OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Peurasalami/metwurstin ja nyt myös lämminsavuwustin tekoa!!!
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17039
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 15.10.2020 12:51    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Semmonen maalivispilä. Toki uusi ja desinfioitu.

-onnistui hienosti mutta kippo oli vähän matala. 5kg eli puolet satsista oli kerrallaan veivattavana.

-jos homma tästä lähtee niin saavi+laastinsekoitin on varteenotettava vaihtoehto.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Pikku Poika
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Syy 2013
Viestejä: 439

LähetäLähetetty: 15.10.2020 16:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jos tuntuu että yhdestä pötköstä olis kauhia tarve päästä eroon niin vinkkaa Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vekev
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Jou 2016
Viestejä: 15775

LähetäLähetetty: 15.10.2020 18:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Pikku Poika kirjoitti:
Jos tuntuu että yhdestä pötköstä olis kauhia tarve päästä eroon niin vinkkaa Rolling Eyes
Käy jonoon.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17039
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 17.10.2020 18:12    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänään otin makkarat savustimesta ja laitoin jääkaappiin. 4 päivää saivat kylmäsavua, taisi 7 jaksoa olla... Tuoksu on aivan mahtava ja näyttävät ihan metwurstilta.

Maakellariin vein 2 salamia ja 2 metwurstia kokeeksi josko ne siellä onnistuvat.... Kosteus siellä liki 90 ja lämpöä 10c. Tämä siksi jos tekee isomman satsin niin mahtuu, nyt jääkaappi melko täynnä.

Jääkaappia en laita edes päälle nyt kun on puolilämpimässä huoneessa jossa +13 muutenkin. Kaukalossa suolaa ja vettä pitämässä kosteutta yllä. 2 salamipötköä on myös jääkaapissa nyt verrokkina josko maistuvat.


_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17039
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 09.11.2020 16:23    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Etenee etenee.... Päivä 28.on tänään. Ohjeellinen 30-45 päivää....


Painosta on huvennut 25% ja tavoite olisi siinä 30-35%.

Huomiota on se että tuoksuu ihan metukalle. Perunakellarissa olleisiin salameihin tuli valkoinen home pintaan, savulliset puhtaita.
Jääkaapissa myös salamit puhtaita... Eli se kuuluu asiaan tuo home kun kellarissa ollaan. Jääkaapin k8steus siinä 60-65 ja kellarissa huileli siinä 85 paikkeilla.




Pitkä on prosessi ja tulokset tietää vasta piiiiitkän ajan päästä valmistuksesta.....
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17039
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 15.11.2020 18:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jaahas tänään petti maltti ja ensisiivut tuli maisteltua... Kosteutta haihtunut 28-29% eli tavoite 30-35% on hyvin lähellä... Annan nyt olla vielä viikonpäivät että kiinteytyy himpun verran. Prosessi onnistui yli odotusten ja savu/suola balassi napsahti kohdilleen. Rasvan määrä silmämääräisesti valmiissa ihan passeli ja suutuntuma sopivan pehmyt. Maustamisen kanssa voisi olla ravakampikin(paprika/chili) ja eritoten valkosipulia voisi olla enemmän minun makuuni. Nyt kun pötköt valmistuu niin laitan vakuumiin, se vaikuttaa makuun vielä yleensä voimistavasti, ainakin kylmäsavulohi tasaantuu ja savun maku tulee syvemmäksi.

Nyt kun ensisatsi on tehty onkin helppo lähteä uusia versioita ja kehittämään metodeja.







_________________
Varisjahdin veteraani...


Viimeinen muokkaaja, valmet 412s pvm 15.11.2020 20:00, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vekev
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Jou 2016
Viestejä: 15775

LähetäLähetetty: 15.11.2020 18:36    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jäikö maku lieväksi, suola?? Hyvältähän toi näyttää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
älg
Kanta-asiakas


Liittynyt: 10 Maa 2008
Viestejä: 479
Paikkakunta: ruotsi

LähetäLähetetty: 19.11.2020 12:32    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

https://borglunds.com/category/korvskap/ täältä löytyy tietoo kuinka herkkuja valmistetaan myös kuinka tehään tää kaappi missä kypsytetään makkarat ymm.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17039
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 19.11.2020 13:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No niin tänään homma pakettiin.... Eki siinä mukana kuten muuallakin, terävä kaveri.







Mitäs tässä meni aikaa... Tekopäivä, 5vrk kylmäsavua ja 34vrk kuivumassa. Eli 40vrk noin suunnilleen.... Ei hätäsen hommaa ole.

Maku napsahti ainakin minun suuhun kohdilleen ja varmasti teen uudelleen kun nuo on saatu syötyä. Vehkeitä pitää vähän ostaa selkeästi ja nyt kun metodit on selvillä kynnys tehdä paljon matalampi.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KaatoPera
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Tou 2010
Viestejä: 957

LähetäLähetetty: 19.11.2020 14:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kylläpä näyttää hyvältä valmetin metukat. Noita kyllä saa aika pitkään syödä ennekuin tarvitsee uutta satsia valmistaa, tai sitten on rajut verenpainelääkkeet käytössä. Very Happy
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17039
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 07.12.2020 17:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Virupostmees polkasi ja nätisti paketti kotiin. Very Happy

Olihan asiallisen näköinen ja kokoinen masiina, caliiperit 16,22,32 ja 38. Liekö ihan naapurimaan valmiste kun täyttä rosteria.
Tällä tulee tuo hankalin ja hitain vaihe oleellisesti helpommaksi ja mahdollistaa isommankin satsin teon.





Peuranlihat onkin jo leikattuna ja mausteet kotona valkosipuleita lukuunottamatta. Meinasin jos tekisi kannuswurstia eli lämminsavumakkaraa sekä puolikkaasta ehkä metukkaa... Tai chorizoa Very Happy

Taidan kypsentää oikein savusaunassa makkarasatsin testimielessä. Ja kesäksi on tuossa siansuolta 90kg grillimakkarasatsiin varattuna, testaan niitäkin mutta vasta grillikaudella. Onko se kevätkaurisgrilleriä sitten niin kukapas tietää.... Aurajuustoa, koskenlaskijaa, cheddaria ehkä jalapenoa vähän joukkoon???
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17039
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 11.03.2021 17:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tänään vuorossa lämminsavuwurstin tekoa eli kypsennys perinteisessä savusaunassa.



Lihana vhp leikko ja puhdas silava suhteessa 75/25%




Laaduntarkkailija passissa... Smile



Tälläkertaa tulee:

Wursti original
Wursti juusto
Wursti punasipuli
Wursti paprika
Wursti juusto-jalapeno

Sekoitin ensikäytössä, nappivalinta ja jaksaa veivaa 10kg satsia kerralla.



Kuorena liotettava 48mm savualäpäisevä ja kone ensitestissä, voi hitsi miten helposti voi makkaran täyttää.... Oisko 15min menny koko satsiin, viimeksi lihamyllytäyttö varmaan tunti puoltoista.. Oli monta makua ja vaihtoa niin meni siinä vähän aikaa....




Tein nimilaput koivuklapista, siisti ja nopea.



Rikkein pyykkiteline sai jatkoaikaa, piti saada korkeelle roikkumaan ja kun teen uuden palvaamon niin tulee asialliset sinne.



Leppää kehiin ja lempeää savua... Ehkö joku 5-10h




_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tee667
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Jou 2015
Viestejä: 731

LähetäLähetetty: 11.03.2021 20:46    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Tuo Vallun touhu alkaa olla jo rikollista, jos ei laita edes arvontaan muutamaa pötkyä ruudun takana kuolaajille!
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17039
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 12.03.2021 15:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

No niin satsi valmis.





-Viilausta vaatii resepti hiukan lähinnä rakenteen puolesta, juustoversiot oikein mainioita mutta muut jäivät ehkä vähän murenevaisiksi. Näissähän ei ollut jauhoja vähääkään.

-eri juustolaatu voisi toimia paremmin, nyt osa "haihtui" koloista.... Oli port salut mallia... Alekorin löytö....

-Suola osui nappii mutta valkosipulia ei välttämättä tarvitsisi näihin ehkä ollenkaan, pistin 1/3 mitä metukkaan mutta maistuu erilailla.

-Pitää hommata lihamyllyyn pienempi reikälevy niin raekoko pienenisi hieman.

-kuori otti kiinni jostain syystä, eri kuorta siis kuin viimeksi. Tämä vaiketi paperia kun viimeksi muovia?


-Pitkän päivän homma jos putkeen tekee, ensikerralla teen makkarat toisena ja kypsennys toisena päivänä.

Nyt sitten syödään nämä pois ja seuraavana todennäköisesti possugrillimakkaroita lähempänä juhannusta.


Mukavaa hommaa ja tietää mitä syö, tämäntyylin makkaraa valmistuu kuitenkin parissa päivässä eikä tarvi kylmätiloja kuivatukseen viikkotolkulla.
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
valmet 412s
Kanta-asiakas


Liittynyt: 13 Maa 2004
Viestejä: 17039
Paikkakunta: pohjois-stakunta

LähetäLähetetty: 18.11.2021 15:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Peuran koppasin olikos se tiistai-iltana ja mielessähän oli mittatilauspeura eli sopivan kokoinen ja oikea-aikainen.

Tänään kuudelta aamulla hain ropin kylmiöstä ja aloin veistämään makkaravärkkiä irti..

Tarvis tasan 8kg ja sikaa tulee 2kg eli kympin satsi.
Palastelin lihat myllykokoisiksi.



Sitten vain taikapulverit ruutivaakalla ohjeen mukaan, kupissa startterihapate. Suola ja pippurit jo isommassa astiassa..




Valkosipulista tykkään niin sitä reiluu kans....




Massanvaivausta, jäävettä ja jallua.





Cal 45 nanofibreä valmiina koneessa...




Ja siinähän pötkö poikineen, ai että mikä tuoksu!!!



Sitten "pojat" kylmäsavuun ja 5vrk meininki olis savustella. Jokusen punnittin niin saa kuivumisarvoja seurata eli koska on valmista.




Koko hommaan meni 5h sisälsi lihojen leikkuu ja yksi kauppareissukin välissä ku mauste loppui. Jouluksi saa taas omaa metukkaa, ai että...
Very Happy
_________________
Varisjahdin veteraani...
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Keskustelua riistaruuista Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3, 4  Seuraava
Sivu 2 Yht. 4

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com