Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
heiluri Kanta-asiakas
Liittynyt: 20 Mar 2006 Viestejä: 35429
|
Lähetetty: 01.09.2023 09:28 Viestin aihe: |
|
|
Koiramiehet ottavat räntyt mielellään ja sen me heille suomme.
Toki tulee aina keittolihoihin ja pataruokiin varattua makulihaa ja luita lihaliemeen. _________________ Kertalaakiyhdistys |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 01.09.2023 09:51 Viestin aihe: |
|
|
En ole tosiaan tainnut koskaan tehdä poronkäristystä porosta ja ”nyt oli niin hyvännäköisiä poronlihoja halavalla”, että piti kokeilla.
Lähinnä halusin vertailla omatekemää aikaisemmin syötyihin.
Poronkäristystähän tuli syötyä Kainnun Prikaatissa muistaakseni aika paljon. Tsernobyl oli räjähtänyt pari vuotta aiemmin, Ruotsissa alettiin lopettaa poroja korkeiden säteilymäärien takia, Suomessa ei ollut mitään vaaraa. Kainuun prikaatissa oli ”joka toinen päivä poronkäristystä”
On tullut ”poron”käristystä syötyä ihan työmaaruokaloissakin. Ja toki Pohjanhovissa ja Muotkan Ruoktussa jne.
Ei nyt varsinaisesti noita omatekemiä tarvi hävetä, vaikka vertaa ”maailman parhaisiin”. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ollari Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Hei 2006 Viestejä: 12377
|
Lähetetty: 01.09.2023 10:09 Viestin aihe: |
|
|
heiluri kirjoitti: | Koiramiehet ottavat räntyt mielellään ja sen me heille suomme.
Toki tulee aina keittolihoihin ja pataruokiin varattua makulihaa ja luita lihaliemeen. | "Makuliha." Voitko kuvitella, se toimii käristyksessä kans. Ja jos se on tapana haudutella kumminkin pehmeeksi muutama tunti, niin...
Eipä sillä, en määkään irtokalvoja yleensä syö, koirille menee. Mutta lihaisammat irtopalat menee just mainiosti pitkään hauduttaessa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 01.09.2023 10:09 Viestin aihe: |
|
|
Hankkii olla niin että työpäivän päälle ei mitkään monituntiset haudutukset oikein maistu ja kesällä varsinkin kun ei leivinuuni lämpeä....
Jliha on simppeliä ja taittuu moneen, lykkään valtaosin ne haudutuslihat myllyyn. Jos olisi aikaa rajattomasti niin sitten voisi kaikenmaailman luusopat keitellä...
Minusta on sama mitä riistasta tekee kunhan se itselle maistuu, olipa kokolihaa tai burgeria.
Viimeksi rosvopaistia, voi hitto kun makoisaa tuli.... _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 01.09.2023 10:39 Viestin aihe: |
|
|
Kyllähän se monessa taloudessa on totuus, että vaikka riistanlihaa tulen paljon ja erityisesti sitä jauhelihaa paljon, niin ne jauhelihat ensimmäisenä sieltä pakkasesta loppuu.
Varsinkin lapsiperheissä. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10297 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 01.09.2023 10:46 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: | Kyllähän se monessa taloudessa on totuus, että vaikka riistanlihaa tulen paljon ja erityisesti sitä jauhelihaa paljon, niin ne jauhelihat ensimmäisenä sieltä pakkasesta loppuu.
Varsinkin lapsiperheissä. |
Semmostakin tapaa tuli pidettyä, että jos yhden peuran leikkasi ns. oikein eli paistit erilleen, niin toisen sai ampua pelkäksi jauhelihapeuraksi, josta ei erotella muuta kuin fileet ja loput myllyyn.
Tälläkin opilla tahtoi olla viimeisenä pakkasessa joku peuran paisti. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ollari Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Hei 2006 Viestejä: 12377
|
Lähetetty: 01.09.2023 11:15 Viestin aihe: |
|
|
Peto kirjoitti: | Lahtinen kirjoitti: | Kyllähän se monessa taloudessa on totuus, että vaikka riistanlihaa tulen paljon ja erityisesti sitä jauhelihaa paljon, niin ne jauhelihat ensimmäisenä sieltä pakkasesta loppuu.
Varsinkin lapsiperheissä. |
Semmostakin tapaa tuli pidettyä, että jos yhden peuran leikkasi ns. oikein eli paistit erilleen, niin toisen sai ampua pelkäksi jauhelihapeuraksi, josta ei erotella muuta kuin fileet ja loput myllyyn.
Tälläkin opilla tahtoi olla viimeisenä pakkasessa joku peuran paisti. | Tuhlausta tuo silti on, voit vaihtaa niitä paisteja&fileitä varmaan suhteessa 1:2 - 1:5 "normaaliin" jauhelihaan. Tai jos viitit rahan kautta pyöräyttää, ottaa rahaa fileistä ja sitten ostaa sillä jauhelihaa. Ja voit vieläpä ostaa sikanautaa tai rasvaisempaa nautaa, tartte ees sitä sikaa sitte olla laittamassa ruokiin sekaan.
Vaikka en tiedä lisäätkö itse sikaa riistan sekaan, mutta tosi moni tekee. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Peto Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 10297 Paikkakunta: Tre/P-pohjanmaa.
|
Lähetetty: 01.09.2023 11:29 Viestin aihe: |
|
|
Hyi helvetti, ei tulisi pieneen mieleenkään pilata peuran jauhelihaa sikaa sekaan sotkemalla.
Ja ei se mitään haaskuuta ole, jos syön peuran paistijauhelihaa. Ihan samat proteiinit siitä saan. _________________ Vaikka muu häviää, niin metsästys jää. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 01.09.2023 11:34 Viestin aihe: |
|
|
Peto kirjoitti: | Lahtinen kirjoitti: | Kyllähän se monessa taloudessa on totuus, että vaikka riistanlihaa tulen paljon ja erityisesti sitä jauhelihaa paljon, niin ne jauhelihat ensimmäisenä sieltä pakkasesta loppuu.
Varsinkin lapsiperheissä. |
Semmostakin tapaa tuli pidettyä, että jos yhden peuran leikkasi ns. oikein eli paistit erilleen, niin toisen sai ampua pelkäksi jauhelihapeuraksi, josta ei erotella muuta kuin fileet ja loput myllyyn.
Tälläkin opilla tahtoi olla viimeisenä pakkasessa joku peuran paisti. |
Me on vedetty joskus porukalla fileetkin myllyyn, pahaa teki mutta tuli kyllä hyvää jauhelihaa . Mutta tottahan se on, että "väärin syöty".
Elämyslihat tosiaan erikseen, mutta kyllä sillä jauhelihalla vaan kummasti menekkiä on.
Semmonen homma liittyen tohon käristyshommaan, että esimerkiksi kuulumassani hirvenliharyhmässä on leikattu aina viimeisenpäälle, jauhelihoissa ei oo pisaraakaan vertymää tai muuta epäkuranttia. Tämä on johtanut jonkunmoisiin roiskekippoihin. No, muilla liki jokaisella on koira. Eli menee hyötykäyttöön.
Ite oon viimeaikoina sanonut kanssa, että mullakin on koiria. Oon omat ”purkujätteet” vakumoinut ja pakastanut kilon kahen pusseihin ja syötittänyt sitten haaskavuorta ja ammuskellut supeja.
Se täytyy sanoa, että kun tommosen pussin sulattaa ja vähän kattelee, niin mielessä on käynyt, että kun olis jättänyt 10…15% huonoimmasta paikasta pois ja ton panoksen löis käristeeksi/uuniin muhimaan, voisi ihan oikeasti hakata mavultaan monen kokkaukset. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Ollari Kanta-asiakas
Liittynyt: 30 Hei 2006 Viestejä: 12377
|
Lähetetty: 01.09.2023 12:43 Viestin aihe: |
|
|
Peto kirjoitti: | Ja ei se mitään haaskuuta ole, jos syön peuran paistijauhelihaa. Ihan samat proteiinit siitä saan. | Nimenomaan et saa samoja proteiineja, kun saisit vaihdettua sen tuplamäärään potkista/kyljistä tehyyn jauhelihaan. Myyt paistit 20€ / 1 kg ja ostat jauhelihaa 20€ / 2 kg. Tai vaihdat päikseen kilon paistia kahteen kiloon jauhelihaa, jos tuntuu rahan liikuttelu väärälle. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Lahtinen ***
Liittynyt: 05 Maa 2004 Viestejä: 20483 Paikkakunta: Suur-Satakunta
|
Lähetetty: 01.09.2023 12:53 Viestin aihe: |
|
|
Ollari kirjoitti: | Peto kirjoitti: | Ja ei se mitään haaskuuta ole, jos syön peuran paistijauhelihaa. Ihan samat proteiinit siitä saan. | Nimenomaan et saa samoja proteiineja, kun saisit vaihdettua sen tuplamäärään potkista/kyljistä tehyyn jauhelihaan. Myyt paistit 20€ / 1 kg ja ostat jauhelihaa 20€ / 2 kg. Tai vaihdat päikseen kilon paistia kahteen kiloon jauhelihaa, jos tuntuu rahan liikuttelu väärälle. |
Eikös tässä nyt ongelman juurisyy ole lähinnä se, että kun ammutaan pakkaseen "tarpeeksi kiloja", niin sitten joskus tulee optimointivirheitä siinä, mihin muotoon tavara tulee lahtivajalla käsiteltyä.
Ei se paistijauhelihakaan mitään huonoa ole...
Paistien viimeisenä pakastimessa pyöriminen on varmaan joku yleisempiin luonnonilmiö. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17039 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 01.09.2023 13:06 Viestin aihe: |
|
|
Lahtinen kirjoitti: |
Paistien viimeisenä pakastimessa pyöriminen on varmaan joku yleisempiin luonnonilmiö. |
Säästellää hyvään (mihin) hetkeen..... _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15026
|
Lähetetty: 01.09.2023 13:22 Viestin aihe: |
|
|
Käristys oikeaoppisesti (olen tehnyt tätä myös työkseni):
- voin määrä 10% lihan määrästä, jos käristys syödään pottumuusin kanssa
- voin määrä 15% lihan määrästä, jos käristys syödään tuppipottujen kanssa
- käristys tehdään padassa, jonka pohjalle laitetaan kaikki voi ja kaikki käristyslihat
- lihoista keitetään pois kaikki neste (eli kansi auki)
- kun neste on kiehunut pois, alkaa käristysvaihe, jossa lihaan tulee paistopintaa ja tapahtuu Maillard-reaktio
- käristykseen pitää tulla paistopintaa, mutta käristys ei saa palaa, koska silloin siitä tulee kitkerää
- käristämisen jälkeen lisätään vettä sen verran, että vesipinta on noin 1/3 lihan pinnan alapuolella ja samalla lisätään suolaa ja kokonaiset maustepippurit
- veden lisäämisen jälkeen kattilaan laitetaan kansi päälle ja haudutetaan lihat kypsäksi
- optimitianteessa käristyksessä on lientä vain vähän, eli käristys pitäisi hauduttaa niukalla nesteellä, mutta kuitenkin niin, että se ei kuivu ja pala
- valmis käristys tarjoillaan perunoiden tai muusin kera ja kylkeen tulee puolukkaa ja suolakurkkuja
Olen puhunut. Muut tavat tehdä käristystä ovat vääriä.
Viimeinen muokkaaja, Nimrod pvm 01.09.2023 13:33, muokattu 1 kertaa |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15026
|
Lähetetty: 01.09.2023 13:27 Viestin aihe: |
|
|
Sitten se ALKUPERÄINEN käristys tehdään seuraavasti:
Pataan laitetaan poron pintaa ja vuollut käristyslihat (paistia, ei tyypilliseen tapaan käristysleikkoa lavasta) paistetaan siinä nopeasti - siis paistetaan, eli lihaa laitetaan niin vähän, että neste haihtuu paistamisen yhteydessä eivätkä lihat missään vaiheessa keity.
Kun lihoihin on saatu nopeasti paistopinta, syödään käristys heti. Mausteena suola.
Tämä on siis ihan eri asia kuin ns. tavallinen poronkäristys. Mutta hyvä tämä on näinkin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Nimrod Kanta-asiakas
Liittynyt: 05 Elo 2005 Viestejä: 15026
|
Lähetetty: 01.09.2023 13:34 Viestin aihe: |
|
|
TURISTIKÄRISTYS tehdään muutoin samoin kuin tavanomainen käristys, mutta siihen laitetaan mustapippuria.
POIKAMIESKÄRISTYS tehdään muutoin samoin kuin alkuperäinen käristys, paitsi poron pinnan sijasta valmistuksessa käytetään voita. Tämä käristys syödään oikeaoppisesti suoraan kattilasta lusikalla. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|
|
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa Et voi äänestää tässä foorumissa
|
|