OhjeOhje   HakuHaku   KäyttäjälistaKäyttäjälista   KäyttäjäryhmätKäyttäjäryhmät   RekisteröidyRekisteröidy 
 KäyttäjätiedotKäyttäjätiedot   Kirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestitKirjaudu sisään tarkistaaksesi yksityiset viestit   Kirjaudu sisäänKirjaudu sisään 

Kanalintuhavainnot 2023
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 75, 76, 77 ... 86, 87, 88  Seuraava
 
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus
Näytä edellinen aihe :: Näytä seuraava aihe  
Kirjoittaja Viesti
Jullimus
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Syy 2017
Viestejä: 836

LähetäLähetetty: 08.10.2024 13:04    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Syyskuun viimeisellä viikolla kävin Koilliskairassa pomppulinnustamassa 4,5 päivää, +120000 askelta tuli metässä käveltyä. Siellä oli paikallisesti kanta jonkin verran pienentynyt, kuin mitä 2 vuotta sitten. Lintuhavaintoja oli noin 3-4 kertaa vähemmän, kuin edellisellä reissulla, mutta ajankohta oli silloin kaksi viikkoa aikaisemmin. Nuorempia metsoja näkyi todella vähän ja riekkoja ei ollenkaan, mikä oli edellisellä reissulla yleisin saatu saalis. Pari kolme teeripoikuetta ja yksi pyy poikue löytyi, muuten havainnot pitkälti vanhempia yksilöitä.

Kahteen mieheen ilman koiraa reissun saldo oli 2 poikateertä, 1 vuosikas koppelo ja pyy. Yksi vanha emäkoppelo olisi ollut mulla mahdollisuus ampua, kun liihotti rinnettä pitkin suoraan kohti, mutta päätin jättää ampumatta. Yksi vanha mettokin yritti tapattaa itsensä, kun pomppasi minun ja veljen välistä noin 10-15m päästää, mutta sekin jäi turvallisuussyistä henkiin. Velipojalla tais yksi pompputilanne olla mistä ampui ohi. Ei minua ainakaan saaliin vähyys harmittanut, mukavaa hommaa oli käydä taas eräilemässä hyvissä maastoissa.

Pohjois-savossa taas tuntui olevan ihan kohtuullisesti teertä kuulopuheiden mukaan.


Viimeinen muokkaaja, Jullimus pvm 08.10.2024 16:47, muokattu 1 kertaa
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Horst
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Lok 2009
Viestejä: 335

LähetäLähetetty: 08.10.2024 14:10    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Valto. kirjoitti:
No miten sen nyt ottaa. Minulla mahtuu syksyn kanalinnut toistaiseksi yhden käden sormiin. Silti perus reissulla ollut noin 5 paikkaa mistä voisi puristaa. Jos olisi vaikka lomaviikolla ollut ahneella päällä ja ampunut aina kun on paikka, keräillyt viikon tai edes pitkän viikonlopun saaliit samaan kuvaan, niin olisi siinä jo monttupyynnin tuntua saaliskuvassa. Mutta mikä järki? Miksi haluaisin ylipäätään ampua pakastearkullisen lintuja. Oma vaivansa joka päivä nyhtää lihoja talteen ja jaksanko nähdä vaivaa valmistaa läpi vuoden teeristä ruokaa viikottain. Pitkä kausi, niin napsii linnun sieltä, toisen täältä, syö muutaman siinä heti ja laittaa pakkaseen vaikka kymmenkunta kauden aikana, niin saa tehdä ruokaa kerran kuussa ja jaksaa panostaa niihin enemmän.

Ihan ok vuodelta minusta vaikuttaa, mutta ei mikään aivan huippu, joten ennemmin ottaa vähän säästellen ja yhtään en ole ampunut vielä likietuisesti saateilla olevista vakiopaikoista. Antaa niiden olla siinä treenilintuina, joista otan vain jos koira onnistuu poikkeuksellisen hyvin. Nehän ne olisi helpoin niittää pakkaseen jos saaliin himo iskisi, mutta itse saan niistä enemmän hupia, kun tiedän että siellä on paikkoja missä saan koiralle joka päivä tilanteen vaikka työpäivän päätteeksi. Hyvä esimerkki oli aloituspäivä, kun meni muita asioita hoidellessa päivä ja pääsin metsään vasta auringonlaskun aikaan. Katselin että puolen tunnin päästä ei enää näe kunnolla, eli koira pitäisi saada linnulle vartissa, jos halutaan saada tilanne aikaan. Ja koira oli linnulla vartissa. 3 tilannetta saatiin sillä reissulla, joista viimeinen oli vähän siinä ja tässä olisiko nähnyt ampua. Miksi ampuisin linnut pois tuollaisilta paikoilta? En ainakaan niiden some kuvien takia. Kai se tuo koirahomma muuttaa ainakin itsellä ajatusmaailmaa. Jos kulkisin ilman koiraa, niin varmaan fokus olisi enempi siinä saaliin saamisessa. Koiran kanssa saalis on itselle jokseenkin yhdentekevää. Kiva sivutuote, mutta menen metsään hyvien tilanteiden takia, otan rennosti ja vietän siellä omaa aikaa. Mielellään ilman aikataulua ja internet yhteyttä. Nautiskelen luonnosta ja seurailen koiran touhuja. Toki saalis on sikäli merkittävässä roolissa, että mitä niillä hyvillä tilanteilla tekee ilman palkinnon mahdollisuutta. Eli nouseehan se motivaatio aivan eri tasolle, kun kausi alkaa. Mutta ei oikeen kiinnosta ammuskella lintuja ilman sitä hyvää tilannetta pohjalla.

Some on aika kaksijakoinen paikka. Osa ihannoi niitä valtavia saaliita, niitä tavoitellaan, niillä kehuskellaan ja muiden isot saaliit ruokkii saaliin himoa entisestään. Osa taas tuomitsee kaikki. Väärin ammuttu, väärä lintu ammuttu, väärään aikaan ja väärästä paikasta, liikaa saalista, väärin hyödynnetty, roippeet väärin hävitetty jne. ja täysrauhoitus pitäisi laittaa kun kaikki ammutaan ja aina on huono lintuvuosi. Eli ääripäiden aikaa eletään tuon somen myötä. Minä otan joskus jonkun kuvan ja harvoin niissä on kuin yksi lintu ja koira. Joskus on saattanut olla repussa 5 teertä, metso ja jänis, mutta eipä niistä ole someen monikaan päätynyt. Ehkä saattanut olla vaikka yksi kutakin, mutta kannattaako sitä nyt tieten tahtoen ruokkia metsästyksen vastustajia, saati että heittäisi vettä myllyyn 5 ukon viikon saaliilla.

Pystärihommiin omien kokemusten mukaan sellainen huomio, että menee minusta aikalailla käsi kädessä seisojahommien kanssa. Lehden lähdön aikaan menee linnut araksi, kuulaassa pakkaskelissä ei tahdo päästä lähelle ja parveutuneet linnut tahtoo karata ennen ampumahollia. Seisoja on armeliaampi ja sen kanssa pääsee paukulle useammin ainakin täällä teerivoittoisilla alueilla. Ja seisojan kanssa ei riko yhtä pahasti etikettiä, jos ammuskelee arkoja karkkolintuja vähän väljemmillä kriteereillä. Entinen pystykorvamies on kyllä seisojienkin kanssa tarkka ja paukulle pitäisi päästä siten, että ammutaan suoraan pomppuun eikä vasta kunnon lentoon, eli jos karkaavat sen verran kauempaa, ettei lähtöpaikka ole hollilla, niin jätän ampumatta. Mutta kyllä pystykorvallakin sai repun täyteen arkojen lintujen kanssa, kun paukutteli kokeneen koiran kanssa karkot tonttiin lennosta. Nyt se reppu on täytetty riittävän monesti, joten malttaa olla ampumatta silloin kun ei omat kriteerit onnistuneelle suoritukselle toteudu.


Sinulla voi noin ollakin, mutta väittäisin että suurella osalla ei ole sellaisia paikkoja, jossa linnut odottaa koko syksyn ja sieltä voi puolessa tunnissa käydä hakemassa linnun jos siltä tuntuu. Turistimetsästäjillä tai kaupunkilaisilla ei senkään vertaa, joita paljon on näissä ns. Instagram pyytäjissä. Ja vaikka niitä lintuja olisi hyvinkin ja suurinpiirtein kotiovelta pääsee pyyntiin, niin sanoisin että melko harvassa on ne reissut, että repussa on viisi teertä ja metso vaikka ampuisi joka tilanteeseen tai vaikka olisi kuinka hyvin toimiva koira. Tuo toki on ihan arvostettava periaate, että kaikkea ei tarvitse ampua vaikka niin voisi halutessaan tehdä ja jokainen metsästäköön siten kuten parhaaksi katsoo.

En silti liikaa antaisi painoarvoa somekuvien saaliskasoille, sillä melko nopeasti se monelle varsinkin nuoremmalle pyytäjälle selviää, että ei niitä raatokasoja ihan niin helposti synny, jos lähtee vaikkapa lappiin linnustamaan. Sekin noissa somepostauksissa toisinaan pistää silmään, että talvisesta latvalinnustuksesta annetaan jotenkin mystinen ja haastava kuva, jossa hiihdetään kymmeniä kilometrejä ja pitää olla vehkeet viimesen päälle ja ammutaan kauas. Näinhän se varmaan satunnaiselle kävijälle oudoissa paikoissa onkin, mutta kuten tälläkin palstalla on ollut joskus puhetta, niin oikeastihan siinä hiihdetään vähän, ei tarvi lumipukua eikä tarvi edes kauas ampua. Metsotkin on monesti talvella melkein puoli kesyjä. Mutta ehkä tuo on ihan hyväkin asia, että asiat esitetään välillä noinkin päin.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Metsahenkilo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Tam 2024
Viestejä: 569

LähetäLähetetty: 08.10.2024 14:16    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

On se kyllä tuo ihminen outo olento. Sama ukot paheksuu somekuvia ja täyttää pakastin ja vuorovuosin kehuu että ei metsästyksellä oo mitään vaikutusta kantoihin. Rolling Eyes
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Horst
Kanta-asiakas


Liittynyt: 15 Lok 2009
Viestejä: 335

LähetäLähetetty: 08.10.2024 14:56    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jokainen tulee joskus siihen ikään, kun huomaa että nuoriso tekee kaiken väärin, eivät osaa eikä tiedä mitään ja ne pitää laittaa kuriin. Nyt revittelevät someissa saaliskasoilla ja näyttävät huonoa esimerkkiä vielä nuoremmille. Ei mene enää kauan, kun täälläkin kiihkeimmät kanalintulahtarit ja rajoitusten ja kiintiöiden vastustajat alkavat horista niistä täysrauhoituksista.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Patruuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Mar 2022
Viestejä: 3038
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 08.10.2024 16:27    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Metsahenkilo kirjoitti:
On se kyllä tuo ihminen outo olento. Sama ukot paheksuu somekuvia ja täyttää pakastin ja vuorovuosin kehuu että ei metsästyksellä oo mitään vaikutusta kantoihin. Rolling Eyes


Itse olen sitä mieltä, että hyvinä vuosina teerikantaan ei metsästämällä vaikuteta, mutta katovuosina metsästämällä voidaan saada jonkinlaista vahinkoa aikaan. Katovuosina lintuja toki vaikeampi saada ja ainakin metsoilla käytös muuttuu. Eivät istu latvaan, ovat arkoja ja piilottelevat niin eipä niitä edes niin vaan oteta. Teerikukot tulee suolle oli niitä 1 tai 50. Jos huonona vuotena ammutaan viimeiset niin onhan sillä pakostakin vaikutusta. Tai jos alkukaudesta ammutaan alueen viimeiset koppelot joilla pitäisi kanta nostaa taas ylös niin kaiken järjen mukaan se vaikuttaa.

Riekkojen kohdalla vaikuttaa varmasti eniten pedot ja kaikki muu kuin metsästys.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 3106

LähetäLähetetty: 08.10.2024 17:29    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meilläkin on ollut riekkoja ja mitä olen tässä 20 vuotta tilannetta seuraillut, niin ei mitään vaikutusta kantaan vaikka olleet koko ajan täysrauhoituksessa ja tuskin niitä kukaan on salaakaan pyytänyt. Metsästän alueella missä olen varmaan ainut oikeasti kanalintuja pyytävä henkilö ja alueella jossa on metsästäjiä varmaan enemmän kuin lintuja. Paikoilla etäisyyttä noin 80km ja ihan yhtälailla kannat elää molemmissa. Huonoina vuosina on huonosti ja hyvinä vuosina paremmin. Ihan käsi kädessä elää kanta, mutta toki siellä paremmalla alueella on huononakin vuosina lintuja se mitä huonommalla alueella hyvinä vuosina. Ainakaan meillä päin ei näy latvalinnustus mitenkään. Niin vähän on suksen jälkiä, että aivan se ja sama vaikka jokainen hiihtäjä saisi joka reissulla repullisen. Omien kokemusten mukaan lujassa on linnut hiihtämällä. Tietopaikoilta löytyy joo, mutta sattuman varaisesti hiihtelemällä on aika luja lintu ottaa. Toki paikallisesti saa loven kantaan. Jos haluan, niin saan aloitusviikon aikana alueen niin tyhjäksi tuolta tietopaikoilta, että jos meidän seurasta joku muu sattuu metsällä käymään, niin ei näe siiveniskun siiveniskua. Kyllä alueella edelleen lintuja olisi, mutta ne tietopaikat mistä ensimmäisenä kävisi kokeilemassa saa kyllä pyydettyä tyhjäksi ja sen jälkeen meneekin vaikeammaksi etenkin koirattomalla. Mutta ei siitä lintukanta mihinkään kyykkää aivan sama miten ahnaasti niitä ampuu. Kanahaukat ja kotkat vie paljon enemmän mitä muutama ukko saa ammuttua.

Eli paikallisesti saa metsästämällä kyllä ammuttua vaikka kaikki linnut, jos jotain jää ampumatta, niin tajuavat siirtyä muualle. Mutta ei se isossa kuvassa mitään vaikuta. Ihan yhtälailla esim. kanahaukat tyhjentää tiettyjä paikkoja. Useampaakin pientä soidinta tullut seurailtua vuosien saatossa missä parvi on pienentynyt lintu kerrallaan ja hävinnyt lopulta kokonaan. Mutta jos johonkin pitäisi metsästyskulttuurissa laittaa paukkuja, niin siihen järkevään pyyntiin. Saan seisojan kanssa aivan saman vahingon esim. noille helpoiten saatavilla oleville kankaille mitä ahkera passimies soidinpaikalle. Mutta jos otan sieltä nätiltä paikalta max yhden ja pyydän loput muualta, niin mitä se haittaa. Aivan yhtälailla jos niiltä soidinpaikoilta pyydetään maltilla eikä istuta joka aamu sen helpoimman suon laidassa, niin ei tulisi mitään vahinkoa. Ikävä kyllä asioita joudutaan kieltämään ja alueitaa rauhoittamaan kun mennään sieltä mistä aita on matalin ja pyydetään aina ensin ne helpoimmat paikat tyhjäksi. Toki isolla seuralla hankalampaa, mutta kyllä niihinkin olisi muitakin vaihtoehtoja käytettävissä kuin täysrauhoitus ja kielto. Saisi jokainen harrastaa sillä tyylillä mistä itse nauttii, jos tehtäisiin asioita fiksummin. Minä olen loppuun asti kaikkia kieltoja ja rajoituksia vastaan. Se järki pitäisi säilyttää ja kasvattaa porukkaa oikeaan kulttuuriin ilman tätä suomalaista kielletään kaikki asennetta.

Patruunan kanssa olen samaa mieltä, että ei isossa kuvassa metsästämällä kantaan vaikuteta. Katovuosina on aika harvalukuinen joukko meitä tolloja jotka laukkoo jokaisen vapaapäivän lintujen perässä vaikka siiveniskut on aika harvassa. Ja väitän että siitä porukasta joille metsäpäiviä kertyy oikeasti paljon, niin aika moni on ampunut jo oman kiintiönsä täyteen vuosia sitten, eikä ole pakottavaa tarvetta ampua ihan viimeisiä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Metsahenkilo
Kanta-asiakas


Liittynyt: 12 Tam 2024
Viestejä: 569

LähetäLähetetty: 08.10.2024 18:09    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Horst kirjoitti:
Valto. kirjoitti:
No miten sen nyt ottaa. Minulla mahtuu syksyn kanalinnut toistaiseksi yhden käden sormiin. Silti perus reissulla ollut noin 5 paikkaa mistä voisi puristaa. Jos olisi vaikka lomaviikolla ollut ahneella päällä ja ampunut aina kun on paikka, keräillyt viikon tai edes pitkän viikonlopun saaliit samaan kuvaan, niin olisi siinä jo monttupyynnin tuntua saaliskuvassa. Mutta mikä järki? Miksi haluaisin ylipäätään ampua pakastearkullisen lintuja. Oma vaivansa joka päivä nyhtää lihoja talteen ja jaksanko nähdä vaivaa valmistaa läpi vuoden teeristä ruokaa viikottain. Pitkä kausi, niin napsii linnun sieltä, toisen täältä, syö muutaman siinä heti ja laittaa pakkaseen vaikka kymmenkunta kauden aikana, niin saa tehdä ruokaa kerran kuussa ja jaksaa panostaa niihin enemmän.

Ihan ok vuodelta minusta vaikuttaa, mutta ei mikään aivan huippu, joten ennemmin ottaa vähän säästellen ja yhtään en ole ampunut vielä likietuisesti saateilla olevista vakiopaikoista. Antaa niiden olla siinä treenilintuina, joista otan vain jos koira onnistuu poikkeuksellisen hyvin. Nehän ne olisi helpoin niittää pakkaseen jos saaliin himo iskisi, mutta itse saan niistä enemmän hupia, kun tiedän että siellä on paikkoja missä saan koiralle joka päivä tilanteen vaikka työpäivän päätteeksi. Hyvä esimerkki oli aloituspäivä, kun meni muita asioita hoidellessa päivä ja pääsin metsään vasta auringonlaskun aikaan. Katselin että puolen tunnin päästä ei enää näe kunnolla, eli koira pitäisi saada linnulle vartissa, jos halutaan saada tilanne aikaan. Ja koira oli linnulla vartissa. 3 tilannetta saatiin sillä reissulla, joista viimeinen oli vähän siinä ja tässä olisiko nähnyt ampua. Miksi ampuisin linnut pois tuollaisilta paikoilta? En ainakaan niiden some kuvien takia. Kai se tuo koirahomma muuttaa ainakin itsellä ajatusmaailmaa. Jos kulkisin ilman koiraa, niin varmaan fokus olisi enempi siinä saaliin saamisessa. Koiran kanssa saalis on itselle jokseenkin yhdentekevää. Kiva sivutuote, mutta menen metsään hyvien tilanteiden takia, otan rennosti ja vietän siellä omaa aikaa. Mielellään ilman aikataulua ja internet yhteyttä. Nautiskelen luonnosta ja seurailen koiran touhuja. Toki saalis on sikäli merkittävässä roolissa, että mitä niillä hyvillä tilanteilla tekee ilman palkinnon mahdollisuutta. Eli nouseehan se motivaatio aivan eri tasolle, kun kausi alkaa. Mutta ei oikeen kiinnosta ammuskella lintuja ilman sitä hyvää tilannetta pohjalla.

Some on aika kaksijakoinen paikka. Osa ihannoi niitä valtavia saaliita, niitä tavoitellaan, niillä kehuskellaan ja muiden isot saaliit ruokkii saaliin himoa entisestään. Osa taas tuomitsee kaikki. Väärin ammuttu, väärä lintu ammuttu, väärään aikaan ja väärästä paikasta, liikaa saalista, väärin hyödynnetty, roippeet väärin hävitetty jne. ja täysrauhoitus pitäisi laittaa kun kaikki ammutaan ja aina on huono lintuvuosi. Eli ääripäiden aikaa eletään tuon somen myötä. Minä otan joskus jonkun kuvan ja harvoin niissä on kuin yksi lintu ja koira. Joskus on saattanut olla repussa 5 teertä, metso ja jänis, mutta eipä niistä ole someen monikaan päätynyt. Ehkä saattanut olla vaikka yksi kutakin, mutta kannattaako sitä nyt tieten tahtoen ruokkia metsästyksen vastustajia, saati että heittäisi vettä myllyyn 5 ukon viikon saaliilla.

Pystärihommiin omien kokemusten mukaan sellainen huomio, että menee minusta aikalailla käsi kädessä seisojahommien kanssa. Lehden lähdön aikaan menee linnut araksi, kuulaassa pakkaskelissä ei tahdo päästä lähelle ja parveutuneet linnut tahtoo karata ennen ampumahollia. Seisoja on armeliaampi ja sen kanssa pääsee paukulle useammin ainakin täällä teerivoittoisilla alueilla. Ja seisojan kanssa ei riko yhtä pahasti etikettiä, jos ammuskelee arkoja karkkolintuja vähän väljemmillä kriteereillä. Entinen pystykorvamies on kyllä seisojienkin kanssa tarkka ja paukulle pitäisi päästä siten, että ammutaan suoraan pomppuun eikä vasta kunnon lentoon, eli jos karkaavat sen verran kauempaa, ettei lähtöpaikka ole hollilla, niin jätän ampumatta. Mutta kyllä pystykorvallakin sai repun täyteen arkojen lintujen kanssa, kun paukutteli kokeneen koiran kanssa karkot tonttiin lennosta. Nyt se reppu on täytetty riittävän monesti, joten malttaa olla ampumatta silloin kun ei omat kriteerit onnistuneelle suoritukselle toteudu.


Sinulla voi noin ollakin, mutta väittäisin että suurella osalla ei ole sellaisia paikkoja, jossa linnut odottaa koko syksyn ja sieltä voi puolessa tunnissa käydä hakemassa linnun jos siltä tuntuu. Turistimetsästäjillä tai kaupunkilaisilla ei senkään vertaa, joita paljon on näissä ns. Instagram pyytäjissä. Ja vaikka niitä lintuja olisi hyvinkin ja suurinpiirtein kotiovelta pääsee pyyntiin, niin sanoisin että melko harvassa on ne reissut, että repussa on viisi teertä ja metso vaikka ampuisi joka tilanteeseen tai vaikka olisi kuinka hyvin toimiva koira. Tuo toki on ihan arvostettava periaate, että kaikkea ei tarvitse ampua vaikka niin voisi halutessaan tehdä ja jokainen metsästäköön siten kuten parhaaksi katsoo.

En silti liikaa antaisi painoarvoa somekuvien saaliskasoille, sillä melko nopeasti se monelle varsinkin nuoremmalle pyytäjälle selviää, että ei niitä raatokasoja ihan niin helposti synny, jos lähtee vaikkapa lappiin linnustamaan. Sekin noissa somepostauksissa toisinaan pistää silmään, että talvisesta latvalinnustuksesta annetaan jotenkin mystinen ja haastava kuva, jossa hiihdetään kymmeniä kilometrejä ja pitää olla vehkeet viimesen päälle ja ammutaan kauas. Näinhän se varmaan satunnaiselle kävijälle oudoissa paikoissa onkin, mutta kuten tälläkin palstalla on ollut joskus puhetta, niin oikeastihan siinä hiihdetään vähän, ei tarvi lumipukua eikä tarvi edes kauas ampua. Metsotkin on monesti talvella melkein puoli kesyjä. Mutta ehkä tuo on ihan hyväkin asia, että asiat esitetään välillä noinkin päin.


Niin no tää tullu varmaan tän peurastus teurastuksen myötä into tähän avolavalla paikalla. Siitä passiin ja kun kello pykälässä laaki ja vainaa hommaan. Kuka nyt menee kerta toisen jälkeen johonkin samaan metso hotspottiin ampumaan niitä pöljiä mettoja. Eiköhän pidetä edes tää latvalinnustus nyt sellanen hiihtelyhommana etsitään uusia hotspotteja ja ehkä sieltä vielä kauempaa mistä muut ei oo ja haetaan sieltä sitä mielekkyyttä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Valto.
Kanta-asiakas


Liittynyt: 20 Kes 2014
Viestejä: 3106

LähetäLähetetty: 08.10.2024 18:53    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Kyllä minä koitan harrastaa tuota läpi kauden. On ne lyhyet pistot missä haetaan vain koiralle tilannetta ja sitten on ne pidemmät reissut, joissa koitetaan kierrellä uusia paikkoja. Mielellään pyrin käymään paikoissa, joissa kukaan ei olisi käynyt koko syksynä. Vielä parempaa jos on paikka missä en ole itsekkään käynyt ikinä. Mikä sen parempaa, kuin löytää niitä uusia spotteja ja vähän huolettomammin ampuukin alueilta, joilla ei varmasti ainakaan itse tule toista samalle syksyä ampumaan.

En ole vielä eränkävijöitä katsonut tältä kaudelta, mutta huonompaan suuntaan on sekin mennyt. Kalastuksen puolella esim. mehtämikko tekee komeita reissuja ja iloitsee harvinaisesta saaliista. Nyt on karhukoplat, Sanna ja Antti jne. vaihtuneet Manuun joka ampuu peurat yläkerran ikkunasta ja linturengastajiin joilla "metsästys" on kovasti lainausmerkeissä olevaa hommaa ja fokus enempi muissa luontoharrasteissa. Ikävä kyllä sitä oikeaa metsästystä on aika hankala kuvata. Kilometrejä tulee paljon, saalista ei niinkään ja tilanteet on aika vaikea saada nauhalle. Mutta tuollainen iso tuotanto ohjaa minusta hommaa vähän huonoon suuntaan siinä missä somekin. Ihastellaan niitä saaliita eikä niinkään sitä itse tekemistä. Porukka myös videokuvaa ja tekee omia videoita youtubeen. Kyllä minäkin kuvailen, mutta jos se somen tekeminen on tärkeämpää mitä itse toiminta, niin aika äkkiä suurin osa tajuaa, että paljon helpompi saada videoita, kun muuttaa jahdin siihen, että mennään mistä aita on matalin. Toki löytyy myös kovan luokan tekijöitä, jotka metsästää ihan kunnolla ja taito riittää saada myös julkaisukelpoista tavaraa nauhalle. Mutta siinä erotellaan jo jyvät akanoista ja nykyään jokaisen pitäisi väkisin saada tehtyä sitä omaa somea vaikka taidot ei riitä.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 3299
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 08.10.2024 20:54    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Isossa kuvassa metsästyksellä ei kantaa juurikaan hetkauteta, yksi kanahaukka tappaa vuodessa enempi kuin yhden metsästysseuran jäsenet yhteensä, paikallisesti hyviltä soidinpaikoilta tietysti voidaan vanha teerikukkokanta ampua lähes tyhjäksi, mutta esim. meillä missä ei ole varsinaisia soidin paikkoja nimeksikään ei metsästyksellä sillä tavallakaan kantaan ollisi juuri mitään merkitystä.
Katselin oman seuran oma riista tilastoja tältä jahtikaudelta, oli ammuttu 2 metsoa ja yksi teeri, ampujatkin tiedän, tuskin muuta lienee ammuttu,
saalismäärät ovat aika vakioita vuodesta toiseen max. kymmenkunta lintua kaudessa sadan jäsenen seurassa, kanta ei ole kasvanut erittäin vähäisestä metsästyksestä huolimatta, on mielestäni keskinkertainen ja vakaa.
Lintuja on kuitenkin senverran että osaava metsästäjä ilman koiraakin lintupaistille pääsisi lähes päivittäin niin halutessaan.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Patruuna
Kanta-asiakas


Liittynyt: 14 Mar 2022
Viestejä: 3038
Paikkakunta: Koillismaa

LähetäLähetetty: 08.10.2024 22:33    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

EIVA kirjoitti:
Isossa kuvassa metsästyksellä ei kantaa juurikaan hetkauteta, yksi kanahaukka tappaa vuodessa enempi kuin yhden metsästysseuran jäsenet yhteensä, paikallisesti hyviltä soidinpaikoilta tietysti voidaan vanha teerikukkokanta ampua lähes tyhjäksi, mutta esim. meillä missä ei ole varsinaisia soidin paikkoja nimeksikään ei metsästyksellä sillä tavallakaan kantaan ollisi juuri mitään merkitystä.
Katselin oman seuran oma riista tilastoja tältä jahtikaudelta, oli ammuttu 2 metsoa ja yksi teeri, ampujatkin tiedän, tuskin muuta lienee ammuttu,
saalismäärät ovat aika vakioita vuodesta toiseen max. kymmenkunta lintua kaudessa sadan jäsenen seurassa, kanta ei ole kasvanut erittäin vähäisestä metsästyksestä huolimatta, on mielestäni keskinkertainen ja vakaa.
Lintuja on kuitenkin senverran että osaava metsästäjä ilman koiraakin lintupaistille pääsisi lähes päivittäin niin halutessaan.


Merkkaako joku tuonne omariistaan jotain?
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 3299
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 08.10.2024 23:21    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä varmaan lähes kaikki jotka saavat saalista merkkaavat saaliinsa oma riistaan, on verrattu oma riista lukuja ja vuodenvaihteessa jäsenten ilmoittamia lukuja ja ne ovat lähes poikkeuksetta lähes samat.
Olisi tärkeää että kaikki muukin saalis ilmoitettaisiin oma riistaan kuin pakolliset riistalajit jolloin lukuja voitaisiin yhä tarkemmin hyödyntää riistakantojen arvioinnissa eikä heti jotkut tietyt lajit ehkä heti joutuisi rauhoitusuhan alaisiksi jos niitä olisi saatu saaliiksi ja saataisiin varmasti tarkempi tietoa kuin nykyisen harvan otannan perusteella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 3299
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 08.10.2024 23:22    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Meillä varmaan lähes kaikki jotka saavat saalista merkkaavat saaliinsa oma riistaan, on verrattu oma riista lukuja ja vuodenvaihteessa jäsenten ilmoittamia lukuja ja ne ovat lähes poikkeuksetta lähes samat.
Olisi tärkeää että kaikki muukin saalis ilmoitettaisiin oma riistaan kuin pakolliset riistalajit jolloin lukuja voitaisiin yhä tarkemmin hyödyntää riistakantojen arvioinnissa eikä heti jotkut tietyt lajit ehkä heti joutuisi rauhoitusuhan alaisiksi jos niitä olisi saatu saaliiksi ja saataisiin varmasti tarkempi tietoa kuin nykyisen harvan otannan perusteella.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
EIVA
Kanta-asiakas


Liittynyt: 31 Maa 2013
Viestejä: 3299
Paikkakunta: Itä-Suomi

LähetäLähetetty: 08.10.2024 23:24    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

HUPS. Tulipas tuplat.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
jkvi
Kanta-asiakas


Liittynyt: 29 Kes 2006
Viestejä: 5425
Paikkakunta: Suomussalmi

LähetäLähetetty: 09.10.2024 06:34    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

EIVA kirjoitti:
Meillä varmaan lähes kaikki jotka saavat saalista merkkaavat saaliinsa oma riistaan, on verrattu oma riista lukuja ja vuodenvaihteessa jäsenten ilmoittamia lukuja ja ne ovat lähes poikkeuksetta lähes samat.
Olisi tärkeää että kaikki muukin saalis ilmoitettaisiin oma riistaan kuin pakolliset riistalajit jolloin lukuja voitaisiin yhä tarkemmin hyödyntää riistakantojen arvioinnissa eikä heti jotkut tietyt lajit ehkä heti joutuisi rauhoitusuhan alaisiksi jos niitä olisi saatu saaliiksi ja saataisiin varmasti tarkempi tietoa kuin nykyisen harvan otannan perusteella.

Tai luulet, että merkkaavat. Ja luulet, että ilmoittavat seuralle, että vaikka kiintiö oli 5 lintua niin pakkasessa on sata.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
KHaivula
Kanta-asiakas


Liittynyt: 30 Kes 2013
Viestejä: 2915

LähetäLähetetty: 09.10.2024 08:52    Viestin aihe: Vastaa lainaamalla viestiä

Jullimus kirjoitti:
Syyskuun viimeisellä viikolla kävin Koilliskairassa pomppulinnustamassa 4,5 päivää, +120000 askelta tuli metässä käveltyä. Siellä oli paikallisesti kanta jonkin verran pienentynyt, kuin mitä 2 vuotta sitten. Lintuhavaintoja oli noin 3-4 kertaa vähemmän, kuin edellisellä reissulla, mutta ajankohta oli silloin kaksi viikkoa aikaisemmin. Nuorempia metsoja näkyi todella vähän ja riekkoja ei ollenkaan, mikä oli edellisellä reissulla yleisin saatu saalis. Pari kolme teeripoikuetta ja yksi pyy poikue löytyi, muuten havainnot pitkälti vanhempia yksilöitä.

Kahteen mieheen ilman koiraa reissun saldo oli 2 poikateertä, 1 vuosikas koppelo ja pyy. Yksi vanha emäkoppelo olisi ollut mulla mahdollisuus ampua, kun liihotti rinnettä pitkin suoraan kohti, mutta päätin jättää ampumatta. Yksi vanha mettokin yritti tapattaa itsensä, kun pomppasi minun ja veljen välistä noin 10-15m päästää, mutta sekin jäi turvallisuussyistä henkiin. Velipojalla tais yksi pompputilanne olla mistä ampui ohi. Ei minua ainakaan saaliin vähyys harmittanut, mukavaa hommaa oli käydä taas eräilemässä hyvissä maastoissa.

Pohjois-savossa taas tuntui olevan ihan kohtuullisesti teertä kuulopuheiden mukaan.


Ei voi kun hattua nostaa tuommoisille kävelymatkoille. Se on tuolla asekelmäärällä about 20-30 kilsaa päivässä. Kyllä siinä melkeen se 8 tuntia pitää kävellä että sen verran ehtii eikä silloinkaan paljon saa hidastella ja ihmetellä. Mutta niinhän se on että mitä enemmän liikut sitä enemmän tilanteita saa.

Itsellä menee havukka-ahon ajattelijana se reilu kymmenen kilsaa. Leikattu ja laiskistunut seisoja menee sen 30 kilsaa, eli ne Jullimuksen kilsat Smile. Parikolme tuntia päivällä ja sitten teltaan / jonnekin muualle ettosile. Illemmalla sitten samanlainen keikka, syömään ja nukkumaan ja silti meinaa olla selkä jäykkänä seuraavana aamuna.

edit: Ja siis aiheeseen tämä viesti siksi, että havaintomääriissä olisi hyvä huomioda se millä otoksella ne on kerätty. Esim. jos mä kulkisin intiaanijahdissa 4,5 päivää vs. Julllimuksen vastaava.
Takaisin alkuun
Näytä käyttäjän tiedot Lähetä yksityinen viesti
Näytä edelliset viestit:   
Lähetä uusi viesti   Vastaa viestiin    Foorumi kaikille metsästyksestä ja aseista kiinnostuneille. Foorumin päävalikko -> Linnustus Kaikki ajat ovat GMT + 3 tuntia
Siirry sivulle Edellinen  1, 2, 3 ... 75, 76, 77 ... 86, 87, 88  Seuraava
Sivu 76 Yht. 88

 
Siirry:  
Et voi kirjoittaa uusia viestejä tässä foorumissa
Et voi vastata viesteihin tässä foorumissa
Et voi muokata viestejäsi tässä foorumissa
Et voi poistaa viestejäsi tässä foorumissa
Et voi äänestää tässä foorumissa


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Käännös Jorma Aaltonen, jorma@pitro.com
Päivittänyt Lurttinen www.phpbbsuomi.com