Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17057 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 06.06.2023 12:23 Viestin aihe: Elintarvike/nylky/lihajalostetila kotipihaan. |
|
|
Tässä kun kunnon kesäflunssan kourissa huilailee lähtee ajatus lentämään niin pohdin monenlaista..
Kun tulee tehtyä palvihommia, nyljettyä milloin mitäkin, käsiteltyä kalaa ja keiteltyä sahtia ynnä makkaraa värkättyä niin olisi mahdottoman kätevää jos olisi omat fiksut tilat vähän kaikille hommille.
Eli äkikseen niin että olisi 3 eri tilaa:
-nylkytila
-käsittelytila
-kylmiö
Tai näiden yksi yhdistelmä tietysti. Kuulostaa äkkiä perus nylkykopilta mutta mittakaava ja ominaisuudet vähän erimoiset.
Eli pääseikkoina olisi ympärivuotinen käyttömahdollisuus eli kesällä kylmä ja talvella tarpeellisen lämmin
-ainakin kylmä vesi hanasta saatava ympäri vuoden
-kylmiö kokoa että suunnilleen hirvenkokoinen mahtuu
-pinnat hygieeniset
-kaikki kalusteet rst
- 2 muuripataa vierekkäin koska kiehuvan veden tarve suuri.
-iso lihamylly
-vannesaha
-lihan purkitusvehkeet
-pari isoa pakastinta
-autoklaavi
-iso vakuumikone
Kuulostaa ehkä äkikseen kalliilta mutta loppuseltaan kun vesi ja sähkö on olemassa ja jos miettii että tavallaan jo rakennuskin pystyssä ei kulut niin mahdottomiksi nouse.... Valuhommia, eristyksiä ja pintakäsittelyjä, sähkötöitä ja metallintyötä pystyy itse tekemään hyvin pitkälle, kierrätysvärkistä varsinkin ja sillämielellä ettei kaikkea uutta heti tarvitse olla.
Lihamyllyt, autoklaavit ja vakuumikone käytettyä suurkeittiötasoa, pakastimet uusia toki, kylmiön koneikko samoin.
Vesijohto onnistuu vetää ja uretaani-elementeistä tulee valmista seinää kerralla, eristettyä.
Jätevesihommat niin että umpisäiliöön pistää kaikki, yksinkertaisinta niin ja saa wc-n samalla kertaa tehtyä. Noin 5000l säiliöllä pärjää erinomaisesti pienessä mittakaavassa.
Toiminimen tai osakeyhtion allahan tuo kannattaa melkein pistää tulille, helpottaisi asioita käytännössä...
Ajatuksia, mielipiteitä? _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
k08888 Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2011 Viestejä: 697
|
Lähetetty: 06.06.2023 12:33 Viestin aihe: |
|
|
Valvova viranomainen voi olla mielenkiintonen, jos meinaa elintarvikkeita käsitellä rahaa vastaan?
Omaan käyttöön, niin ajatus on hyvä, eikä tosiaan loppuviimein kauhean kallista, jos on valmis runko jo olemassa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17057 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 06.06.2023 12:37 Viestin aihe: |
|
|
k08888 kirjoitti: | Valvova viranomainen voi olla mielenkiintonen, jos meinaa elintarvikkeita käsitellä rahaa vastaan?
|
No mikäs siinä, aika paljonkin suomenmaassa sitä tehdään? Pitää ottaa vaatimuksista selvää niin tietää miten tehdä. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 06.06.2023 14:00 Viestin aihe: |
|
|
Joskus tuota selviteltiin. Elintarvikehuoneistozydeemit varmaan pitäisi hakea.
Ainakin tuolloin POSA:n: ilmoitus Elintarvikelain 10 kohdan mukaisesta elintarvikehuoneistosta ja 13 kohdan mukaisesta elintarvikekontaktimateriaalitoiminnasta löytyy kohdat:
E) Rahtitoiminta – Liha ja kalatuotteiden valmistus asiakkaan omistamasta lihasta tai kalasta
F) Muiden elintarvikkeiden teollinen valmistus
I)Alkutuotantopaikalla tapahtuva lihan käsittely, alkutuotannon toimittaa vähittäismyyntiin tai luovuttaa tuotteet suoraan kuluttajalle.
Ja muistaakseni ohjeessa on, että ruksitetaan vain se, mikä kuvaa toimintaa parhaiten.
Ainakin kulut olivat silloin sitä luokkaa, että ei esimerkiksi vuosittaiseen muutaman hirven tai peuran ulosmyyntiin kannatta välttämättä hakea. Nämä kuluthan taitavat vielä varioida kuntakohtaisesti. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 06.06.2023 14:15 Viestin aihe: |
|
|
Tuossa jotain ruokaviraston settiä poimittuna tosta 37 sivuisesta proopuskasta. Lopussa rahtitoimintahommasta jotain.
Arvelisin, että elintarvikehuoneistohomma ei mene pelkällä ilmoituksella ja kuuluu säännöllisen valvonnan piiriin. Oliskohan kulut vuosittain +500e?
Kun toimija tekee elintarvikelain 13 §:n 1. momentin mukaisen ilmoituksen elintarvi kehuoneistosta, jollainen elintarvikehuoneisto täyttää kaikki elintarvikehuoneistoase tuksen vaatimukset, lihaa voidaan jalostaa elintarvikehuoneistossa silloin, kun tuot teet myydään pääasiassa suoraan kuluttajalle. Toiseen vähittäismyyntipaikkaan voi toimittaa enintään 1000 kg vuodessa sekä 1000 kg ylittävän määrän osalta 30 pro senttia vähittäisliikkeen eläimistä saatavien elintarvikkeiden vuotuisesta toimitus määrästä. Vähittäismyymälässä toimivan henkilöstön koulutusvaatimus poikkeaa lah tivajassa toimivien koulutusvaatimuksesta, katso ohjeen kohta 6.2.
Lihan valmistaminen tuotteiksi on mahdollista vähittäismyynnin yhteydessä, kun tuotteet myydään suoraan kuluttajalle. Vähittäismyyntiä harjoittavan ilmoitetun elin tarvikehuoneiston (esimerkiksi vähittäismyymälä, ravintola, suurtalous) tilojen ja väli neiden on oltava lihan jatkojalostukseen sopivia. Jos metsästäjällä on lainsäädännön vaatimukset täyttävä elintarvikelain 13 §:n 1. momentin mukainen elintarvikehuo neisto, jossa on mahdollista jatkojalostaa lihaa, itse metsästetystä tai muiden met sästämästä, tarkastamattomasta luonnonvaraisten lintujen, jänisten, kanien tai hir vieläinten lihasta voi valmistaa esimerkiksi jauhelihaa, makkaroita tai säilykkeitä. Täl laiseen huoneistoon voidaan toki myös ottaa vastaan tarkastettua lihaa laitoksisa
Käsittelyn teettäminen elintarvikkeelle eli niin kutsuttu rahtitoiminta
”Lihan ei tarvitse olla tarkastettua […] sellaisissa elintarvikehuoneistoissa, joissa käsi tellään ainoastaan kuluttajan omistamia elintarvikkeita, jotka palautetaan hänen yk sityistaloudessaan käytettäväksi” (elintarvikehuoneistoasetus 4 §, 4 mom). Yksityishenkilö voi teettää omistamalleen tarkastamattomalle tai tarkastetulle lihalle tai muulle elintarvikkeelle käsittelyn, kuten palvauksen, jauhelihaksi jauhamisen, säi lykkeen tai makkaran valmistamisen. Loppuunteurastus ei ole elintarvikkeen käsitte lyä. Sellaisen elintarvikealan toimijan, joka valmistaa kuluttajan omistamasta lihasta tai muusta elintarvikkeesta tuotteita, on tehtävä toiminnastaan elintarvikehuoneistoilmoitus kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle. Tarkastama tonta lihaa ei saa käsitellä hyväksytyssä laitoksessa.
Rahtitoimintaa tekevässä elintarvikehuoneistossa saadaan käsitellä ainoastaan yksi tyishenkilöiden omistamia elintarvikkeita, joille tehdään heidän tilaamansa käsittely ja jotka palautetaan käsittelyn jälkeen omistajalleen. Tällainen liha tai muu elintar vike on käytettävä elintarvikkeen omistajan yksityistaloudessa. Rahtitoimintaa tekevästä elintarvikehuoneistosta ei saa toimittaa tuotteita yleiseen kulutukseen. Tällaisessa elintarvikehuoneistossa voidaan tarkastamattoman lihan li säksi käsitellä yhtä hyvin tarkastettua yksityisen kuluttajan omistamaa lihaa tai muita elintarvikkeita, ja liha voi olla riistan, kotieläinten tai poron lihaa. Kaikki elintarvikkeet tulee palautua aina käsittelyn teettäneelle yksityishenkilölle. Rahtitoimintaa tekevän elintarvikehuoneiston tulee omavalvonnassaan varmistua mm. siitä, miten eri omistajien elintarvikkeet pidetään erillään. Elintarvikkeiden käsit telijä, palvelun tarjoaja, on vastuussa valmistamiensa elintarvikkeiden turvallisuu desta ja siitä, että toiminta täyttää lainsäädännön vaatimukset. Rahtitoimintaa har joittavat elintarvikehuoneistot kuuluvat säännöllisen valvonnan piiriin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Wikke Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Elo 2004 Viestejä: 9501
|
Lähetetty: 06.06.2023 16:06 Viestin aihe: |
|
|
Nuo lupahässäkät kannattaa oikeasti ihan perin pohjin selvittää, ettei tule sitä ketutusta että mahdolliset investoinnit kosahtaa. Verottajaakaan ei kannata unohtaa. _________________ Lukutaidoton sukupuolineutraali sateenkaareileva metroseksuaali sinivihreä metropoli kasvispiiperö. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17057 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 06.06.2023 16:52 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: | Toiminimen tai osakeyhtion allahan tuo kannattaa melkein pistää tulille, helpottaisi asioita käytännössä... |
Vissiin ei lukea monikaan osaa _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
jkvi Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Kes 2006 Viestejä: 5426 Paikkakunta: Suomussalmi
|
Lähetetty: 06.06.2023 17:07 Viestin aihe: |
|
|
valmet 412s kirjoitti: | valmet 412s kirjoitti: | Toiminimen tai osakeyhtion allahan tuo kannattaa melkein pistää tulille, helpottaisi asioita käytännössä... |
Vissiin ei lukea monikaan osaa |
Kyllä Lahtinen osasi lukea. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17057 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 06.06.2023 19:35 Viestin aihe: |
|
|
Kyllähän tuo rahtihomma on se mikä suunta ottaa pitää, varsinkin kun ei ole mitään omaa lihantuotantoa....
Mielenkiinnosta vaikka omaan käyttöön tekisi paikat vain, siinäpä saisi muut sitten ihmetellä...
-vanhainkodissa on kahdenlaisia ihmisiä, on niitä jotka kertovat tarinoita elämästään ja niitä jotka ovat hiljaa ja kuuntelevat vain. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 06.06.2023 20:03 Viestin aihe: |
|
|
Jos hommaan meinaa tosissaan lähteä, niin ei noista proopuskoista välttämättä oikeasti selviä, miten homma menee. Eli kannattaa tosiaan olla yhteyksissä viranomaispuoleen.
Itse koittaisin luvittaa homman niin, että on mahdollista tehdä rahtitoimintaa, mutta myös myydä settiä. Vaikkei omaa lihantuotantoa olekaan, niin ainahan joskus voi tulla se tilanne, että myy omateilaamaa riistaa. Tai myy kavereiden kaatamaa riistaa ja ottaa välistä "käsittelymaksun".
Se voi olla joskus ihan hyvä, että tuohon olisi ihan oikeasti lupa.
Viimeinen muokkaaja, Lahtinen pvm 06.06.2023 20:12, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 06.06.2023 20:11 Viestin aihe: |
|
|
Jos tarkoitus on muutakin kuin harrastaa, tekisin niin ison kylmiön kuin pörssi antaa myöden.
Jos tarkoitus on hääriä yksin, mitoittaisin muut tilat sen mukaan.
Osa pajoistahan tekee makkaraa, purkkia ja palvaa. Osa pajoista ei tee esimerkiksi makkaraa lainkaan. Miettisin, mitä kannattaa tehdä. Ja onko jotain muuta vielä noiden lisäksi, kuivaliha tms...
Miettisin, "mistä raha tulee" ja väki on valmis maksamaan. Onko esimerkiksi leikkuussa ja vakumoinnissa työmäärään nähden paras kate.
Vaikka kausi on venynyt, niin onhan se edelleen syklimäistä = kylmätilojen tarve. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|