Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe |
Kirjoittaja |
Viesti |
JokuUkko Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2007 Viestejä: 8742 Paikkakunta: Turku
|
Lähetetty: 14.09.2024 20:48 Viestin aihe: |
|
|
En tiiä muuttuuko ikinä tää homma. Aika monta kymmentä oon noita viime vuosina pilhonu ja yhtä hanurista se homma aina on. Kauris siitä ok, että niin pieni, että voi keittiön pöydällä leikata. Saa teepaitasillaa puuhata ja kaikki tarvittava käden ulottuvilla. Lopuksi veitsi ja leikkuulauta tiskikoneeseen... Noh pakko se on tuokin osa hommasta hoitaa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17063 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 15.09.2024 09:15 Viestin aihe: |
|
|
Jokuukon kannattaa miettiä millä toimenpiteillä ja toimintatapamuutoksilla saisit hommaa miellyttävämmäksi ja sinulle helpommaksi.
Minusta tuo tuholan 4.20 kuulostaa suoraan sanoen aika pitkälle ajalle kun miettii elukan kokoa ja lihansaannon määrää....
Oliko tuossa nylkykin mukana?
Kauanko otti jauhelihan jauhaminen aikaa? Omakohtainen kokemus myllyistä on varsin selkeä, markettimyllyllä meni 10l ämpärissä aikanaan tunti jauhamiseen, nykyisellä ehkä 8-10min.
Jauhelihoja en enää ole vakumoinut koska en siitä ole vastaavaa hyötyä saanut, minigrip hoitaa saman asian nopeammin ja edullisemmin eikä laatu kärsi kun lähdeaine on priimaa.
Itse olen keittiön pöydällä hoidellut ison hirvenkin leikkuun, toki vain osa kerralaan tuonut tupaan eli tyyliin etulapa, takakinkku....
Peurat ja kauriit kaikki leikkaan keittiössä kun koen sen mielekkäämpänä kuin talvella kylmässä vajassa toimien.
Tämä ehkä ennemmin kisaa itseään vastaan kuin muita, ei pidä lähteä kisaamaan kelloa vastaan vaan tekee asiat huolella niin että lihan laatu säilyy ja leikkaus on omia tarpeita vastaava.
Pitää kellottaa peuranvasa kun seuraavan saa ja laittaa pakkaseen niin saa vertailuajan tuholan suoritteeseen, en usko että ihan kauhea ero on kokonaisuudessa. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EIVA Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Maa 2013 Viestejä: 3307 Paikkakunta: Itä-Suomi
|
Lähetetty: 15.09.2024 10:37 Viestin aihe: |
|
|
Minusta tuo yli 4 tuntia kuulostaa aika pitkältä ajalta, hommahan pitkälti riippuu käsittely tiloista ja koneista.
Uskoisin että reilussa parissa tunnissa yksinkin hirven laittaisin luuttomaksi ja vagumiin.
Meillä harvoin joutuu yksin lihahommia tekemään joten yksilöllistä aikaa vaikea sanoa kun ei ole tullut koskaan sitä mietittyä "mutuna" heitin tuon pari tuntia
kun porukalla tehtynä ei yhden hirven käsittelyyn keskimäärin mene tuntiakaan kun se on vagumissa.
Työvaiheista vagumointi vie eniten aikaa kun vagumoidaan kertakäyttö annoksiksi, jauheliha 0.5 kg ja paistitkin jaetaan valtaosin pienempiin osiin. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21364 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 15.09.2024 10:44 Viestin aihe: |
|
|
Mutta minulla tosiaan suoritus tapahtui perhekiiruista johtuen osissa. Se ei lisää tehokkuutta.
15min nylky (vähän tanimista kinnerin kanssa)
30min paloittelu (fileet irti, kinkut irti, lavat irti, niska irti)
15min siivous (en huomannut tätä kellottaa mutta tuota luokkaa)
Sitten lihavadit jääkaappiin ja odottamaan seuraavaa päivää
1,5h paloittelu siistiksi ja jälkien siivous. Tässä vaiheessa siis paistit ja fileet valmiina paloina vakuumiin ja jauhelihat valmiina jauhettavaksi. Pitkiksi soiroiksi leikattu siis. Aikaa kului veren poistamiseen lavoista. Olisi helpompi leikata riippuneen otuksen osuman saaneet lavat kuin ottaa ne osuman saaneet lavat jääkaapista vadista ja leikata. Tuo selittää joitaki minuutteja
Sitten taas tauon jälkeen vakumoimaan.
40min Paistit ja fileet vakuumiin ja merkkaus sekä pakettien punnitus.
Jauhaminen satasen kenwoodin myllyllä ja myllyn pesu 30min. Kahteen kertaan jauhettu
Sitten jauhelihan vakumointi, punnitus ja merkkaus. Ja jälkien siivous 40min
Meneehän siihen aikaa. Varmasti saan tuosta nipistettyä helposti paljonkin jos saan tehdä asioita putkeen omassa rauhassa enkä perhehommien sivussa ja väleissä jne. Myös se säästää aikaa jos lavat ei ole !&%¤# ammuttu
Lisäksi pitää muistaa että vakumoin ekaa kertaa koskaan. Uusi laite ja työmenetelmät pussituksen kanssa jne ei ollut vielä ruutinia.
Lisäksi en yrittänyt kiiruhtaa vaan yritin tehdä priimat lihat nopeasti. Eli ensisijainen tavoite oli tehdä priimaa laatua kaikissa työvaiheissa. Ja kieltämättä mielestäni se tavoite onnistui hyvin. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
EIVA Kanta-asiakas
Liittynyt: 31 Maa 2013 Viestejä: 3307 Paikkakunta: Itä-Suomi
|
Lähetetty: 15.09.2024 12:41 Viestin aihe: |
|
|
Tuo arvioimani aika menee aikuisen n.200 kg hirven paloitteluun, tosin kalusteetkin on sen mukaiset, nahka koneellisesti alle 10 min. ja jauhelihaa lihalaatokollinen 40 kg viidessä minuutissa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21364 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 15.09.2024 12:46 Viestin aihe: |
|
|
En usko että nyljet hirven 10 minuutissa yksin koneellakaan. Peuran nylkee varmasti 10 minuuttiin mutta hirveä ei
Ammattilihanleikkaajalta menee ruhon raakapaloitteluun n 45min. Aika harva harrastelija pääsee lähellekkään samaan siinäkään. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
valmet 412s Kanta-asiakas
Liittynyt: 13 Maa 2004 Viestejä: 17063 Paikkakunta: pohjois-stakunta
|
Lähetetty: 15.09.2024 13:01 Viestin aihe: |
|
|
tuhola kirjoitti: | En usko että nyljet hirven 10 minuutissa yksin koneellakaan. Peuran nylkee varmasti 10 minuuttiin mutta hirveä ei
Ammattilihanleikkaajalta menee ruhon raakapaloitteluun n 45min. Aika harva harrastelija pääsee lähellekkään samaan siinäkään. |
Tuo on kyllä hyvin paikkansapitävä 45min.
Toki se vauhti on se että vedetään sitä 8h päivää läpitte.
Amerikan pojilla on erilaisia tyyliä ja tapoja tehdä homma, nopsasti tulee valmista kun linjat on suuret. _________________ Varisjahdin veteraani... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jahtireppu Kanta-asiakas
Liittynyt: 06 Huh 2005 Viestejä: 3317
|
Lähetetty: 15.09.2024 14:37 Viestin aihe: |
|
|
En oo koskaan kellotellut metsästysharrastuksieni enkä jälkitoimien aikoja. Tuskin tulen kellottamaankaan, en näe sille minkäänlaista tarvetta. Enkä usko, että minä tai JokuUkko tullaan minkäänlaisten toimintatapamuutosten jälkeen ihastumaan ruhon palotteluun. Yksinkertaisesti voi olla joku osa harrastuksesta sellainen, ettei aiheuta riemunkiljahduksia, vaikka olisi täydellinen tekniikka/varusteet/osaaminen hallussa. Sama vaikka hiihto. Tykkään siitä ja on mukavaa. Suksien voitelu ei nappaa yhtään, vaikka kuuluu olennaisesti harrastukseen. Ampua vois vaikka miten pitkään. Sitte kun pitäis piippuja putsailla, ei nappaa yhtään. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
longi Kanta-asiakas
Liittynyt: 16 Mar 2007 Viestejä: 253 Paikkakunta: NURMIJÄRVI
|
Lähetetty: 15.09.2024 14:37 Viestin aihe: |
|
|
Itse en koskaan myllää jauholihoja vaan palottelen ja vakumoin kirjotan pakettiin pvm. peura jl. paino ja pakkaseen. Semmosia n. puolen kilon paketteja teen
Myllään sitten, kun käytän. Tällä tyylillä kyllä joutuu sitten aina pesemään sen myllyn. Vaan eipä tuo ole paha rasti. Puolen kilon paketit 2h taloudessa oikein sopivia. Sitten jos isommalle porukalle tekee riistapyöryköitä, ottaa useamman paketin edellis päivän sulamaan jääkaappiin. Kilosta tullee kyllä jo aikalailla pyöryköitä sekaan vedän yleensä vielä paketin pekonia myllyn läpi. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Jyrkkä D Kanta-asiakas
Liittynyt: 19 Lok 2008 Viestejä: 6229
|
Lähetetty: 15.09.2024 14:53 Viestin aihe: |
|
|
longi kirjoitti: | Itse en koskaan myllää jauholihoja vaan palottelen ja vakumoin kirjotan pakettiin pvm. peura jl. paino ja pakkaseen. Semmosia n. puolen kilon paketteja teen
Myllään sitten, kun käytän. Tällä tyylillä kyllä joutuu sitten aina pesemään sen myllyn. Vaan eipä tuo ole paha rasti. Puolen kilon paketit 2h taloudessa oikein sopivia. Sitten jos isommalle porukalle tekee riistapyöryköitä, ottaa useamman paketin edellis päivän sulamaan jääkaappiin. Kilosta tullee kyllä jo aikalailla pyöryköitä sekaan vedän yleensä vielä paketin pekonia myllyn läpi. |
Tämä on lihan laadun kannalta paras tapa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
Sigamees Kanta-asiakas
Liittynyt: 09 Mar 2008 Viestejä: 11256
|
Lähetetty: 15.09.2024 15:06 Viestin aihe: |
|
|
EIVA kirjoitti: | Minusta tuo yli 4 tuntia kuulostaa aika pitkältä ajalta, hommahan pitkälti riippuu käsittely tiloista ja koneista.
Uskoisin että reilussa parissa tunnissa yksinkin hirven laittaisin luuttomaksi ja vagumiin. |
Ja siivoisit jäljet? Melko kiirusta saa pitää.
Vajaa pari tuntia tais mennä peuran vasan kanssa, itellä jauheliha oli nyt se pääotti, kun sitä meneekin. Pari paistia ja fileet ja loppu myllyn läpi. Siivoominen on näin kotioloissa lähes yhtä työläs osio. _________________ Running target! |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21364 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 15.09.2024 15:36 Viestin aihe: |
|
|
Kellottamalla suoritusta siitä saa mielekkäämpää. Siitä tulee kiintoisaa tutkimusta ja kehittämistä pelkän raatamisen sijaan.
Äänikirja tai youtubeluentoa vaan kuulokkeista ja sitte tällaista datan keruuta niin kyllä se saaliin käsittelykin menee. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JokuUkko Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2007 Viestejä: 8742 Paikkakunta: Turku
|
Lähetetty: 15.09.2024 17:35 Viestin aihe: |
|
|
Voi tuossa olla seki että ku painaa vuodessa sen 15 elukkaa paloiksi yksin ni se on vaan liikaa. Aina menee yks ilta, joskus vähän toista. Ku saa leikkuut valmiiks ni sitte vielä niitä ämpäreitä ja vehkeitä peset parikyt minsaa...
Mulla nykyisin kipeentyy yläselkä tossa laikkauksessa. Vetää lapaluiden välistä kramppiin. Onneks yleensä aika nopsaan helpottaa sen jälkeen, ku homma ohi.... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
tuhola Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Maa 2004 Viestejä: 21364 Paikkakunta: Etelä-pohjanmaa
|
Lähetetty: 15.09.2024 17:52 Viestin aihe: |
|
|
Joo minulla ei tuollaisia määriä ole ollut. Keskimäärin 5 kaurista ja pari peuraa. Mutta olenkin pitänyt lähes täysillä jarrut päällä omissa kaadoissa ja operoinu isoksi osaksi vain emännän kaatoja. Ihan siksi että tuota aikaa on ollut vuosia käytettävissä harrastuksiin se 10-15 tuntia per viikko niin ei ole ollut intoa käyttää nuon vähästä ajasta tuntikausia leikkuuseen, kuin ihan pakollisen määrän.
Nyt pojan kasvaessa aikaa alkaa hieman enempi irrota ja toisaalta myös ajat menneet huonommaksi. Rahat on kortilla. Eli nyt ostettuja vakuumivehkeitä esim ei voi millään vapaalla kassalla ostaa vaan luottokortilla höyläsin ja syksyn riistanlihalla se täytyy maksuun myös saada.
Olen ampunut 15 vuoteen kaksi peuraa vain. Nyt ajattelin paneutua pikkusen. Yhden nyt jo sainkin. Kolmena iltana on päässyt passiin ja joka ilta olen mennyt kun on päässyt. Kuvaa hyvin sitä miten harvoin vuorotyöläinen ja perheellinen passissa käy. Kerran viiteen vuorokauteen keskimäärin. _________________ Varoitus!!! Älä anna yläpuolella olevalle kommentille mitään painoarvoa. |
|
Takaisin alkuun |
|
|
JokuUkko Kanta-asiakas
Liittynyt: 29 Jou 2007 Viestejä: 8742 Paikkakunta: Turku
|
Lähetetty: 15.09.2024 18:52 Viestin aihe: |
|
|
Voi olla, että hetken on aikaa ja kohta taas ei. Ittellä 8 ja 10 v lapset ja niillä jotain harrastuksia 5-6 iltana viikossa. Omavapaa-aika alkaa 20.30 jälkeen. Siinä sit alat repiä nahkaa irti ja leikkaa paistia, niin ei se aina motivoi mut oma valinta. Lihaa saa kuulemma vielä kaupastaki. En oo 10 vuoteen ostanu ku leikkelettä ja kanaa joskus... |
|
Takaisin alkuun |
|
|
|