OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Sorsastus 20xx
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 185, 186, 187  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
JSP
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Syy 2009
Viestejä: 8022
Paikkakunta: Pohjois-pohjanmaa

LähetäLähetetty: 24.05.2021 11:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Olikohan ruokinnalla mitään vaikutusta siihen että metsähanhet väheni? Ennen rauhoitusta oli hyvinkin yleistä että jyviä kannettiin rimmikoille ja tykitettiin koko poikue siihen paikkaan. Himoruokkijoiden mielestä tuo on riistanhoitoa parhaimmillaan ja joka muuta väittää on hippi suojelija ja vielä puunhalaaja.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 3258
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 24.05.2021 12:28    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oman seurani alueella ja parin runsas vesistöisen lähiseuran alueela ei ole juuri ruokintoja muutamaa pikku ruokintalauttaa lukuunottamatta, sorsakannat ovat
vähentyneet huimasta vanhoista ajoista jolloin ammuttiin vesilintuja kymmenkertaisia määriä nykyiseen. Tässä aivan lähellä oleva useammen lammen rypäs oli kuulu sorsavesi mutta nykyään ei montakaan sorsan nousua näe, itse luulen että ympäristön ja veden laadun muutokset ovat suurin syy lähes totaaliseen sorsakatoon, ei olematon metsästys. Eiköhän tuo suurin kuolinsyy liene sorsillakin kuten kanalinnuillakin pedot, sairaudet, loiset ja muut syyt kuin metsästys, nuorilla kanalinnuillahan tuo osuus lienee n. 70%
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
JuhaniH
Kanta-asiakas


Liittynyt: 09 Kes 2009
Viestejä: 144

LähetäLähetetty: 24.05.2021 12:47    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Monenlaista pohdintoa on kuultu esitettävän syyksi sorsien vähenemiseen, mutta mielestäni yksi parhaista on ollut vesistöjen ravinteet. Silloin ammoisina aikoina oli joka paikassa maanviljelystä ja lehmät laidunsivat rantapelloilla. Siinä rinnalla alkoi vimmattu suometsien ojittaminen joista niskaoja suoraan lähimpään puroon/jokeen. Varmasti riitti vesistöissä ravinteita kirjavalle otannalle öttijäisiä pitää peijaisijaan ja näin vesilinnuille ruokaa.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 3258
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 24.05.2021 16:35    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Samaa mieltä JuhaniH:n kanssa, vesistöjen rehevöityminen, happamoituminen ja vesien sameneminen. Turhaa metsästystä ja ruokintaa syyttää.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 35353

LähetäLähetetty: 24.05.2021 16:45    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Metsästys typerällä tavalla eli jyväkasalle lahtuu on merkittävä tekijä, sitä on turha kierrellä, tämän tosiasian edessä seisomme juuri nyt, monilla järvillä kyllä pesii sorsia ihan entiseen malliin mutta heti poikasten opittua lentämään ne rupeavat käymään ruokintarapakoilla ja sinne ne myöskin ammutaan, tätä tosiasiaa on turha kierrellä, näidenkin seutujen sosrsakato alkoi ruokintojen yleistyttyä, nykyään tilanne on jo niin naurettava että voin ruokinnoilta saa enää jotain, järvet ovat jahtiaikana jo linnuista tyhjinä kun ennen lintua riitti vähän joka lutakossa likimain jäidentuloon saakka.
Ja onhan se toki muutenkin v...maista kun ruokintarapakkojen omistajat ikään kuin varaavat muidenkin sorsasaaliin pitämällä noita ruokintoja, mutta kuitenkin suurin huoli on sorsakantojen nopea heikkeneminen johon eräs merkittävä tekijä on ruokinnalta ampuminen, metsästykseksi sitä ei ilkeä sanoa.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lyrurus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Jou 2004
Viestejä: 1983
Paikkakunta: Muurame

LähetäLähetetty: 24.05.2021 17:11    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kerropa heiluri, miten "monilla järvillä kyllä pesii sorsia ihan entiseen malliin", jos vaivanamme on "sorsakantojen nopea heikkeneminen". - Sitaatit tuosta sinun äskeisestä viestistä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 35353

LähetäLähetetty: 24.05.2021 17:43    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Eli sorsia pesii järvillä, missäs muualla.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Lyrurus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 27 Jou 2004
Viestejä: 1983
Paikkakunta: Muurame

LähetäLähetetty: 24.05.2021 17:44    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Höh.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
tee667
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Jou 2015
Viestejä: 731

LähetäLähetetty: 24.05.2021 17:50    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kovasti on käsityksiä siitä mikä on vesilintukantojen alamäkeen vaikuttanut. Mutta nimenomaan käsityksiä, olisi mukava nähdä ihan jokin tietoon perustuva mielipide. Ei sellaisia ennen oli paremmin kun ei ollut niin tai näin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
kivalo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 17 Lok 2007
Viestejä: 923
Paikkakunta: Ulkomaat

LähetäLähetetty: 25.05.2021 08:26    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kovin on vaan vaikea saada puolueetonta tietoa näinä aikoina MMM :kin on dumpattu täyteen kaikenmoisia viherhihhuleita niillä ei oo muuta agendaa kuin metsästyksen kaikenmoinen rajoittaminen. Saatikka lukekin on aivan itujensyöjiä täynnä.
_________________
<a> <a>
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
overkill
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 1488

LähetäLähetetty: 25.05.2021 09:37    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Oma henkilökohtianen mielipide koko ruokinnalta metsästyksen kieltoon on että kyllä taas mentiin niin perse edellä puuhun kuin olla voi. Idea hieno mutta toteutus taas tökkii eikä päättäjät (ja täällä huutelijat) oikein näe metsää puilta.

Fakta on että yksikään sorsa ei kuole ruokintaan kyllä ne ampua täytyy. Ruokinta on kuitenkin monessa paikkaa se ainoa järkevä keino saada sorsat lähtemään rauhoitus aluielta tai alueilta missä metsästys on käytännössä mahdotonta asutuksen takia niille alueille missä jahti on mahdollista. Ymmärrän kyllä että ne jotka metsästää alueilla missä perinteinen ruovikoiden porkkaus on mahdollista ruokinnoilta ampumisen kielto ei niin haittaa. Mutta ikävä tosia asia on että suomessa on ollut trendi jo pitemmän aikaa että palanen kerrallaaan sorsan metsästyksen hot spotit on rauhoitettu ja tullaan rauhoittamaan viimeistään tulevaisuudessa. Jos ja kun vielä ruokinnoilla houkuttelu kielletään niin aletaan olemaan aika heikoilla jäillä sen suhteen missä järkevä sorsan metsästys (siis ei ulkoilu) on edes mahdollista.

Itse olen jäsenä 4 eri seurassa. Käytännössä vain yhdessä seurassa on vielä jäljellä alueita missä sorsia voi jahtailla "perinteisin" keinoin. Muissa käytännössä natura alueet mitä me suomalaiset on ryssitty myös rauhoitus alueiksi ja mökki viidakko saaristossa on luonut alueet missä metsästys ei enää onnistu. Maanviljelys on tehostunut ja pellot on salaojitettu ja vedet sarkaojista on piilotettu putkistoon. Eipä ne sorsat kuivilla pelloilla viihdy ja vähemmän niitä putkissa ja kaivoissakaan on. Muutamia hyviä joka vuonna tulvivia peltoja on niin niihin on luotu vesilintujen levähdys peltoja jotka lunnollisesti on rauhoitettu. Niin vähän raskasta repiä huumoria noilla alueilla järkevästä sorsa metsästyksestä.

No mitä mielestäni olisi pitänyt tehdä. No hommaan olisi pari vaihtoehtoa joista toinen on hiukan utopiaa eli annettaisiin taas oikeus metsästää noilla rauhoitus alueilla. Näin "perinteinen" tyyli tai mitä se nyt sitten onkin voisi jatkua ja sorsien metsästys toimisi. Toinen vaihtoehto olisi ollut kiintiöidä sorsa määrät mitä saa ampua. Täälläkin jotkut hehkutti sitä jenkkien tyyliä ettei ruokinnalta saa metsästää oikeana ratkaisuna. No siellä perustetaan peltoja ihan sorsia varten ja niistä metsästys onkin laillista. Ja silti siellä on kiintiöity suurinosa vesilinnuista mitä minkäkin verran saa vuorokaudessa saa ampua. Luuletteko tosissaan että suomessakaan ei osata sorsia ampua ilman "ruokintaa" jotta päästään pönöttään raatokasojen kuviin naamat sutattuna sosiaalisen median kuviin?? Varmasti ottaa aikaa että suuressa mittakaavassa tilanne on taas sama kuin ruokinnoilta ampumiseen mutta uskallan lyödä vetoa että jo tulevan syksyn aikana netistä löytyy kuvia +50 sorsan kasoista ja niiden takana pönöttävista jahti miehistä ja naisista. Ja sillähän se maailman pelastuu kun sorsat ei ole kuollut ruokkinnoille. Kyllä meidän metsästys kulttuuri on vääristynyt kun kaikki mitataan numeroilla ja kuinka paljon kukakin on saanut riistaa ammuttua. Väittäisin että samaan lopputulokseen päästäisiin kun kielletään jahti kuvien jakaminen nettiin ja olisi kiintiöity sorsat montako saa vuorokauteen ampua. Toki joku alkaa heti itkemään ettei kiintiöt toimi kun ei voi valvoa mutta samalla tapaa se on metsästys rikos jättää noudattamatta kiintiöt kuin ampua sieltä ruokinnalta.

Ja mitä tämä uusi säännös sitten vaikuttaa omaan metsästykseen on se että alotus tulee minulta jäämään tänä vuonna väliin. Minulla ei yksinkertaisesti ole mitään mielenkiintoa lähtä istumaan tyhjää kun alotuksen aikoihin sorsat ei vielä hakeudu kuville kovinkaan tehokkaasti ja tuolla alueella missä olen tyypillisesti metsästänyt on varmasti +10 000 sorsaa mutta pakko odotella hiukan myöhempään syksyyn että mökkiläiset katoaa mökeiltään ja kehtaa jonkun laiturin päähän mennä kuvastaan ja muutenkin ajankohtaa kun kuvat alkaa oikeasti vetämään sorsia. Tähän asti ollaan saatu sorsat ohjailtua ruokinnoilla alueille missä ampuminen on ollut muutaman ymmärtävän mökkiläisen ja maanomistajan puolesta mahdollista mutta ensi syksynä tuo ei oikein toimi.

Mutta turha jäädä itkemään aletaan nyt vain porukalla hiomaan tekniikka siihen malliin että heiluri pääsee itkemään ettei saa sorsia kun kuvastajat vie kaikki ja pitäisi kieltää kuvastus jotta hänkin saisi perinteisin keinoin edes yhden sorsan joulupöytään.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
vekev
Kanta-asiakas


Liittynyt: 24 Jou 2016
Viestejä: 15775

LähetäLähetetty: 25.05.2021 11:06    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kalastuksessakin pitää kieltää kuvien käyttö, pelkällä kouralla vaan koukata.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
heiluri
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Mar 2006
Viestejä: 35353

LähetäLähetetty: 25.05.2021 11:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kuten edellä kerrottiin tyhjän istuminen on tylsää, jyvärapakkojen ansiosta se on ollut jo vuosia juuri sitä, saa luomuvesillä kuvastaa ja puhkua pilliin ihan rauhassa, eivät tule sorsat suotta häiritsemään.
Kun olisikin hiljaista pelkkä alotus mutta kun menee maisemien ihailuksi nykyään koko kausi.
_________________
Kertalaakiyhdistys
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
overkill
Kanta-asiakas


Liittynyt: 01 Hel 2009
Viestejä: 1488

LähetäLähetetty: 25.05.2021 12:15    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Niin jokaisen metsästäjän tulisi ymmärtää se että ei ole missään muotoa meidän metsästäjien etua vaikeuttaa metsästyksen harrastusta. Kyllä piiperöt pitävät siitä 110% varmuudella huolen eikä se tarvitse meidän apua. Ja koko ruokinnalta ampuminen kieltäminen on teknisesti vain ja ainoastaan metsästyksen hankaloittamista vaikka syy miksi sitä haluaa olisi kuinka jalo tahansa. Meidän metsästäjien tulisi edesauttaa kaikkia mahdollisia metsästys muotoja kiinnosti ne itseä tai ei. Kyllä minäkin voisin heti alkaa vaatimaan montaa eri metsästys muodon kieltämistä kun itse niitä en harrasta ja osaa en niin edes arvostakaan mutta se ei ole minun tehtävä. Se että joillain ei kohtuus riitä ja mopo karkaa käsistä saaliin himossa ei liity siihen mitenkään. Ihan varmasti tässäkin hommassa kyllä ne henkilöt joilla päämäärä on vain se iso kasa keksii keinot. Ja vielä tulisi ymmärtää ettei metsästys mene ikinä tasan sitä on turha edes koittaa saavuttaa. Osa metsästää alueilla missä esim vesilintuja on tuhansittain ja sieltä varmasti tullaan ampumaan tulevaisuudessakin kovia saalis määriä. Ja osalla alueista tilanne ei tule tälläkään kiellolla muuttumaan yhtään riistarikkaammaksi.

Mutta kun tätäkin erälle nettiä katsoo mitä kuvia tänne on laitettu ihan selvästi on huomattavissa se trendi että kuviin haetaan sitä näyttävyyttä ja saalis määrää. Ja tätä minä pidän kaikkein pahimpana asiana. Kaikki metsästäjät hehkuttaa isoja saalis kasoja ja se vain ruokkii muiden intoa saada vähintään samanmoiden kasa näkyviin. Vaikka monelle se iso raato kasa voikin olla jopa +90% koko vuoden saaliista ja parhaassa tilanteessa siihen kasaan onkin ollut huomattava määrä ampujia jolloin yksittäisen henkilön saalis ei loppujen lopuksi kovin suuri olekaan. Mutta ihminen näkee kuvassa sen mitä haluaa. Toinen ihannoi isoa kasaa ja haaveilee että minäkin joskus pääsisin pönöttään samanmoiseen kuvaan ja toinen näkee ison kasan jyvämontun vieressä ja itkee että se on kaikilta pois.

Ihan omassakin porukassa on kavereita joilla tuo instagran ja kuvien revittely on melkein isoin osa sitä metsästystä. Niillä haetaan itselle pönkitystä ja oman arvon nostatusta muiden silmissä. Asetetaan sorsia kasoihin vaikka miten päin että saadaan vain nokkaa ja räpylää kuvaan maksimaalinen määrä. Tai vastaavasti makoillaan suurriistan kaadolla mahtipontisen näköisenä varsinkin jos kuvaan on saatu useampi kaato. Jahtimatkoilla haetaan metsästyksen kuningasta joka on ampunut sillä reissulla eniten ja käytännössä se saaliin määrä korreloi ihan suoraan millainen reissu on ollut. Vai kuinka monta kuvaa täältäkin löytyy että joku olisi laittanut kuvia esim sieltä sorsatuksesta kun saaliina on ollut varsin monelle tuttu hyvä reissu eli yhden linnun jahti? Eihän sitä voi hehkuttaa tai pahimmassa tapauksessa myöntää että vain yksi lintu tuli saaliiksi...

Ja yhtään en itsekään voi tässä vain muita moralisoida. Kyllä tulos painotteinen jahti on tuttua myös itselle. Toki metsästän nykyään esimerkisi noita sorsia alueella missä sorsaa on huomattava määrä ja siksi saalismäärätkin on isompia verrattuna siihen mitä ne junnuna sen aikaisilla aluilla oli. Vaikka silloin pomppu sorsia pystyi käydä käveleen ihan koti paikan ympäriltä pelto ojista. Nykyään koko metsästymuoto on täyin mahdoton kun niitä vesiojia mitä nuorena tuli käveltyä ei kertakaikkiaan enää edes ole.

Mutta kyllä oikeasti joka kerta kun tulee foorumilla iso raatokasa eteen tai joku kaveri niitä lähettää niin pakko myöntää ettei kyllä oikein ne enää silmää hivele. Ihan sama oliko kuvassa supi, varis, sorsa tai joku sorkka elukka jos kuvasta näkee heti että koko visio on ollut hehkuttaa saaliin määrää ja se halutaan tuoda esille niin ettei kenellekään katsojalle jää epäselväksi että riistaa on tullut useampia ruokkii vain tätä edellä mainitsemaani ilmiötä mikä tässä tulisi saada kuriin. Ei se metsästyksen hankaloittaminen ole oikea keino vaain meidän metsästäjien arvojen uudelle määritteleminen joka pitäisi saada kuntoon. Se että me ajetaan vain sitä metsästyksen vaikeuttamista sataa täysin piiperöiden laariin vaikka mikä visio meillä olisi sen tekemisen suhteen.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 3258
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 25.05.2021 14:41    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Huonoin skenaario olisi että ruokintaa ruvettaisiin kieltämään. Parempi olisi että lakiin iskettäisiin päiväkiintiö, mikä se sitten olisikaan esim. 5 sorsaa ?, ehkäpä näistä todetuista ylilyönneistä ja ruokintojen julkisuuden paheksumista haitoista päästäisiin pikkuhiljaa eroon. Omilla ja parin naapuriseuran yht. reilut 200 jäsentä vuotuinen saalis lienee joitakin kymmeniä, oman yli sadan jäsenen alueella monena vuonna on saalis ollut jo alle 10 sorsaa, joten ei metsästyksellä veslintukannan hiipumiseen ole ollut mitään merkitystä, sama vaikka sorsalinnut olisi ollut rauhoitettuna viimeiset 10 vuotta.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 185, 186, 187  Seuraava
Sivu 78 Yht. 187

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com