sentin keulasta ja perästä kapeampi ja teräskantilla. Noita en ole kokeillut, mutta ylijäämä lautoja en ottaisi vertailuun noiden modernimpien mallien kanssa.

Siteinä kummissakin suksissa itsellä nuo yllä mainitussa blogitekstissäkin mainitut siteet (tai no toisessa x-trace ja toisessa ea-binding, mutta hyvin saman tyyppiset). Ehdottomasti parhaat kokeilemani eräsiteet. Voi mennä keliin ja tarpeeseen muuten sopivilla kengillä, ja kaikki passaavat siteisiin kiinni. Huomattavasti perus mäyksiä tukevammat hiihtää. Noita tellusiteitä monet kehuu, mutta täytyy kyllä jostain löytää todella hyvin istuvat monot jos niitä meinaa pääosin hiihtokäyttöön hankkia noiden sijaan. Ja monojakin saisi olla parit, niin saisi valkata kelin mukaan kuinka lämpimät tarvitsee.

Pehmyessä ja syvessä ummessa pidän itsekkin suksen tärkeimpänä ominaisuutena herkkää ja hyvin pinnalle pyrkvää kärkeä. Pidemmässä suksessa joustovaraa on luonnollisesti enemmän. Omien kokemusten mukaan syvälle uptessa meno on ylämäkeen hiihtämistä. Pitkä suksi tekee loivempaa rinnettä hiihdettäväksi ja lyhemmällä mennään jyrkempää latua. Ja pitkä suksi pyrkii vielä pinnalle silloinkin, kun lyhempi ei enää tähän kykene. Mökiltä löytyy myös tuollaiset vanhat venäläiset sukset. Lyhyet, ehkä noin 160-180cm ja todella leveät, sanoisin liki tuplasti hokin levyiset eli ehkä noin 30cm. Kyllähän nuo toisinaan kantaa hyvin ison pinta-alan ansiosta. Ojasta noilla ei kyllä sivuttain nousta ainakaan mäyksillä, kun suksi lysätää rinteen suuntaisesti väkisin ja pito loppuu. Risukossa välttävät, mutta eivät lähellekkään hokkien veroiset ketteryydessään. Ja todella upottavassa hangessa noistakin loppuu kantavuus, jolloin häviävät pitkälle sukselle reippaasti juuri tuon pinnalle pyrkivän kärjen takia. Modernimmat mallit voivat toimia paremmin kehittyneiden materiaalien ansiosta. Itse vaan miellän nuo tuon tyyliset enemmänkin tuollaisiksi umpisen laskettelusuksiksi. Toki niillä hiihtääkkin voi, mutta pitäisin enemmän laskuun kuin hiihtoon tarkoitettuna.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nuuska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2008
Viestejä: 1833

LähetäLähetetty: 05.02.2018 20:05    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Supe kirjoitti:
Kyllä se on elävää perinnettä ja käytäntöä, sitähän nuo tekijät edustaa. Trendien kanssa tahtoo käydä se et mennää p edellä puuhun kun on hävitetty se evoluutio välillä.


Niin, mutta näiden selvästi alimitoiteetujen OAC rimpuloidn sijaan on olemassa varsin samanlaisia suksia, jotka ovat pykälämmän isompia suuntaansa. Trendejä tietenkin molemmat, mutta jos tuolle tielle lähdetään, niin miksi jättää homma vajaaksi (OAC). Käytännön eroa hiihdettävyydessä ei luultavasti ole kovin paljon, mutta 2400 neliösenttiä per suksi takaa että ei tarvi rämpiä.

Lahdenperien tai paltamolaisten hiihdettävyyteen ei tietenkään pääse, mutta pakun perään heitettävät pätkät saattavat olla ihan jees. Ja siis ihan toisen luokan sukset kuin OAC.
_________________
Sako, Riihimäki, Suomi
ABU, Svängsta, Sverige
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5429
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 05.02.2018 20:13    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Lainaus:
(tai no toisessa x-trace ja toisessa ea-binding, mutta hyvin saman tyyppiset).

Osaako kukaan valistaa noiden siteiden eroista metsäsuksessa käytännössä?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 3107

LähetäLähetetty: 05.02.2018 20:25    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Käytännössä x-trace parempi metsäsuksessa. Jos katsot noista kuvia, niin huomaat että ea siteessä tuo kannan alla oleva liikuva osa on korkeampi. Tuon lisäksi se on reunoilta alapuolelta korkeampi ja keskellä pykälä. X-trace on matalampi tuolta kantapään alta ja tasainen.

Käytännössä ero tulee siinä, että hiihdettäessä side ei aina tule 100% suoraan suksen päälle ja vaikka tulisikin, niin tahtoo tuo reunan pykälä muljahtaa suksen reunan yli aina puoleen tai toiseen. Jos suksi on riittävän leveä kuten esimerkiksi hokit, niin silloin ei ole väliä. Normaalin noin 7cm leveän suksen kanssa tahtoo tuota muljuamista tapahtua. Ei sitä kyllä ummella hiihdellessä huomaa, mutta ärsyttää se silti. Itse en asiaa huomioinut ja nyt on siteet väärin päin, enkä kehtaa alkaa irroittelemaan ja vaihtamaan päikseen.

Säätö noissa tapahtuu hiuka eri tavalla. Ea siteessä nostetaan tuo oranssi lipare ylös ja painetaan taas eri reikään. X-trace siteessä puristetaan noita metalleja ja liikutetaan eri kolojen kohdalle ja löysätään. Käytännön eroja en ole huomannut olisiko toisen säädettävyys parempi tai huonompi ja muutenkin käytännössä samat siteet. Kapean/normaalin metsäsuksen kanssa vaan suosittelen tuota x-trace sidettä sen tasaisen kantapään alusen takia. Ja siis puhun tuosta kantapään alle tulevan muovin alapuolesta, eli suksia vasten tulevasta osasta.


Viimeinen muokkaaja, Valto. pvm 05.02.2018 20:27, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nuuska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2008
Viestejä: 1833

LähetäLähetetty: 05.02.2018 20:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valto. kirjoitti:

Pehmyessä ja syvessä ummessa pidän itsekkin suksen tärkeimpänä ominaisuutena herkkää ja hyvin pinnalle pyrkvää kärkeä. Pidemmässä suksessa joustovaraa on luonnollisesti enemmän. Omien kokemusten mukaan syvälle uptessa meno on ylämäkeen hiihtämistä. Pitkä suksi tekee loivempaa rinnettä hiihdettäväksi ja lyhemmällä mennään jyrkempää latua. Ja pitkä suksi pyrkii vielä pinnalle silloinkin, kun lyhempi ei enää tähän kykene. Mökiltä löytyy myös tuollaiset vanhat venäläiset sukset. Lyhyet, ehkä noin 160-180cm ja todella leveät, sanoisin liki tuplasti hokin levyiset eli ehkä noin 30cm. Kyllähän nuo toisinaan kantaa hyvin ison pinta-alan ansiosta. Ojasta noilla ei kyllä sivuttain nousta ainakaan mäyksillä, kun suksi lysätää rinteen suuntaisesti väkisin ja pito loppuu. Risukossa välttävät, mutta eivät lähellekkään hokkien veroiset ketteryydessään. Ja todella upottavassa hangessa noistakin loppuu kantavuus, jolloin häviävät pitkälle sukselle reippaasti juuri tuon pinnalle pyrkivän kärjen takia. Modernimmat mallit voivat toimia paremmin kehittyneiden materiaalien ansiosta. Itse vaan miellän nuo tuon tyyliset enemmänkin tuollaisiksi umpisen laskettelusuksiksi. Toki niillä hiihtääkkin voi, mutta pitäisin enemmän laskuun kuin hiihtoon tarkoitettuna.


"Ylämäkeen" hiihtäminen johtunee liian takana olevista siteistä.

Jos venäläiset pätkät on 300mm leveät niin ihan turha verrata em. Zaggeihin, joiden keskileveys on 123 mm, siis melko lähellä hokkeja. Zaggien kantavuuteen otan kantaa sitten kun on kokemusta...
_________________
Sako, Riihimäki, Suomi
ABU, Svängsta, Sverige
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 3107

LähetäLähetetty: 05.02.2018 20:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Joo no noita zaggeja vertaisin ehkä enemmän esimerkiksi mashus annumiin, joka on käsittääkseni suunniteltu enemmän laskuhommiin. Tai sanotaanko että laskettelu painotteinen vaellussuksi vai mikä tuo back country ski nyt sitten suomeksi onkaan. Annumeita itselle harkitsin, mutta päädyin kongsvoldiin, kun noissa ei ole teräskantteja koiran kinttuja rikkomassa.

Noita venäjän tekeleitä nyt en vertaisi mihinkään nykysukseen, mutta lähinnä huomiona leveän suksen haitoista. Tuollainen karvan yli kengän levyinen suksi on vielä nilkalle paremmin hallittavissa ja teräskantti vielä avittaa sivurinteessä. Eli ei se kantopinnan kasvattaminen leveyttä lisäämällä aina toimi.

Sitä ylämäkeen hiihtämistä ei juurikaan pidemmällä suksella huomaa, kun kärki roikkuu pinnalla ja kengän alla on jo tasainen latu. Hokeilla mennään välillä melko jyrkkääkin mäkeä, kun kärki sinnittelee pinnalla. Noissa taas siteet on melko edessä. Huomattavasti edempänä kuin esimerkiksi oac kar 147. Ja noissa luojan kiitos hiihdetään ylämäkeen, sillä silloin suksea voi vielä liuvuttaa. Homma muuttuu heti selvästi raskaammaksi, jos kärki tippuu myös pohjaan. Muutenkin itsellä metsäsuksen siteet ehkä jopa aavistuksen edempänä perinteisiin suosituksiin verraten. Eli ei ole siitä kiinni että siteet olisivat liian takana.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Nuuska
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Lok 2008
Viestejä: 1833

LähetäLähetetty: 05.02.2018 21:01    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Zag, Annum ja OAC Kar 147 kaikki samasta muotista. Mutta lukuina ne on erilaisia. OAC 1764, Annum 1833 ja Zag 2435 neliösenttiä. Miettikääpä tätä.
_________________
Sako, Riihimäki, Suomi
ABU, Svängsta, Sverige
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Spede
***


Liittynyt: 16 Syy 2004
Viestejä: 2680

LähetäLähetetty: 05.02.2018 23:20    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

https://korpijaakko.com/2013/02/18/oac-kar-147-initial-impressions-comparison/
_________________
Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kettu
***


Liittynyt: 13 Huh 2004
Viestejä: 6328
Paikkakunta: Avohakkuu

LähetäLähetetty: 12.02.2018 13:59    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Nyt kun täällä on alettu taittamaan peistä näistä miniskimboista, niin palautetaanpa keskustelu lumikenkiin. Kuvassa vuonna 2012 käyttöön otetun TSL 227 lumikengän kylki. Kenkä nasahti tuosta kohtaa poikki taannoisella jänismetsästysreissulla vaikeahkossa maastossa.

https://www.dropbox.com/s/4u4rqacp2s3mggq/TSL227rikki.jpeg?dl=0

En saanut kuvaa näkyviin tänne, joten yritellään linkillä

Onkos kellään muulla halennut omista TSLstä 227 tuo varsinainen pohja?



Viimeinen muokkaaja, Kettu pvm 16.02.2018 02:52, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Yahoo Messenger
Tönöttäjä
Kanta-asiakas


Liittynyt: 05 Elo 2011
Viestejä: 2882
Paikkakunta: K-S

LähetäLähetetty: 12.02.2018 19:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eikös tuo TSL-227 ole komposiittia? Sepä ei kestä välttämättä ikuisuuksia kuten esim.Lätkämailat.. Rolling Eyes
_________________
https://www.youtube.com/watch?v=A5RgSgQ6BUU
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Kettu
***


Liittynyt: 13 Huh 2004
Viestejä: 6328
Paikkakunta: Avohakkuu

LähetäLähetetty: 12.02.2018 20:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tönöttäjä kirjoitti:
Eikös tuo TSL-227 ole komposiittia? Sepä ei kestä välttämättä ikuisuuksia kuten esim.Lätkämailat.. Rolling Eyes


No eipäs niin kestänyt. En kuitenkaan sanoisi noiden olleen mitenkään erityisen raskaassa käytössä tämän kuuden vuoden aikana. Tosin aika paljon näitä etelän vitelikoita ja kivikoita tuli rämmittyä. Lukot ja muut hilavitkuttimet on kuitenkin täysin kunnossa. Jos jollain on tarvetta TSL 227 varaosille, niin saa erittäin edullisesti nää molemmat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti Lähetä sähköposti Yahoo Messenger
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Tarvikkeet ja välineet Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... , 29, 30, 31  Seuraava
Sivu 30 Yht. 31

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com